Sijoitukset & Seuranta

Tältä sivulta löydät seurannan nettovarallisuudestani sekä sijoitusstrategiastani.

Seuranta

Nettovarallisuuden lasken yksinkertaisesti kaavalla varat-velat = nettovarallisuus. Nettovarallisuus antaa mielestäni parhaan käsityksen kokonaistilanteesta, mutta sekään ei ole täydellinen. Nettovarallisuus ei nimittäin huomioi lainkaan sitä kuinka paljon rahaa tulee kulutettua. Toki se toimii suuntaa antavana lukuna myös kulutuksesta, koska rajulla tuhlaamisella ei yleensä juuri nettovarallisuutta kerry.

Talouden stressiluku antaa kuvan tämänhetkisestä vapaudestasi. Stressiluku kertoo kuinka kauan selviät ilman uusia tuloja. Se lasketaan jakamalla nettovarallisuus joko kuukauden tai vuoden menoilla. Jos varallisuutesi on todella varallisuutta eli se saa aikaan positiivista kassavirtaa, saat todennäköisesti stressitestissä todellisuutta alemman luvun.

Lisäksi seuraan myös sijoitusvarallisuuden oman pääoman määrää, koska se kertoo kuinka lähellä oikeasti olen eläketavoitettani. Nettovarallisuudessa huomioin kaiken omaisuuden, kuten omistusasunnon, vaikka se ei varallisuutta olekaan. Sijoitusvarallisuus on sellaista omaisuutta, joka tuottaa minulle lisätuloja. Eläketavoitteeni olen määritellyt sijoitusvarallisuuden avulla: Kuinka paljon rahaa tarvitaan, jotta voi jäädä eläkkeellä?

Ensimmäisessä postauksessa olen pyrkinyt mahdollisimman tarkasti kuvaamaan nettovarallisuuteni historian. Jatkossa nettovarallisuuden seuranta tapahtuu kuukausittain.

Seuranta on tarkoitettu itselleni motivaatioksi ja yhtälailla päiväkirjaksi. Toivottavasti se kannustaa myös sinua huolehtimaan omasta taloudestasi ja tietenkin nettovarallisuudestasi.

Nettovarallisuus, sijoitusvarallisuus ja talouden stressiluku

Kuukausikatsaukset

Kolmannesvuosikatsaukset

Nettovarallisuuden-kehitys-2017-2

Sijoittaminen

Sijoittaminen ja sijoitusstrategiani lähtevät liikkeelle tehokkaasta säästämisestä. Ainoa tapa saada sijoitettavaa on kuluttaa vähemmän kuin ansaitsee.

Tarkoituksenani on säästää 70 % nettotuloista ja sijoittaa tämä summa kokonaisuudessaan. En halua seurata sijoituksiani aktiivisesti tai miettiä sijoituspäätöksiä, joten strategiani keskittyy lähes pelkästään passiivisiin indeksirahastoihin. Suoria osakesijoituksiakin on, mutta ne on tarkoitus siirtää vähitellen indeksirahastoihin. Haluan sijoittaa helposti, mutta mahdollisimman tehokkaasti suhteessa käyttämääni aikaan.

Lisäksi passiivisten indeksirahastojen hyviin puoliin lukeutuvat alhaiset hallinnointikulut sekä se että voin siirtää verotusta hamaan tulevaisuuteen suosimalla rahastojen kasvuosuuksia, jossa osinko- ja korkotuotot lisätään rahastopääomaan sen sijaan, että ne jaettaisiin ulos. Näin verotus siirtyy siihen hetkeen, kun päätän joskus myydä rahastoja ja korkoa korolle -efekti ehtii jylläämään tuottoa tehokkaasti.

Sijoitan rahastoihin joka kuukausi ja lisäksi puolen vuoden välein tasapainotan omistukset tavoiteallokaatiooni.

Tavoite allokaatio indeksirahastosalkussa:

Suomi Indeksirahasto0 %
Aasia Indeksirahasto20 %
Kehittyvät markkinat20 %
Pohj. Am. Indeksirahasto20 %
Eurooppa Indeksirahasto20 %
Global Top 256,5 %
Farma Top 256,5 %
Euro Corporate Bond5 %
Rahamarkkinarahasto AAA2 %

Buy & Hold Forever ♥ 


Tarkemmin suunnitelmani taustoista

——- Alla oleva suunnitelma hylätty 20.8.2014 liian suuren kotimaisen painotuksen takia —–

Tavoiteallokaatio:

  • Suomi Indeksirahasto (41 %)
  • Aasia Indeksirahasto (20,5 %)
  • Pohjois-Amerikka Indeksirahasto 8 (20,5 %)
  • Kehittyvät markkinat (12,9 %)
  • Euro Corporate Bond (5,1 %)