Kuukausikatsaus 01 2018 – 282 892

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 4 472 €
 • Kustannukset 1 119 €
 • Säästöprosentti 75 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 3 618 euroa ja osinkoja puolestaan kilahti tilille ennakonpidätysten jälkeen 183 euroa. Lisäksi muita tuloja sain 671 euroa. Muut tulot olivat päivärahoja, kulukorvauksia sekä synttärilahja.

Menoissa suurimmat erät olivat asuntolaina, vastikkeet ja ravintoloissa syöminen.

Kulut_2018_01

Kuukauden aikana menot olivat nykyiseen tilanteeseen nähden ihanteelliset. Ei juurikaan ylimääräistä tai suurempia hölmöilyjä.

Lisäksi vuoden ensimmäiseen katsaukseen täytyy aina tuoda jotain uutta. Tällä kertaa päätin lisätä edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvon näkyviin. Ajatuksena luonnollisesti se, että näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Ei tule sitten elintasoinflaatio yllätyksenä vuoden lopussa. Samalla päivittelin vähän taulukoiden ulkonäköä. Näihin täytyy tehdä pikku viilausta vielä ennen seuraavaa kuun vaihdetta (pahoittelut esimerkiksi jenkkiformaateista).

Kulut_KA_2018_01

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana nähtiin pitkästä aikaa hieman mollivoittoisempaa markkinaa. Joissakin lehdissä puhuttiin jo pörssiromahduksesta, vaikka siitä oltiin vielä kaukana. Ei tietenkään ole kiva nähdä salkun sulavan edes lyhyellä aikavälillä, mutta prosentin tai parin heilahdus on vielä hyvin kaukana romahduksesta. En silti pistäisi pahakseni, vaikka vähän edullisemmallakin saisi ostoksia tehtyä. Tässä kuussa niitä en harrastanut.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Tunnusluvut_2018_01

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa.

MUUT TUNNUSLUVUT

Tunnusluvut ovat lähtöisin muuttuvista tavoitteistani ja lisään ne mukaan, jotta tiedän tekeväni oikeita asioita suhteessa siihen mitä haluan. Tai ainakin minkä kuvittelen olevan oikeita asioita. Luvuissa ensimmäinen numero on aikaansaannos ja jälkimmäinen tavoite. Lisää lukujen taustoista voit lukea täältä.

 • Terveys – 4/12
 • Itsensä kehittäminen – 3420/3420
 • Työ – 20 / 20

LOPUKSI

Kuukausi oli ihanan upea ja säästämisen näkökulmasta täyttä timanttia. Ei yllätyksiä vaan hyvää perustekemistä. Tulot olivat poikkeuksellisen hyvät ja niissä on varmasti suurta vaihtelua ainakin lähitulevaisuudessa. Tulojen taustoista kirjoitin tarkemmin edellisessä artikkelissa – Puhelinmyyjä vai toimitusjohtaja.

Toivottavasti oma kuukautesi oli vähintään yhtä maistuva!

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

17 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 01 2018 – 282 892”

 1. Herättikö pienimuotoinen romahdus minkäänlaisia tunteita? Päivätasolla koettiin harvinaisen kovaa pudotusta.

  Ps. Meneillään kirja ”Simple path to wealth” mitä suosittelit aiemmin. Ihan mielenkiintoista juttua ollut mm. Ajoittamisesta ja 4% säännöstä.

  1. No lähinnä nauratti. Olen yrittänyt koko ajan suhtautua asiaan niin, että on vain ajan kysymys milloin oikeasti romahtaa. Sitten ei ehkä ole enää yhtä hauskaa.

   Itselleni upposi kyllä tuo opus oikein hyvin. Välillä ehkä vähän liian positiivinen, mutta toisaalta ihan hyvät perustelut.

   1. Tavallaan ihailtavaa kuinka simppelinä ja tehokkaana kaveri on strategiansa pitänyt. Eli kaikki VTSAX rahastoon ja vasta vanhuksena bondeja mukaan. Ei tarvitse ainakaan arvuutella mitä myy 😀 Ja 4% myyntipäiväksi oli sovittu joka vuodelle vaimon syntymäpäivä.

 2. Tama vuosi alkanut huonosti. Salkku tippunut yli 5% tana vuonna, kun muut osakkeet ovat enemmankin nousseet. Lisaksi seka tammi etta helmikuussa ollaan oltu flunssassa pienessa kuumeessa.

 3. No nyt on kyllä kova säästäkuukausi! Hyvät tulot ja paljon jäi myös säästöön. Jos haluat testata millaista olisi mahdollisesti eläkkeellä kun on paljon aikaa niin suosittelen opintovapaata. Tässä kuukauden aikana olen huomannut että aikaa tuntuu olevan ihan liikaa kun ei ole mitään järkevää tekemistä 😀

 4. Kiitos erittäin hyvästä blogista! Oliko sinulla jokin muukin syy olla sijoittamatta indeksirahastoihin ja/tai osakkeisiin ja kasvattaa käteisvarantoa kuin markkinoiden heilahtelu?

  1. Jossain vaiheessa en tiennyt miten palkan tulee käymään, niin ajattelin että olisi hyvä olla vähän jotain jemmassa. Markkinoiden tilanteesta en ole niin kiinnostunut.

 5. Huh, aika kadehdittava nettovarallisuus sinulla.

  Itsellä olisi haaveena saada sen kokoinen salkku, että saisin noin 300 kuukaudessa pääomatuloja. Sillä rahalla voisin jättäytyä pois näistä pienipalkkaisista paska- ja pätkäduuneista nostelemaan työmarkkina- ja asumistukea. 300 euroa, kun ei noihin tukiin vaikuta. Työelämä ei enää oikein kiinnostele.

  Kaukana ollaan vielä tavoitteesta.

  1. Mene suunnittelemaan noita sinun tuilla loisimisia jonnekin muualle. Annat huonon kuvan sijoittamisesta ja rehellisistä ihmisistä, jotka pyrkivät omillaan taloudelliseen riippumattomuuteen.

   1. Käsitin, että blogisti haluaa tänne kommenttiosioon kaikenlaista palautetta, niin mitä jos menisit itse muualle jeesustelemaan korkean moraalisi kanssa?

 6. Siinä saatat olla oikeassa, että kommentit ovat tervetulleita.

  Mutta oletko huomannut, että Suomeen on tullut/tulossa aktivointimalli, joka koskee työmarkkinatukea? Se on täysin tervetullut malli kun ihmisten ajatusmaailma on jäädä elämään tukien varassa. Kannattaa sinunkin miettiä onko ylipäätänsä mitään järkeä edes aloittaa sijoittamista, koska karenssin tullessa joudut syömään säästösi. Sen sijaan 100% persaukinen sossu-ukko saa karenssista huolimatta sossusta cashflownsa.

  1. Niin no. Työelämä on jakautunut kahtia. Toisille riittää hyvää ja toisille on tarjoilla muruja hyvästäkin koulutuksesta huolimatta. Sitten pitää miettiä, että haluaako tehdä niin kuin yhteiskunta haluaa ja elää kuin koira, vai tehdä miten on itselle parhaaksi.

   Aktiivimalli vain alentaa työttömyyskorvausta. Karenssia on oikeasti aika helppo vältellä.

   Sijoittaminen on jo aloitettu. Tavoitteeseen vielä 3-4 vuotta, jos jatkan tällaisia töitä. Kovaa säästämistähän tuo vaatii näillä pienillä palkoilla.

   Niin ja oletko sinä sitten kuitenkin tämän blogin pitäjä?

   1. Työelämässä ei toki ole jokaiselle halukkaalle mielekästä vakituista työpaikkaa. Suhteiden avulla saadaan yleensä parhaat päältä. Omaan tilanteeseen voi kuitenkin vaikuttaa. Alan vaihto tai oman bisneksen perustaminen voivat olla myös vaihtoehtoja huonossa työtilanteessa. Evoluutioteoriankin mukaan sopeutumiskykyisimmät yksilöt selviytyvät ympäristön muuttuessa.

    Aktiivimallista on suunnitteilla uudempi versio, joka katkaisee työmarkkinatuen kokonaan, jos ei täytä ehtoja. Sen voimaan tullessa tuo sossu-ukko juttu pitää paikkansa. En vaan näe itse kovinkaan vapauttavana sitä, että joutuu vältellä jotain karenssia. Voi olla esim. hankalaa olla reissussa ulkomailla.

    Hieno homma, että säästämisesi etenee. Toivotan sinulle onnea ja menestystä sen parissa.

    En ole blogin pitäjä.

   2. Hetkeksi jo huolestuin, kun keskustelu alkoi muistuttamaan iltapäivälehtien kommentointia. Loppu hyvin kaikki hyvin.

    En tietenkään ole super innoissani sunnitelmasta heittäytyä tukien varaan ja vie ehkä vähän hohtoa pois omasta tekemisestä. Toisaalta ymmärrän hyvin, että kaikki työ ei ole nautinnollista. Haluaisin ajatella, että kaikille kaikki on mahdollista, mutta se on ehkä hieman yliromanttinen näkemys. Aina voi yrittää vaikuttaa ja säästäminen varmasti tuo lisää mahdollisuuksia. Ehkä jostain löytyy jotain mielekkäämpää tekemistä – paska kun on paskaa vaikka kuinka pyörittelisi.

    Toinen asia on sitten vielä se, että onko se pelaajan vika, jos peli on rikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.