Ongelmia paratiisissa – asuntosijoittamisen pimeä puoli

Kerroin aikaisemmin, että yksi tulonlähteeni on asuntosijoittaminen. Tarkoitukseni oli ostaa asunto ja nautiskella säännöllisesti tilille kilahtavista vuokratuotoista. 

Toisin kuitenkin kävi. 

Jokainen ymmärtää, että sijoittamisen tuottojen vastapainona on aina olemassa riski. Asuntosijoittamisessa riskejä ovat esimerkiksi huonot vuokralaiset, asunnon tyhjänä oleminen, asuntojen hintojen romahdus sekä velkavivun mukanaan tuomat riskit.

Asunto ei onneksi ehtinyt olla lainkaan tyhjänä, vaan sain sen välittömästi vuokrattua. Tämä ei ollut mikään ihme, koska asunto on hyvällä paikalla ja erittäin siistissä kunnossa. Onnistuin myös välttämään huonot vuokralaiset ja kaikki näytti sujuvan mallikkaasti.

Lähes vuoden kaikki meni kuin elokuvissa, mutta yhtenä aamuna vuokralaiseni soitti ja kertoi, että olohuoneen lattia on hieman kupruilla. Ei kuulostanut todellakaan lupaavalta. Äkkiä isännöitsijälle puhelu ja sen jälkeen alkoi toivominen, että kaikki kääntyisi parhain päin.

Asunnossa oli tehty remontti juuri ennen kuin ostin sen, ja isännöitsijä oli valvonut remontin, joten ajattelin kaiken olevan kunnossa. Myöhemmin selvisi, että todellisuudessa remontti oli tehty aivan päin sitä itseään. Tästä oli pieniä merkkejä jo etukäteen havaittavissa, kuten se, että keittiössä silikonin välissä oli pientä rakoa. Jätin ne kuitenkin huomiotta, kun päällisin puolin kaikki näytti olevan kunnossa ja minulla oli kauhea kuume aloittaa asuntosijoittaminen.

Keittiö oli onneksi tuota pientä puutetta lukuun ottamatta kunnossa. Isännöitsijän tekemän tutkimuksen jälkeen selvisi, että pahimmat virheet oli tehty kylpyhuoneessa. Siellä oli käytetty vääränlaista lattiarakennetta, jolloin saumat ja vesieriste olivat pettäneet. Näin vesi oli valunut lattian alle ja sitten vielä ulos kylpyhuoneesta olohuoneen puolelle. Kaikki oli tapahtunut piilossa lattian alla enkä minä saati vuokralainen ollut tällaista huomannut lainkaan.

Ennen isännöitsijän tekemää vahinkoselvitystä tilanne oli melkoisen kuumottava, kun en tiennyt minkälainen lasku jupakasta seuraisi. Eipä tällaisista asioista juuri ollut kokemusta. Tietysti on olemassa myyjän vastuu ja remontin tehnyt firma olisi puolestaan vastuussa asunnon myyjälle.

Isännöitsijän tekemän tutkimuksen jälkeen putosi taakka harteilta, kun selvisi, että vesivahinko oli mennyt rakenteisiin. Rakenteet ovat isännöitsijän vastuulla, joten hän vei asiaa eteenpäin.

Sijoitusasuntoni remontti kesti lähemmäs neljä kuukautta, kun koko kylpyhuone uusittiin täysin sekä olohuoneen lattia vaihdettiin uuteen. Ylimääräisiä kustannuksia tästä ei onneksi minulle aiheunut. Vuokratulot jäivät remontin ajalta saamatta ja varmaan yhtiö joutuu taas vastikkeita nostamaan tulevaisuudessa, mutta tämä on pientä siihen verrattuna, että koko pommi olisi tipahtanut maksettavakseni.

Ei liene lainkaan yllättävää, että alkuperäisen remontin tehneestä firmasta ei kuulunut yhtään mitään koko prosessin aikana.

Asuntoa ostaessa kannattaa olla todella tarkkana. Vaikka remontti olisi valvottu, se ei välttämättä tarkoita, että asunto on kunnossa. Pieni huolimattomuus yhdessä paikassa voi pahimmillaan tarkoittaa suurempaa virhettä jossain muualla.

Oppimiskokemuksena tämä on ollut loistava – toivottavasti myös sijoituksena tulevaisuudessa.

5 vastausta artikkeliin “Ongelmia paratiisissa – asuntosijoittamisen pimeä puoli”

  1. Ajattele positiivisesti; asuntosi arvo nousi täysin uudistetun kylpyhuoneen myötä ja nyt siihen on varmaan helpompi myös saada hyviä vuokralaisia asiakkaaksi. Ei siis hullumpaa. Neljän kuukauden menetetty vuokra kirvelee tietty, mutta pitkällä aikavälillä senkin merkitys katoaa.

    1. Totta, ei pitäisi tuollaisia harmitella ja väkisin pitkälle aika välille mahtuu muutama negatiivinen asiakin. Toivottavasti jatkossa enemmän positiivisia. Sen verran täytyy kuitenkin korjata, että arvo ei varsinaisesti noussut, kun tuo oli aivan uusi jo ostettaessa eli käytännössä sain samanlaisen kylpyhuoneen tilalle. Sittenhän tämä olisi ollut suorastaan mainio keikka, jos olisi vanhan romun tilalle saanut uuden ja kiiltävän. Mukavaa, että olet löytänyt blogini, omaasi onkin tullut tutustuttua jo kun ensimmäisiä kertoja sijoitusasuntoa mietiskelin.

  2. Jep tärmäsin juuri äskettäin asuntojen kylppärin lattioiden merkittäviin vikoihin. Yksi sellainen on se kun lavuaarista lähtee viemäriputki lattiaan ja putki menee toisen putken sisään joka johtaa esim. kerrostalosta sitten alas alas asti muihin viemäriputkistoihin ja sieltä ulos jonnekin huitsin nevadaan. Tässä kohtaa voi monesti olla pieni virhe teossa jota isännöitsijätkään ei tiedä. Eli lattiamatto ok monesti on kylppärissä kerrostaloissa tai sitten laatoitus ja erilaiset verieristeet tai siihen rinastettavat pitäisi (en nyt muista oikeaa sanaa) kutistaa sen alas johtamisen ympärille eli sen pitäs nousta 5-10cm ylöspäin kuten myös seinien vieressä tietyissä tiloissa puhumattakaan mitä sen pitäisi olla suihkutiloissa. Jos tätä ei ole pääsee vesi huoletta matkustelemaan pitkin asuntoa tuhoten ajan kanssa kaiken rakenteellisen. Eli kun vuokraat asuntoa tarkista ensin onko lavuaarin viemäröinnissä aukko lattiaan ilman mitään suojaa. Joskus siinä on sellainen muovinen kupu laitettu ehkä silikonilla tai ei millään muttei se vielä mitään merkitse, se on voitu laittaa päin helvettiä. Itse pitäisin ratkaisusta joka on kiinteä ja nousee sen 10cm ylös ja siihen on laitettu vesiesteet ja päällystetty ja siinä vuoren päällä on reikä johon putki menisi ja sitten voi lisänä olla kaunistamassa se muovikupu joka on kaiketi silikonilla visusti täytetty.

    Nyt kun en asu enää vuokralla tai siis sillai vuokralla niin en haluakaan enää koska pitäisi laatia sitä ennen parin A4 kokoinen lista mitä pitää tarkistaa ja mitä pitää kysyä vuokranantajalta. Kupariputket…vesieristeet….parkettien ja laminaattien äänieristeet….voi helevatan helevatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.