Talousremontin tulokset – vuoden tuhkimotarina?

tuhkimotarina-pohattaReilu vuosi sitten ilmoitin mahdollisuudesta hakea mukaan talousremonttiin. Projektin tarkoituksena oli auttaa tekemään muutos tai jopa täyskäännös omassa taloudessa. Hakemuksia tuli runsaasti ja lopulta valitsin kaksi henkilöä mukaan projektiin.

Yritin valita koekaniinit huolella, mutta silti ensimmäisen kohdalla tulos oli sysimusta. Kyse ei ole oikeastaan minkäänlaisesta tuloksesta, koska hän luovutti jo ennen kuin pääsi edes kunnolla alkuun.

Toisen kohdalla lopputulos on lähellä vuoden tuhkimotarinaa. En olisi ikinä uskonut, että niin suuren muutoksen voi tehdä näin lyhyessä ajassa. Iso plussa oli myös koekaniinin puolison mukaantulo (tästä lisää myöhemmin).

Talousremontin sisältö muovautui matkan varrella, mutta lopulta tämän artikkelin lisäksi nämä tupsahtivat tuutista ulos:

Yksi selkeä puute remontissa vielä on. Sijoittamisesta en ole puhunut sanallakaan. Toistaiseksi näyttää siltä, että tuota osuutta saa odotella vielä pitkään. Kesäloma voisi olla sopivaa aikaa tuon projektin edistämiseen.

Ennen kuin voi sijoittaa, pitää jostain saada siihen pääomaa. Nyt onkin oikein sopiva hetki sukeltaa suoraan koekaniinin ja hänen puolisonsa numeroiden kimppuun.

Koekaniinin (nro 2.) talouden tulokset numeroina

Vuosina 2013 – 2016 koekaniinin taloudessa mentiin perinteisellä jojo -menetelmällä. Välillä säästöön kertyi jotain, mutta myöhemmin säästöjä jouduttiin käyttämään. Kädestä suuhun on ehkä lievää liioittelua, mutta säästöön saattoi kertyä arviolta 5 – 10 %:n osuus tuloista.

Aikaisemmilta vuosilta ei löytynyt valmiiksi mustaa valkoisella, joten vertailu ennen ja jälkeen remontin on mututuntuma. Vuodelta 2016 tein koekaniinin tilitapahtumien perusteella seurantataulukon, joka on jo hyvin lähellä totuutta. Sen mukaan koekaniinin vuosi 2016 päätyi muutaman satasen miinukselle. Puoliso ei vielä tässä kohtaa ollut remontissa mukana, joten häneltä ei ole olemassa vertailulukuja.

Jotain johtopäätöksiä voidaan tehdä myös lähtötilanteen nettovarallisuudesta, joka oli sekä koekaniinilla että hänen puolisollaan 25K nurkilla. Tämä ei ole ollenkaan huonosti ja varsinkin pienellä säästöprosentilla kyse on pitkästä urakasta. Itseasiassa ennen remonttia 5 – 10 % ei tuntunut heistä pieneltä vaan ihan sopivalta säästöprosentilta ottaen huomioon talouden tulot, jotka ovat yhteensä noin 4200 euroa nettona kuukaudessa.

Miten sitten kävi vuonna 2017?

Vuonna 2017 koekaniinin taloudessa säästöön jäi 21 761 euroa. Omasta mielestäni tämä on aivan käsittämättömän hyvä tulos. Prosentteina tuo tarkoittaa 43 % säästöastetta ja myös aikaisempaan nettovarallisuuteen (50K) verrattuna kyse on melkoisesta loikasta. En voisi olla enempää innoissani moisesta tuloksesta.

Lisää arvoa koekaniinin ja hänen puolisonsa suoritukselle antaa se, että talouteen putkahti uunituore sinappikone kesken remontin. Aivan huikeata!

Jos suuria suunnitelmia miettiessä taloudellinen turva oli yksi koekaniinin huolenaiheista, niin tällä vauhdilla rohkeuden kerryttämiseen tuskin menee kovin pitkään.

Alla on yhteenveto koekaniinin talouden vuoden 2017 tuloista ja menoista.

koekaniini-2-tulokset

Vaikka vuoden 2017 tulos oli loistava, niin koekaniinin tavoitteet tälle vuodelle ovat vielä kovemmat. Aikomus on pudottaa menot 2000 euroon per kuukausi. Tällä hetkellä syynissä kulujen kuningas eli kategoria syömiset ja taloustavarat. Kun kuitit on kerätty talteen, niin varmasti tuolta löytyy kohteita mistä voi nipistää elämänlaatua unohtamatta.

Olen aina ollut sitä mieltä, että melkein jokainen pystyy tekemään muutoksen omassa taloudessaan. En vain koskaan ole nähnyt moista muutosta näin läheltä. Juuri siitä syystä tuntuu erittäin hyvältä nähdä tällaiset lukemat ihan oikeassa elämässä.

Lopputulos on yksi osa tarinasta, mutta vielä mielenkiintoisempaa on se, että mitä tapahtui ja miksi.

Tekijät tuloksen taustalla

Jos tästä keissistä pitäisi poimia vain yksi asia, että mikä on ollut merkittävin tekijä tuloksen taustalla, niin sanoisin, että se on talouden seurannan aloittaminen. Kun taloutta ei seuraa millään tasolla, niin yleensä se mikä tulee, myös menee. Kun luvut laittaa ylös kuukauden päätteeksi, joutuu käymään oikeasti läpi, että mitä on tullut tehtyä. Jos olet tehnyt virheen, joudut kohtaamaan sen kuukauden päätteeksi. Isommat lipsahdukset jäävät kummittelemaan sopivasti mieleen ja tuovat mukavasti näkökulmaa uusia hankintoja harkitessa. Kysyin myös koekaniinilta, että mikä hänen mielestään oli tärkein asia.

”Selkeästi suurin hyöty projektista oli se, että luvut heitetään naamalle. Saksalaisvalmisteiset aivoni pitävät siitä, kun on selkeästi mustaa valkoisella. Hölmöilyt ja impulsiiviset ostopäätökset pistävät hikoiluttamaan, kun tietää, että ne joutuu myöhemmin kohtaamaan.”

Kaikille ei ehkä tunnu mielekkäältä taulukkojen täyttäminen, mutta parempaa tapaa odotellessa se on yksi hyödyllisimmistä lähestymisistä mitä voi olla. Prosessista voi myös oppia nauttimaan. Nämä sanat ovat koekaniinin puolison suusta.

”Pelkkä seuraaminen on tuonut ”kiksejä”. Mielenkiinnolla aina odottaa, miten kuukausi on mennyt. Positiivisia yllätyksiä on tullut. Tulee jätettyä ”ei-niin-kriittisiä” juttuja ostamatta, koska haluaa, että taulukkoon tulee vähemmän merkintöjä, joka taas automaattisesti tarkoittaa parempaa säästöprosenttia.”

Talouden seurannan ei tarvitse olla yksin pimeässä puurtamista, vaan se voi myös olla miellyttävä yhteinen asia.

Kaksin aina kaunihimpi

Koekaniini haki talousremonttiin yksin. Projektin alkaessa hänen puolisonsa oli kiinnostunut taloudesta, mutta ei ehkä ihan samalla tasolla kuin koekaniini itse. Koekaniini lähti projektiin siitä huolimatta. Jotenkin kummassa myös puolison lukuja alkoi ilmestyä seurantaan melko pian projektin alkamisen jälkeen ja lopulta takautuvasti koko ajalta. Mutta miten puolison saisi ”huijattua” mukaan projektiin?

Ensimmäinen asia on varmasti se, että lähtee tekemään seurantaa riippumatta puolison mielipiteestä. Talous on yhteinen asia ja lopulta seuranta on molempien etu – kun nyt ei ihan riitaa lähde haastamaan. On aivan mahtavaa, jos parempi puolisko on heti mukana juonessa, mutta se ei kelpaa aloittamatta jättämisen tekosyyksi, että toinen ei ole kiinnostunut. Sooloilu ei ole parisuhteessa hyvä asia, mutta esimerkin voima sitäkin tehokkaampi. Seuraava vaihe on tehdä projektista niin mielenkiintoinen, että puoliso ei voi sitä vastustaa.

Koekaniini ei millään tavalla lähtenyt pakottamaan puolisoaan mukaan, vaan vaivihkaa alkoi kirjaamaan lukuja ylös. Molemmat heistä pitävät säästäväisyyttä ja jonkinlaista kohtuullisuutta eri elämän osa-alueilla tärkeänä, joten mitään konfliktia ei ollut luvassa. He eivät ole koskaan laskeneet, että molemmat maksaisivat tasan 50 % menoista, vaan menoja on jaettu vähän sinne päin. Raha ei ole niin suuressa merkityksessä parisuhteen kannalta.

Menojen jakaminen korostui siinä kohtaa, kun koekaniinin puoliso jäi pois töistä huolehtimaan lapsesta. Koekaniinin taloudessa menot jaettiin niin, että molemmilla oli yhä mahdollista säästää. Onnistuminen saa aikaan innostumista.

Toinen merkittävä tekijä oli varmasti lapsen syntymän ennakointi. Jos ei tiedä missä on menossa, ei voi varautua muutokseen. Myös muutos voi tuoda mukanaan mielenkiintoa. Koekaniinin puoliso sanoikin, että kun on seurannut taloutta ja nähnyt tuloksen, niin voi kohtuullisen hyvillä mielin jäädä kotihoidon tuelle.

Talouden hallinta on yhteinen asia ja kaikkien etu.

Mistä koekaniinin taloudessa on säästetty?

Yritin useamman kerran projektin aikana kysyä, että mistä koekaniinin taloudessa on oikeasti säästetty. Tuntuu ihan hullulta, että voisi yhtäkkiä säästää merkittävästi enemmän kuin aikaisemmin tietämättä tarkkaan mistä on tingitty.

Valitettavasti koska historiasta ei ole kuin ylätason seuranta, niin en saanut mitään kovin konkreettista kaivettua esille tästä aiheesta. Koekaniini ja hänen puolisonsa olivat sitä mieltä, että mistään ei ole varsinaisesti tingitty, kaikki turha on vain jätetty pois.

”Kun on tehnyt tätä seurantaa, niin huomaamatta on jäänyt säästöön rahaa, mutta hulluinta on se, että tuntuu siltä, että mistään ei ole tarvinnut luopua!”

”Kulujen karsiminen on tapahtunut huomaamatta. Olen oikeastaan aika ihmeissäni, että miksi tällä hetkellä jää säästöön enemmän kuin aiemmin, vaikka edelleen käytän rahaa minulle tärkeisiin asioihin ja perheen pääluku on kasvanut yhdellä.”

Molemmat koekaniinin taloudessa korostivat laadukkaiden tavaroiden hankkimista ja esimerkiksi lapsen kohdalla mitään tärkeätä ei ole jätetty pois.

Merkittävintä säästämisen kannalta on varmasti ollut ajattelutavan muutos tai jopa sen syntyminen. Jos ennen koekaniinin taloudessa ei ollut taloudella juuri merkitystä, niin tämän projektin myötä löytyi pitkän aikavälin visio siitä, että mitä hyvään elämään tarvitaan. Näin turhuuksia on jäänyt pois lähes itsestään.

Joitain konkreettisia esimerkkejäkin sain sentään kaivettua:

 • Televisiosta luopuminen
 • Laadukkaan käytetyn tavaran ostaminen uuden sijasta
 • Järkevöitystä lisäravinteihin ja ”superfoodeihin”
 • e- ja äänikirjojen tilalle kirjastopalveluita
 • Vähemmän teknologisten härpäkkeiden hankintoja
 • Sähkösopimuksen kilpailuttaminen
 • Vakuutusten kilpailuttaminen
 • Ylimääräisistä tavaroista luopuminen
 • Kohtuullisuus lapsen lelujen määrässä

Yksi silmiinpistävä asia menoraportissa on harrastusmenojen puuttuminen. Mitä voi ihmettä voi harrastaa 110 eurolla vuodessa? Kyse on varmasti aika poikkeuksellista tilanteesta kolmekymppisten taloudessa, mutta itseasiassa terveyden kannalta riittävä liikunta on mahdollistaa saavuttaa hyvinkin edullisesti.

Koekaniinin taloudessa harrastuksiin kuuluu lenkkeily, puistotreenit, työpaikan sählyvuoro, tuettu virkistysetu, koiran kanssa harrastaminen ja mahdollisuus kuntosalin käyttöön. Esimerkiksi lenkkarit, koiran palkintonamit ja muut harrastusvälineet ovat kohdistuneet muihin kategorioihin. Ulkomaanmatkailu ei ole ollut agendalla, kun kotimaassakin on vielä niin paljon nähtävää.

P.Ohatta – pelastava enkeli?

Jos minulla nousisi kusi yhtään helpommin päähän, niin voisin kuvitella taloushädässä olevan lukijani turvautuvan blogini yhteydenottolomakkeeseen, jonka jälkeen näkisin itseni laskeutumassa enkelin tavoin kirkkaan valokeilan saattelemana läpi vaaleiden poutapilvien ja vain yhden käden heilautuksen myötä korjaisin kaikki hänen taloudelliset haasteensa.

Totuus on kuitenkin se, että minä en käytännössä tehnyt paskan vertaa, vaan koekaniini saa kiittää onnistumisesta itseään. Valitsemani koekaniini on ollut hyvin oma-aloitteinen ja tehnyt hommia niskalimassa. Hän on tutkinut asioita itsenäisesti, opiskellut koko ajan lisää ja täyttänyt itse taulukkonsa.

Hyvä puoli asiassa on se, että jos koekaniini pystyy tähän itse, niin samoin pystyt sinä!

Oma roolini oli ehkä aiheuttaa pieni alkusysäys ja sen jälkeen riitti, että koekaniini tiesi olevansa vastuussa kuukauden luvuista myös minulle. Jos pitkäjänteisyys oli aikaisemmin haaste, niin sparrauskaveri tuo kummasti lisää jatkuvuutta tekemiseen. Usein sparratessa syntyy myös muutama hyvä idea, mikä ei olisi yksin itselle tullut mieleen.

Nyt kuulin, että koekaniini ja hänen puolisonsa löysivät tuttavaperheistään yhden sellaisen, keiden kanssa he voivat kimpassa miettiä talousasioita.

Hyvä kiertää eteenpäin!

Lopuksi

Aina jää jotain hampaankoloon. Tällä kertaa se on koekaniinin 1 kohtalo. Olisi niin hienoa katsoa läpi kristallipallon ja nähdä, että mitä jos hän olisi jatkanut valmennuksessa. Ehkä hän olisi nyt velaton ja elämä näyttäisi taloudellisissa merkeissä paljon valoissammalta. Kuitenkin sydämeni itkee verta pelätessäni pahinta. (Jos satut koekaniini 1 lukemaan tämän tarinan, niin mielelläni julkaisen jatko-osan, missä todistat pelkoni turhiksi).

Myös koekaniinin 2 kohdalla täytyy muistaa, että yksi vuosi on vain yksi vuosi. Uskon, että nykyisellä systemaattisuudella tulos on hyvä myös jatkossa, mutta romahtaminen on aina mahdollista. Ehkäpä koekaniini ja hänen puolisonsa suovat meille katsauksen heidän talouteensa parin-kolmen vuoden kuluttua.

Jos sinä vielä mietit, että mitähän sitä taloudellaan tekisi, niin laita talousremontti harkintaan. Tai älä vain harkitse, vaan ryhdy töihin. Se ei ole helppoa eivätkä asiat muutu itsestään. Vain tekemällä voit vaikuttaa.

Loppuun vielä oma henkilökohtainen suosikkini koekaniinin lainauksista.

”Tämä on tärkein yksittäinen projekti mihin olen osallistunut. Älä turhaan vähättele omaa rooliasi. Jos et muita hyväntekeväisyyskohteita ole ottanut, niin tästä voit olla ainakin ylpeä. Yhden perheen talous on saatu tosi hyvin raiteilleen.”

Itseasiassa olen erittäin ylpeä ja tämä on yksi niistä hetkistä, joita tulen muistelemaan vielä pitkään.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustaniP.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä@RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

19 vastausta artikkeliin “Talousremontin tulokset – vuoden tuhkimotarina?”

 1. Uskomaton muutos! Nyt kun Suomeen saataisi vielä systeemi, joka auttaisi kaikkia taloutensa kanssa kamppailevia saamaan asiansa kuntoon.

 2. Hyvaa kehitysta.

  Ironista on etta parin vuoden paasta pariskunnalla olisi jo yli sata tonnia saastossa. tassa tapauksessa suomen vasuripuolueet pitavat kyseista perhetta rikkaana ja haluavat verottaa heita enemman koska se olisi vain oikeudenmukaista. ei siis ihme miksi suomessa eletaan kadesta suuhun.

 3. Turha olla niin vaatimaton, mahtavaa työtä olet tehnyt! 🙂 Uskon, että pystyit muuttamaan heidän taloudellisen tulevaisuuden pienellä teolla!

  Itse viime viikonloppuna neuvoin läheiselleni säästämistä ja kävimme läpi hänen kulutusrakennettaan. Noin tunnin rupeaman aikana saimme hänelle heti aktivoitua lähes 3000 € säästöt vuodessa ilman luopumatta mistään. Nähtäväksi jää, että päästäänkö vielä parempaan tulokseen, jos kiinnostus säästämiseen jää!

 4. Hieno suoritus niin mentorilta kun itse muutoksen tekijäperheeltä. Ja asia on juuri niin ettet sinä olisi heidän taloutta saanut kuntoon ellei tekijä itse olisi ollut satasella mukana. Sehän se on auttamisessa usein ettei voi kuvitella auttavansa toisia tekemällä puolesta vaan kaikki vastuu on aina yksilöllä.

  Mielenkiinnosta kysyn kun itseäni kiinnostaisi juuri tämänkaltainen mentorointi niin kuinka paljon tämä yksi projekti sinua suunnilleen työllisti. Tietenkin tämä oli varmaan niin mielenkiintoista ja mukavaa ettet kellottanut tarkasti 😉

  1. Juuri näin, ketään ei voi pakottaa, mutta kun henkilö itse herää asiaan ja on täysillä mukana, niin tuloksetkin ovat usein kohdallaan.

   Nyt pistit kyllä pahan. Tarkoitus oli kellottaa, mutta se jäi kauniiksi ajatukseksi. Sanoisin, että ajankäyttö oli kyllä aika maltillista. Ehkä keskimäärin pari tuntia kuussa riippuen minkä verran tuli kysymyksiä ja toisaalta itsellä ajatuksia mieleen.

 5. Itse, rahanahneena nuorena miehenä, innostuin sijoittamisesta viime pikkujouluissa, kun keskustelin sijoittamista harrastavan ystäväni kanssa. Sijoitusinnostuksen saattelemana törmäsin tietysti muihinkin taloutta koskeviin julkaisuihin, kuten esimerkiksi tähän blogiin.

  Reilussa kolmessa kuukaudessa olen maksanut 2000e korkea korkoisen luottokorttilainan pois ja sijoittanut pohjoismaiden superrahastoihin reilu 800e (toivottavasti jatkavat nousuaan :D). Ennen viime joulukuuta en edes ymmärtänyt mikä on korko tai miten se vaikuttaa talouteeni.

  Asennemuutoksen avulla ryhdyin toimeen ja etsin pahimmat rahareikäni, jotka on tukittavat ennen kuin voi vaurastua. Olisinpa vain tiennyt taloudesta enemmän jo nuorempana.

  Nuorille pitäisi mielestäni opettaa perusopetuksessa taloustaitoja. Hyvä henkilökohtainen taloudenhallinta vaikuttaisi varmasti positiivisesti koko maan talouteen.

 6. Olen itse alkanut tarkkaan kirjaamaan ylös kuluja nyt 2018 alusta lähtien Pohatan innoittamana. Kiitos inspiraatiosta! Olen tullut samaan tulokseen että jo pelkkä kirjaaminen auttaa pitämään kulut kurissa.

  Tosin olen aina ollut tiukka rahojeni kanssa, mutta nyt siitä saa jonkinlaista tyydytystä kun voi katsella mukavia lukuja kuukauden päätteeksi, sitä todella odottaa.

  Jos haluat voin jakaakkin omia seurantalukuja jos niitä haluat tutkiskella tai ehkäpä kirjoittaakkin.

 7. Niin ja piti vielä lisätä että kuluseurantaa teen niin että täytän kulutiedot samantien kävellessä kännykällä google sheetsiin heti kun olen jutun ostanut niin seurannan tekemiseen ei mene yhtään ylimääräistä aikaakaan.

  Koska olen excelguru niin kuluseurannassa on useampi sarake jota täytän kuluun liittyen että se on helppo vetää yhteen pivotilla kuun lopussa paljon on meennyt ruokaan, harrastuksiin yms. Eli kuukauden loppuyhteenvetoonkaan ei mene aikaa kuin minuutti 🙂

  1. Kiitos Juuso kommenista ja mukava kuulla, että blogin myötä on löytynyt innostusta oman talouden hallintaan.

   Laitoin tietosi ylös ja pistän jemmaan tarjouksesi – pyörittelen vähän ajatusta ja katsotaan jos tulee joku älynvälähdys!

 8. Ajatus oli hyvä. Pohatan metodit ovat kuitenkin pelkkää pakottamista ja kaikesta elämästä luopumista. Se sopii vain teille rahan kiilto silmissä eläjille. Elämä on pelkkää exceliä ja kaiken välttelyä. Jos pystyy uskottelemaan itselle että tykkää kaikessa kituuttamisesta ja lisänumerot excelissä tuo sen elämän ilon niin ok. Minusta tuo on sairautta, eikä ketään kuulu ainakaan pakottaa Pohatan tyyliin tuohon ajattelu muottiin.

  1. Kaikki kritiikki on tervetullutta, mutta suotavaa olisi, että se perustuisi edes löyhästi faktoihin. Varmaan samasta syystä et jättänyt meiliäsi. Sinäänsä harmillinen nimimerkin valinta, koska joku voi vaikka luulla, että sinulla on jotain tekemistä artikkelissa mainitun koekaniinin kanssa.

   Toivotan sinut joka tapauksessa tervetulleeksi tutustumaan blogiin. Ehkä avoimin mielin löydät innostuksen omien lukujesi seuraamiseen ja huomaat, että ollaan aika kaukana pakottamisesta. Enemmänkin artikkeleissa kannustetaan tekemään omia valintoja kuin matkimaan sitä, mitä joku muu tekee.

   Toisaalta, jos olet täysin tyytyväinen nykyiseen elämääsi, niin vapaa-ajalle löytyy varmasti parempaakin viihdettä kuin vanhan ja lihavan porsaan tilitysten lukeminen.

 9. Mahtavaa, että pääset tekemään merkityksellisiä asioita, kuten muiden kivun lievittämistä tai ilon tuottamista — sitähän auttaminen on.

  Jos suuri osa suomalaisista sijoittaisi fiksusti edes neljäsosan nettotuloistaan, niin varallisuus kumuloituisi myös koko väestössä ja kansainvälisistä yrityksistä syntyvä tulo jatkossa ruokkisi suomen yksityistä ja julkista talouden kiertoa. Silloin ei suomella olisi hätä päivää tulevaisuudessa.

 10. Kulujen seuranta on selvästi omalla kohdallani avain onnistumiseen. Ruokamenoista näyttäisi tippuvan puolet pois. Elämisen laatukin on lisääntynyt yhteisen ruoan tekemisen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.