Kuukausikatsaus 12 2017 – 288 475

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 5 436 €
 • Kustannukset 1 887 €
 • Säästöprosentti 65,3 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2 821 euroa ja osinkoja puolestaan kilahti tilille ennakonpidätysten jälkeen 230 euroa. Lisäksi sain veronpalautuksia 2 385 euroa.

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. Nyt lappu on laitettu yrityksen luukulle, eikä sinne kerry juuri muuta, kuin joitain satunnaisia euroja blogin kautta.

Kustannukset_12_2017

 

Joulukuu on ehdottomasti yksi vuoden mukavimmista kuukausista. Edullisin se sen sijaan ei ole ollut aikaisemmin eikä se ollut sitä tälläkään kertaa.  Suurin menoerä tuli vaihteeksi matkailusta. Suomen pimeys alkoi ahdistamaan sen verran reilusti, että oli pakko karata muutamaksi päiväksi aurinkoon. Onneksi osan reissusta sain joululahjaksi, niin maksettavaa ei jäänyt ihan älyttömästi. Toinen suunnittelematon menoerä oli koiran hammaslääkäri. Muuten menot olivat normaalitasolla, mutta siitä huolimatta aikaansaannoksena oli melko ronski kuukausi.

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_12_2017

 

Joulukuussa tein pitkästä aikaa ostoksia. Laitoin niin veronpalautukset kuin osan kertyneestä puskuristakin töihin. Rahastojen tasapainotukseen käytin noin 5K euroa ja samalla summalla täydensin osinkosalkkua. Markkinat tarjosivat hieman lisää hyvää päälle.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Jos eläkelaskuri ei erehdy, niin kassani pitäisi kestää 1235 euron kulutus vuoden 2022 rahassa. Tähän tietysti vaaditaan myös se, että Kuu, Mars ja Venus ovat tuolloin oikeassa asennossa. Tällä hetkellä ei siis näytä kovin lupaavalta suhteessa edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvoon.

tunnusluvut_12_2017

 

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä mukavasti muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa.

MUUT TUNNUSLUVUT

Tunnusluvut ovat lähtöisin muuttuvista tavoitteistani ja lisään ne mukaan, jotta tiedän tekeväni oikeita asioita suhteessa siihen mitä haluan. Tai ainakin minkä kuvittelen olevan oikeita asioita. Luvuissa ensimmäinen numero on aikaansaannos ja jälkimmäinen tavoite. Lisää lukujen taustoista voit lukea täältä.

 • Terveys – 6/12
 • Itsensä kehittäminen – 3450/3420
 • Työ – 3 / 20

MUUTA

Kiireen puolesta joulukuu oli suorastaa laiton kuukausi. Omaa aikaansaannosta tosin, joten tälle vuodelle jää kehittymisen varaa. Ehkäpä inhimillisemmän aikataulun myötä pystyn keskittymään oikeisiin asioihin. Vuosi on tämän kuukausikatsauksen myötä lähes paketissa. Laitan vielä firman luvut kasaan ja sen jälkeen luvassa on tilinpäätös.

Muutamat viimeiset artikkelit ovat lipsahtaneet pitkän puoleisiksi. Pitkä on kuitenkin makuasia. Yritän prosessoida omat ajatukseni mahdollisimman pitkälle ja välillä prosessi heijastuu myös pidemmän tekstin muodossa. Ehkä pituus ei ole ongelma, vaan sisältö. Tai ehkä olen muuttumassa dinosaurukseksi ja 280 merkkiä olisi nykypäivänä sopiva pituus. Mitä olet mieltä? Möläytys vai monsteri? Vai ehkä kaikkia sopivassa suhteessa?

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

23 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 12 2017 – 288 475”

 1. Mielestäni kanssa selkeää, ettei nykymaailma tarvitse kyllä yhtään lyhyttä tekstiä lisää – sitä kyllä tuotetaan ihan tarpeeksi jokaikinen päivä. Itse pyrin pidentämään kirjoitusteni pituutta selkeästi tulevana vuotena, koska välillä tuntuu, etten saa kaikkea sanottua typistetyssä muodossa.

  Uskon, että lyhyistä teksteistä nauttivat päätyvät lukemaan blogeja lyhyjen kirjoitusten kanssa ja pitkistä teksteistä nauttivat, pitkien tekstien blogeja. Kaikelle löytyy kysyntää. Näyttää muuten viime kuukausina vähän siltä, että elintasoinflaatio on iskenyt Pohattaankin – oletko ajatellut rukata tuota eläketavoitteen kuukausikulutusta jossain kohtaa korkeammaksi vai alentaa kulutusta?

  1. Olen aika pitkälti samaa mieltä. Usein koen, että lyhyistä teksteistä ei niin kovin paljon saa irti. On siis luonnollista, että kirjoitan kuin itselleni. Varmaan tilanne on juuri noin, että molemmille löytyy kysyntää ja lukijat valikoituvat sen mukaan. Suurempi massa jää tavoittamatta, mutta kaikkia ei voi miellyttää.

   Ehdttomasti on iskenyt ja rajusti. Tuosta tavoitteesta on tulossa enemmän tilinpäätöksen yhteydessä. Pitää vielä katsoa luvut tarkemmin ja miettiä. Tällä hetkellä todennäköisesti kallistun ensimmäiseen vaihtoehtoon.

 2. Mitäs Pohatta ja muut meinaavat uusista säännöistä jotka kieltävät jenkki ETF:t? Minkälaisia varasuunnitelmia on noiden varalle?

  1. Ei vielä ole tullut tarkemmin mietittyä. Tankkasin joulukuussa vähän varastoon, niin pärjään hyvän aikaa ilman. Pitää sitten siinä kohtaa katsoa, että mikä tilanne.

 3. Mukavaa käydä lukasemassa muidenkin säästämistä. Itsellä ei tällä hetkellä edes hätäkassaa hölmöjen päätöksien vuoksi (matkat ja ajoneuvosta laina).

  ASP säästämisen aloitin 2013 ja asunnon ostin 2016. Velatonta omaisuutta 2012 ei ollut yhtään ja nyt alle 6v myöhemmin sitä on n. 22k ja potenttiaalista velatonta se 5k (vaikeasti realisoitavaa)

  Eli nopeasti sitä alkaa tulemaan kun vaan päättää niin. Oma tavoite tälle vuodelle on saada se 3k hätäkassaa ja lainapääomaa 15k pois. Ensi vuodelle sitten alkaa tuo osake&etf säästäminen n. 660e/kk. Tämä tarkoittaa sitä että pakollisten menojen jälkeen jää tuhlattavaksi 500e ruokaan ja huvituksiin, tavoitteena on saada 12 vuodessa pääomaa niin paljon että ei tarvitse päivääkään tehdä töitä ja elellä hissuksiin.

 4. Terve. Kivoja tekstejä ukko raapustellu. Noissa tunnusluvuissa on johonki hävinny n 8k euroa? Onko tämä joku muu varallisuuserä joka ei muutu arvoltaan vai enkö nyt vaan hoksaa jotakin… kivasti olet saanut kassaa kerättyä. Itse sijoitan osakkeiden lisäksi metsään. 2006 ensimmäisen tilan hankkineena on sekin investointi kasvanut varmadti hyvin korkoa kun en ole myynyt/ ottanut osinkoa yhtään koko aikana ja hoitanut metsät kasvukuntoon.

  1. Nyt taisit hoksata jotain mikä itseltäni on jäänyt huomaamatta. Mistä on hävinnyt 8K?

   Metsä on ollut välillä harkinnassa, mutta ei ole tuo hoitaminen oikein sytyttänyt.

   1. Metsä on haasteellinen. Siinä joutuu miettimään monenlaista. Mutta jos raha unohdetaan niin loistavaa ajanvietettä. Itse toivon että seuraavana kesänä pääsisin harventamaan(ei oma metsä). Tykkään havainnoida erilaisia lajeja.
    Myös kuvata niitä.

    Helsingissä asuvan luonnosuojelijat ei tiedä eläinten elinympäristöistä mitään. Joskus hakkuu tai harvennus parantaa elinympäristöä ja palauttaa kadonneita lajeja takaisin(pöllöjen ruokailupaikka, haukat, kotkat, ketut, kaikki hirvielöimet mikäli löytyy sopivaa taimikkoa ja ruohikkoa) siis nimenomaan jos metsää pyrkii käyttämään monimuotoisena ihan omatoimisesti. Siitä on iloa monella tapaa. Jos pistät metsäyhtiön tekemään harvennukset yms. niin siittä ei ole mitään haittaa eläimille jos se tehdään oikeilla ehdoilla mutta jos tykkäät metsän tietyistä elementeistä ja olemuksesta niin silloin metsäyhtiö voi tehdä tuhoa jka ei sinua miellytä. Mutta metsä kasvaa noin niinkuin käytännössä kuitenkin aina takaisin riippuen maapohjasta ja ravinteista. Jos kaajettuja katsoja on vuosikymmenten aikana sinne jäänyt runsain mitoin niin ilmeisesti se voi haitata tulevan metsä kasvua. Toki nekin lopulta sinne lahoo ja mullaksi muuttuu mutta siihen voi mennä kauemmin kuin yhdellä ihmisellä on siihen aikaa. Joten ajoittain metsän kasvu voi hidastuakin. Tässähän on aikoinaan ollut apuna metsäpalot joita ihminen ei ole ollut sammuttamassa. Nämä metsäpalot on olleet hyvin tärkeitä metsän uusiutumisen ja kasvun kannalta vaikka ne hävittääkin tiettyjä eläimiä alueelta.

 5. Hei!
  Olen aivan tyhmä ja olen yrittänyt ns opiskella Nordenetistä mihin mun kannattaisi sijoittaa kun kk määrä on pieni
  Ja tavoitteena on siis säästää ns pahan päivän varalle eläkkeelle. Mulla ei ole tällä hetkellä mitään muuta omaisuutta kuin pankkitilillä jonkun verran rahaa plus vakituinen työ. Ajattelin että uskaltaisin pystyisin n 80 euroa kuussa laittamaan.

  No mutta kun en ymmärrä edes perusperiaatteita vaikka olen koittanut etsiä tietoa.

  Jos ajatellaan että jos raha makaa pankkitilillä niin korkoa ei sitä paljon kerry joten ajattelin että ehkä olisi hyvä laittaa se edes vähän poikimaan. No olen lukenut tuotto-odotuksista; jos tämä olisi vaikkapa 8% niin tarkoittaako tuo vuosituottoa? Voinko karrikoidusti ajatella että jos laitan 80 euroa kuussa 25 vuoden ajan tämä olisi 24000 + se 8% eli 1920 e? Minusta tuo ei kovin suuri voitto ole.. mutta tietysti isompi kuin pankkitilillä sama raha.

  Olin ajatellut laittaa sen superrahastoihin koska en ymmärtänyt etf rahastoista oikein.

  Sitten vielä toinen yhtä tyhmä kysymys, sitten kun 25 vuotta on kulunut ja haluaisin siirtää omalle käyttötilille koko summan mitä rahastoissa on sitten 25 vuoden päästä niin meneekö siitä siis se 33% pääomaveroa? Silloinhan tuo voittopottikin pienenee vielä aika paljon..

  Vai siis miten tää asia menee? Tuntuu tyhmältä kun ei ymmärrä edes näitä asioita. Haluaisin kyllä laittaa osakkeisiinkin suoraan hiukan mutta sama kysymys, jos nyt ostaisin 500 eurolla vaikka jonkin metsäyhtiön osakkeita ja antaisin olla ilman vaihdattaa tuon 25 vuotta niin tiedän että arvo sahaa edes takaisin mutta voiko tällä tyylillä edes kannattaa pistää osakkeisiin? En halua niitä alkaa siis ostamaan ja myymään aktiivisesti vaan lähinnä haluaisin laittaa jonkun köntän jollekin yhtiölle ja sitten katsoa esim just 25 vuoden päästä että saanko yhtään voittoa kun eläke on pieni.

  Olisin sulle tosi tosi kiitollinen jos viitsisit/kerkeisit mulle nää avaamaan. Ajattelin jo että soitan nordnetin asiakaspalveluun mutta en vaan kehtaa. En haluaisi pitää turhaan rahaa pankkitilillä josta korkoa saa olemattomasti. {tavallinen pankkitili)

   1. Hei osaatko vielä arvioida mitkä olisivat nuo kaikki muut kulut jos tosiaan sijoitan 80 e kuussa indeksirahastoihin joissa 0,25 noin ne kulut

  1. @ Idiootti pihistelijä:

   Tuotoista: Kannattaa tutkia mikä on korkoa korolle ilmiö ja sitten vilkaista tuo Jonen linkkaama laskuri. Tai jokin muu vastaava.

   Verot: Pääomatuloista menee pääomaveroa, tällä hetkellä 30 % 30 000 euroon asti. Vero menee ainaoastaan voitoista eli sinä vuonna kun myyt, jos ei ole myös myyntitappioita. Jos omistukset ovat yli 10 vuotta vanhoja voidaan käyttää hankintameno-olettamaa (40 %). Vero menee siis joko voitosta tai hankintameno-olettamalla 60 % myyntien arvosta riippuen kumpi on sinulle edullisempi.

   Esimerkki, vero voitosta: Ostat osakkeen 1000 eurolla ja myyt saman vuonna 1200 eurolla. Saat pitää rahana 1000+ (1200-1000) * 0,7 =1 140 euroa

   Esimerkki 2, vero hankintameno-olettamalla: Ostit osakkeen 11 vuotta sitten 1000 eurolla. Nyt myyt sen 5000 eurolla. Saat pitää rahana 5000*0,4 + 5000*0,6*70% = 4100

   Kyllä osakkeisiinkin voi sijoittaa pitkällä tähtäimellä, mutta jos näitä ei lainkaan seuraa, niin ehkä rahasto voisi olla parempi vaihtoehto. Siihen en ota kantaa mitä sinun pitäisi tehdä, muuten kuin että suosittelen opiskelemaan aiheesta.

   Warren Buffet on varmasti tunnetuin pitkäaikaisia sijoituksia tekevä eli kannattaa tutustua. Rahastoihin liittyen kannattaa lukaista Paras Sijoitus niminen kotimainen kirja sekä jenkkiläinen The Simple Path to Wealth.

   Toivottavasti näistä on apuja!

 6. Eipä noilla tämän blogin summilla minnekään eläkkeelle tms. jäädä. Mulla on 400 000 e sijoitusvarallisuus erilaisissa sijoitusinstrumenteissa hyvin hajautettuna, 120 000 e asunto, 50 000 auto ja runsaasti arvokasta irtaimistoa, palkkaa tulee 5100 / kk (brutto). Velkaa ei ole muuta kuin mitä maksuaikakortilla (Mastercardit ja Amex) aina kuukaudessa sattuu olemaan (siis kaikki heti pois maksettavaksi). Olen Nordean Private Banking-asiakas ja asun yksin. Pidän itseäni hyvin toimeentulevana, mutta en rikkaana. Voi tässä toteuttaa mielihalujaan ja impulssejaan. Ruokakaupassa en katso hintoja. Ostan muutenkin aina sen mitä haluan ja katson tarvitsevani. Ei tarvitse nuukailla.

  Raha tulee rahan luokse. Mutta töissä pitää käydä (ja tavallaan haluankin käydä, koska minulla on itseäni kiinnostava ammatti).

 7. Terve p.ohatta!

  Pidemmän aikaa olen lueskellut tietoutta ja blogeja aiheesta. Itsellä tässä jo 35v ikää mutta haaveilen olevani 55 vuotiaana siinä tilanteessa, ettei töitä tarvitse rahan takia tehdä.

  Tienään myöskin ihan kivasti, vuonna 2017 60 000e. Tosin vasta pari vuotta olen tehnyt nykyisiä paremmin palkattuja töitäni, sitä ennen noin 40k€/v.

  Vaikka olen mielestäni erittäin järkevä rahan käytössä ja säästämisessä, siitäkin huolimatta se on vaikeaa. Matkustelen ainakin pari kertaa vuodessa ja välillä pitää hemmotella itseään uudella puhelimella tai televisiolla, välillä täytyy myös sohvaa tai pesukonetta ostaa. Autokin pitää töiden vuoksi olla ja minun tapauksessani uusi sellainen noin 2 vuoden välein(edullisemmasta päästä tosin) olen laskenut että vanha auto ei sen halvemmaksi tule kun ottaa pajalla käynnit, katsastukset, verot ja isomman kulutuksen laskuihin mukaan.

  Varallisuutta on kertynyt laihanlaisesti, osakkeet 13000e, tilillä 14000e ja asunto jonka arvo on n. 150 000e josta velkaa 110 000e jäljellä.

  Elikkä nettotulot noin 3200e/kk josta pystyn sen tonnin laittamaan säästöön. 700e menee asuntolainan lyhennykseen.

  Tosin tuo tonni kuussa on sellainen säästösumma ettei senjälkeen 2 ulkomaanreissua vuodessa tehdä. Mutta reaalisesti voisi ajatella sen 10000e/vuosi saada säästöön elintasosta kummemmin tinkimättä.

  Joten 20 vuoden päästä minulla olisi inflaatiokorjattua varallisuutta 470 000e.

  Tämä tekisi verojen jälkeen 1200e/kk, 4% osinkotuloilla. Tosin jotta sijoitetun pääoman summa ei reaalisesti laskisi kun osinkoja alkaa pistämään lihoiksi, pitäisi siitä vieläkin tinkiä hieman.

  En tiedä, ehkä pitää yrittää vähän kasvattaa tuota säästösummaa vielä. Onko sinulla ajatuksia minun tilanteeseen nähden?

 8. Senverran vielä lisään että näillä nykyisillä arvopapereiden arvostustasolla tuntuu idioottimaiselta ostaa osakkeita tai laittaa rahoja indeksirahastoihin. Toisaalta ei ne tilillä mitään tuota, mutta ehkäpä odotan oikeaa hetkeä, kun tasot tulevat alas jossain vaiheessa.

  1. Eipä tuosta mitään erikoista tullut mieleen. Hyvältä tilanteesi vaikuttaa ja mainiot lähtökohdat sijoitusvarallisuuden kasvattamiseen.

   Ajoitus on aika kinkkinen asia. Olen itsekin miettinyt, että on tyhmää laittaa rahaa sisään näillä hinnoilla. Toisaalta pidän todella paljon stressittömyydestä – ihan sama mikä tilanne, niin toimin aina samalla tavalla.

 9. Hei,

  Mielenkiintoinen blogi sinulla. Itselläni on haveena myös tulevaisuudessa jäädä eläkkeelle ennemmin mitä valtion määräämää ikää. Miten voisin tehostaa säästämistäni.? Tuloni ovat työtyömyyden takia tällä hetkellä n. 1000 e kuussa. Säästöön menee 70 e rahastoihin lisäksi sijoitan” ylimääräisiä ” erinlaisiin indeksi rahastoihin ja norjalaiselle säästötilille. Osakkeita olen miettinyt mutta tunnen että osaamiseni ei niihin riitä, ja kulutkin ovat melko korkeat.

  1. Hei Kipa, varmaan menee jo ihan itsestäänselvyyksien puolelle, mutta säästämispuoli ei tuossa kohtaa ole se, mihin kannattaa keskittyä. Paras tapa tehostaa säästämistä on tulojen kasvattaminen. Toivottavasti siis löydät sopivan työn!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.