Kuukausikatsaus 11 2017 – 281 422

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 2 936 €
 • Kustannukset 1 144€
 • Säästöprosentti 61 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2 821 euroa ja osinkoja puolestaan kilahti tilille 115 euroa. Muita tuloja ei ollut

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. Nyt lappu on laitettu yrityksen luukulle, eikä sinne kerry juuri muuta, kuin joitain satunnaisia euroja blogin kautta.

Kustannukset_11_2017_pohatta

 

Toinen kuukausi putkeen ilman suurempia tuhlailuja. Käytännössä kuukauteen ei juuri muuta mahtunut, kuin asuminen liikkuminen ja syöminen.

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_11_2017

 

En tehnyt kuukauden aikana mitään hankintoja salkkuihin eli arvonmuutokset johtuivat pelkästään ulkoisista tekijöistä. Pientä takapakkia, mutta ei mitään erityisen järkyttävää.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Jos eläkelaskuri ei erehdy, niin kassani pitäisi kestää 1235 euron kulutus vuoden 2022 rahassa. Tähän tietysti vaaditaan myös se, että Kuu, Mars ja Venus ovat tuolloin oikeassa asennossa. Tällä hetkellä ei siis näytä kovin lupaavalta suhteessa edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvoon.

tunnusluvut_11_2017

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä mukavasti muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa.

MUUT TUNNUSLUVUT

Tunnusluvut ovat lähtöisin muuttuvista tavoitteistani ja lisään ne mukaan, jotta tiedän tekeväni oikeita asioita suhteessa siihen mitä haluan. Tai ainakin minkä kuvittelen olevan oikeita asioita. Luvuissa ensimmäinen numero on aikaansaannos ja jälkimmäinen tavoite.

 • Terveys – 5/12
 • Itsensä kehittäminen – 6026/3420
 • Työ – 17 / 20

Liikunta ei ole vielä sillä tasolla millä haluaisin. Pääsin kuitenkin marraskuussa pitkästä aikaa salille ja siitä on hyvä lähteä kirimään. Ei tarvinnut odottaa edes uuden vuoden lupaukseen asti. Lukemista tuli harrastettua taas noin tuplat tavoitteeseen nähden. Lisäksi töissä kehittymiseen käytin lähes sen ajan mitä tavoittelen. Jos huomioidaan vielä se, että itsensä kehittäminen liittyy tällä hetkellä työhöni, niin voisi sanoa, että tavoite täyttyi.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

25 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 11 2017 – 281 422”

 1. Voisiko tunnuslukujen selitteet liittää kk-katsauksen yhteyteen? Tämä helpottaisi lukemista merkittävästi. Kiitos!

  1. Mitä tunnuslukuja tarkoitat? Talous vai muut?

   Muihin tunnuslukuihin tarvitsen enemmän perusteluita kuin mitä mahtuu kuukausikatsaukseen ja nämä yritän saada ulos mahdollisimman pian.

 2. Jos kursseissa tapahtuu korjausliike ja osakkeiden hinnat laskevat merkittävästi niin otatko velkavipua käyttöön? Itse tällä hetkellä varautunut mahdolliseen korjausliikkeseen lisäämällä salli käteispainoa vähentämällä osakkeiden ostoja.

 3. Oletko koskaan tehnyt riskianalyysiä sijoitusten / eläköitymisen suhteen? Romahdukset, tietoturva, Seligsonin mahdollinen konkurssi, yms… En tarkoita mitään pelko mielessä, mutta tollaisia olisi varmaan ihan hyvä miettiä myös jos on paljon varallisuutta. Nordnetin ongelmat aiheuttivat monelle varmasti pientä kuumotusta, onneksi ei mitään sen vakavampaa 😀

  1. Eipä taida tuo Seligsonin konkurssi olla validi kommennti ellei omista Seligsonin osakkeita – rahastojahan tuo konkka ei koske 🙂

   1. Ei toki, mutta ottaako joku toinen välittäjä rahastot hoitoon, vai realisoidaanko varat omistajille? Jos varat realisoidaan, niin saattaa kerralla tulla aika paljon veroja maksettavaksi.

   2. Samaa mieltä, että konkurssi ei ole ollut listalla ykkösenä juuri edellämainituista syistä. Varoja on kyllä useammalla rahastoyhtiöllä / välittäjällä ja ajattelin sitä mukaan hajautta yhä useammalle, kun varoja kertyy.

    Muutenkin tuo riski ja kassan simuloiminen eläkkeellä eri skenaarioissa on vielä pahasti vaiheessa. Tarkoitus on ottaa työn alle, mutta toistaiseksi olen keskittynyt vain saavuttamaan tavoitteen.

 4. Jälleen hyviä kuukausia! Oletko koskaan avannut blogissa, miten ajankäyttösi todellisuudessa realisoituu? Eli paljonko teet työtä / liikut / löhöilet / nukut / jne jne?

  1. Tuskin sitä on tullut kovin tarkkaan avattua. Ei tule seurattua niin tarkkaan. Tosin työaika ja matkat olisi melko helppo laskea. Vilkaisin huvikseen miltä näyttää syys – marraskuu ja työaika näyttäisi olevan keskimäärin 8,8 h per työpäivä ja matkat huomioiden 9,8. Unet ovat keskimäärin 10h luokkaa. Loppu onkin sitten harmaan peitossa, kun ei ole seurannassa. Ehkäpä joskus löytyy intoa seurata kokonaisuuttakin.

  1. En ole. Pyrin välttämään sellaisia ostoksia, mitkä eivät itsessään tuota mitään lisäarvoa. Joskus saatan toki hairahtua, mutta Bitcoin ei mahdu joukkoon.

   1. Ymmärrän että ihmisellä on periaatteita, mutta tuo periaate on luultavasti aikoinaan tehty sen hetkisten markkinoiden valossa (osakkeet, sijoitusasunto jne.).

    Kryptovaluutat on uusi juttu ja niitä kun lähtee arvioimaan niin kannattaa heittää yli 5 v vanhat motot sivuun. Vähän niinkuin IT-buumin aikaan 90-luvulla olisi sanonut ’pyrin sijoittamaan fyysiseen omaisuuteen enkä bitteihin’.

    Ajat muuttuu. Ota alkuun pieni riski, muutama %. Sillä pääsee hommaan sisälle ja se motivoi sua tutustumaan kryptomaailmaan, joka on paljon muutakin kuin Bitcoin. Väittäsin että tulevaisuudessa nää kryptot tulee olemaan arkipäivää jokatapauksessa. Miks et nyt ottais edes pikku varaslähtöä.

    Ps. meillä on sama tavoite, mulla tosin konstina kryptot 100% näin alussa. Osakkeisiin hajautan vasta myöhemmin.

 5. Kryptovaluutta buumi on vähän samanlainen kuin nettipokeri buumi oli 10 vuotta sitten. Aikaisin mukaan lähteneet ja homman opetelleet rikastuivat myöhemmin mukaan tulleiden amatöörien kustannuksella. Pikkuhiljaa sitten pokeri buumikin alkoi kuihtua kun porukat tajusivat, että kyseessä on nollasumma peli, eli pokeri ei itsessään tuota mitään, kuten ei virtuaalivaluutatkaan.

  1. Mitä Bitcoiniin sijoittaessa helposti unohtuu, että tuosta Bitcoinin arvon noususta voi teoreettisesti hyötyä vain, jos muuttaa Bitcoinit euroiksi. Bitcoineinahan arvon nousu on tasan 0, kuten käteiselläkin. Jos Bitcoineista ja muista kryptovaluutoista tulee vakavasti otettavia valuuttoja, joita käytetään yleisesti verkkokaupassa, muuttuu koko homma nollasummapeliksi. Nimittäin jos hankit Bitcoineja, joita myös käytät ostosten tekemiseen, ei Bitcoineista tule mitään tuottoa. Nyt ostetut 10 bitcoinia on 10 bitcoinia 10 vuoden päästäkin, se ei muutu vuosien aikana miksikään.

   Kryptovaluutta on vain valuutta siinä missä nykyisetkin valuutat. Sillä ei ole mitään merkitystä, mitä tekniikkaa valuutan muodostamisessa käytetään. Kryptovaluutat voivat tulla yleiseen käyttöön tulevaisuudessa, mutta silloin kryptovaluutat vertautuvat käteiseen, eivätkä ne enää itsessään tuota mitään.

   1. No nyt kyl paljastit ettet ole perehtynyt asiaan ollenkaan. Bitcoin, kuten kaikki muutkin kryptot luodaan muuttumattomien sääntöjen perusteella (toisin kuin nykyraha) joka johtaa siihen että niiden kokonaismäärä ei muutu vaikka niistä tulisi ’vakavasti otettuja valuuttoja’.

    Esim. 10 000 bitcoinia oli sama määrä 2009 ja 2017. Pieni ero on ostovoimassa, 2009 sillä sai 2 pizzaa, 2017 asuntoja, osakkeita jne nykyrahassa 150 miljoonan € edestä.

    Tämän takia kryptot on kova juttu. Kuka ikinä niihin sijoittaakin tällä hetkellä (itse mukaan lukien), on vakuuttunut niiden paremmuudesta vaihdon välineenä verrattuna nykyrahaan. Eli jos käyttö (kysyntä) kasvaa –> arvo nousee. En suosittele ostamaan sikaa säkissä, mutta suosittelen perehtymään asiaan ennenkuin muodostaa omat mielipiteensä asiasta.

    Loppukaneettina vielä että puhtaasti arvon liikuttamiseen tarkoitetut kryptovaluutat on vain osa skeneä. Sitten on Ethereum-tyyppit alustakryptot joita tarvitaan tietyn palvelun suorittamiseen. Tällöin arvo nousee jos alustan käyttö yleistyy. On muuten myös ’osinkoja’ jakavia kryptoja. Ajat muuttuu, ei voi muuta sanoa. Nettipokerivertaus tuossa aiemmin oli aika paha, terveiset sinne.

 6. Tottakai kaikki jotka omistavat kryptovaluuttoja, koittavat hehkuttaa niitä ja saada lisää porukkaa sijoittamaan niihin – siitähän arvonnousu muodostuu. Herra John McAfee oli persaukinen paettuaan henkensä edestä Bahamalta ja tajusi bitcoin pelin. Nimeään hyödyntämällä hehkuttaa bitcoinia ja tekee itsestään rikkaan. Fiksut hyppäävät ulos kelkasta siinä vaiheessa kun amatöörit ovat tulleet mukaan.

  1. Pohjimmiltaan kyse on vain siitä että mikä on parempi systeemi. Esimerkkinä jos nyt haluan ostaa amazonista jotain niin mun täytyy rekisteröityä niiden sivuille, antaa tietoja itsestäni, luottokorttinumero, jne.

   Tai sitten voisin maksaa kryptolla joka ei vaadi kolmatta ostapuolta todentamaan mitään. Tästä on kyse. Ja joku päivä niiden käyttö tulee olemaan arkipäivää. Kryptoihin ei ole pakko sijoittaa, ne toimii ihan yhtä hyvin oli sitten arvo mikä tahansa. Juttu on vaan silleen että mitä enemmän niitä käytetään sitä arvokkaammaksi yksi ’yksikkö’ muodostuu, koska niitä ’yksikköjä’ tulee olemaan sama määrä saatavilla riippumatta käyttäjien lukumäärästä ja ostovoimasta mikä verkossa liikkuu. Kryptovaluutta = internetprotokolla, kolikoista puhuminen hämmentää selvästi ihmisiä.

   Pahoittelut Pohatalle =D ei ollut tarkoitus tulla hämmentämään kommenttiosuuteen. Vilpittömästi suosittelen kaikkia perehtymään kryptovaluuttoihin. Niihin ei ole pakko sijoittaa (eikä kannata ellei ymmärrä mistä on kyse), todennäköisesti kuitenkin jossain vaiheessa käytämme niitä päivittäisiin asioihin. Täältä tähän.

   1. Äly hoi James!! Ymmärrän pointtisi kryptoista ja mitä koitat selvittää muille. Tällä hetkellä kryptoilla ei ole mitään arvoa reaalimaailmassa ellei niitä muuta muuksi valuutaksi. Tällä hetkellä kryptoihin sijoitetaan vain ja ainoastaan mahdollisen arvonnousun takia. Mutta jotta kryptovaluutat yleistyisivät tulisi niiden arvo sitoa jojohnkin reaalimaiilmaan BTK, kultaan tai johonkin muuhun. Valuutta voi olla yleisessä käytössä vain jos sen arvo heijastaa reaalimaailman tapahtumia ja edelleen ostovoimaa. Et varmaan itsekään haluaisi käyttää yleisesti valuuttaa jonka arvoa ei ole sidottu muuhun kuin paita märkänä sijoittaviin nörtteihin, jotka joko saattavat nostaa tai laskea arvoa ihan sen mukaan tarviiko mennä hetkeksi suihkuun ja vaihtaa kuiva paita päälle ennen kuin taas treidataan ja ostetaan/myydään pää märkänä kryptovaluuttoja. Valuutta on hyödytön kaupantekoväline jos eilen yksiköllä sai auton, tänään lentokoneen ja huomenna juuri ja juuri käytetyn kondomin kadulla talsivalta pulsulta. Ja heti jos arvo sidotaan reaalimaailmaan muuttuu ”krypto” valuutta ihan samanlaiseksi kuin ”USD” tai ”Euro”, jolloin siihen sijoittaminen vastaisi tavallista valuuttasijoittamista ja spekulaatiota valtioiden välisestä BKT kehityksestä jne. Ja tällöin arvonvaihtelu olisi marginaalista verrattuna ”vedonlyönti” kryptoihin.

    Itse olen kryptoissa 0,5% painoarvolla mukana ihan vain puhtaasti vedonlyöntimielessä, että: löytyykö maapallolta vielä lisää tyhmiä ihmisiä ostamaan jotain näin älytöntä, jolloin saadaan arvoa nostettua vielä moninkertaiseksi? Nyt Bitcoinien yhteenlaskettu arvo noin 260 GUSD luokkaa.

 7. Hei Pohatta,
  sinulla on sellainen nettovarallisuus graafi ”Sijoitukset&Seuranta” osiossa. Viimeisin päivitys graafiin tapahtui vuosi sitten. Onkohan pian tulossa uutta päivitystä? Tykkään aina käydä siitä graafista katsomassa kehitystä koska siitä saa ns. ”ison kuvan” varallisuutesi kehittymisestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.