Kuukausikatsaus 9 2017 – 274 655

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 3 170 €
 • Kustannukset 1 684 €
 • Säästöprosentti 46,9 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2 821 euroa. Osinkoja puolestaan kilahti tilille 226 euroa ja päivärahoja 123 euroa.

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. Nyt lappu on laitettu yrityksen luukulle, eikä sinne kerry juuri muuta, kuin joitain satunnaisia euroja blogin kautta.

Kustannukset_09_2017

Rahanössöilyä on ollut vahvasti ilmassa eikä syyskuu tuonut tähän muutosta. Kuoppa vain syveni entisestään. Toisaalta vaihdossa sain taas pinon elämyksiä.

Matkailuun, liikkumiseen ja harrastuksiin meni rahaa reilusti tavallisia kuukausia enemmän rahaa. Ohjelmassa oli yksi golf reissu, yksi Tallinnan keikka ja vähän työmatkailua. Tämä näkyi myös ravintolakuluissa. Toisaalta ruokakauppaan en juurikaan ehtinyt.

Valitettavasti golf ei kulkenut ihan niin kuin olin etukäteen ajatellut. Tästä johtuen tunteet nousivat pintaan ja päätin ilmaista niitä singauttamalla driverin kohti koivikkoa. Valitettavasti koivikko vei voiton, joten jouduin mailaostoksille. Idiotismi olisi ollut ehkä parempi kategoria kuin harrastukset.

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_09_2017

En tehnyt kuukauden aikana mitään hankintoja salkkuihin eli arvonmuutokset johtuivat pelkästään ulkoisista tekijöistä. Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää melkoisen mielenkiintoiselta. Mahdollisiin muutoksiin varaudun hieman normaalia suuremmalla käteispuskurilla – olettaen, että saan sukan varteen jotain jemmattua.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Jos eläkelaskuri ei erehdy, niin kassani pitäisi kestää 1235 euron kulutus vuoden 2022 rahassa. Tähän tietysti vaaditaan myös se, että Kuu, Mars ja Venus ovat tuolloin oikeassa asennossa. Tällä hetkellä ei siis näytä kovin lupaavalta suhteessa edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvoon.

tunnusluvut_09_2017

 

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa.

MUUT TUNNUSLUVUT

Tunnusluvut ovat lähtöisin muuttuvista tavoitteistani ja lisään ne mukaan, jotta tiedän tekeväni oikeita asioita suhteessa siihen mitä haluan. Tai ainakin minkä kuvittelen olevan oikeita asioita. Siitä miksi olen valinnut nämä luvut ja mitä ne käytännössä tarkoittavat kirjoitan myöhemmin. Ensimmäinen numero on aikaansaannos ja jälkimmäinen tavoite.

 • Terveys – 8/12
 • Itsensä kehittäminen – 3420/3420
 • Työ – 8 / 20

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

19 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 9 2017 – 274 655”

 1. Ohoh, en tiennyt Pohatan pystyvän hermostumaan noin silmittömästi, että lentelee mailat koivikkoon. :O Hmm, niin ja otsikosta puuttuu tonni. 😀

 2. Varaudutko suuremmalla käteispuskurilla mahdolliseen romahdukseen vai johonkin muuhun?

  By the way, ihmetellyt sitä kun vuosien saatossa aina riittää niitä jotka sanovat, että kohta romahtaa. Niin tarkoittavatkohan huutelijat sillä yleensä suomen pörssiä, maailman, vai mitä? Nimittäin esim. Kiinassahan oli romahdus 2015, Venäjällä ja Brasilialla oli syvät pohjat 2016 alussa jne. Mutta kuinkahan moni on osannut ostaa noissa paikoissa? En siis Pohatta millään tavalla arvostele sinun toimiasi, vaan koitan hakea itselleni viisautta.

  1. Ihan täysin muuhun. Markkinoihin en ole ottanut enkä ole ajatellut koskaan ottaa kantaa. Tarpeeksi kun on yrittäjiä niin eiköhän joku ole noissa onnistunut. Systemaattisesti onnistuneita taitaa sitten olla vähemmän.

 3. Taidan pysyä suliksessa, vielä ei ole kertaakaan maila lentänyt (ainakaan tahallaan) 😀

  Mitäköhän ne suuret kuviot tällä kertaa tarkottaa? Ostat uuden naisen kanssa omakotitalon, ostat villan ulkomailta ja muutat sinne viettämään ansaittuja eläkepäiviä, perustat oma konsulttifirman, ryhdyt golf ammattilaiseksi, ostat oman Teslan kun koeajo meni niin hyvin vai palaat asuntosijoittajaksi. Menikö mikään oikeaan? 🙂

  1. Hah! 😀

   Kaikki ovat suunnitelmissa ennemmin tai myöhemmin. Tällä hetkellä harkitsen kodittomuutta ehkä ennemmin kuin villaa. Mutta valitettavasti arvauksen kannalta mikään ei vielä tässä kohtaa osunut oikeaan.

   t. sulismailojakin aikoinaan katkonut

 4. Hei,
  kuukausikatsauksesi ovat opettavaista luettavaa ja koitan poimia niistä vinkkejä myös omien tavoitteiden mukaisen toimintani kehittämiseen. Kiitokset kun jaat kokemuksiasi!

  Sitä olen välillä pohtinut, että miksi et käytä rohkeammin velkavipua sijoituksissasi? Mihin tekemäsi valinnat (olla käyttämättä vipuja) perustuvat?

  1. Siihen, että inhoan velkaa. Minulla ei ole tarvetta saada suurempaa tuottoa, eikä varsinkaan mitään tarvetta kantaa sen takia suurempaa stressiä. Taloudellisesti vipu olisi varmasti hyvä valinta, mutta se ei vain sovi minulle.

 5. Moi!

  Oliko niin, että sulla on toi Your Money or Your Life -kirja tai oot sen lukenut? Tein siitä hankintaehdotuksen kirjastolle, mutta kuulemma kirjastolla ei ole varaa sen hankintaan 😀 Onko se niin hyvä, että kannattaa tilata Amazonista?

  1. En ole vielä saanut aikaiseksi. Viimeksi kun meinasin hankkia niin oli juuri uusi versio tulossa. Nyt viime aikoina en ole kerennyt seuraamaan, että onko jo ulkona. En siis osaa sanoa.

  2. Millainen kirja toi on. Jos oikein ymmärrän täyttä englantia. Mutta haluaisin tietää vian mikä kirjan henki on? ….

   Kiitos!

   1. Joo englanniksi tuo on kirjoitettu. En ole sitä lukenut, niin en osaa ihan tarkkaan sanoa. Ideana lienee, että elämää voi (ja ehkä kannattaakin) elää muutenkin kuin tuhlaamalla rahaa kaikkeen turhaan.

 6. Olet useammankin vuoden jo säästänyt rahaa indeksirahastoihin. Oletko koskaan katsonut kuinka paljon olet prosentuaalisesti voitolla? Olisi mielenkiintoista tietää minkä verran ja paljonko vuodessa olet saanut tuottoa. Uskoisin sen kiinnostavan myös muita ja helpottavan indeksisijoittamista epäileviä aloittamaan myös sijoittamisen niihin!

  Omistit aikoinaan sijoitusasuntoja, joista olet jo luopunut aikoja sitten. Omistitko asunnon osakeyhtiösi kautta vai omissa nimissäsi? Olen itse harkinnut osakeyhtiön perustamista, yhden sijoitusasunnon hankkimista sen nimiin ja alkavani sijoittamaan yrityksen nimissä. Asunnon takia yrityksen tase olisi ”korkea” ja saadut osingot/vuokratuotot voisi tulevaisuudessa jakaa verottomana 8 % tasearvoon asti.

  1. Eipä ole juuri tule tuottoja seurattua. Nyt näytti olevan reilut 25 % plussalla. Varhaisimmat ostoerät 40 – 80 %.

   Asunnot olivat omissa nimissäni. En tiedä onko yhdellä asunnolla yhtiön vaivan arvoinen, mutta yhdestähän se on aloitettava. Ja jos nyt sattuu olemaan muutakin fiksua tekemistä yhtiön nimiin niin miksipäs ei.

 7. Kiitoksia inspiroivasta blogistasi, hyvää työtä, jatka samaan malliin! Päädyin lukemaan blogiasi taas pienen tauon jälkeen ja päätin että en enää lykkää oman talouteni remonttia eteenpäin, vaan haluan aloittaa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun välittömästi. Eli itseä niskasta kiinni ja töihin.

  “Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.”

  Taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun kuuluu mielestäni koko oman ajatusmaailman muuttaminen. Ja jotta urakkaa jaksaa viedä eteenpäin, on tärkeää että oman elämän ”muut tunnusluvut” ovat myös kunnossa. Odotankin mielenkiinnolla mitä ajatuksia sinulla on tulossa tämän otsikon alle.

 8. nyt alkaa olemaan itsellä hiljaiseloa kaikki tämä taloushommelit.

  Anyway pistin sen asuntorahaston lunastukseen. No enhän mä sitä saanut kun puuttui jotain tietoja joita ei kuitenkaan kysytty vasta kuin lunastuspäivänä. Puuttuvat tiedot olivat sijoittajakokemus joka ei ollut muuttunut miksikään. Ja ainut puuttuva tieto niissäkin oli sähköposti. Noh päivitin sen ja nyt viisaampana päivitän sen vielä lähempänä tammikuuta. Sen jälkeen rahat on pakko antaa sieltä.

  Kumminkin tuli noin vajaa kolmekymppiä tuottoa viimeiseltä 3 kk:lta.

  Mutta pientä tuo tuotto on eli siihen pääsee kyllä melkein millä tahansa rahastolla joiden nostaminen käy parissa päivässä.

  Mutta tosiaan se mielenkiintoisin pykälä tuossa rahastossa on se että jos rahastoa ei voida maksaa ulos rahana on mahdollista että rahastosta luovutetaan jokin osake tai tila rahaston arvoa vastaan. No tiedä sitä mitä se käytännössä on ja mulla nyt ei oo siellä etes niin paljon rahaa että saisin minkäänlaista kopperoa sijoituksen arvoa vastaan. Noh, ehkä jos jossain olisi siivouskomero myytävänä. Tosin sen koon olisi hyvä olla ainakin 2.5*2.5. Muttei tuollastakaan tonnilla mahda irrota. Tuossa mahtus nukkumaankin. Helsingistä kun löytys niin ok. :D. Tosin vastikkeet ei sais olla kovin isot, ehkä 5€/kk maksimissaan.

 9. Päivitätkö asunnon arvoa miten usein? Mietin että miten pidät huolta että varallisuussarakkeessa on oikealle tasolle arvotettu asunto?

  1. Ei nyt kovin aktiivisesti tule seurattua. Ylös päin ei ole mitään suunnitelmia korjata ja sen verran uskon pysyväni kärryillä, että jos kovasti alas päin mennään niin sitten korjaan. Naapuri laittoi juuri samanlaisen myyntiin, pyyntinä 145K. Se on tietenkin toinen juttu, että millä kauppa tulee, mutta uskon että omani saisin vielä pois. Asunnon arvo tai muukaan tase, mikä ei ole sijoitusomaisuutta, ei ole niin merkityksellinen, että sitä kovin tiiviisti seuraisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.