Kuukausikatsaus 8 2017 – 270 234

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 2 678 €
 • Kustannukset 1 423 €
 • Säästöprosentti 46,9 %

TULOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2545 euroa. Osinkoja puolestaan kilahti tilille 134 euroa. Elokuussa vietin vielä loman rippeitä ja muutaman palkattomankin päivän. Tästä johtuen tulot jäivät alle normaalin. 

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. Nyt lappu on laitettu yrityksen luukulle, eikä sinne kerry juuri muuta, kuin joitain satunnaisia euroja blogin kautta.

MENOT & RAHANÖSSÖN TUNNUSTUKSET

Ei se auta. Vaikka miten yrittäisin asiaa kierrellä, niin todellisuudessa minusta on tullut rahanössö. Euroja karkaa ovista ja ikkunoista. Ensin ajattelin, että kyse olisi vain poikkeuksesta. Nyt kulujen suhteen ”poikkeavia” kuukausia tulee kuin liukuhihnalla. Näin taitaa toimia se kuuluisa elämäntapainflaatio käytännössä.

Kustannukset_08_2017

Positiivista on se, että sain lainan lyhennystä hilattua alaspäin. Yritän ehtiä kirjoittamaan tästä tarkemmin, mutta valitettavasti hoppua on viime aikoina riittänyt. Siinäpä olivatkin kaikki positiiviset asiat elokuun kulutuksesta. Pimeällä puolella riittääkin sitten tavaraa.

Ensimmäinen kasvanut kulu on vastike, joka on yli kolminkertainen aikaisempaan johtuen uudesta korjausvastikkeesta. Koira päätti myös, että nyt olisi hyvä kuukausi käydä tervehtimässä eläinlääkäriä. Lisäksi golf vei oman osansa.

Kaikkein nössöin päätös oli kuitenkin lähteä vaateostoksille. Ensimmäistä kertaa elämässäni ostin itselleni puvun uutena. Aikaisemmista tilaisuuksista, joissa on ollut kirjoittamaton sääntö pukuun pukeutumisesta, olen onnistunut luovimaan kierrätyskeskuksen tai muun käytetyn yksilön avulla. Tällä kertaa rapsahti aika raikas lasku verrattuna aikaisempiin muutamien eurojen pukuihin. Kaikki on tietysti suhteellista, koska pukujen mittakaavassa kyse on halvemmasta päästä olevasta yksiköstä. Nyt olen sitten onnellinen puvun omistaja.

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa (tosin ei tässä kuussa)
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_08_2017

En tehnyt kuukauden aikana mitään hankintoja salkkuihin eli arvonmuutokset johtuivat pelkästään ulkoisista tekijöistä.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Jos eläkelaskuri ei erehdy, niin kassani pitäisi kestää 1235 euron kulutus vuoden 2022 rahassa. Tähän tietysti vaaditaan myös se, että Kuu, Mars ja Venus ovat tuolloin oikeassa asennossa. Tällä hetkellä ei siis näytä kovin lupaavalta suhteessa edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvoon. En kuitenkaan ole kovin huolissani, koska nykyisistä tuloista pitäisi pystyä sijoittamaan merkittävästi enemmän kuin olen alun perin laskenut.

tunnusluvut_08_2017

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa.

Tästä eteenpäin kuukausikatsauksiin on tulossa taas uusia tunnuslukuja. Tunnusluvut ovat lähtöisin muuttuvista tavoitteistani ja lisään ne mukaan, jotta tiedän tekeväni oikeita asioita suhteessa siihen mitä haluan. Tai ainakin minkä kuvittelen olevan oikeita asioita. Siitä miksi olen valinnut nämä luvut ja mitä ne käytännössä tarkoittavat kirjoitan myöhemmin. Ensimmäinen numero on aikaansaannos ja jälkimmäinen tavoite.

 • Terveys – 9/12
 • Itsensä kehittäminen – 6844/3420
 • Työ – ei mitattu luotettavasti / 20

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

17 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 8 2017 – 270 234”

 1. En muista miten olet laskenut, että kuukausikulutuksesi pitäisi olla, jotta voit jäädä eläkkeelle, mutta kannattaa ehdottomasti myös sitä tavoitetta mielestäni tarkastella kriittisesti jos viime kuukausina kulutus on ollut korkeampi kuin oletettu. Itse en usko, että elämäntapainflaatiolta voi täysin välttyä vaikka olisi kuinka säästäväinen. Sen takia en osaa itse edes vielä määrittää lopullista tavoitetasoa – en tiedä millä tuloilla olen aidosti tyytyväinen.

  1. Toisaalta näin. Toisaalta tavoite on laskettu niin, että en tienaa penniäkään, mikä on äärimmäisen epätodennäköinen vaihtoehto. Mutta se on totta, että tilanne ja tahto muuttuu, joten mitään ei voi kiveen kirjoittaa. Helpompi kuitenkin laittaa jotain konktreettista kiinni ja soveltaa siitä, kuin tarpoa kohti jotain epämääräistä.

 2. Hyvä homma että Pohattakin alkaa pikkuhiljaa nauttimaan elämästä 😀 Eikö olekin kiva pelailla golfia? 🙂 Jos omaisuus alkaa jo kolkuttelemaan 300 tonnin rajaa niin ei se vielä ihan kauhean vaarallista ole että saa ”vain” 1200 säästöön.

 3. Olen itse huomannut saman muutamana viime kuukautena, että lipsumisia on tullut ja tulee kokoajan lisää. Tästä johtuen on jopa (lähes) säästöttömiä kuukausia ollut. Itselläni takana päättäväistä säästämistä 1,5 vuotta, joista puoli vuotta myös asuntosijoittamista.
  Tee itsellesi, minulle ja varmasti muillekin palvelus ja näytä miten tästä suosta noustaan ja palautetaan säästäminen ruotuun! Muutoin tuo arvioimasi 1235€ ei tule riittämään…

  1. Sitä en tiedä näytänkö miten suosta noustaan, mutta aika radikaaleja muutoksia on luvassa – ainakin toivottavasti. Aika sitten näyttää mikä on niiden lopullinen vaikutus, jos edes toteutuvat.

 4. Laskiko sulla siis asuntolainan korko vai pelkästään lyhennysmäärä, kuten tekstissä kirjoitit? Olisi kiva kuulla tästä tarkemmin, että millaiset lainaehdot olet saanut itsellesi neuvoteltua.

 5. Toisaalta koron korkohan tekee kivasti sen että tärkeintä on säästää alussa. Mitä lähempänä eläke on sitä vähemmän on merkitystä saatko säästöön satkun enemmän tai vähemmän.

  Toki nousseet kulut syövät kassaa tehokkaammin, mutta itse säästön kannalta on fiksumpaa puskea alkuun kovaa kuin aloittaa hitaasti.

  1. …Olettaen tietysti, että markkinat suosivat. Tällä hetkellä myöhemmin tapahtuva säästäminen voi osoittautua jopa kannattavammaksi, mutta vaan kun sitä ei koskaan tiedä.

 6. Jos tuntuu, että rahaa karkaa turhaan tavaroiden ostamiseen niin toimiva konsepti on ”älä osta mitään kuukausi”- joka itselläni jatkui automaattisesti ilman erillispäätöstä Älä osta mitään vuodeksi.
  Huomaa nopeasti, ettei ylimääräistä tavaraa tarvitse ja rahaa jää kummasti sijoittamiseen !

 7. Sulla on kustannukset saman verran kun mun kuukausipalkka 😀

  Jep itse otin juuri asuntorahaston ulos. Sen realisointi kestää ilmeisesti tuonne sueraavan kuun puoleenväliiin 20 päivän tietämille. Tarkoitus on katsoa miten ulos otettavan summan käy. Se on ollut 2.5 vuotta josta osa rahoista on ollut vain 1.5 vuotta. Tuotto tänä aikan siis 117€. Ei siis paljon mitään ja inflaatio söisi tuonkin jos uskoo moiseen.

  Tuloja odotellessa ja pörssiromahdusta toivoen syksyistä tunnelmaa kaikille 🙂 !

 8. Tasapainon säilyttäminen on taitolaji saastäessä. Joskus sitä on turhan takka kuluista ja joskus lompakon nyörit löystyvät liikaa. Kun katsoo oman rahankäytön historiaa, niin kukin pystyy varmasti tunnistamaan ne vaiheet, kun rahan käyttö ei ollut tasapainossa. Muistan molemmat äärpäät hyvin. Ne tapahtuivat vuosia sitten. Ehkä olen pikku hiljaa löytämässä tasapanon. Olisi kiva kuulla kertomuksia siitä, kun sinä olet ollut omasta miestäsi liian nuuka. Tuntuuko joskus siltä, että olet tämän blogisi vanki? Tarkoitan sitä, että vaikuttaako tämä blogi joskus käyttäytymiseesi painostavasti? Toimiiko tämä ehkä juuri tasapainottavana tekijänä?

  1. Niin kyllähän tasapaino olisi hubaa. Joskus kuitenkin on pakko buustata säästämistä ja vängätä väen väkisellä jokin summa johonkin tarkoitukseen tai lippaaseen. Itselläni ei mitään tietoa tasapainosta mutta jos annan periksi sitä tuskin koskaan tulee löytymäänkään. Miten siis lie pohatalla asia?

   Miten muilla onko tämä jo pelkkää pakkomieltä vai itselleen uskottelua paremmasta huomisesta?

  2. Ei nyt sentään vanki, mutta positiivisella tavalla tilivelvollinen.

   Oma tasapaino on ollut olemassa, mutta tällä hetkellä se on muuttumassa. Suurin syy on se, että en koe äärimmäistä säästämistä enää tarpeellisena. Toisaalta myös se, että säästöön jää riittävästi, vaikka kulutus olisikin hieman alkuperäistä suunnitelmaa suurempaa.

   Mielestäni en koskaan ole ollut liian nuuka (paitsi, jos olen joskus kirjoittanut niin), mutta ei nyt ainakaan heti tule mieleen. Nuukuus on ehkä ollut enemmän seuraus kuin syy. Ennen käytin turhan paljon aikaa rahan ansaitsemiseen, jolloin ei ollut voimia tai aikaa käyttää sitä mihinkään.

   Nyt pystyn nauttimaan myös vapaasta, mikä näkyy kulutuksessa.

 9. Minäkin ostin muutama viikko sitten elämäni ensimmäisen puvun. Kulutin satasia vaatekappaleeseen jota tulen käyttämään elämäni aikana vain muutamana päivänä ja muutamia tunteja kerrallaan.

  Taisin tehdä hyvän valinnan kuitenkin sillä sattumalta huomasin että pääministeri Sipilä käyttää samaa kokonaisuutta aina solmiota myöten. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.