Tärkeintä on voitto – ultimaattinen vesisota

Yrityksille tärkeintä on voitto, se mitä jää viivan alle. Itse en ole niin nuuka vaan kaikki voitot kelpaavat. Varsinkin nuorempaa P.Ohattaa olisi voinut kuvailla hyvin kilpailuhenkiseksi. Tästä oli luonnollisesti hyötyä urheilua harrastaessa. Sittemmin olen hieman rauhoittunut, mutta voittamista rakastan yhä.

Olen myös hengen mies ja tietyt asiat ovat aina olleet perheeni parissa pyhiä. Yksi näistä on se, että vettä on aina kulutettava vähemmän kuin mitä naapurit läträävät. Noin vuosi sitten muutimme pieneen asuntoyhtiöön ja näin ollen saan tietoon myös naapureitteni veden kulutuksen. Nyt voin ylpeänä todeta, että mestaruus tuli.

Se onko mestaruus täysin oma vai jaettu, on sitten tulkintakysymys. Meillä vettä kului 34m3 viime vuonna ja likaisin naapuri pääsi samaan lukuun. Omassa asuntokunnassani ihmisiä on kaksinkertainen määrä verrattuna samaan lukuun päässeeseen naapuriin eli henkilöä kohden kulutimme 50 % vähemmän vettä. Muut kahden hengen taloudet läträsivätkin sitten oikein olan takaa lähes 100m3 vuotuisella kulutuksella.

Kieltämättä myös olosuhteet veden säästämiselle ovat meille melko otolliset. Itse kylven aina sivutyön yhteydessä, joten kotona ei tällaiselle ole enää tarvetta. Aamusuihkuun en suostu vaikka aseella uhattaisi. Paremmalle puoliskolleni pistän aina sekuntikellon päälle ja ilmoitan kun on aika siirtyä pyyhkeelle, jotta veden kulutus pysyy kontrollissa.

Nyt olen vain ylpeä kilpailun voitosta, vaikka muut eivät edes tiedä osallistuneensa kilpailuun. Tämä ei minua haittaa pätkääkään. Taloyhtiössämme vesi laskutetaan arvion mukaan ja tasataan tarvittaessa mittarilukeman perusteella. Tästä johtuen saimme hieman hyvitystä maksetuista vastikkeista ja näin myös viivan alle jäi viime vuonna hieman enemmän kuin tilinpäätöksessä kerroin.

19 vastausta artikkeliin “Tärkeintä on voitto – ultimaattinen vesisota”

 1. Itse en uskaltaisi alkaa vaimolle sekunteja huutamaan 😀

  Meillä toisaalta on ongelma ratkaistu sillä, että pitkistä suihkutuokioista pitävä vaimo saa maksaa vesilaskun. Minä puolestani maksan sähkön, koska saunon ja viihdyn tietokoneella. Vielä kun vaimo oppisi sammuttamaan valoja silloin, kun niitä ei tarvitse pitää päällä…

  1. Sanoppa muuta! Ja oppisi käyttämään yhtä laitetta kerrallaan eikä esim TV:tä ja läppäriä yhtäaikaa! Ei kyllä ollenkaan pahankuuloinen tuo teidän ratkaisu. Meillä menee yhteisen tilin kautta kaikki yhteiset menot, kun useinmiten tuo on kätevintä.

 2. Paljonko tosta oli lämmintä ja paljonko kylmää? vai onko teillä kaikki vesi samanhintaista?
  Mulla on ihan samanlainen vesikilpailu tietämättömien naapureiden kanssa menossa. Sun lukemat kyllä kuulostaa tosi kovilta, taidetaan olla hieman eri sarjassa.

 3. Sekuntikello ja pyyhkeellesiirtymiskehotus naurattaa! 😀
  Itse olen aiemmin asunut vuokralla, ja sähkö ja vesi on kuulunut vuokraan. Marraskuussa muutimme omaan asuntoon, ja nyt vesi ja sähkö tulevat maksettavaksi kulutuksen mukaan. Myös niin, että maksetaan ennakkoa arvion mukaan ja sitten vuoden päästä saadaan hyvityksenä osa takaisin (tai tasauslasku).
  Onkin mielenkiintoista nähdä vuoden kuluttua, mitä kulutus meillä on, kun sitä en osaa nyt yhtään arvioida. (Loppuvuoden kulutuksesta ei voi päätellä mitään, kun muuttokuviot hiukan sotki sitä, mm. taidettiin maksaa myyjänkin vedenkulutus ja sähkö marraskuun alulta (ja se taas maksoi koko kuun hoitovastikkeen, vaikka hallinanluovutus oli reippaasti ennen kuun vaihdetta) ja kämpässä ei asunut viikkoon kukaan, mutta toisaalta oli loppu- ja alkusiivousta ja pyykkäystä jne.)
  Tavoite on tietenkin, että kuluttaisimme keskimääräistä vähemmän, mutta sitä ei varmaan saa isossa taloyhtiössä tietää, onko kaikista vähäkulutuksisin vai ei.
  Luulen, että vedenkulutuksemme on nyt samaa kuin ennenkin, mutta sähkönkulutuksemme pienempää. Vuokralla ollessakaan ei tullut lotrattua vedellä, mutta lämmitimme kylmää asuntoamme talvikaudella sähköpatterilla. Nyt taas lisäämme vaatekerroksia ja tyydymme palelemaan.
  Suihkusta vielä sen verran, että itse käyn pitkissä suihkuissa, mutta harvoin. Kesällä toki tulee hikoiltua enemmän, joten silloin tulee pulahdettua ylimääräisissä nopeissa suihkuissa, jolloin en pese hiuksia, mutta silloin kun pesen hiuksetkin, vettä kyllä kuluu…

  1. Kyllähän vettä äkkiä saa kulumaan, jos oikein tosissaan alkaa kylpemään. Se on jo aika extremeä, kun sisällä joutuu palelemaan. Meillä ei tuota ole juuri harrastettu, mutta talvella lämpötilä pyörinyt 18-19 asteen välissä. Kesällä päästäänkin sitten jo reippaasti parin kympin paremmalle puolelle ja välillä jouduttu jopa viilentämään.

  2. Meillä oli edellisessä asunnossa talvisin usein n. 19-19,5 astetta (kunnes lämmitettiin n. 21-22 asteeseen), ja lattiat todella kylmät. Nykyisessä tuntuisi olevan enimmäkseen mukavampaa, n. 20-20,5 astetta, eikä lattialla extrakylmyyttä, mutta mä palelen silti ajoittain pahasti. Mulle ihanne ois varmaan se 22. 🙂

 4. Mites on sähkönkulutuksen laita? Meillä kerrostalo kolmiossa kuluu vuodessa 1400 kWh, kun keskimääräinen kulutus on 2000 kWh vuodessa. Mihin lukemiin muut ovat päässeet?

  1. 1400 on komea luku kolmioon!

   Eipä ollut tuota tullut koskaan seurattua, täytyi oikein kaivaa laskut esille. Kerrostaloaikoina näyttää kulutus olleen 1200 – 1300 kWh (kaksio) ja nyt rivarissa taitaa napsua 4000 kWh paikkeille. Ei sinänsä mikään ihme kun eristys ei ole kummoinen, ilmalämpöpumppu huutaa yötäpäivää, sauna lämpiää säännöllisesti ja kuvaruutuja on päällä jos jonkinlaisia. Tästä löytyisi kyllä nipistettävää, jos vain inspiraatio iskisi.

  2. 300 neliötä kahdessa kerroksessa (just sopivasti kolmelle ihmiselle joista yksi keskenkasvuinen). Sähkölämmitys ja varaava takka. 17000 kWh meni viime kalenterivuonna ja 2 tai 3 mottia puita polttelin. Sähkö on onneksi halpaa, mutta vesi kyllä pirun kallista.

 5. On hieno kulutus teilläkin. Katsoin juuri meidän talouden vedenkulutuksen viimevuodelta. 27 kuutiota kahdelta henkilöltä yhteensä vuodessa. Varmaan vähemmälläkin pärjättäisiin mutta en ole vaimolle mitään viitsinyt sanoa, kun täytyyhän hänen nyt välillä peseytyä. Eikä ole muutamasta eurosta kiinni.

  Sähköä kuluu asunnossa noin 1600-1700 kwh. Vanha jääkaappipakastin nostaa varmasti kulutusta 150-200 kwh, mutta laskenut ettei kannata uutta ostaa 15-20 euron extrakulutuksen takia vuodessa.

  1. WOW! Nyt tuli kyllä pohjat, riittää meidänkin perheelle hommia ennen kuin noihin lukuihin päästään. Tuskin edes päästään, kun taitaa suunta olla enempi toiseen suuntaan…

 6. No huhuh. Sekuntikellolla suihkussa? Meillä käytetään vettä ja sähköä niin kauan kuin sitä on saatavilla. Kesällä 1700 litran palju täytetään kerran viikossa ja nyt talvellakin on kylvetty muutamia kertoja.
  Sähköä menee tammi-helmikuussa n.4000kwh/kk. Kesällä n. 1200-1500kwh.

  Vaikka itsekin sijoitan kaiken ylimääräisen rahan, mukavuudesta en tingi vaikka se vähän maksaakin.

  1. Nyt meinaa sydän särkyä noita lukuja katsellessa. Jokainen tietysti nauttii mukavuudesta omalla tyylillään. Itselleni sopii tällä hetkellä noudattamani tyyli ja suurempi kulutus aiheuttaisi enemmän epämukavuuden tunnetta kuin nautintoa.

  2. ”Meillä käytetään vettä ja sähköä niin kauan kuin sitä on saatavilla.”
   Tuolla mentaliteetilla tää maapallo on saatukin siihen pisteeseen, että saa tosiaan miettiä, kuinka kauan on enää saatavilla. Surullista 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.