Kuukausikatsaus 7 2017 – 268 801

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 4 128 €
 • Kustannukset 1 248 €
 • Säästöprosentti 69,8 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 3833 euroa. Vaikka lomarahat ovat mielestäni täysin älytön keksintö, niin vaikea niistä on silti valittaa silloin, kun omalle kohdalle osuvat. Osinkoja puolestaan kilahti tilille 295 euroa. 

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. Nyt lappu on laitettu yrityksen luukulle, eikä sinne kerry juuri muuta, kuin joitain satunnaisia euroja blogin kautta.

Kustannukset_07_2017

Vaihteeksi kuukausi, joka ei aiheuttanut painajaisia tai muutenkaan suuria tunteita. Valitettavaa on se, että seuraavan vuoden ajan vastike on yli kolminkertainen normaalin nähden. Ensi kesänä on tulossa pientä remonttia yhtiöön ja oma pottini tästä on noin 2K. Kun huomioidaan taloyhtiön kassa, niin maksettavaa jää noin 130 € per kuukausi. Lisäksi muita kuluja tuli 100 euroa, kun pistin omaa taloutta remonttiin. Tästä on tulossa tarkempaa raporttia lähitulevaisuudessa.

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_07_2017

Tein kuukauden aikana ostoksia yhteensä noin 8000 eurolla. Täydensin sekä osinkosalkkua, että tasapainotin rahastot. (Moni on kysynyt osinkostrategiasta ja siitä on tulossa juttua, mutta aikataulu vielä epäselvä, joten koittakaahan kestää). Muilta osin arvon muutokset johtuivat markkinoista.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Lisäsin viime kuussa myös yhden uuden tunnusluvun eli kulujen keskiarvon edelliseltä 12 kuukaudelta. Tämän kautta saan käsityksen siitä, että kuinka lähellä realistinen kulutukseni on laskelmissa käyttämääni. Jos eläkelaskuri ei erehdy, niin kassani pitäisi kestää 1235 euron kulutus vuoden 2022 rahassa. Tähän tietysti vaaditaan myös se, että Kuu, Mars ja Venus ovat tuolloin oikeassa asennossa.

tunnusluvut_07_2017

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa. Tai sijoitusvarallisuudessa vähän enemmänkin johtuen tekemistäni ostoksista. Eläkekassan riittoisuus sen sijaan tulee alaspäin, koska kustannukset ovat nyt korkeammat kuin viime vuonna, jolloin asuntolaina oli lyhennysvapaalla.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

13 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 7 2017 – 268 801”

 1. Vaikuttaako sijoituksiisi nykyinen markkinatilanne jossa kurssit ovat korkealla vai pyritkö esim ostamaan rahastoja normaalisti kursseista huolimatta? Entä kerrytätkö enemmän käteisen määrä tässä markkinatilanteessa?

 2. Rahasto viisas valinta. Juuri taas kerran koitin lukea tilinpäätöksiä. Kun aukaisee yhden yrityksen kaikki kertomukset ja luulee vielä ehkä ymmärtävänsä jotain huomaa miten hankalaa oikeaa yritystä joukosta on löytää. Asiaa voisi puolustella että sijoittaminen ei ole hätäisen hommaa mutta jos joukosta siis pitää löytää se hyvä yritys niin huonoymmärtäväisen on silti luettava ne kaikki kertomukset pörssistä jotta se löytyy. Siis ihan tosi!! Ei helvetti, sen ymmärtää jos on niin talousnero tms. toimitujohtaja joka silmäillen jo ymmärtää riittävän hyvin. Mut että pitää kaivaa jo melkein sanakirja ja viisasten kivi. Aikalailla turtuu sijoittamiseen ja säästämiseen kun käy läpi yhden yrityksen plääpläät….Jännittävää se kyllä on varsinkin kun tuurilla veivaa osakkeita kassiinsa ja odottelee kuin kuuta nousevaa millon tapahtuu jotain kuten jossain wall street leffassa 😀

  …Ehkä pitäs vaan tosiaan pysyä itekin rahastoissa tai odottaa että pörssi romahtaa ihan tosissaan…

 3. Tämä ei liity aiheeseen, mutta toivottavasti joku osaa auttaa. Olen pähkäillyt pitkään pitäisikö alkaa lyhentämään lainaa lainan korko on noin 25eur/kk. Lainaa on jäljellä 92 000eur ja sijoituksissa ja säästötilillä noin 70 000eur. Säästöön menee kuukaudessa 1000-1300eur… joista sijoituksiinsiin 500eur/kk. Tilillä on turhan iso varakassa 22te enkä uskalla ottaa isoja riskejä sijoittamsien suhteen.

  1. En valitettavasti osaa ottaa kantaa siihen, että mikä on jokaisen kohdalla paras ratkaisu. Tämä riippuu niin paljon siitä minkälainen ihminen on kyseessä.

   Itse olen suunnitellut lainan lyhentämistä, mutta tällä hetkellä korot ovat niin alhaalla, että ei oikein ole mieltä tehdä sitä. Mielenrauhaa tuosta kyllä saisi kun velan määrä vähentyisi. Yksi vaihtoehto mitä olen mietiskellyt, on se, että alan keräämään mahdollisimman korkeakorkoiselle tilille kassaa, jonka pudotan asuntolainan lyhennykseksi, kun korot nousevat.

   Esim. Bank Norwegianilla taisi olla 1,75% korko tällä hetkellä eli tuotto on parempi kuin asuntolainan lyhentämisessä.

   Mutta itse teet omat päätöksesi!

   1. Itse toteutan tällä hetkellä juuri vastaavaa. Eli kerään asuntolainanpuskuria Norwegianiin. Se tuo mielenrauhaa.

 4. Kiitti vinkistä! Olen kallistumassa siihen, että en vielä ala lyhentää koska korot on alhaalla ja korot voi vähentää verituksessa. Tuo norwegian tili ois aika passeli mulle!

  1. Saatan olla vähän peluri ja kapitalisti, mutta en lähtisi noin pieneen tuottoon…. Jos mulla olisi parikymppiä irtonaista rahaa, niin tässä tilanteessa mieleen äkkiä tulee pari kohdetta: valuutat taikka vertaislainamarkkina. Luultavasti lähtisin tähän viimeksimainittuun. Riskit on toki kovemmat.

 5. Tasapainotitko rahastosalkkuasi pelkillä ostoilla? Itse pähkäilin jonkun aikaa, että laitanko kiinteän kuukausisumman lisäksi rahastoihin sen verran, että se on tasapainotettu, vai seuraanko markkinoita, jos droppi tulee. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että ostin lisää tasapainottaakseni ja kiinteän summan päälle löin yli triplat lisää. No, aika näyttänee, oliko fiksua vai ei. Aikaa olen onneksi valmis tähän uhraamaankin.

  1. Kyllä pyrin siihen, että pelkillä ostoilla. Tällä kertaa jätin tasapainon aavistuksen vajaaksi mielummin kuin, että olisin joutunut tekemään jotain myyntejä. Saattaa olla, että joudun sortumaan myyntien puolelle sitä mukaa, kun salkku kasvaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.