Yhteenveto 2013 – osa 2: säästöt ja sijoitukset

Viime vuonna tienasin bruttona noin 40 000 euroa. Sijoitusasuntojen tuotto jäi mitättömäksi, mutta sivutoimisessa yrittäjyydessä oli ennätysvuosi.

Ansiotuloista jäi käteen noin 26 500 euroa. Melkoisen siivun vie verottaja ja eläkekassa vaatimattomista tuloistani. Taulukon verot on laskettu verottajan verolaskurilla. Todellisuudessa käteen jäi paljon enemmän johtuen alhaisesta veroprosentistani ja siitä, että en maksanut ennakkoveroja sivutuloistani. Tyel ja työttömyysvakuutus vuodelta 2013 olivat yhteensä 5,75 % päivätyön bruttotuloista.

Kuukausittainen kulutukseni pysyi joulukuussa alkuvuoden keskiarvon tasolla, joka tarkoittaa vuositasolla noin 7200 euron kustannuksia. Laskennallinen säästöprosentti viime vuodelta on noin 75 %. Tänä vuonna otan tavoitteeksi 80 %!

Vuoden aikana tuli tehtyä myös kohtuullisesti sijoituksia. Tai oikeastaan moninkertaisesti verrattuna aikaisempiin vuosiini. Suurin yksittäinen sijoitus oli sijoitusasunto nro 2 hankinta. Lähdin vuoteen yhdellä sijoitusasunnolla ja juuri ennen joulua ostin toisen. Asunto 1 oli neljä kuukautta remontissa johtuen ongelmista paratiisissa ja lisäksi lainojen uudelleenjärjestely söi tuottoja merkittävästi. Asuntosijoitusten nettotuottoprosentti omalle pääomalle oli vaatimattomat 2,14 %. Koko pääoman tuotosta ei kannata edes puhua.

Hyvä puoli asiassa on se, että molemmat asunnot ovat nyt vuokrattuina ja valmiina kerryttämään tuottoja vuodelle 2014. Sijoitusasunnon lisäksi tuli ostettua Seligsonin rahastoja. Viime vuoden ainoa suora osakesijoitukseni oli Technopoliksen osakkeiden hankinta.

Sijoitukset 2013

  • Sijoitusasunto 15 000 € (oma pääoma)
  • Seligsonin rahastot 18 000 €
  • Technopolis 3 000 €
Sijoitukset yhteensä 36 000 euroa eli 124 % nettotuloista. Hetkinen…miten tämä on mahdollista?
No, kun kaikista nettotuloistani vähentää 7200 euron kustannukset, jää siitä käteen noin 21 800 euroa. Uuden lainan ansiosta sain muutettua tämän vuoden asuntojen tuotot lähes kokonaan käteiseksi ja asuntoihin sitoutui vain pieni osa tuotoista. Ylhäällä olevassa taulukossa on laskettu laskennalliset verot, mutta todellisuudessa keräsin vuoden aikana 5 600 euroa ilmaisia lainoja. Lisäksi sijoitushuumassa laitoin kiinni lähes kaiken käteisen mitä oli säästössä, eli noin 8 700 euroa.

Asuntosijoituksesta johtuen käyttämäni vipu kasvoi vuoden aikana merkittävästi. Asuntolainaa oli vuoden alussa 68 600 ja vuoden lopussa 138 000 euroa. Lisäksi velat lisääntyivät jo mainitulla 5 600 eurolla.

Työpaikkani on taattu ensi kesään asti, joten välitöntä kriisiä ei ole, mutta siitä eteenpäin jatko on arvoitus. Uusi sijoitusasuntolaina ja puskureiden vähyys jännittävät melkoisesti. Olen tottunut reiluihin puskureihin ja niiden tuomaan turvallisuudentunteeseen.

Nyt tuntuu vain siltä, että tuli sijoitettua liikaa.

2 vastausta artikkeliin “Yhteenveto 2013 – osa 2: säästöt ja sijoitukset”

  1. Huh, sulla on vauhti päällä. 80% säästötavoite on tosi kova tälle vuodelle. Tosi hyvin menee jos vain saat pitää työsi, se on sulla suurin riski.itse en olis just nyt tyhjentänyt käteispuskuria, keväällähän voit toki kerätä uuden puskurin syksyä varten.

    1. Totta, jos työ ei jatku, niin sitten voi kyllä saman tien heittää hyvästit tuolle tavoitteelle ja vaikka työ jatkuisikin, niin silti taitaa olla liian kova pala purtavaksi. Laskeskelin hieman budjettia tälle vuodelle ja alle tavoitteen se näyttäisi menevän. Täytyy siis miettiä jotain uutta, että on edes mahdollisuuksia.

      Ei varmaan munkaan olisi pitänyt. Ainakin pari kuukautta pidän taukoa sijoituksista ja sitten voisi palata takaisin normaaliin kuukausirytmiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.