Kuukausikatsaus 6 2017 – 266 414

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 3 273 €
 • Kustannukset 1 639 €
 • Säästöprosentti 49,9 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2949 euroa. Viime kuun palkassa oli pieni virhe, joten tässä kuussa palkka oli normaalia isompi. Jatkossa se tasoittuu ehkä 280O euroon, mikä on hieman aikaisempaa enemmän. Osinkoja puolestaan kilahti tilille 324 euroa.

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. Nyt lappu on laitettu yrityksen luukulle, eikä sinne kerry juuri muuta, kuin joitain satunnaisia euroja blogin kautta.

Kustannukset_06_2017

Tältä näyttää kuukausi, joka aiheuttaa rahapainajaisia. Vapaa-aikaan ja harrastuksiin kului kuukauden aikana lähes 500 euroa. Tämä on sama määrä minkä normaalisti käytän vuodessa. Muutaman sattuman kautta päädyin green card-kurssille ja kuinkas sitten kävikään – golf kärpänen taisi puraista pahemman kerran.

Mailasetti lähti välittömästi tilaukseen. Hieman paremmalla kärsivällisyydellä olisin voinut löytää ne käytettyinä, mutta tällä kertaa kärsivällisyyttä ei ollut ja tilasin aloittelijan setin uutena. Yhtään täyttä kierrosta en vielä ole päässyt pelaamaan, mutta rangella on tullut vietettyä ihan kiitettävästi aikaa. Se sopii myös paremmin omalle budjetilleni, koska useissa paikoissa 10 eurolla saa lyödä palloa koko päivän. Tällöin harrastukselle kertyy hintaa noin 1,67 senttiä per lyönti. Radalle ehtii sitten eläkkeelläkin.

Mökkikausi on myös lähtenyt mukavasti käyntiin ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näinä viikonloppuina en maksa ruuasta. Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot. Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa. Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista.

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_06_2017

Tein kuukauden aikana ostoksia yhteensä noin 3000 eurolla ja pelkästään firman piikkiin. Muilta osin arvon muutokset johtuivat markkinoista.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Lisäsin tässä kuussa myös yhden uuden tunnusluvun eli kulujen keskiarvon edelliseltä 12 kuukaudelta. Tämän kautta saan käsityksen siitä, että kuinka lähellä realistinen kulutukseni on laskelmissa käyttämääni. Jos eläkelaskuri ei erehdy, niin kassani pitäisi kestää 1235 euron kulutus vuoden 2022 rahassa. Tähän tietysti vaaditaan myös se, että Kuu, Mars ja Venus ovat tuolloin oikeassa asennossa.

tunnusluvut_06_2017

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa. Eläkekassan riittoisuus sen sijaan tulee alaspäin, koska kustannukset ovat nyt korkeammat kuin viime vuonna, jolloin asuntolaina oli lyhennysvapaalla.

LOPUKSI

Oli mukava huomata, että painajaisia aiheuttanut katastrofi kuukausi tarkoittaa numeroina 50 % säästöastetta. Pelkäsin jo paljon pahempaa. Toistaiseksi näyttäisi siis siltä, että eläke ei vaarannu, vaikka uuden harrastuksen itselleni löysinkin. Onneksi mailoja ei sentään tarvitse joka kuukausi ostaa.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

26 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 6 2017 – 266 414”

 1. Enpä olis uskonu noin pihin miehen alottavan golfin. Kallis harrastus, isolla kentällä alle 50€ kierrosta saa hakea. Tosin se tarjoaa mukavaa ajanvietettä hyvässä seurassa ja johonkin sitä rahaa pitää käyttääkin. Mites vaan noi matkat kentälle? Taitaa vaatia autoa…

  1. Harrastus vaatii tietenkin pelikaveria, jolla on auto 😉 Onhan pohatalla auton käyttömahdollisuus bentseeniä vastaan, ei tuota ongelmaa. Kauppakassin saa alleen vaikka yhteiskäyttöautopalvelusta. Aloittelija mäiskii hyvin ensimmäiset vuodet käytetyilläkin mailoilla ja kyllä puolikkaallain kentällä saa rakot käsiin.

   Eikä sitä tarvitse edes joka viikko käydä huitomassa (vaikka helposti meneekin siihen).

 2. Heh, tavalliselle talluralle huono säästökuukausi tarkoittaa että käyttää enemmän rahaa kuin tienaa. Sulle huono kuukausi on 50% säästöaste 😀

  Hyvä että olet löytänyt mielenkiintoisen harrastuksen. Nyt varmasti vapaa-ajan vietto kiinnostaa eri tavalla kuin ennen.

 3. Minäkin olen käynyt rangella lyömässä ja aavistuksen kiinnostaisi lähteä ihan kunnolla pelaamaan mutta golfin pukuetiketti ja muut urheilun ulkopuoliset asiat ovat niin höpöhöpöä ettei vielä ole tullu lähdettyä kunnolla mukaan. 🙂

  1. Itse en ole pukukoodista ottanut stressiä. Heittäköön ulos, jos ei kaapu kelpaa. Joitain lyhyitä kierroksia olen käynyt pelaamassa ja niillä ainakin näkee monenlaista tallaajaa minut mukaan lukien.

 4. Nyt iski masis tai paremminkin kriisi. Oli tarkoitus sijoittaa osakkeisiin kun nuita sun lukuja kattelee. Mutta sitten kun laskin ihan järjen kanssa että nyt kun olen likimain 45 vuotta ja alkaisin sijoittamaan osakkeisiin ja pistäisin niukalla kuurilla koko loppuikäni 65 vuoteen asti eli 20 vuotta elämästäni osakkeisiin 7800€ kk sitä enemmän ei irtoa ropoja missään vaiheessa ja on ennustettavissa että työtahti hiipuu ja vieläpä joudun ehkä nöyrtymään lyhennettyyn työpäivään maks. 6-4h riippuen työkunnnosta. Laskin että tarviisin osakkeita yli 200 000€ edestä jotta saisin osinkoja ehkä likimain 7000€. Se ei riittäisi vuoden elättämiseen joten kriisi johtuu siittä että hukkaisin hirvittävän määrän energiaa ilman että tavoite täyttyisi.

  Sitten hokasin että ehkä juurikin rahastot jotka tuottaa osinkoja olisi paras vaihtoehto. Aika hyvältä näyttää s-rahastoista tuo fennia ja joko fennia tai maailma juurikin tässä taannoin maksoi osinkoja, harmi etten muista suuruutta mutta löin päätä seinään kun jostain lukuja katsoin, olinhan sijoittanut viereisiin rahastoihin huonolla lähdöllä. Ja auttamattomasti myöhässä.

  Antaa tulla analyysiä mitä kannattaisi tehdä? Eikä minulle käy sanat, itse sen tietää, itse sen päättää tai miltä susta tunuu. Nyt karkeaa analyysiä. Itse en juuri enää tiedä ja mieli haparoi montaa asiaa yhtäaikaa ja toisaalta kiinnostaa osakkeet mutta järki alkaa temppuilemaan kun tekee laskelmia. Ehkä nyt kallistun johonkin rahastoon joka voisi tuottaa osinkoja mutta on pelko että kun tästä lama riehaantuu niin nekin rahastot tiputtaa arvoaan ja osingot jää saamatta. Pitäsikö sittenkin tehdä niin että ei ajattelekaan osinkoa vaan nimenomaan arvonnousua joka varmaan juurikin olisi isompi huomioiden tuon mun esimerkkimaininnan 200 000€ arvosta osakkeita. Saisiko summan nopempaa jos löytää hyvän rahaston ja sijoittaa siihen nuo rahat jolloin periaatteessa ennen ikäloppua minulla voisi olla etes puolet tuosta joka jo riittäisi elämiseen läpi vanhuuden, kasvaen korkoa korolle? Vai miten se menee? Tai kuika paljon pitäisi rahastoon säästää jos tuotto oliskin tuon 8%(en usko että olisi mutta jos nyt kuitenkin toivotaan niin). Ei säästetä kuitenkaan koko loppuikää vaan semmonen summa että bahama kutsuu ja eläke lappaa tilille ja sitä ennen voi nauttia viel nuoruusvuosista tyyliin wasted years abaut 50 vuotiaana papan alkuna.

  Olen jopa aivopessyt itseäni siihen tunnelmaan että kun rahat loppuu ja sossusta ei saa mitään niin voinhan ottaa rahta joltain toiselta ja jos joudun linnaan niin sitten on ilmanen ylläpito, 60 pappana tuo vastaisi vanhustenhoitolaitosta, oma huone ja kaikki. Periaatteessa on aina voittaja… 😮 (huumoria)…

  1. En pysty sanomaan mikä on kenellekin paras vaihtoehto. Kerron vain mitä itse teen ja miksi. 20 vuoden tähtäin riittää mainiosti sijoittamiseen. Omasta mielestäni paras rahasto on se mikä on mahdollisimman hajautettu ja alhaisimmat kulut. Osinkosijoittaminen on koukuttavampaa, mutta kasvurahastot tehokkaita.

   1. Jep sitä oon ajatellutkin että osinkosijoittaminen koukuttaa muttei välttämättä tuo sitä hyötyä…kasvurahastot kävi jo aiemmin mielessä. Saa nähdä, nyt tuntuu että kannattaa katsoa vielä mihin suuntaan osakkeet lähtee koska jos kasvurahasto sisältää osakkeita voi kasvukin jäädä vähäiseksi jos pörssi lähteekin välillä luisuun. Kaikkihan on mahdollista ja tuli mieleen että melko moni ounastelee sitä kun endomines kultakaivosyhtiö on alkanut nousemaan kovasti niin oisko tullu sijoittajilla mieleen sijoittaa kullan kaltaisin asioihin. Merkkejä perinteisistä pörssikriiseistä siis on ilmasssa mikäli haluaa uskoa että kriisi voisi tulla nytkin. Periaatteessa korkojen on noustava joskus joten pörssi luultavimmin tippuu siinä vaiheessa koska korkeat korot luo ilmiön liian kalliista osakkeiden hinnoista kun taas osakkeiden hinnan tippuminen halpuuttaa ja osinkokin näyttää jo isolta siinä vaiheessa monen osakkeen kohdalla. Yhtä asiaa en vain ymmärrä kun jotkut viisaat sanoo että kun korot nousee niin korkosijoitus ei ole kannattavaa. Itse ajattelen että jos sijoitan tuotteeseen joka maksaa korkeaa korkoa niin silloinhan koron nousun pitäisi olla hyvä juttu. Ehkä ei kannata minun siis sijottaa nuihin korkotuotteisiin jos en ymmärrä miten ne toimii. Siinä mielessä osakesijoitus on mun juttu kun ymmärrän että jos ostan osakkeen a hinta 6€ ja se maksaa osinkoa 0.2€ niin on päivän selvää että jos lasku kelpaa niin ainakin ymmärrän mitä tuleman pitää ja ainut masis tulee kun osake ei maksakaan tiettynä vuonna osinkoa. Itsellä ei laskuriin ikinä oikein mahdu 8% vuotuinen tuotto koska en jaksa uskoa niin koviin lukemiin vaikka kaikki tietäjät sitä useimmiten on laskenut. Sehän on köyhälle lottovoitto jos nuin tuottaa ja tulee valittua oikeat osakkeet. Mutta tein sijoitussuunnitelman alustavasti, osakkeisiin voin laittaa maksimissaan 300-500€ kk mutta ajoittain en yhtään. Tämä koko tuon 20v. ajan. Vaikea sanoa paljonko tuotto olisi.

    Eli mun hajautus lyhyesti:

    1 kpl osake (voi olla 3kpl mutta yhden pitää olla päätavoite)
    1 kpl rahasto (voi olla 2 kpl rahastoja, kasvu?)
    (1 kpl kultakimpale)
    Käteistä rahaa (periaatteessa tämä voisi olla korkosijoitus jos tilikorot nousee).

    PS. joo siis lepposta keskustelua vaan, en oletakaan että kukaan neuvoo tai on vastuussa sanoistaan. Täysin itse päätän sijoittamisestani ja tiedän hyvin että voin hävitä kaiken sijoitetun rahan 🙂

 5. Miten suoritetaan ilmainen mökkeily?

  Itsellänikin on hieno mahdollisuus mökkeillä jonkun muun omistamalla mökillä, mutta hintoihin sekin tulee. Matkat mökille ja takaisin, ruoka, juu kyllä itselläni vaan menee mökillä rahaa ruokaan.
  Ottaisin mielelläni vastaa vinkkejä tähän.

  1. Ihmisiä on monenlaisia, jotkut tykkää mökkeilystä ja toiset ei. Omata mielestäni se on liki turhaa. Noh jos asut isommalla tontilla jossa on vähän kuusikkoa ja jonkinverran mäkistä maastoa niin kaada pari puuta sietlä mäen harjalta ja kato että aurinko laskee länteen. Siirrä sinne tynnyrisauna tai rakenna ite ja kato saunan terassilta auringonlaskua. Jos maasto on näyttävää ja eläinrikasta niin kyllä käy mökkeilystä ja voi olla jopa paljon mukavampaa. Siihen bisse kaveriksi ja aika halpaa. Toisekseen kun on ulkosauna niin se säästää asunnon sisuskaluja tulevilta remonteilta. Hyöty on monenlainen.

   1. Jonkun muun mökki, jonkun muun kyyti ja jonkun muun ruoka. Samalla tulee nähtyä sukulaisia. Rahaa tai ruokaa on ihan turha yrittää edes tarjota, mutta kiitos onneksi vielä kelpaa.

 6. Olisikohan Pohatalla hieman tinkimisen varaa asuntolainan korossa? Nopeasti laskin, että kokonaisvuosikorkosi taitaa olla tällä hetkellä päälle prosentin luokkaa. Itselläni on marginaali 0,6 % ja 6kk euribor eli kokonaiskorko taitaa olla jotain 0,35 %. Lainan sain neljä vuotta sitten 1,3 % marginaalilla, joka silloin tuntui hyvältä diililtä. Olen sitä tinkinyt kahteen kertaan ihan vain kysymällä pankista onko varaa tiputtaa. Ensin tiputettiin 1,3 –> 0,8 ja myöhemmin tippui tuohon nykyiseen 0,6 prosenttiin. Ei tarvinnut siis vaihtaa pankkia tai muuttaa lainaehtoja millään tavalla. Lainaa mulla on vähänvähemmän , mutta sulla on selvästi enemmän varallisuutta kuin itselläni ja palkkakin reilusti isompi, joten olet varmasti pankin silmissä luotettava asiakas.

  Hienoa lukea blogiasi ja siitä saa myös uskoa omaan tekemiseeni. Olen itse myös kolmekymppinen ja taloudellinen riippumattomuus on selkeä tavoite. 35 taitaa tulla turhan nopsaa, mutta ehkä nelivitosena voisi olla tilanteessa, että voi valita jatkaako työntekoa vaiko ei.

  1. Hyvä vinkki! Jotenkin sitä vain tyytyy siihen mitä on, mutta tosiaan karvan päälle prosentissa on marginaali tällä hetkellä. Täytyypä heittää kyselyä menemään.

 7. Golf on hieno harrastus ja jo muutamassa väylässä työasiat vaihtuvat päivästä riippuen tyytyväisyyteen tai syvään masennukseen. Kun kentän kiertäminen alkaa kiinnostaa enemmän suosittelen hankkimaan pelioikeuden jo alkukaudesta. Pelioikeuden saa usein halvimmalla vuokraamalla sen joltain osakkeenomistajalta. Toinen vaihtehto on spottailla halpoja pelilippuja Facebookkippareilta ja myyntipalstoilta. Onnea uuteen harrastukseen, ties vaikka osumme joskus samaan lähtöön!

  1. Tuo taitaa olla hyvä suunnitelma ensi kaudelle, kun pääsen heti kauden alusta lajin pariin. Pitää tsekata myös noita kirppareita ja palstoja! Ehdin myös kerätä virike-etua ensi kesään eli vaikka suoraan ostaisi, niin omaksi kustannukseksi jää vain 50 %.

 8. Pohatta aloittanut nimensä veroisen harrastuksen! Enpä uskonut tätä päivää näkeväni ennen eläkettä. Itsekin golfia kokeilleena, en jotenkin ymmärtänyt sen viehätystä. Mutta jokin taika siinä on, koska se vuodesta toiseen on kaiketi suositumpaa ihan normaalienkin kansalaisten keskuudessa.

  1. Kaikkea sitä sattuu, kun vanhaksi elää. Yllättävän koukuttavaa puuhaa. Kiehtoo valtavasti ajatus siitä, että omaa kehitystä on helppo seurata ja aina on ollut sitä vikaa, että haluan olla hieman parempi kuin aikaisemmin.

 9. Tarkoittaako muuten ilmainen mökkeily sitä, että aikanaan tulet perimään mökin itsellesi? Oletko koskaan ajatellut, että nykyisen suuren varallisuutesi päälle tulee myös perintöä? Monella näin varmasti on ja sehän saattaa vaikuttaa suuresti varallisuuteen.

  1. Sitähän ei koskaan tiedä enkä erityisemmin halua tuota ajatella. Voivat tehdä omaisuudellaan mitä haluavat eikä sitä koskaan tiedä missä järjestyksessä täältä lähdetään.

 10. Onko siis tuo sun netto- ja sijoitusvarallisuutesi eri asia eli omaisuutta on kaiken kaikkiaan n. 260000€ vai yli 500000€? Entä mikä sun elämäntilanteesi on, onko perhe haaveissa vai vietätkö loppuelämäsi yksin? Oon itse sua pari vuotta nuorempi mimmi ja omaisuutta on kivasti, mutta en ikinä jäisi oloneuvokseksi alle 2 miljoonalla eurolla (tosin itse haaveilen perheestä ja omakotitalosta).

  1. Ei ole eri asia, kaikki sijoitusvarallisuus on osa nettovarallisuutta ja lisänä nettovarallisuuteen kuuluu asunto sekä käteinen.

   Toivottavasti en vietä, mutta mistä sitä ikinä tietää.

   Parilla miljoonalla elättäisi jo reilusti isomman perheen mitä olen itse ajatellut. Riippuu tietysti missä se on kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.