Kuukausikatsaus 5 2017 – 261 631

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 3 226 €
 • Kustannukset 1 509 €
 • Säästöprosentti 53,2 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi perinteiset 2693 euroa. Osinkoja puolestaan kilahti tilille 533 euroa. Näiden myötä osinkokevät onkin sitten omalta osaltani koko lailla taputeltu.

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. (Alun perin tarkoitus oli laittaa jo lappu firman luukulle, mutta joudun tekemään muutaman kuukauden poikkeuksen tämän vuoden sääntöön.)

Kustannukset_05_2017

 

Kuukauden menot olivat normaalia suuremmat. Ainoa normaalista poikkeava meno oli harrastuksiin liittyvä kausimaksu eli seuraava vuosi tuli kuitattua kerta heitolla. Mökkikausi on myös lähtenyt mukavasti käyntiin ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näinä viikonloppuina en maksa ruuasta. Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot. Töissä nautin joka päivä lounaan, joka näkyy ravintolakuluissa. Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista.

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_05_2017

 

Tein kuukauden aikana ostoksia yhteensä noin 4700 eurolla. Tästä 500 oli firman piikkiin hankittuja rahastoja ja loput osinkosalkun täydennystä. Muilta osin arvon muutokset johtuivat markkinoista.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

tunnusluvut_05_2017

 

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa. Eläkekassan riittoisuus sen sijaan tulee alaspäin, koska kustannukset ovat nyt korkeammat kuin viime vuonna, jolloin asuntolaina oli lyhennysvapaalla.

KIRJAPALKINTO

Miljoonabileiden johdosta arvotun kirjasetin kaappasi Pirkka täti (nimi muutettu voittajan pyynnöstä 17.3.2018). Onneksi olkoon ja mukavia lukuhetkiä!

Voiton mahdollisuus oli parhaimmillaan noin 0,14 % eli ei kannata harmitella, vaikka ei tällä kertaa olisi osunut kohdalle. Virallinen arvonta suoritettiin siirtämällä kaikki seuraajiin liittyvä data Excel-taulukkoon ja sen jälkeen voittaja ratkesi satunnaislukugeneraattorilla. Virallisena valvojana toimi koirani, joka valitettavasti sammui kesken arvontaprosessin. Vannon kautta kiven ja kannon, että arvontaprosessi suoritettiin luotettavasti alusta loppuun.

FACEBOOK JA BLOGI

Nimimerkki Jani jätti mielenkiintoisen kommentin blogiin tänään aamulla. Kysymys kuului, että miksi pitäisi seurata P.Ohattaa Facebookissa, kun edellinen julkaisu on vuodelta miekka ja kivi.

Ihan helvetin hyvä kysymys!

Mielenkiintoista on, että kun itse käyn katsomassa Facebook sivua, niin näen sujuvasti kaikki blogin postaukset julkaistuna aikajanalla. Ne näyttävät täysin normaaleilta ja ovat julkisia, joten en ole edes huomannut, että muut eivät niitä näe. Oletin vain, että tarinat eivät ole herättäneet mitään reaktioita. Ilmeisesti rajattu näkyvyys koskee kaikkia muita paitsi itseäni? WTF!  Ehkä Facebook haluaa verottaa kukkaroani ennen kuin suostuu näyttämään julkaisuni?

Ilmeisesti myös blogin puolella on joitain teknisiä haasteita. Olisi mahtavaa, jos jättäisitte kommentin mitä vain kanavaa pitkin mikäli olette kokeneet ongelmia tai niitä tulee myöhemmin vastaan.

MUUTA

Blogin puolella on vallinnut radiohiljaisuus noin kuukauden. Suurin syy tähän on yksinkertaisesti ollut se, että aurinko paistaa ja linnut laulavat. Myös itselläni on ollut mielessä aivan muut asiat kuin blogin kirjoittaminen. Koneen ääressä ehtii istua kyllä sitten iltojen pimetessäkin.

Laitoin toukokuun puolessa välissä oman firman telakalle ja sivutyöt loppuivat. Lisääntynyt vapaa-aika on tuntunut oikein mukavalta ja olen nauttinut siitä täysin siemauksin. Kyse ei ole kuin ehkä kuudesta tunnista viikossa, mutta periaate on vielä tärkeämpi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oma aikatauluni on lähes täysin omissa käsissäni. Toki työn puolesta jotkin asiat ovat kalenteriin sidottuja, mutta pääasiassa oma aikataulu on tarkoittanut entistä myöhempiä aamuja, vähemmän kiirettä ja keventynyttä oloa.

Talousremonttia on tarkoitus jatkaa mahdollisimman pian, mutta valitettavasti valmennettavilla on muutakin elämää numeroiden pyörittämisen ulkopuolella. En ymmärrä miksi kaikkien elämä ei keskity vain säästämiseen, sijoittamiseen ja Excelien pyörittelyyn. Valitettavasti tähän on vain sopeuduttava – niin minun, kuin teidänkin jotka odotatte jatko-osia.

Jos talousremontti on jumissa, niin samoin on käynyt oman uuden strategiani. Kaikki toimi hetken aikaa täydellisesti, mutta eipä tietenkään enää sitten kun piti saada juttua ulos. Vaihtoehtoisten ratkaisujen etsiminen on käynnissä ja toivon mukaan etsintä muokkautuu vähitellen luettavaan muotoon.

Edit. Nyt pitäisi Facebook päivitystenkin taas näkyä. Vika löytyi yllättäen (tai no ei niin yllättäen) näytön ja työtuolin välistä.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

15 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 5 2017 – 261 631”

 1. Captchan kanssa oli ongelmia ja en aiemmin saanut yhtään kommenttia blogiin läpi, mutta nyt se näyttää olevan kunnossa.

  FB:n osalta suosittelen katsomaan vain sivun asetukset – ongelma löytynee varmasti sieltä. FB:n oletusasetukset eivät aina vain ole kauhean järkeviä. Tosin olen huomannut, että tähän sijoitusbloggaamiseen Twitter tuntuu olevan monella tapaa parempi. Sullakin taitaa olla Twitterissä huomattavasti enemmän seuraajia kuin FB:ssä.

  Ja mielestäni mukava huomata, että vaikka et ole osinkostrategialla sijoittanut, näkyy osinkokevät selkeänä tulojen nousuna etenkin osinkokeväänä myös sinulla. Oma tavoitteeni on se, että pelkkä osinkojen määrä kattaa nykyisen elintasoni. Sen jälkeen voin sitten harrastaa elintasoinflaatiota, mikäli tulee hinku.

   1. Juu sen otin jo kokonaan pois, kun tuntui olevan ongelmallinen. Eipä onneksi kovin ole roskapostia tullut.

    Täytyy vielä tutkia noita asetuksia, mutta toistaiseksi en löytänyt sieltä mitään minkä olisin keksinyt vaikuttavan tähän.

    Osinkostrategian myötä tulee sitten toivottavasti ikuinen kevät. Nyt kotimaiset osakkeet painottuvat niin vahvasti kevääseen, että alkuvuosi on yhtä juhlaa, mutta loppu puoli onkin sitten haasteellisempi. Vaan vähitellen ja suunta ainakin on oikea.

 2. Tota, sulla joku mökki, missä sulla on maata viljeltävänä ja lehmä lypsettävänä, vai miten sä ruokakulut saat nollattua mökkikautena? 🙂 Vai ootko toisten ruokittavana..?

 3. Ota mut mukaan talousremonttitinkiin niin löytyy juttua taloudesta 😉
  Enää syyskuun loppuun niin voin alkaa miettiä mihin sijoitan rahani 🙂

 4. Asutko yksiössä vai miten sinulla voi olla noin halvat asumiskulut? Lyhennyksineen ja vastikkeineen 435€ on mielestäni kova suoritus pk-seudulta.

 5. Mulla on nyt vihdoinkin herännyt kolmeykkösenä säästämisbuumi, mutta hirvittävän vaikealta tuntuu kaikki osakeasiat. Tällä hetkellä säästän siis pankin rahastoihin, mutta olen ymmärtänyt, että ne eivät ole rahastojenkaan mittapuulla kovin tuottoisia. Mistä sun mielestä kannattaisi näin alottelijana aloittaa tosisäästäminen ja -sijoittaminen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.