Kuukausikatsaus 3 2017 – 254 200 & Rahapodin kaikkien aikojen jakso

kuukausikatsaus-Pohatta-uusEläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät vain henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Jos olet päätynyt blogiini nyt ensimmäistä kertaa esimerkiksi tänään julkaistun Rahapodin jakson kautta, niin kannattaa lukea artikkeli P.Ohatta pähkinänkuoressa. Siinä kerrotaan yhdessä postauksessa mistä oikein on kyse. Toisaalta, jos olet jo vakiokalustoa, niin kannattaa kuunnella kaikkien aikojen Rahapodin jakso nro 72. Se jää sitten sinun harteillesi onko kaikkien aikojen jakso sitä positiivisessa vai negatiivisessa mielessä.

Itselleni oli suuri ilo ja suorastaan riemu päästä Rahapodin vieraaksi, joten kiitos kutsusta! Olen aikaisemminkin sanonut, mutta kannattaa olla tarkkana mitä netin syövereihin kirjoittelee, koska milloinkaan ei voi tietää mihin se tie vie. Näin jälkikäteen tekisi aina mieli vähän muotoilla omia sanomisiansa, mutta toivottavasti lopputuloksena on siitä huolimatta riittävästi asiaa ja edes ripaus viihdettä. Nautinnollista kuuntelua!

Kuukausikatsaus 3 / 2017

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 3097 €
 • Kustannukset 1036 €
 • Säästöprosentti 66,5 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2694 euroa. Summa on hieman enemmän kuin aikaisemmin johtuen pienestä palkankorotuksesta ja siitä, että laskin itselleni uuden verokortin alemmalla ennakonpidätyksellä. Osinkoja puolestaan kilahti tilille 403 euroa ja muita tuloja ei valitettavasti ollut.

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. (Alun perin tarkoitus oli laittaa jo lappu firman luukulle, mutta joudun tekemään muutaman kuukauden poikkeuksen tämän vuoden sääntöön.)

Kustannukset_03_2017

Kuukauden menot olivat koko lailla normaalilla tasolla. Ei tapahtunut suurempia lipsumisia, mutta ei toisaalta myöskään erityistä kituuttamista. Päätökseni nauttia joka työpäivä lounas työpaikan ravintolassa näkyy selkeästi ravintolakuluissa (tosin vasta kuukauden jälkikäteen). Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot. Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista.

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_03_2017

Lopetin tämän vuoden alussa automaattiset rahastosijoitukset uuden strategian mukaisesti. Seuraavan kerran teen ostoksia vasta toukokuun puolella ja siihen asti salkku saa elää omaa elämäänsä eli arvon muutokset johtuivat pelkästään markkinoista.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

tunnusluvut_03_2017

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa. Eläkekassan riittoisuudessa tultiin 0,5 vuotta alas ja tällä hetkellä kassa riittäisi lähes 17 vuodeksi.

YHTEENVETO

Ei uusia vastoinkäymisiä, talousremontti 2017 lähti käyntiin ja elämä hymyilee. Yippee ki-yay, ***********!

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

22 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 3 2017 – 254 200 & Rahapodin kaikkien aikojen jakso”

 1. Tuostahan voisi tulla uusi podisarja? Tyyliin säästöturinat ala Pohis ja Nuuka =D Komppaisitte hyvin toisianne kun toinen keskittyy osakkeisiin ja toinen asuntoihin. Oli kyllä mielenkiintoisin jakso pitkään aikaan teidän ansiostanne!

  Ihmeen vähän Martin kyseenalaisti sitä miten teidän säästöprosenttinne käy jos tulisi perhettä yms yms. Itse kuulen eniten tähän liittyen, esim. ”Helppohan se nyt on säästää mutta perheellisenä lapset ja vaimo käyttää kaikki rahat” 🙂

  1. On se ollut harkinnassa moneen kertaan, tosin ihan iki omana. Vaan ei ole vielä päätynyt toteutukseen asti.

   Sama tuli mieleen itselle, mutta oletettavasti kuulijat ovat pääosin säästämiseen pystyviä. Ehkä muualla mediassa olisi tullut ja onkin tullut isompi haloo.

  2. Tuo on kyllä karu totuus. Ei tarvi kuin tehdä pari pakollista reissua vuodessa perheen kesken vaikka kotimaassa niin säästötilanne on jo ruvella. No, lapset pitää siitä kun pääsevät käymään aina välillä jossain, joten onhan se sinänsä hintansa arvoista. Säästöasteeseen se kyllä tekee aina ison loven, meillä kun jotenkin ihmeellisesti kaikki tuntuu menevän niin, että minun lompakkoni vinkuu näiden matkojen osalta.

   Ystävien kesken ollaan kyllä monesti puhuttu, että jos näillä tuloilla elelisi sinkkuna, olisi jo aika paljon pidemmällä mitä tulee taloudelliseen riippumattomuuteen 🙂

 2. Oli hyvä jakso kuunnella päikkäreillä 🙂 Kiva, kun idea leviää hiljalleen. Martinin tunnustus, ettei uran tehovuosista jäänyt mitään käteen antoi itselleni pontta, että ehkä minä huonommalla liksalla pääsen kuitenkin jotenkin kiriin.

  1. Hetkinen… kuunnella päikkäreillä eli nukahdit kesken kaiken kun oli niin tylsät jutut? 😀 Varmasti kirimään pääsee, kun vain jotain saa jemmattua!

 3. Oli mielenkiintoinen podi. Kiitos siitä!

  Tälläinen kysymys juolahti mieleeni. Minkälaisia valtion tukia mahdollisesti saisit joa heittäytysit salkun varaan elämään jossain vaiheessa? Eikös ne helpota huomattavasti vai eikö niitä saa jos pääomatuloja virtaa tietty määrä?

  1. Nyt täytyy tunnustaa, että tuota en ole tutkinut lainkaan. Sen verran olen katsonut, että ansiosidonnaisella säästöprosentti tippuisi 30 % hujakoille. Ehkäpä täytyisi tuota joskus ihan vain huviksi selvittää.

 4. Minua itseasiassa kiinnostaisi vastaus siihen, että oletko miettinyt jos tulevaisuudessa sinulla on puoliso ja lapsia? Kahdet tulot ovat tietenkin suuremmat kuin yhdet, mutta eihän lapsista aiheutuvia kuluja vain sille toiselle voi jättää, vai voiko?

  1. Tottakai olen miettinyt ja moneen kertaan todennutkin, että ihan mielelläni teen sen vaihtokaupan, että jään vasta nelikymppisenä eläkkeelle. Tulen aina tekemään sen valinnan millä uskon saavani elämältä enemmän.

 5. Kiinnostava blogi, toivottavasti moni ottaa mallia rahan käyttöönsä. Ihmeellisen pienillä kk-menoilla tulet toimeen. Ilman lainamenoja pärjäisit sossusta saatavilla rahoilla.

  Ruokamenot ovat hämmentävän pienet, noin 3,50 per päivä (+ ravintolamenot). Vähemmän kuin harrastukset! Miten tämä onnistuu?

  Samoin vastikemenot ovat pienet, vastaavat keskimääräisellä hoitovastikkeella alle 20 m2:n asuntoa. Asutko sellaisessa?

  1. Juu maaliskuu oli vielä ruokailun kannalta huono kuukausi. Sen verran vielä olin toipilaana, että ei oikein treeni maistunut ja se vaikuttaa myös syömiseen. Kyllä tarkoitus on käyttää selkeästi enemmän sapuskaan. Ravintolakulut tulevat kuukauden jäljessä johtuen lounasedun käytännöstä eli myös ne jäivät alle normaalin.

   Neliöitä on 35, mutta aivan huikea pieni omatoiminen yhtiö.

 6. Eksyin eilisen radiolähetyksen (12.3.2017) ansiosta näille sivuille. Hyvä että, joku muukin on innostunut säästämisestä, joskus vaimon vaikea ymmärtää miksi katson vuoteen 2040 saakka sijoituksissa. Hyvä blogi, toivottavasti jatkat kirjoittamista.

 7. Jotkut tykkää ostella tavaroita ja elää kädestä suuhun. Itse nautin siitä kun voin ostaa arvoa tuottavia sijoituksia ja seurata niiden kehitystä. Esim. juuri viime palkkapäivänä sijoitin Jack Danielsiin (siis osakkeeseen, en pulloon).

 8. Rahapodin jakso oli todella hyvä! Toit hyvin esille säästämisen hyvät puolet ja sen, että oikeasti et luovu mistään vaan saat enemmän myöhemmin samalla rahalla.

  Avustan kahta läheistäni säästämisessä ja ollut vaikeaa pitää heitä motivoituneina. Toinen on onneksi innostunut indeksisijoittamisesta, koska sai vuodessa 22 % tuoton. Saa nähdä miten motivaatiota löytyy kun kurssit lähtemään laskemaan.

  Teet tärkeää ”työtä” kun tuot mediassa esille säästämisen ja sijoittamisen hyviä puolia. Toivottavasti monet nuoret(ja miksei vanhemmatkin) innostuvat puhuistasi!

  1. Kiitos! ja hieno homma, että olet myös päättänyt laittaa hyvän kiertämään!

   Valitettavasti taitaa vain olla niin, että suhteellisen harva kuulee mitä säästämisestä puhutaan. Samoista asioista on taidettu puhua jo aikojen alusta asti, mutta silti harrastuksen leviäminen taitaa olla aika kiven alla. Mutta toivotaan ja toivotaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.