Uusi strategia osa 2 – Power BI ja osinko-osakkeiden seulonta

uusi-strategia-pohatta-osa2Enten tenten teelikamenten… vai miten se nyt menikään. Ennemmin tai myöhemmin on tehtävä valinta siitä, että minkä oven takaa kurkistavan osinkoyhtiön osakkeilla täydennän salkkuani. Siitä, miksi olen päätynyt passiivisten indeksirahastojen lisäksi osinko-osakkeisiin, kirjoitin uuden strategian ensimmäisessä osassa.

Strategian luonti lyhyesti

Tämän artikkelin piti olla strategian viimeinen osa, mutta omasta päättämättömyydestäni johtuen tulossa on vielä kolmas postaus.

Alla lyhyesti tämän osan sisältö:

 1. Anna strategialle tarkoitus
 2. Etsi suuri massa osinkoyhtiöitä
 3. Päätä kriteerit yhtöiden ostamiselle
 4. Päätä kriteerit yhtiöiden myymiselle
 5. Tee yhtiöiden vertailusta vaivatonta

Lähtötilanne

Rakastan passivisia indeksirahastoja, koska ne ovat niin helppoja ja tehokkaita. Ainoa valintakriteeri on käytännössä se, että kuinka suuret kulut rahastossa on. Hajauttamalla maailmanlaajuisesti ja kuukausittain, en joudu juuri ottamaan kantaa markkinoiden tai yhtiöiden sen hetken tilanteeseen.

Aktiivinen sijoittaminen tuottaa puolestaan paljon enemmän päänvaivaa, mutta toisaalta myös uusia elämyksiä. En itseasiassa ole tähän päivään mennessä kertaakaan tehtyn systemaattisesti valintoja yksittäisten osakkeiden suhteen. Toki olen näitä ostellut ”perstuntumalla”, mutta pitkän päälle tunnepohjainen ostonappula tuottaa vain tuskaa. Tai ainakin, jos tähän yhdistetään samalla periaatteella toimiva myyntikytkin.

Käytännössä strategian muodostaminen lähti siis nollasta liikkeelle. Toivottavasti omasta pohdinnastani on apua myös muille samassa tilanteessa oleville. Hyvänä tukena strategian laadinnassa toimi Financial Mentorin blogissa julkaistu artikkeli sijoittamisesta kasvavien osinkojen yhtiöihin.

Kehykset osinkostrategialle

Ensimmäiseksi annoin itselleni yksinkertaisen viitekehyksen strategian pohjaksi:

 • Osinkostrategian noudattaminen ei saa tuottaa merkittävästi enempää vaivaa kuin passiivinen sijoittaminen
 • Jonkinlaiset kriteerit olisi hyvä olla olemassa yhtiöitä valittaessa
 • Osinkostrategian tärkein tehtävä, on tuottaa riittävä ja kestävällä pohjalla oleva kassavirta
 • Ostojen täytyy tapahtua säännöllisin väliajoin markkinatilanteesta riippumatta

Riippumattomuuden kannalta riittävä kassavirta olisi tällä hetkellä noin 1200 euroa kuussa. Viime vuonna osinkoja tuli tilille nettona keskimäärin 250 euroa kuukaudessa eli matkaa on vielä reilusti jäljellä. Näin siitä huolimatta, vaikka mukaan huomioitaisiin passiivisten indeksirahastojeni kassavirtapotentiaali. Lisäksi osinko saisi kilahtaa tilille tasaisin väliajoin ja mielellään useammin kuin kerran vuodessa.

Mietin myös vaihtoehtoa, että vuotuisen osingon keräisi erilliselle tilille ja tiputtelisi sieltä kuukausittaisena osinkovirtana käytettäväksi. Päädyin kuitenkin siihen, että tämä vaihtoehto olisi täysin turha ja tappaisi kaiken huvin hauskasta harrastuksesta.

Moni on myös kysynyt, että miksi en vaihda kokonaan osinkostrategiaan. Syy on yksinkertaisesti siinä, että en tiedä 100 % varmuudella, että yksi strategia olisi toista parempi. Sen takia päätän toteuttaa molempia ja kummassakin on omat hyvät puolensa.

En ole tähän mennessä halunnut ottaa kantaa markkinoihin enkä halua sitä tehdä jatkossakaan. Tiedostan kyllä, että nyt ollaan historiallisesti korkeissa pistelukemissa, mutta päätän aktiivisesti olla välittämättä siitä. Jos haluan alkaa spekuloimaan, niin se tapahtuu sitten seuraavan erillisen salkun ja strategian myötä.

Yhtiöiden löytäminen ja valinta

Ensimmäinen haaste mihin törmäsin, oli se, että mistä löydän osinkoa kasvattavia yhtiöitä. Osingon kasvattamisella tarkoitetaan tässä kohtaa valuuttamääräisen osingon kasvattamista ja osinkoprosentti heiluu pörssikurssien mukana.

Monet blogit kirjoittavat kasvavien osinkojen strategiasta ja varsinkin jenkkiyhtiöiden nimiä vilahtelee saman kielisissä blogeissa siellä täällä. Omaan tarkoitukseeni tarvitsin kuitenkin listan fiksummassa muodossa ja mielellään niin, että sitä ylläpidetään säännöllisesti.

Yksivaihto olisi ollut käyttää työkalua, kuten finviz:n yhtiöseuloja (stock screener). Tästä ei kuitenkaan löytynyt suoraan kriteeriä ”osingonkasvattaja”.

Lopulta omaa tarkoitustani varten fiksuimmassa muodossa lista löytyi osoitteesta dripinvestin.org/tools. Sivulta löytyy muutaman maan osingonkasvattajayhtiöiden listat, mutta valtaosa maista jää tietysti puuttumaan.

Lopulta sivuston listoista käyttökelpoisia olivat USA:n, Kanadan ja Brittien listat. Ruotsin ja Euroopan osingon kasvattajista oli jotain yritelmiä, mutta näytti siltä, että näiden päivittämisestä on luovuttu jo aikapäivä sitten.

Latasin näiden kolmen käyttökelpoisen maan listat jatkojalostusta varten. Listat sisältävät yhteensä reilut 1150 yhtiöitä joista valtaosa on Jenkeistä.

Lisää ja tuoreempaa dataa

Ymmärrän, että käyttämällä muiden dataa altistan itseni myös heidän virheilleen. Ajatuksena oli, että poimin listoista ainoastaan yhtiöt / tickerit ja haen datan muualta. Näin voisin välttää mahdolliset virheet taulukoiden datassa. Lisäksi tätä kirjoittaessa pohjana käyttämäni taulukot osingonkasvattajista oli päivitetty heinäkuussa. Pörssimaailmassa useamman päivän vanha lista on jo historiallinen. Aivan reaaliaikaista dataa en tarvitse, mutta mitä tuoreempi niin sen parempi.

Täydentävän datan noutamiseen käy oikeastaan mikä tahansa pörssikursseja käsittelevä sivusto. Tai näin ainakin kuvittelin.

Valitettavasti kurssitietoa esittelevät sivustot eivät ole kovin innokkaita jakamaan tietoaan ja esimerkiksi päälle 1000 eri yhtiön avainlukujen lataaminen ei onnistu ihan tuosta vain. Itseasiassa onnistuin siinä vain kerran, mutta toista kertaa ei ollut asiaa sivustolle (saatoin tämän taidonnäytteen siivittämänä päätyä jonkun mustalle listalle).

Toivoin, että olisin päässyt tekemään seulontaa isosta massasta lähes reaaliaikaisella datalla. Vaan koska tämä ei onnistunut, niin piti ottaa käyttöön plan B.

Suunnitelma B tarkoittaa sitä, että jouduin tekemään seulonnan Excel taulukoiden datan perusteella. Tavoitteena on sitten täydentää jäljelle jäävään lyhyeen listaan tuoreempaa dataa. (Jos joku tietää hyvän ja maksuttoman datan lähteen, niin vinkkejä otetaan vastaan. Esimerkiksi Googlen ja Yahoon API:t näyttäisivät olevan kuolleita ja kuopattuja.)

Jotta pystyin seulomaan taulukoita, piti tehdä päätös kriteereistä minkä perusteella valitsen massasta sopivat yhtiöt omalle lyhyelle listalleni.

Kriteerit ostamiseen

Lähdin suunittelemaan kriteerejä yhtiövalintaan ja omalle listalleni valikoitui seuraavanlainen setti:

 • Osingonkasvu, vuosia peräkkäin
 • Osingonkasvu % keskiarvo 10v
 • EPS
 • P/E
 • Osinko%
 • Osingonjakosuhde

Mittareissa tuskin on mitään uutta, mutta nämä löytyivät taulukoista valmiina. Kriteereiden valinta on melko yksinkertaista, koska käytännössä osinkoon vaikuttavat vain yhtiön kannattavuus ja osingonjakopolitiikka. Lisäksi mielenkiintoista on se, että kuinka vakaalla pohjalla nykyinen osinko on ja miltä sen tulevaisuus näyttää esimerkiksi historiaan peilaten. Toisaalta myös tunnuslukujen valinnasta saa tehtyä taidetta ja strategioita löytyy jos jonkinlaisia.

Varsinaisten raja-arvojen valinta onkin sitten hankalampaa, koska joudun ottamaan kantaa siihen miksi yksi osake olisi parempi kuin toinen. Onneksi paremmuus on myös suhteessa siihen, että mitä halutaan saada aikaiseksi.

Omaa tarkoitustani palvelee parhaiten korkea efektiivinen osinkotuotto ja osingon kasvuun riittää se, että kassavirta on suojassa inflaatiolta. Yhtiö voi jakaa huoletta enemmän kuin puolet tuloksestaan ulos, mutta jakosuhde saisi olla suhteellisen vakio. Aivan kaikkea sen ei kuitenkaan tarvitse jakaa omistajille, jotta rahaa jää kassaan ja kehitysinvestointeihin.

Ei ostoja ilman myyntejä

Helpointa olisi vain ostaa yhtiön osakkeita ja unohtaa niiden olemassaolo. Valitettavasti se ei taida olla mahdollista aktiivisessa sijoittamisessa – ei ainakaan loputtomasti. Nopean hutkimisen perusteella esimerkiksi USA:n osinkoaristokraattien listalla yhtiö viihtyy keskimäärin 6,5 vuotta ja 10 vuoden kuluttua vain 30 % alkuperäisistä yhtiöistä on jäljellä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että on suunniteltava kriteerit myös sille, että milloin luovun osakkeesta.

Koska oman osinkosalkkuni ainoa tarkoitus on tuottaa kassavirtaa, niin luonnollinen luopumisen kriteeri olisi osingon putoaminen. Osingon putoaminen ei välttämättä tee yhtiöstä huonoa, koska yleinen suhdanne vaikuttaa suuresti moniin yhtiöihin eikä yksittäinen vuosi kerro kovin paljon. Toisaalta, jos salkun tavoitteena on kestävä kassavirta, niin osingon pienentyminen ei ole suotavaa.

Esimerkkinä käyttämiltäni listoilta ostetaan yhtiöitä juuri osinkojen takia. Tämä tuo mukanaan haasteen, koska silloin myös moni muu sijoittaja on liikkeellä samalla ajatuksella, että laskeva osinko on ehdoton ei. Toki joukossa on myös monia sijoittajia, joiden analyysi ulottuu pintaa syvemmälle.

Se johtaa siihen, että jos olen leikin viimeinen myyjä, en varmasti saa yhtiön osakkeista yhtä hyvää hintaa kuin aikaisemmin myyvät. Yhtiön tuloskehitys ennakoi kyllä osingon kehitystä, mutta kuinka paljon sitä oikein voisi ottaa ennakkoa? Ehkä juuri sen verran, että on muita myyjiä edellä, mutta ei liian hätäinen. Lähtökohtaisesti aktiivisessa sijoittamisessa laumaeläminen ei ole hyvästä.

Game on.

Tai sitten tyydyn laajaan hajauttamiseen sekä osta ja pidä -menetelmään.

ETF

Jotta ei menisi ihan pelailuksi koko salkku, niin päätin kerätä pohjalle hajautettuja ETF:ä. Varsinkin, kun en vielä ole saanut viimeisiä kriteereitä päätettyä yhtiövalinnalle (nämä toivottavasti ratkeavat artikkelisarjan kolmannessa osassa).

Olen omaksunut elämässä sellaisen tyylin, että on parempi aloittaa hieman vajaalla tiedolla kuin pyrkiä heti täydellisyyteen. Liiaksi täydellisyyttä tavoittelevat asiat jäävät usein tekemättä kokonaan.

ETF tuotteiden avulla saan helposti laitettua osinkosalkun aluille ja hajauttaminen pysyy riittävän laajana. Toisaalta seurauksena tästä on ikuiset hallinnointipalkkiot. Ehdin kyllä täydentämään salkkua vielä yksittäisillä osakkeilla.

Tällä hetkellä ETF listalla ovat SDIV, SCHD ja IDVY, mutta täydennän listaa sitä mukaan, kun vastaan tulee mielenkiintoisia yksilöitä. Yksi työkalu ETF:n vertailuun löytyy täältä.

Voi tuntua hullulta, että kirjoitan välillä osinkosalkusta kuin sitä ei vielä olisi olemassa. Koen tämän kuitenkin sen uudelleen syntymänä. Jos haluat tietää mitä salkussa jo on, kannattaa lukaista artikkeli Poweria salkun hallintaan.

Yhtiöiden vertailu Power BI:n avulla

Yksi suunnitelmani kulmakivistä on se, että sijoittaminen ei saa tuottaa merkittävästi enempää vaivaa kuin passiivissa indeksirahastoissa. Näin ollen yhtiöiden vertaaminen pitäisi tapahtua kerralla ja mahdollisimman automaattisesti. Tämän tavoitteen täyttymiseksi latasin kaikkien kolmen Excel listan datat Power BI:hin.

Tein raportille muutaman kriteerin, joiden avulla pystyn halutessani karsimaan listalla olevia yhtiöitä. Lisäksi päätin muutaman ristiintaulukoinnin, joiden avulla haluan ennen kaikkea yhtiötä verrata:

 • Osinkotuotto ja osingonjakosuhde
 • PE / PB
 • Osinkotuotto ja 10v osingon kasvu

Näiden asteikkojen avulla tarkoitukseni oli löytää suhteessa paras yhtiö ostohetkellä. Kuten jo totesin, niin valitettavasti en vielä päässyt lopullisissa kriteereissä maalin asti ja ratkaisu jää odottamaan kolmatta osaa. Todennäköisesti päädyn Benjamin Graham tyyppisiin kriteereihin. Lisäksi, koska käytin suoraan muiden dataa, niin seulonnan avulla toivottavasti pääsen niin lyhyeen listaan, että voin tehdä datan varmistuksen helposti ja tarvittaessa lisätä siihen vielä kriteereitä.

Viimeistä osaa odotellessa voit kuitenkin halutessasi testata ratkaisuani. Sisäpiirin kautta löydät Power BI-raportin (otsikon sijoittaminen alla), mihin latasin näiden yhtiöiden tiedot. Voit tehdä tämän avulla oman vertailusi.

DivGrowthPBIX-pohatta

Tällä hetkellä raporttia voi suodattaa yläreunassa olevien pudotusvalikoiden avulla:

 • List = minkä maan lista on kyseessä
 • Streak = osingon kasvatusvuosia peräkkäin
 • Industry = toimiala
 • PE
 • PB
 • Yield = osinko%
 • Payout Ratio = osingon jakosuhde
 • Div Growth 10Y = laskettu 10 viimeisimmän kokonaisen kalenterivuoden mukaan

HUOM! Eri listoissa ei ollut kaikkia kriteereitä, joten näissä on tyhjä kohta, mikä kannattaa huomioida, kun teet suodatuksia. Suodatuksissa täytyy valita jokainen taso erikseen. Esim PB valinta ”<2” tarkoittaa väliä 1-2 eikä pienempi kuin kaksi. Lisätietoja kriteereistä ja datasta saat alkuperäisistä taulukoista, jotka löydät täältä.

Mitä seuraavaksi

Tällä hetkellä omassa mielessä pyörii useita asioita. Ennen kriteerien valintaa täytyy vielä tehdä taustatyötä. Lisäksi en ole varma haluanko valita osakkeita vai pitäisikö tyytyä pelkkiin ETF:iin. Isoin kysymys on kuitenkin se, että onko ajatus strategiastani täysin naurettava. Se kuitenkin yrittää oikoa mutkat suoriksi siellä täällä. Oikoteillä on yleensä tapana johtaa ojan pohjalle.

Toivon, että ajatukseni tästä vielä kirkastuvat. Saa vinkata datalähteistä, hyvistä artikkeleista tai tutkimuksista sekä omista osinkosuosikeista, joista voisi olla apua pohdintoihin!

Disclaimer: Ja ihan vain varmuudeksi – on täysin omaa tyhmyyttäsi, jos päädyt kaupoille tämän artikkelin tai tekemäni työkalun avulla.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

28 vastausta artikkeliin “Uusi strategia osa 2 – Power BI ja osinko-osakkeiden seulonta”

 1. Olen myös itse miettinyt pienentäväni indeksirahastojen osuutta ja kasvattavani osinko-osakkeiden osuutta. Kiinnostava lukea miten toteutat strategian.

 2. Suredividend uutiskirje on erinomainen lähde, josta löytyy jenkkien osinkoaristokraatteja. Hyvin samantyyppisiä kriteerejä kun sulla.

  SPHD ETF:ään kannattaa tutustua.

 3. Tuolla salkullasi voi jo hyvinkin ruveta osinko-salkkua rakentamaan. Meinaatko myydä indeksirahastot osittain pois vai alatko ns nollista rakentamaan osinko-salkkua? Ite varmaan keskityn vielä pitkään indeksirahastoihin ja jätän osingot muille. Osinko-salkku on mielessä sitten kun haluan alkaa saada edes jotain takaisin salkusta.

  1. En myy mitään pois ja ostoksia teen lisää sekä indeksirahastojen että osinko-osakkeiden muodossa. Osinkosalkun aloitin nollasta ja nyt ollaan jo hieman vajaassa 50K eurossa.

 4. David fish CCC.

  Toinen hyva lahde on oma tietokantani josta loytyy kaikkien jenkkiosakkeiden fundadata vuodesta 1987 tahan hetkeen asti. On ollut kullanarvoinen tyokalu.

  1. Olisiko sinun tietokantaasi mahdollista päästä kiinni? Voisimme tehdä yhteistyötä sopivien valintakriteerien etsimisessä, olen kehittänyt näitä systemaattisia strategioita jo muutaman vuoden, mutta hyvän datan saaminen on aina piensijoittajalle ongelma.

   1. @Joni
    Tarkoitin ihan oikeaa historiallista fundadataa. Lv, kassavirta, oma paaoma jne.

    Jos olet kiinnostunut tuosta niin laita meilia osoitteeseen
    jmclane17 at luukku.com

 5. Aika herkullista mannaa kyllä kun tilille ropisee rahaa itsestään noiden tuotteiden avulla. Hajautuksen ja kovan tuoton lisäksi ehdotan vielä hitusen kehittyviä korkomarkkinoita mausteeksi. Esim. Isharesilta löytyy SEMB ja SEML.

 6. Google financen funktiot toimivat vielä. Sieltä saa reaaliaikaisen kurssin, p/e:n ja yieldin. Noiden avulla toki voi laskea myös EPS:n ja osingonmaksuosuuden. Historiatietoja osingoista ei saa.

 7. Mitenkäs tuo Seligsonin Global Brands? Sinullahan on salkussa sitä ja kasvuosuudet voi halutessa vaihtaa tuotto-osuuksiksi. Voisin vaan kuvitella, että sen rahaston yritykset maksavat melko varmaa osinkoa ja toimivat kaikkialla maailmassa. Osaatko sanoa hyvittääkö suomen verottaja usan lähdeverot, vai joutuuko suomalaineen sijoittaja maksamaan vielä täyden pääomaveron suomeenkin?

  1. Harkinnassa on sitten eläkkeellä, että vaihdan kaikki tuotto-osuuksiin. En vielä näe siinä kuitenkaan mieltä.

   Kyllä verottaja hyvittää lähdeverot eli ei tarvitse enää täyttä maksaa. Näin siis ETFien ja suorien sijoitusten kanssa. Rahastoista ja niiden verovapaudesta kirjoittelin joskus aikaisemmin.

 8. Mitä mieltä porukka on muuten Bitcoinista? Hurjaa ollut meno ja jos olisi lähtenyt mukaan, niin olisi jo helposti eläkkeellä. Tulee hieman teknokuplan kaltainen järjettömän innostuneisuuden kaltainen ilmiö. Tosin voin olla täysin väärässäkin.

  1. En sano, että Bitcoin kuuluu samaan kategoriaan, mutta kyllä kaikissa huijauksissa ensin mukaan lähteneet ovat hyötyneet mukavasti.

   Bitcoiniin en ole tutustunut eikä tuo loppupeleissä niin kovin paljon eroa muusta rahasta minkä varassa talous pyörii. Kyse on molemmissa tapauksissa vain luottamuksesta.

 9. Sanoisin melkein, että tuolla sijoitusprofiililla on parempi unohtaa suorat osakesijoitukset, jos et halua perehtyä yrityksiin. Pelkät tunnusluvut ei kyllä riitä vaikka väännät millaisia taulukoita niistä. Kyllä sinun pitää ymmärtää bisnestä, osata katsoa lukujen taakse ja määrittää osakkeen käypä arvo. Tai riippuu tietysti tavoitteista, mutta jos sellainen 3-4% osinko on ihan jees ja siihen joku 5% tuloskasvu päälle, niin sijoita ihmeessä pariin matalakuluiseen etf:n.

  Onhan noita ihan vakaita osinkopapereitakin kuten joku Sampo, mutta jos tarjolla on osakeriskillä joku nollakasvun 4-5% osinko mistä menee neljännes veroja ja suuremmat välityspalkkiot, niin kyllä mieluummin ottaisin osinkovirran etf sijoituksilla joihin on helpompi sijoittaa säännöllisesti silmät kiinni rahaa. Suorat sijoitukset kasvaviin osinko-osakkeisiin vaatii enemmän ajankäyttöä ja panostusta.

  Suuri syy suoriin osakesijoituksiin on nimenomaan sen mielenkiintoisuus ja se, että se vaatii tietynlaista harrastuneisuutta asiaan, jolloin osakkeiden tutkiminen ei tunnu lainkaan työläältä. Antaahan se myös tiettyä onnistumisen iloa, kun löytää välillä hyvinkin tuottoisia osakkeita ja pääsee vähän enemmän suunnittelemaan verotustakin.

  Se voi myös olla, että rahastojen nauttima osinkojen verovapaus poistuu, kun taas suorien sijoitusten verotus kevenee kunhan työryhmä saa esityksensä valmiiksi. Suomessa kyykytetään suoria osakesijoituksia tekevää piensijoittajaa tällä hetkellä niin sikamaisesti, että pitää olla aika aivokuollut mikäli ei moista epäkohtaa verotuksessa tiedosta.

 10. Suosittelen ehdottomasti lisäämään ETF-listallesi: Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM) ja Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG).

  Itse olen näillä korvannut kokonaan osakepoiminnan USA:n osinkoaristokraattien kohdalta.

  Parasta näissä on helppous (kuten muissakin ETF:issä). Ne ovat ”itsestään puhdistuvia” eli sylkäisevät yhtiön ulos ETF:n omistuksista, jos kriteerit eivät enää täyty. Et joudu ottamaan kantaa voittajista ja osallistumaan siihen arpapeliin.

  Sinun työksesi jää ainoastaan ostaminen ja omistaminen sekä neljännesvuosittainen osingon nauttiminen.

  Näissä on myös naurettavan pienet kulut: 0,08% (pieksee jopa Seligsonin rahastojen kulut).

  Voit tutustua VYM:iin
  https://personal.vanguard.com/us/funds/snapshot?FundIntExt=INT&FundId=0923

  ja VIG:iin
  https://personal.vanguard.com/us/funds/snapshot?FundIntExt=INT&FundId=0920

  Lisämausteeksi ja osinkotuottoa suurentamaan käytän itse SDIV:iä ja SDEM:iä.

  1. VYM itseasiassa olikin yhdessä vaiheessa listalla, mutta en ikinä päätynyt ostoksille, joten putosi pois. Mutta kulut tosiaan aika maistuvat kummassakin!

   SDEM onkin sitten ihan uusi tuttavuus.

   Kiitos vinkeistä!

   1. Mitäköhän kautta noita VYMiä ja VIGiä olisi helpointa ostaa? Ainakaan eivät näytä olevan Nordnetin eivätkä Nordean tarjonnassa. Tai hyvin mahdollista on, etten vain osaa…

 11. Olen vähän samoilla linjoilla kuten tuossa joku aikaisemminkin mainitsi että en lähtisi ostamaan osakkeita pelkästään tunnuslukuja perkaamalla vaan vähän tutkimalla mihin yhtiö on menossa ja miltä tulevaisuus näyttää. Eihän tämäkään tietysti kummoisia vaadi, kunhan muutamat raportit lueskelee läpi ja tutkii.

 12. mites google dociin saa suomiosakkeista tiedot ? helposti löytyy ohjeet miten yahoo ja googlefinancen kautta saa jenkki osakkeisiin mutta onkos joku vastaava joka tietäisi myös paikalliset osakkeet ? olen tässä aloittelemassa sijoittamista joten aika hakusessa nämä vielä..

 13. Kahta asiaa en ymmärrä. Miten voi sijoittaa yhtiöihin tutkimalla pelkkiä lukuja ja jättää kokonaan katsomatta mitä se yritys esim. aikoo tulevaisuudessa tehdä tai mihin suuntaan ala on menossa? Ja toinen, miten voi pitää Bitcoinia huijauksena? Ehkä olen vain sitten tyhmä mutta ei jymmärrä. Eihän Bitcoinia voi edes verrata nykyisiin fiat valuuttoihin joita printataan kokoajan lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.