Koekaniinien esittely – Talousremontti 2017

Tämä artikkeli on yksi osa blogisarjasta Talousremontti 2017. Sarjan tarkoituksena on auttaa sinua tekemään muutos tai jopa täyskäännös omassa taloudessasi. Tarkemmin sarjan taustoista voit lukea sen ensimmäisestä osasta. Artikkelit eivät ilmesty peräkkäin, mutta löydät ne tunnisteella talousremontti. Sarja etenee loogisesti ja aikaisempaa osaamista ei vaadita. Voit siis lähteä liikkeelle täysin ilman taloustaitoja. Jokaisessa artikkelissa saat ohjeet, tehtävät ja työkalut joiden avulla saat kehitettyä omia taloustaitojasi. Jos jumiudut jossain kohtaa, niin älä epäröi jättää kysymystä kommentteihin. Apua kyllä löytyy!

Lisäksi suurin osa blogini lukijoista on minua fiksumpia. Vähintäänkin olen varma, että jokainen lukija tietää säästämisestä tai sijoittamisesta jonkin asian, mitä minä en tiedä. Nyt on tilaisuus valjastaa tuo tieto käyttöön ja auttaa kommentoimalla jokaista, joka haluaa tehdä muutoksen talouteensa. Yhdessä voimme oppia enemmän kuin yksin ja oikeasti saada jotain hyvää aikaiseksi.

Saanko esitellä: Koekaniinit

Valitsin valmennukseen alun perin kaksi koekaniinia. Valinnat tein sen perusteella kuinka paljon hakemukseen oli jaksettu panostaa. Toisaalta katsoin asiaa myös siltä kantilta, että valmennettavat olisivat hyvin erilaisissa tilanteissa, jotta erilaisilla ihmisillä olisi mahdollisuus samaistua valmennettaviin. Henkilöiden taustoista kerron sen verran mihin olen saanut luvan, mutta numerot esitellään sentilleen sellaisina kuin ne todellisuudessa esiintyvät.

Koekaniini 1

 • Sukupuoli: Nainen
 • Ikä: Alle 30 ja yli 22
 • Siviilisääty: Asustelen yksin, eipä aleta liian uteliaiksi!
 • Työtilanne: Kohta valmistuva opiskelija, töitä osa-aikaisesti
 • Taloudenhallinnan tila: Huh huh…Yhtä vuoristorataa
 • Taloushaasteet: Kulutusluotot ovat houkutelleet pahoille teille
 • Tavoite: ASP-laina ja asunnon osto, muiden velkojen pois maksu, säästöprosentin nostaminen
 • Muuta: Toiveena, että valmennus pakottaa tilivelvolliseksi ja että sen kautta saa arvokasta tietoa

Koekaniini 2

 • Sukupuoli: Mies
 • Ikä: Kolmekymppinen
 • Siviilisääty: Puoliso mukana projektissa
 • Työtilanne: Töissä nyt, mutta osoitteen vaihto menossa
 • Taloudenhallinnan tila: Säästäväinen elämäntyyli, säästöön menee 25-30% tuloista, sijoittamista on kokeiltu, seuranta tammikuusta lähtien
 • Taloushaasteet: Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus sekä mukautuminen siihen, että jatkossa täytyy tulla toimeen yhdellä palkalla
 • Tavoite: Terävöittää taloutta ja pysyä suunnitelmassa, jotta vaurastuminen pääsee toden teolla vauhtiin, myös säästöprosenttia olisi vielä kiva nostaa hieman
 • Unelma: Metsätontti, hirsitalo ja hyvä taloustilanne, ei rikkauksia, mutta niin että ei tarvitse stressata
 • Muuta: Vauva matkalla

Varsin erilaisista tapauksista on siis kyse. Toiselle on kertynyt velkaa ja sieltä olisi tarkoitus ponnistaa takaisin pinnalle. Toisella taas on perusteet hallussa, mutta pitkäjänteisyys on puuttunut. Toisaalta vauvan ja työpaikan vaihdon mukana on luvassa isoja muutoksia, joihin pitäisi pystyä varautumaan ja reagoimaan myös taloudellisesti. Ensimmäinen koekaniini on enemmän sitä ryhmää kenelle Talousremontti on suunniteltu, mutta mielenkiinnolla odotan myös sitä, että saako jo pidemmälle ehtinyt jotain uutta irti valmennuksesta. Aika näyttää miten näissä ihmiskokeissa käy!

Ja ei mitään paineita valmennukseen mukaan valituille, mutta kohta teidän taloutenne on koko kansakunnan revittävissä, joten tilivelvollisuus varmasti täyttyy. (Ja jos joku huolestui niin valmennettavat saavat artikkelit luettavaksi etukäteen ja hyväksyvät ne itse ennen julkaisua)

Alun perin artikkelin piti päättyä jo edelliseen kappaleeseen, mutta remontin ensimmäisen osan kommenteissa Klas toi esiin mielenkiintoisen osa-alueen joka itseltäni olisi jäänyt vähemmälle. Kyse on tavallaan taloudenhallinnan henkisestä puolesta eli esimerkiksi siitä minkälainen vaikutus arvoilla on taloudenhallintaan. Tämä on sellainen osa-alue mistä myös itse haluan oppia enemmän. Klasin kommentin perusteella lähetin muutaman lisä kysymyksen valmennettaville ja tässä niistä satoa.

Koekaniini 1

 • Tärkeintä elämässä: Rakkaus. Ei rakkaus tunteena, vaikka sekin on kiva, vaan rakkaus arvona ja toimintatapana. Tai elämäntapana, jossa hyödyn sijaan tavoitellaan suurinta mahdollista hyvää.
 • Tärkeimmät arvot: Rakkaus, terveys, vapaus
 • Haluan muuttaa elämääni koska: Taloudellista itsenäistymistä kohti otettavat askeleet lisäävät vapauden astetta, niin taloudellisesti kuin ajallisesti. Mielenrauhan muodossa se tietty myös edesauttaa terveyttä eikä raha ole haitaksi rakkaudellekaan.

Koekaniini 2

 • Tärkeintä elämässä: Onnellisuus ja hetkien jakaminen toisten kanssa
 • Tärkeimmät arvot: Onnellisuus, terveys, perhe/yhteisö
 • Haluan muuttaa elämääni koska: Haluan olla aktiivinen oman elämäni rakentaja niillä osa-alueilla, joihin voin vaikuttaa. Jos en haluaisi muuttaa elämääni, niin löytäisin itseni helposti valittamasta jokaisesta pienestäkin vastoinkäymisestä, joka ei varsinaisesti kuvaa määritelmääni onnellisesta elämästä.

Lisäksi TT:n kommentin perusteella listalle otettu jälkitarkastus. Ajatuksena on palata valmennettavien elämään vuoden kuluttua valmennuksen päättymisestä ja katsoa onko muutos taloudenhallinnassa ollut pysyvää.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

12 vastausta artikkeliin “Koekaniinien esittely – Talousremontti 2017”

 1. Mukavaa, että on myös vauvaperhe-esimerkki mukana! Ehkä ajankohtaistuu jossain lähivuosina kummiskin..
  Ja tietenkin tuo, miten vähentää kulutusta tämän koekaniini ykkösen osalta.

 2. Tämähän on hauska blogisarja ja Klas:ilta tosi hyvä huomio tuo henkinen puoli. Itse uskon vahvasti siihen, että omat ajatukset sekä suhtautuminen rahaan, vaurauteen ja rikkauksiin näyttelee tietotaitoakin suurempaa roolia tässä touhussa. Asioita voi aina opetella, mutta jos asenne on se, että raha on kaiken pahan alku, niin silloinhan alitajunta pyrkii välttelemään sitä, eikä osaamiselle jää sijaa.

  1. Totta! Jos asenne on vinossa niin mitään ei opi eikä oikeastaan kannata edes yrittää. Menee vain hyvää aikaa hukkaan. Kun taas oikeassa mielentilassa oppiminen on sitäkin tehokkaampaa.

 3. Ehkä hienointa tässä on omasta mielestäni se, että aitoa kiinnostusta muiden auttamiseen löytyy. Go P.Ohatta!
  Tällainen vaatii heittäytymistä myös sinulta, koska olet ihan eri tavalla vastuussa nyt myös näistä valmennettavista – et pelkästään oman talouden hoitamisesta.

  No ei nyt ehkä ihan, mutta varmasti hieman. Pikkuriikkisen.

  1. Onhan tässä heittäytymistä mukana ja kyllä tarkoitus on laittaa kaikki sen puolesta peliin, että saadaan myös hyviä tuloksia aikaiseksi. Sormet ristissä….

 4. Vaikuttaa hyvältä. Kiva, että tuo mentaalipuoli tulee esille. Itse olen nyt paneutunut tämän puolen ajatuksiin ja filosofiaan viime aikoina. Uskon, että projektin pitkäaikainen menestys nojaa juuri näihin mentaalipuolen asioihin, koska taloudellisen riippumattomuuden tai velattomuuden suunnitelma ja toteutus on hyvin pitkälti samanlainen projekti kuin esimerkiksi elintapojen muutos esim. painon tai liikunnan näkökulmasta. Näin ollen juuri se, että mitkä arvot ohjaavat esim. rahankäyttöä tällä hetkellä on tärkeää tiedostaa, koska ainakin omia reaktioita on muutettava, jotta todellinen muutos on mahdollinen pitkällä tähtäimellä. Muutoin vaarana on, että kuten dieetin kanssa, voi olla, että päästään maaliin, mutta mitä sitten ensimmäisen maaliviivan jälkeen? Muuttuiko elämä lopullisesti vai ryhdytkö jojo-taloudelliseksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.