Talousremontti

talousremontti-2017Kaipaako sinun taloutesi tuunausta? Lipsahtiko pankkitili pakkaselle? Yksi omista unelmistani on ollut se, että pystyisin auttamaan ihmisiä henkilökohtaisen talouden hallinnassa. Apua tarvitsevista ei ole pulaa, mutta ehkä oma talouteni on jo sellaisessa tilanteessa, että siihen eivät kaikki voi samaistua. Ei ainakaan, jos oma talous kaipaa kipeästi remonttia. On aika loikata takaisin talouden perusteisiin uuden blogisarjan Talousremontin myötä. Nyt sinulla on tilaisuus ottaa itseäsi niskasta kiinni ja laittaa taloutesi kuntoon talousremontin tahdissa.

Ja ihan oikeasti nyt valot päälle – sinulle ei ole mitään hävittävää, eikä näin ollen mitään tekosyytä olla tekemättä muutosta! Ainoa mitä vaaditaan tässä vaiheessa, on se, että päätät lähteä mukaan.

Talousremontti on suunnattu henkilöille joiden talous kaipaa oikeasti remonttia. Vaan vaikka olisit kuinka taitava tahansa, niin älä silti anna huolen vallata mieltäsi. Myös jokaiselle taiturille ja talousvelholle on oma roolinsa tässä remontissa. Kannattaa siis lukea loppuun asti!

Mistä remontti sai alkunsa

Katsoessani elämääni vuoden taaksepäin päätin, että en enää myy talousvalmennuksia. Sen sijaan tein valinnan ottaa hakemusten perusteella pari henkilöä mukaan talousvalmennukseen. Hakemuksia tuli kuitenkin reilusti enemmän (toistakymmentä) kuin mihin minulla olisi aikaa ja aloin miettimään mistä valmennuksen ulkopuolelle jääneet voisivat saada apuja. Ratkaisu oli lopulta yksinkertainen: Kirjoitetaan koko valmennuksen sisältö likaisia yksityiskohtia myöden blogiin kaikkien saataville, jotta halukkaat voivat omatoimisesti remontoida taloutensa.

Pelkät ”tee näin” artikkelit jättäisivät kuitenkin vielä ison aukon käytännön ja teorian välille. Sen takia käytän kahta ”vapaaehtoista” valmennukseen valittua henkilöä käytännön esimerkkeinä. Kaikki lukijat pääsevät tutkimaan heidän talouttaan sentin tarkkuudella. Henkilöiden taustoja en sen sijaan kovin tarkkaan paljasta, jotta he pysyvät nimettöminä. Kutsuttakoon heitä tästä edes päin koekaniineiksi. Toivon, että koekaniinien taloudessa tehtävät muutokset auttavat sinua tekemään oikeita päätöksiä omassa taloudessasi.

Jotta tämä ei menisi liian helpoksi, niin artikkelisarjassa koekaniinien taloutta seurataan ”reaaliajassa”. On jännittävää tai jopa pelottavaa aloittaa projekti, jonka lopputulos on täysin epäselvä. Todella toivon, että lopputuloksena ei ole täysi mahalasku, koska onhan tässä myös oma maineeni pelissä. Vaan vaikka tekisin kaiken oikein, niin silti valmennettavat saattavat tehdä omat täysin päinvastaiset valintansa. Kävi miten kävi, uskon että hyvää opintomateriaalia on luvassa.

Remontin artikkeleiden sisältö

Remontin sisältö liikkuu pitkälti samojen teemojen ympärillä, mitä olen jo aikaisemmin blogissa käsitellyt. Tarkoituksen on kuitenkin tuoda jokaiseen artikkeliin jotain uutta ja samalla luoda helposti pureskeltava kokonaisuus, josta jokainen voi aloittaa oman talousremonttinsa. Olen suunnittelut, että remontti tulee sisältämään ainakin alla luetellut artikkelit (Oikeudet muutoksiin pidätetään ja muutoksia tulee varmasti matkan varrella). Artikkelit tuskin tulevat ilmestymään järjestyksessä, mutta sarjan löydät tunnisteella talousremontti.

Talousremontti

 • Talousremontin esittely
 • Koekaniinien esittely
 • Lähtötilanne selville: Varat & Velat
 • Kuumoittava kulukartoitus
 • Himot hallintaa
 • Kulugiljotiini
 • Velkavanginvartija
 • Ajatuksia rahasta – raha-ajatuksia
 • Mitä sinun oikeasti pitää tietää sijoittamisesta
 • Älä anna itsesi rajoittaa unelmiasi

Artikkeleista saat kattavat ohjeet siihen miten pääset kiinni oman taloutesi käänteisiin. Lisäksi moniin artikkeleihin liittyy työkaluja tai taulukoita, jotta sinä pääset mahdollisimman helpolla. Palkaksi omasta vaivastani pyydän sähköpostiosoitteesi, koska lisään työkalut jäsenalueelle. Mikään ei tietenkään pakota sinua käyttämään juuri näitä työkaluja vaan tyyli on täysin vapaa.

Kysy ja sinulle vastataan

Jos päätät lähteä remontoimaan talouttasi ja kohtaat jossain vaiheessa seinän, niin älä huoli. Jokaisen artikkelin perässä on mahdollisuus kommentoinnille ja kysymyksiä voi jättää sitä kautta. Siitä ei myöskään tarvitse stressata, että kysymys olisi tyhmä. Tarkoitus on päästä kiinni talouden perusteisiin jolloin mikään kysymys ei ole liian yksinkertainen kysyttäväksi. Luotan siihen, että lukijakunnan sivistyksentaso pitää keskustelun kommenteissa asiallisena. Sähköpostin kautta tuleviin kysymyksiin en vastaa, koska silloin muut projektissa mukana olevat eivät näe keskustelua. Jos sinua arveluttaa jokin, niin se arveluttaa myös jotain toista. Kysy siis kommenttien kautta ja sinulla on mahdollisuus saada apua itsellesi!

Olen aivan hyvin saattanut unohtaa projektista jotain tärkeätä ja jos näyttää siltä, että mielestäsi jotain olennaista taloudenhoidosta jää puuttumaan, niin ota yhteyttä ja voit ehdottaa aiheen kokonaiselle postaukselle.

I need you – P.Ohatta tarvitsee apuasi

En todellakaan kuvittele tietäväni kaikkea tai edes kovin paljon taloudenhallinnasta. Itseasiassa luulen, että suurin osa blogini lukijoista on minua fiksumpia. Vähintäänkin olen varma, että jokainen lukija tietää säästämisestä tai sijoittamisesta jonkin asian, mitä minä en tiedä. Nyt on loistava tilaisuus laittaa tuo tieto käyttöön ja oikeasti muuttaa toisen ihmisen elämä pysyvästi paremmaksi.

Blogissani on tähän mennessä käynyt lähes 170 000 ihmistä ja tuollaisessa joukossa on voimaa aivan valtavasti. Montaa kertaa en ole teiltä palvelusta pyytänyt ja olen vilpittömästi pyrkinyt jakamaan käyttökelpoista tietoa. Nyt toivon, että osallistut projektiin ja jaat neuvojasi niitä kaipaaville. Helpoin tapa osallistua, on jättää omat vinkkisi sopivan artikkelin kommentteihin. Lisäksi voit auttaa minua vastaamaan kommentteihin jätettyihin kysymyksiin.

Jos jostain kummallisesta syystä käy niin onnellisesti, että hyödyllistä tietoa kertyy paljon, niin yritän sen jossain välissä kerätä yksiin kansiin maksuttomaksi talousoppaaksi. Lisäksi taloudessa on paljon osa-alueita joihin en ole itse ehtinyt (vielä) juurikaan syventymään. Jos koet, että tällainen osa alue puuttuu Talousremontista, niin tarjoan sopivalle vieraskynälle palstatilaa blogiini. Jokainen hyödyllisen kommentin jättäjä, vinkin antaja ja projektiin osallistuja saa luonnollisesti kunniamaininnan oppaaseen, jos sellainen joskus näkee päivänvalon.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että yhdessä voimme oppia enemmän kuin yksin tekemällä ja oikeasti saada jotain hyvää aikaiseksi.

Tervetuloa mukaan taloudelliseen täyskäännökseen – tavalla tai toisella!

Kerro kerro kuvastin, mitä ehkä unohdin. Ehkä remontista jäi puuttumaan oleellinen puoli tai hiipikö mieleesi jokin muu huoli?

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

18 vastausta artikkeliin “Talousremontti”

  1. Tavallaan hienoa, mutta toisaalta myös surullista. On hienoa, että ihmiset haluavat oppia, mutta kurjaa, että talous on päässyt monella huonoon jamaan.

 1. Mielenkiintoinen projekti. Se asia mikä kiinnostaa eniten on muutoksen pysyvyys. Oletko sopinut koekaniinien kanssa tilanteen seuraamisesta senkin jälkeen, kun oma panoksesi loppuu? Talousvalmennuksen päämäärän pitäisi lopulta olla se ettei valmennettava tarvitse enää apua. Todellisuudessa repsahdus voi tapahtua parikin vuotta sen jälkeen, kun asiat ovat kulkeneet mieluisaan suuntaan.

 2. Hyvä ja mielenkiintoinen projekti. Kiinnostuksella jään seuraamaan.

  Ehkä se, mikä tuossa puuttuu on tietynlainen koekaniinien arvokartoitus, jonka voit tehdä ennen aloittamista eli miksi haluavat muuttaa elämäänsä, mikä on elämässä tärkeintä. Jälkeenpäin samanlainen kartoitus, jossa voi selvittää, ovatko ne arvot muuttuneet matkan aikana.

  Toinen asia, mitä mietin, on onnellisuusmittari kulutuksessa eli sama ajatus, jota amerikkalainen MrMoneyMoustache -bloggari edistää: tekeekö tämä kulutus minut onnellisemmaksi pitkällä tähtäimellä.

  Itsellä on ainakin tässä viimeisen 6-12kk aikana alkanut muuttua oma suhtautuminen rahaan ja omaisuuteen, sekä kulutukseen.

  1. Kiitos Klas! Hyviä ideoita ja tuo puoli täytyy ehdottomasti ottaa mukaan. Täytyypä laittaa koekaniineille saman tien postia menemään. Arvot ovat kyllä niin merkittävässä roolissa mietittäessä rahan käyttöä, mutta toisaalta myös niin hankalia. Katsotaan!

 3. Hieno ajatus auttaa ihmisiä ilmaiseksi jotka haluavat oppia paremmiksi rahankäyttäjiksi!

  Mielestäni muutos tapahtuu silloin parhaiten kun ihminen lopulta tajuaa että uusi säästäväisempi elämäntyyli ei huononna elämänlaatua oikeasti yhtään. Eikä tämä ole mikään kuuri vaan elämän mittainen matka. Jos ihminen tuntee että hänen pitää koko ajan pakottaa itsensä säästämään ja siitä tulee pakkopullaa niin myös lipsuminen entiseen tyyliin on helpompaa.

  1. Samaa mieltä ja usein muutos vaatii myös sen, että nykytilanne on sellainen, että oikeasti haluaa tehdä muutoksen. Silloin on riittävä motivaatio ensin pakottaa itsensä kokeilemaan, mutta toivottavasti alun pakottamisen jälkeen pääsee juuri tuohon, että ihminen ymmärtää mitä säästämiseltä voi saada.

 4. tää on kyllä mielenkiintoinen projekti. voi itsekkin oppia! itsekkin yrittänyt vuoden vaihteen jälkeen korjata suuntaa tälle vuotta. Asuntolaina on ja pysyy vielä, mutta pari muuta ”pikkulainaa” kun saisi jaloista pois niin elämä helpottas kovastikkin. heräteostokset oon jättänyt pois. mutta jospa tämä tästä kääntyisi.

  1. Juuri se on ajatuksena, että voi poimia vinkkejä omaan talouteen ja toivotaan, että niitä löytyy. Kuulostaa siltä, että suunta on jo oikea ja lisää vaan tsemppiä matkaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.