Blogitulot, sivutulot ja lisätulot – Tilinpäätös 2016 osa 1/2

Pohatta-tilinpäätös-2016-1Uutta tekstiä on taas toivottu kovasti ja ilmassa on ollut myös hieman epäilyksiä siitä, että oma motivaationi olisi ollut hukassa. Näin ei kuitenkaan ole ja esimerkiksi tammikuun kuukausikatsausta en suinkaan vapaaehtoisesti ole jättänyt väliin. Motivaatiopula olisi itseasiassa ollut paljon miellyttävämpi vaihtoehto.

Valitettavasti nappasin pikku pöpön ja olen viettänyt jo pidemmän ajan sairastaen. Tästä ajasta muutaman viikko on vierähtänyt ihmiskorjaamolla letkun jatkona. Kirjoittaminen ei yksinkertaisesti ole ollut mahdollista. Lisää tarinaa tästä on mahdollisesti luvassa myöhemmin, mutta nyt olen vain kiitollinen siitä, että ylipäänsä saan jatkaa kirjoittamista.

Tammikuun kuukausikatsaus jää väliin ja yhdistän sen helmikuulle. Muuten pyrin kirimään aikatauluja sen mukaan miten vointi antaa myöden. Nyt pitkä pihtaus on hetkeksi ohi ja ensimmäisenä on aika sukeltaa viime vuoden numeroihin.

Jokaisen kuukausikatsauksen kohdalla olen ilmoittanut, että kerrytän henkilökohtaisten tulojen lisäksi pottia yhden miehen yritykseni kassaan. Toisin sanoen olen jemmannut lukuja koko vuoden. Taustalla on lähinnä käytännön syitä, kuten kirjanpitoa. Vaan nyt on aika kurkistaa kulisseihin ja tilinpäätöksen ensimmäisessä osassa kerron tarkemmin mitä kaikkea yritykseen kassaan kertyi vuonna 2016. Toisessa osassa vedän yhteen hela hoidon ja luonnollisesti kerron miltä eläkeaikataulu näyttää tällä hetkellä.

Edellisessä tilinpäätöksessä herkkua riitti kolmen postauksen verran, mutta tällä kertaa olen tiivistänyt kahteen. Sivutulojen puolesta vuosi 2016 päätyi hyvin pitkälti samoihin lukuihin kuin vuoden 2015 tilinpäätöksessä. Jos olet uusi blogissa, niin olen kertonut omista sivutuloistani artikkelissa sivutyöstä lisätuloja. Pidemmittä puheitta tässä vuoden 2016 tuloslaskelma.

yrityksen_tulos_2016

Sivutulot

Urheiluvalmennukset ovat yritykseni pääasiallinen ansaintamenetelmä. Noin 82% eli 10 200 € liikevaihdosta oli urheiluvalmennusten ansiota. Valmennuksia harrastelin noin 8,5 kk ajan ja kahtena iltana viikossa sekä hieman satunnaisia kertoja päälle. Tilaisuus olisi ollut tehdä enemmänkin töitä, mutta aikapulan ahdistaessa ei ylimääräistä energiaa löytynyt enempää. Oli mielenkiintoista huomata, että edelliseen tilinpäätökseen verrattuna urheiluvalmennusten osuus liikevaihdosta oli pudonnut merkittävästi (96 % vuonna 2015).

Blogitulot

Blogista tienasin vuonna 2015 muutamia kymppejä, mutta tänä vuonna pääsin blogitulojen ja siihen liittyvien tulojen ansainnassa hieman reiluun 2000 euroon. Melkoinen hyppäys aikaisempaan! Blogin olen laittanut firman nimiin, koska blogin pyörittäminen ja tulojen ilmoittaminen on näin yksinkertaisempaa.

Suurimman osan blogituloista ansaitsin viettämällä parasta päivääni ikinä sekä sponsoroidusta artikkelista, jonka siivellä pääsin huvittelemaan Teslan rattiin. Näiden osuus oli yhteensä 1250 euroa.

Lähes passiivisia blogituloja kerään näyttämällä mainoksia Google Adsensen kautta ja lisäksi TradeTrackerin*(Lisätietoa TradeTrackeristä) kautta esillä on Nordnetin* mainoksia. Passiivisia tuloja kaikista blogituloista oli 750 euroa. Suurin osa tuloista kertyi kesällä jolloin P.Ohatta näkyi enemmän valtamediassa. Viimeaikoina ansioita on kertynyt noin euro päivässä.

Rahan takia en blogia kirjoita, mutta silti tuloja on mielenkiintoista seurata. Blogin mainoksissa olisi varmasti paljon optimoitavaa, mutta tämä ei ole nykyhetken murhe. Ehkä sitten joskus. Jokainen euro on kuitenkin plussaa.

Liiketoiminnan muut tuotot liittyvät arvonlisäveron alarajahuojennukseen.

Kulut

Kulut ovat lähinnä kertausta viime vuodelta.

Suhteellisen usein saan yhteydenottoja liittyen yrityksen kuluihin. Voisi kuvitella, että yrityksen pyörittäminen olisi kallista. Paljon kuitenkin riippuu siitä mitä osaat itse tehdä. Ainoat pakolliset myynteihin liittymättömät kustannukset ovat netti ja pankkipalvelut. Pankkipalveluista maksan tällä hetkellä 10,5 €/kk ja netistä 22,9 €/kk. Vaikka yritykseni maksaa netin, käytän sitä myös henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen (tietoliikenneyhteyden yksityiskäyttö).

Verkkosivut ovat nykypäivänä lähes pakolliset. Niiden tekemisen ja päivittämisen hoidan itse. Ainakin näin harrastustoimintana uusien taitojen opettelu on mielenkiintoista ajanvietettä. Lisäksi säästän rahaa ja parhaimmillaan saan uusia sivutulonlähteitä, kun pystyn myymään opittuja taitoja palveluina eteenpäin.

Kirjanpidon olen myös pitänyt itselläni ja sen ulkoistamista harkitsen vasta, jos joskus päädyn oikeaksi yrittäjäksi. Taloushallinto on päivätöiden puolesta sen verran tuttua, että oma kirjanpito ei juuri aikaa vie. Pienellä opettelulla samankaltaisen yrityksen kirjanpito onnistuu keneltä vain.

Kuluissa on myös olemassa omasta mielestäni harmaata aluetta, jossa voidaan perustella kulun olevan sekä yrityksen kulu, mutta toisaalta myös yrittäjän henkilökohtaista menoa. En tämän kanssa ole ottanut mitään riskejä, mutta suhteellisen laaja toimiala ja toiminta mahdollistavat monenlaisten kulujen tulkitsemisen yrityksen kuluiksi. Syystä tai toisesta en ole yrityksen kulujen kanssa ollut ihan yhtä tarkkana kuin omieni. Mieli tekee temppuja, kun kyse ei ole suoraan omista rahoista.

Verojen maksimointi

Viime vuoden tapaan olen pyrkinyt harrastamaan verojen maksimointia. En ole loppuvuodesta tehnyt mitään hankintoja ja mahdollisuuksien mukaan olen siirtänyt ne vuoden alkuun. Toimin näin, koska tarkoitukseni on jättää yrityksestä palkat nostamatta ja nostaa vain edullisinta osinkoa 8% nettovarallisuussäännön mukaan. Mitä enemmän maksan veroja, sitä paremman tuloksen olen tehnyt. Toisin sanoen, mitä enemmän maksan veroja sitä enemmän voin nostaa osinkoa.

Vuokratulot

Olin jo unohtanut, että vielä alkuvuodesta selkääni painoi valtava taakka, jota toiset kutsuvat sijoitusasunnoksi. Asunto oli vuokrattuna 2,5 kuukautta. Sinä aikana se tuotti nettona 754 euroa, josta lainan lyhennysten jälkeen käteen jäi 295 euroa. Koko tarinan voit lukea tästä: Vieläkin pahempi taloudellinen virheeni.

Yhteenveto

Sivutuloja kertyi vuonna 2016 noin 8300 euroa mikä on oikein mainio potti normaalin palkan päälle. Nämä ovat luonnollisesti firman rahoja kunnes nostan ne itselleni tavalla tai toisella. Lisäksi huomiona, että kuukausikatsauksissa yritykseni on arvostettu sen omistamien sijoitusten nykyarvon mukaan. Edullisinta osinkoa sen sijaan saan jaettua tänä vuonna reilut pari tuhatta euroa.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

17 vastausta artikkeliin “Blogitulot, sivutulot ja lisätulot – Tilinpäätös 2016 osa 1/2”

 1. Olipas mukava yllätys, kun tänään avasin tämän blogin ja täällähän odotti uusi kirjoitus luettavaksi, mainiota 🙂 Niin ja voimia sinne. Kaikenmaailman pöpöt ja virukset voivat toisinaan olla hyvinkin ärhäköitä joten todella hienoa että olet päässyt taas kirjoittamaan. Eipä tässä muuta kuin hyviä vointeja sinne Pohatalle ja mukavaa viikonloppua! 🙂 May the Force be with You.

 2. Hyvä että olet palannut jälleen elävien kirjoihin! Nyt pääsenkin esittämään sinulle mahtavan ideani…

  Jos vaihtaisit kaikki sijoituksesi osinko-osakkeisiin jotka maksaisivat vaikka 5% osinkoa niin tästä tulisi bruttona 10k € vuodessa. Ja jos nostaisit yrityksestäsi vaikka palkkaa tai osinkoa tuon 10k € vuodessa niin tienaisit 20 000€ vuodessa ennen veroja. Eikö tuolla summalla kannattaisi jäädä jo puolittaiselle eläkkeelle, sillä eihän tuo yritystoiminta niin paljoa aikaa vie?

  1. Onhan tuota ajatusta tullut pyöriteltyä moneen kertaan.

   Yrityksestä riittäisi tuo 10K palkka, kun ei siitä mitään veroja menisi ja päälle nykyiset osingot. Ei tarvitsisi edes muutoksia salkkuihin. Kyllä sen osa-aikaeläkkeeksi voisi laskea, jos töitä tekisi 5 tuntia viikossa.

   Periaatteessa kuulostaisi hyvältä, mutta itseasiassa päädyin aivan toisenlaiseen ratkaisuun.

  1. Osinkoja voi nostaa kevyemmällä verotuksella vain kahdeksan prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta. Koska tuo raja on varsin pieni, kannattaa se aina käyttää.

  2. Osinkoja ei tosiaan saa takautuvasti jaettua ja sitä edullisemmalla rahoja ei koskaan tule saamaan ulos yhtiöstä. Oma veikkaus on, että osinkojen ostaminen tulee vain kallistumaan tulevaisuudessa.

   Vähintäänkin osingot kannattaa jakaa, mutta nostaminen on sitten asia erikseen. Kyllähän nuo voi velaksi jättää yhtiöön, jos uskoo että niillä voi ansaita veroetua pitämällä rahoja yhtiössä. Jos sijoitusmuotona on indeksirahastojen kasvuosuudet, niin mielummin nostan rahat itselleni.

   1. Kiitos Pohatta vastauksesta! Niin tuota mietin, että eikö ne voisi myös jättää yhtiöön ja vielä lykätä verotusta. Esimerkiksi jos suunnittelisit oman urheiluvalmennuskeskuksen perustamista 😉 niin sittenhän ne kannattaisi jättää yhtiöön tulevia investointeja varten.

 3. Aika jees liikevaihto sivutyöstä! Jos et tehnyt edes koko vuotta, tulothan ovat yli tonnin kuussa, joka on erittäin kunnioitettava tulos. Haluan myös tuollaisen sivutyön, mutta enpä keksi mitään mitä osaisin…

  1. Ei muuta kuin Sidehustlenationiin tutkimaan.

   Netti on pullollaan mahdollisuuksia, vaatii vähän opiskelua, mutta aika nopeasti pääsee varmasti jyvälle. Ja kuvittelen, että juttuja aiheesta kyllä löytyy eli tutkimaan ja sitten tuumasta toimeen.

 4. Hei!
  Mukava nähdä että olet päässyt taas kirjoittamisen pariin.
  Kysymys ei oikeastaan tämän postauksen aiheeseen liity, mutta sama asia varmaan askarruttaa montaa aloittelevaa sijoittajaa:
  Eli varmasti usein kun sijoittamisen aloittamista ajatellaan, on pankkitilille jo säästetty rahaa. Ajallinen hajauttaminen kuitenkin on tärkeää, eli kaikkea säästettyä rahaa ei varmasti kerralla kannata sijoittaa, mutta toisaalta mitä aiemmin rahat sijoittaa sitä aiemmin korkoa korolle -ilmiö alkaa työskentelemään. Itselläni säästettynä on suurinpiirtein 25 kuukauden säästösumma (kk-säästö tällä hetkellä vakio 400, säästössä reilu 10000). Kuinkahan suurella kuukausisijoitussummalla suurinpiirtein kannattaisi lähteä liikkeelle, että tuon säästetyn summan saa nopeasti tuottamaan, mutta ajallinen hajautus kuitenkin toteutuu?

  1. Teoriassahan tuo kannattaisi kaikki sijoittaa kerralla, koska pörssissä on enemmän nousu- kuin laskupäiviä. Vaan itse en ainakaan voisi elää sen kanssa, että romahdus iskee juuri kun olen työntänyt kaiken peliin.

   Oikeaa summaa ei valitettavasti kukaan pysty sanomaan, vaan se riippuu siitä minkälainen sijoittaja olet. Toiset harrastavat myös sitä, että sijoittavat enemmän kun pörssi laskee tietyn verran. Lähtisin siitä, että minkä kanssa voit itse elää parhaiten, on sinulle oikea summa.

   Valitettavasti enempää apuja tähän ei löydy, mutta kannattaa Googlata esim. mitä Mr. Money Mustache ja jlcollinsnh ovat kirjoittaneet könttäsumman sijoittamisesta. En nyt tähän hätään muista artikkeleiden nimiä.

   Toivottavasti tästä nyt on jotain iloa pohdintaan!

 5. Indeksisijoittaminen taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi on ehdottomasti järkevä ja varmin tapa vaurastua. Mutta myös tylsä, eikä tarjoa älllysiä haasteita. Toistuva maksu omassa verkkopankissa ja unohda. Jos on osaamista ja voitontahtoa, yksityissijoittaja voi vuodesta toiseen voittaa indeksin. Yksityissijoittajalla on etulöyntiasema. Tämä tekee omalla salkullani kymmeniä tuhansia euroja melko lyhyessä ajassa. Se on iso raha. Sitä paitsi osingot ovat hyvin turvallista kassavirtaa. Viimeisen 40. vuoden aikana osingot Suomen pörssissä ovat laskeneet vain 4. vuotena. 36. vuotena siis nousseet. Ja kohta aivan varmasti pörsseissä rytisee. Siitä jatkuva netto-ostaja ja osinkosijoittaja vain iloitsee. Valtaosa sijoittajista kokee pörssllaskut traumaattisena ja pelottavina. Se on aivan epäloogista ja hölmöä. Jos pelottaa, ei pidä sijoittaa ollenkaan.

  http://www.nordnetblogi.fi/seitseman-askelta-elakelaiseksi-osingoilla/01/02/2017/?utm_campaign=blogilinkit&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=jukka

  http://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/ammattisijoittaja-kertoo-nain-voitat-indeksin-6615079

  1. Tosin indeksisijoittajatkin saavat osingot (aivan kuten kaikki osakerahastosijoittajat), se vain ei näy kassavirtana, vaan ne sijoitetaan verottomasti takaisin rahastoon rahaston arvoa nostavasti. Ellei sitten kyseessä ole tuotto-osuus, jolloin myös indeksisijoittajalle maksetaan normaalisti osinkoja. Ei osingot ole mikään yksittäisiä osakkeita ostavien yksinoikeus, vaan osingot maksetaan myös osakerahastoihin ja jos osakerahastot haluavat, voivat nekin maksaa osingot osakerahaston omistajille.

   Normaalilla palkalla olevalla on yleensä jo riittävä kassavirta, eikä kassavirta itsessään merkitse mitään, vaan monet ovat kiinnostuneempia varallisuuden kartuttamisesta. Sellaiselle, joka sijoittaa jokaisen euron osingoista kuitenkin takaisin osakkeisiin, menee vain paljon rahaa osingoista veroihin. Silloin olisi loogisesti jopa parempi, että osinkoa ei maksettaisi tilille, koska osa rahoista vain haaskaantuu veroihin.

   Jos pitäisi valita, valitsisin ennemmin sen, että varallisuuteni karttuu 10 000 euroa vuoden aikana kuin, että saan sen sijaan verojen jälkeen 8 000 euroa kassavirtaa vuodessa. Pitkällä tähtäimellä ensimmäinen on kannattavampi, vaikka sitä ei kassavirtana näykään.

   1. Näin on, olet aivan oikeassa. Normaalilla työssäkäyvällä palkkatulot ovat yleensä riittävä kassavirta ja tuo osinkojen verovapaus indeksirahastoissa on merkittävä hyöty. Veron tosin joutuu myöhemmin maksamaan pääomatuloveron muodossa pääomaa realisoidessa. Viime kädessä tässä on kyse psykologiasta ja tuo osakepoiminta on hauskaa, tarjoaa onnistumisen tunnetta ja älyllisiä haasteita. Tosin puolet sijoittajista häviää indeksille, puolet kuitenkin voittaa. Ja silloin voi päästä merkittäviin lisätienesteihin. Voi olla pysyvästikin ns. normaalijakauman oikeassa hännässä- jos osaa. Ja psykologiaa on sekin, ettei osinkosijoittaja joudu koskaan koskemaan pääomiin. Se on kurssien kohta taas rytistessä hyvin epämiellyttävää. Osinkosijoittaja Erkki Sinkko saa oman ilmoituksensa mukaan n. 1,3 t€:n kuukausieläkkeen, mutta arviolta paljon yli 30 t€:n osingot per kk. Lapsilleni ja kaikille tuttavilleni olen kuitenkin suositellut OMX 25 Super rahastoa. Kulut nolla euroa. Toistuva maksu omassa verkkopankissa ajallisesti hajauttaen niin vaurastuminen on auringonvarmaa.

 6. Mainokset sivullasi eivät ole häiritseviä. Nordnetin mainos ja Google näyttämä satunnaisen tilitoimiston mainos oikeastaan vaan parantaa sivun fiilistä. Nyt Google näyttää ”meedio ja spiritisti”-mainosta, joka on vähän huvittava sivun kontekstissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.