Kuukausikatsaus 12 2016 – 237 047

kuukausikatsaus-Pohatta-uusEläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät vain henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti 12 / 2016

 • Nettotulot 3046 €
 • Kustannukset 1664 €
 • Säästöprosentti 45,4 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2395 euroa, osinkoja kilahti 205 euroa ja lisäksi muita tuloja oli 446 euron edestä. Tiesin jo etukäteen, että joulukuu muodostuisi kulujen puolesta erittäin haastavaksi, joten päätin varautua niihin etukäteen. Tarkoituksena oli säästää sekä päivätyön että oman firman kululaskujen lunastaminen joulukuulle. Lopulta sain aikaiseksi vain sen, että maksoin oman firman kautta päivärahat ja kulukorvaukset itselleni joista kertyi 446 euroa. 

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa. (Tilinpäätös tulossa tammikuussa).

kustannukset_12_2016

 

Kuukauden kulutuksessa sain aikaiseksi koko vuoden ennätyksen – ja kirkkaasti. Periaatteessa kulut olivat aika hyvin normaalilla tasolla, mutta lentävä koira tuotti ylimääräisiä menoja. Myös eläinlääkärissä jouduin vinguttamaan korttia. Lisäksi söin kuin sika. Päätökseni nauttia joka työpäivä lounas työpaikan ravintolassa näkyy selkeästi ravintolakuluissa.  Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista.

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_12_2016

Harrastin joulukuussa hieman verosuunnittelua ja laitoin Suomi-osakkeita myyntiin. Ostin näistä osan takaisin ja osalla tasapainotin rahastot. Myös osinkosalkkuun tein pienen lisäyksen. Pääosin sijoitusten arvon kasvu johtui kuitenkin kurssinoususta. Automaattisijoitukset menivät suunnitelmani mukaan eli Seligsonin rahastohankintoihin lähti vakiosumma 500 euroa sekä omissa, että yritykseni nimissä.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

tunnusluvut_12_2016

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä oli reilua arvonnousua kurssien mukana. Eipä tällä tahdilla tarvitse enää kovin kauan odotella, kun sijoitukset ohittavat seuraavan merkkipaalun.

YHTEENVETO

Ensimmäistä kertaa koko vuonna säästöön jäi alle puolet päivätyön nettopalkasta. Kulutus oli joulukuussa suorastaan karmealla tasolla. Toki jokaisen käytetyn pennin arvoista ja täysin tietoinen valinta. Onneksi yksi kuukausi ei riitä tuhoamaan vuoden saavutuksia ja lisää kokonaisuudesta 2016 on tulossa, kun saan tilinpäätöksen valmiiksi.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

36 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 12 2016 – 237 047”

 1. Pisti silmään tuo asuntolainan lyhennystahti. Eikös tuolla tahdilla lainan takaisinmaksu kestä vielä yli 25 vuotta? Lähinnä siis kiinnostaa miksi olet päätynyt noin pitkään laina-aikaan?

  1. Miksi ei? Jos asuntolainan kokonaiskorko on alle 1% ja muista sijoituksista saa huomattavasti enemmän, niin ei ole mitään järkeä tunkea rahaa asuntolainan lyhennyksiin enempää kuin on pakko.

  2. Pidempää ei saanut. Korko on jotain vähän päälle prosentin luokkaa ja oletan, että sijoittamalla saan paremman tuoton rahalle. Toki jos tilanne muuttuu, niin mikään ei estä lyhentämästä lainaa nopeammin. Tällä tavalla minulla on enemmän pelivaraa.

 2. Nettovarallisuutta 9000e lisää yhdessä kuukaudessa, vaikka kulutus keskimääräistä korkeampaa – aika mukava tulos! Lumipallo on selkeästi alkanut kasvamaan kun viime kuun kurssinousu näkyy jo noin suurina euromäärinä. 200 000 odotellessa…

 3. Hyvällä mallilla sun salkku tosiaan. Lueskelin aikaisempaa kirjoitustasi ”Käännekohdassa” jossa oli puhetta motivaation puutteesta. Mitenkä tuolla saralla mennään, onko polte löytynyt jälleen?

  1. Ehkäpä vastausnopeudesta saa jotain viitteitä tähän…

   Tai sanotaan niin, että motivaatio ei ole kadonnut mihinkään, mutta downshiftaus näyttää todennäköisemmältä kuin se, että panostaisin vielä enemmän aikaa eläkeprojektiin.

 4. En kritisoi, totean vain, että aika vähäistä ”muuta” elämää näytät viettävän. Jossain vaiheessa useammilla aikaa ja rahaakin menee perheeseen, autoon, veneeseen, mökkiin, asuntoon, matkoihin jne. Mutta omia valintojahan nämä ovat.

  1. Saa kritisoida ihan vapaasti ja itseasiassa mielelläni vaihdan osan säästöistäni perheeseen. Vaan tuo ei ole ihan niin yksinkertaista, joten teen mielestäni parhaan valinnan tilanne huomioiden.

 5. Itselläkin tuo ”muu elämä” jää vähemmälle, kun säästämnisestä ja omaisuuden kasvusta saa suorastaan nautintoa. Olisin halunnut kysyä Pohatalta, kun samaa Sijoitussuunnitelma -taulukkoa lähes orjallisesti käytän, että mihin kirjataan myydyistä osakkeista palautuneet rahat? Jos näitä ei saman kuukauden aikana palauta säästöihin, niin jonnekin ne on kirjattava? Pohatan taulukolla (ja suotuisalla osakekehityksellä) olen onnistunut lisäämään viimeisen 10kk aikana 30k€ sijoituksiini. Suurkiitokset tuesta!

  1. Ei mitään hätää vaikka muu elämä jäisikin hetkeksi vähemmälle ja tulisi tyhjä fiilis. Nimittäin sitten kun salkulla alkaa olla sen verran kokoa mikä mahdollistaa vapaan elämän hienoine reissuineen, naisia pörrää kimpussa kuin mehiläiset sokerissa. Vapaaherrana on myös paljon helpompaa hommata uusia sosiaalisia kontakteja kun voi tehdä enemmän valintoja elämässään.

  2. @Viskisooda, Nyt täytyy kyllä saada myös mulle muutama muki samaa koktailia. Tällä hetkellä tuo tulevaisuus kuulostaa utopistiselta, mutta sen verran hienolta että pakkohan siihen on uskoa.

   @Köyhälampuri, Jos tuossa taulukossa ei ole omaa riviä myynneille niin kannattaa lisätä rivi ja se mukaan kaavoihin. Saattaa olla niin, että olen omaa versiota tuunannut jälkikäteen. Käytännössä ainoa merkitys on se, että voi seurata uuden sijoitettavan rahan määrää ja tuottoja ilman talletuksia / myyntejä.

 6. Minulla oli tavoitteena jäädä pois työelämästä, vapaaherraksi, mutta vähän eri strategialla, vähän isommilla panoksilla ja vanhempana. Nyt sitten 56 v. ja pois oravanpyörästä, riippumattomasti. Olen aina kyllä ollut hyvin tarkka ja nuuka kaikkien kulujen kanssa ja sama kaiku askelten on jatkunut vanhempana. Nuukuus on arvostettava ominaisuus ja kotini paraatipaikalla, pianon päällä pyörii laihialaisilta saatu pöytäkello! Tavoistaan ei pääse…ei mitenkään. Tämä johtuu siitä, että en pikkupoikana vanhemmilta rahaa saanut. Haaveilin moposta ja joudun sen säästämään kävelemällä kouluun ja laittamalla markan bussirahan säästöön joka päivä. Kolme vuotta siinä meni ja tavoitteellista oli. Ja kun lainat loppuivat, sama summa joka kuukausi osakkeisiin, sittemmin myös osingot. Korkoa korolle heittää nyt kyllä kovaa vauhtia ja korkealle, mutta eipä ole elintavat muuttuneet. Tässä samalla tämä minun tapani päästä taloudelliseen riippumattomuuteen. Tarkempi erittely myös perjantain 13.1 Kauppalehden printtiverisossa. Ja vaikka osakkeita on tullut poimittua ja indeksit voitettua, suosittelen 90 %:lle säästämistä indeksirahastojen kautta. Vaikka se Nordnetin OMX 25 Super jossa kulut on nolla euroa. Se on auringonvarmaa, mutta tietenkin tylsää.

  http://www.salkunrakentaja.fi/2016/12/ammattisijoittaja-luottaa-osakepoimintaan-salkun-arvo-kolminkertaistunut-10-vuodessa/?utm_content=bufferc4dae&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

 7. Aika paljon oli täällä aiemmin Osinko-Ossin ja P.Ohattan välistä keskustelua indeksisijoittaminen vs. suorat osakesijoitukset. Indeksisijoittaminen on tietekin varmin -ja myös tylsin tapa vaurastua. Ei hirveän vaikeaa ole kuitenkaan ostaa suoraan osakkeita pörssistä -ja voi voittaa indeksit. Siinä saa mukavasti lisätuottoa. Ei montaa minuuttia kuukaudessa mene. Eino Jutikkala, normipallkalla, osti joka kuuukausi eri yhtiöitä, jotka maksoivat hyvää osinkoa. Ja kuollessaan sai 1 M€:n vuotuiset osingot salkun ollessa 22 M€. Minusta tämä on hyvin kannustava esimerkki osakesijoittamisen mielekyydestä. ”Teetkö työtä rahasta” En. ”Tekeekö raha sinulle työt” Kyllä. Näitä Kioysakin perusoppeja.

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/indeksin-voittaminen-on-mahdollista-monella-tavalla/9uzjfcEH?ref=facebook:c5ea

  1. Eino Jutikkalaa ei voi tosin pitää ihan normipalkkaisena, koska hän väitteli tohtoriksi jo 24-vuotiaana (hän oli kaikkien aikojen nuorin tohtori Suomessa jopa 70 vuoden ajan) ja toimi 27 vuoden ajan professorina. Professorien palkat eivät ole ihan samaa tasoa kuin suuryritysten johtajien, mutta yleensä suunnilleen normaalin lääkärin palkan suuruisia. Nykyisin normaalipalkka professorilla on noin 7 000 euroa ja paremmassa virassa lähemmäs 10 000 euroa kuussa (bruttona). Ja tuohon aikaan professorien palkat suhteessa muuhun väestöön olivat vielä parempia ja verot alempia. Hän oli siis aikanaan korkeasti palkattu, ei todellakaan normipalkkainen. Tietenkin on eri asia, jos pitää erikoislääkäreitäkin normipalkkaisina… Lisäksi Eino Jutikkala kuoli 99-vuotiaana, joten korkean eläkkeensä ansiosta (hän meni eläkkeelle vasta 67-vuotiaana, eli sai täyden eläkkeen) hän on voinut vielä jatkaa sijoituksiaan pitkään eläkkeelläkin. Tämä kaikki löytyy Wikipediasta, joten asia on helppo tarkistaa.

   On tuo silti erinomainen saavutus, mutta ei kannata kuvitella sen olevan yhtä helppoa, jos on töissä vain normipalkalla (mahdollista toki, mutta paljon vaikeampaa kuin Eino Jutikkalan kohdalla). Enkä todellakaan luokittelisi korkealle arvostettuja professoreita normipalkkaisiksi, vaikka he eivät yleensä varsinaisesti rikkaita olekaan…

 8. Näin varmaan on. Tuo Eino Jutikkala esimerkki jäi mieleen viimeisestä Seppo Saarion kirjasta ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” Taisi tuo ”normipalkka” -termi olla siinä. Joka tapauksessa kannustava esimerkki osakesijoittamisen mielekkyydestä ja korkoa korolle-ihmeen vaikutuksesta. Erkki Sinkko saa oman ilmoituksensa mukaan 1,2 t €:n kuukausieläkkeen. Osingot varovaisestikin arvioiden yli 30 t€ per kk. Suomalaisten kannattaisi enemmän kiinnittää huomiota oman kassavirtaa tuottavan taseen rakentamiseen kuten tämä P.Ohatta ja jättää ne lottokupongit täyttämättä.

   1. Oletko muuten ”julkisuuteen astumisen” jälkeen törmännyt ihmisten kateuteen? Sitä ei varmaan kukaan voi kiistää, etteikö ihmiset osaisi olla kateellisia jos toisella menee paremmin kuin itsellään. Olen huomannut itse, että jo asunnon omistaminen saattaa aiheuttaa kateutta niille jotka asuvat vuokralla eivätkä hallitse rahan käyttöä. Sain hiljattain maksettua oman asuntoni kokonaan, mutta en ole viitsinyt siitä kenellekään mainita. Saman linjan olen pitänyt sijoituksistanikin. Mielestäni on kuitenkin todella hieno homma lukea sinun ja muiden samankaltaisten blogeja.

   2. En ole vielä törmännyt kertaakaan. Tosin sitä en osaa sanoa mitä selän takana puhutaan sen jälkeen kun poistun huoneesta. Ainoa lieveilmiö tuosta on ollut se, että ajaudun aikaisempaa useammin sijoittamiseen / säästämiseen liittyviin keskusteluihin ja aina silloin tällöin joku tulee vetämään hihasta ja kysymään mielipidettä.

    Tunnistan kyllä ilmiön, mutta en voi käsittää miten tällainen on olemassa. Ehkä huutelisin asiasta enemmänkin, jos itselläni ei olisi ollut niin täydellisiä lähtökohtia. Jos toinen päättää laittaa normaalin palkan haisemaan ja toinen säästää osan, niin turha siitä on sitten vuosien päästä olla kateellinen, kun olisi itse voinut tehdä saman valinnan. No, näin ainakin vähän mutkia oikoen.

    Oletan, että jossain vaiheessa tämä tulee vastaan, mutta toistaiseksi vastaan on tullut vain epäilijöitä ja selkääntaputtajia.

 9. Minun mielestäni raha-asioista pitäisi Suomessa paljon avoimemmin uskaltaa keskustella. Turhaan ns. tabuna pidetään. Koulussakin talousasioita opetetaan aivan liian vähän. Jokaisessa perheessä pitäisi järkevän säästäväisyyden ja talouden pidon opit lapsille opettaa. Vaikkapa tuo ”korkoa korolle” periaate, Einsteininkin mielestä yksi maailman matemaattisista ihmeistä. Hienoa, että joku uskaltaa omalla nimellään kaikki tulonsa, menonsa ja omaisuutensa avata. Ja onhan meillä verotiedot auki, osakesijoituksia avataan eri medioissa etc. Minullekin Kauppalehden toimitus antoi positiivista palautetta kun nuo kaikki osakesijoitukset tuli avattua (13.1 lehdessä)

 10. Alkuperäinen Kommentti poistettu, koska kyse oli pelkästä mainoksesta eikä se tuonut keskusteluun mitään lisäarvoa. Linkit ovat täysin sallittuja, mutta kyllä ne olisi hyvä edes naamioida keskustelun muotoon.

  – Admin sika

 11. Moi! Tsemppiä projektiin ja kiitos näistä sivuista joista löytyy hyvin vinkkejä ja tietoutta 🙂
  Terveisin vastikään säästämisen ja siitä ylijäävän osan sijoituksiin lähitulevaisuudessa laittava :3

 12. Samassa tilanteessa olet pitkälti, kuin itsekin. Hyvin eri strategiaa toki. Mielenkiinnolla seuraan, miten edistyt.

  Suositus Suomi-osinkoja, vai onko salkussa myös jenkkilappuja? Itse tykkään siitä, kun osinkoja napsuu vuosineljänsittäin.

 13. Minulla on jo pitkään ollut tavoitteena nostaa elintasoani sijoittamisen avulla. Olen päättänyt kuluttaa kuukausittain satasissa sen verran minkä ikäinen olen. Eli 20-vuotiaana 2000e/kk, 35-vuotiaana 3500e/kk jne. Sijoitan siis vain ja ainoastaan sen takia että saisin elintasoa nostettua. En sen takia että minulla olisi kuollessani mahdollisimman suuri salkku. Olen nyt saanut pidettyä sijoittamisen avulla tätä tavoitetta kasassa jo 25 vuoden ajan.

  1. Oikein hauska ja positiivinen kommentti tämä! Elämä on tehty nautittavaksi ja pitkällä aikavälillä me olemme kaikki kuolleita. Mutta toimiiko tämä enää kun ikää on kertynyt tarpeeksi ? Syödä, juoda ja matkustella ei jaksa määräänsä enempää. Mutta tietenkin viinin ja sikarin laatua voi jatkuvasti nostaa. Ja osaako sitä kulutustottumuksia muuttaa, jos on säästäväiseksi opetellut mitä tuo sijoituspääoman kerryttäminen on vaatinut. Muutenhan tämä ei olisi mahdollista. Vaatii aikamoista aivojen uudelleenohjelmointia ja kolkuttavavan oman tuonnon äänen vaimentamista. Onnittelut kuitenkin valitsemallasi tiellä!

   1. 3 vuoden välein ku päivittää autoja niin saa helposti 70-vuotiaanakin menemään sen 7000e kuussa….. Tai perheen matkaan menee hetkessä se 15000e ja niitä jos neljä tekee vuodessa niin ei siinä juuri sikareita jää edes vara poltella 😉

 14. Pohatta, nyt lisää uutta tekstiä blogiin, kiitos! 🙂 Jos siis vain jaksat ja kerkeät kirjottaa hehe. Mainio blogi ja toimit esikuvana meikäläiselle. Lissee tekstii kiitoos 🙂

  1. Erittäin harmillista, että kiinnostus blogin ylläpitoon on päässyt vähän katoamaan. :S Itsekin odotellut jo kauan uusia postauksia. 😀 Toivottavasti se mielenkiinto taas löytyy!

 15. Kyllä se blogin kirjoittamisen mielenkiinto pakostakin hyytyy sen jälkeen kun tekstien kautta on itselle asiat selkiytyneet, ja toisaalta myös sen jälkeen kun jutuilla on vaara alkaa kiertämään samaa rataa.

  Kolmas näkökulma on se, että blogitus on aivan oikeaa ja kohtuullisen rankaa aivotyötä, johon kuluu ihan helvetisti aikaa ilman minkäänlaista palkkaa. Näin siis silloin jos tuottaa laatutekstiä, eikä kierrätä netissä leijuvia tusinajuttuja.

  Käytännössä laatublogitus on samanlaista asiantuntevan kolumnin kirjoittamista, kuin mitä lehtiin männävuosina palkallisesti tuotettiin.

  Kiinnostus blogitukseen kuolee siis luonnostaan sitä mukaa kun henkisen palkinnon määrä vähenee suhteessa nähtyyn vaivaan, eikä sitä korvaamaan tule esimerkiksi taloudellinen hyöty.

  Terveisin,
  Menestynyt ex-bloggari

 16. Eipäs huudella motivaatiosta, jos ei ole faktoja selvillä. Intoa kirjoittamiseen olisi kyllä ollut, mutta valitettavasti fyysinen olotila ei ole antanut mahdollisuuksia kirjoittamiselle tai mihinkään muuhunkaan toimintaan.

  Nyt vihdoin taas sorvin ääressä ja lisää tarinaa tulossa perjantaina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.