Vuosi taaksepäin

muna-pohattaVuosi vetää viimeisiä henkosiaan ja nyt on mainio hetki tarkastella mitä kaikkea sitä tulikaan tehtyä. Välillä on aina sellainen tunne, että ei ole tehnyt yhtikäs mitään. Ehkä yksi vuosi ehti taas vain livahtaa karkuun. Siltä se ainakin tuntuu, jos on latvasta yhtä laho kuin minä. Ei niinkään, että muistini ei olisi erinomainen ja veitsenterävä, mutta valitettavasti se on kovin lyhyt. Onneksi kaikesta on arkistossa mustaa valkoisella!

Yleensä vuoden vaihteessa tulee aina suunniteltua kaikkea mahdollista, joten nyt on oiva hetki palata vuosi taaksepäin ja katsoa miten viimekertaisten suunnitelmien kävi.

Asetin vuodelle 2016 yhden ja ainoan tavoitteen. Tehdä unelmistani totta eli halusin pystyä ansaitsemaan elantoni puhtaasti oman yritykseni kautta. No – jokainen blogia seurannut tietää, että eihän se nyt ihan niin lopulta mennyt. Irtisanouduin kyllä aikaisemmasta työstäni, mutta en ehtinyt olla yrittäjänä (työttömänä) kuin viisi päivää. Kovasti luulin viettäneeni viimeisen tavallisen työpäiväni, mutta petturin peliliikkeet veivät voiton ja päädyin takaisin päivätyön ääreen.

Vaikka unelmani täysipäiväisestä yrittäjyydestä ei toteutunut, niin monia varmasti kiinnostaa miten sen yhden ja ainoan unelman eli Talouden Personal Trainerin kävi.

Talouden Personal Trainer

Olisi mukavaa kun tässä kohtaa voisi sanoa, että asiakkaita riitti ja rahaa virtasi sisään ovista ja ikkunoista. ”Varmoja” asiakkaita kyllä riitti, mutta valitettavasti kovin moni varma tapaus katosi kuin pieru Saharaan. Varma on varma vasta, kun nimi on paperissa. Todellisuudessa yhteydenottoja tuli ehkä 15, joista 6 johti tapaamiseen. Näistä saldona oli neljä kertaistumalla ratkennutta tapausta, yksi upean mahtava onnistuminen ja yksi täydellinen epäonnistuminen.

Kaikkein hauskinta on se, että laskutukseen asti päätyi vain yksi asiakas. Yksi ainoa! Eikä siinä vielä kaikki nimittäin tämä maksava asiakas oli se ainoa epäonnistuminen, joten palautin hänelle koko summan. Epäonnistumisella tarkoitetaan tässä kohtaa sitä, että asiakkaan taloudenpidossa ei tapahtunut merkittävää muutosta aikaisempaan verrattuna. Mahdollisuuksia olisi kyllä ollut. Sekä onnistunut että epäonnistunut tapaus ovat tulossa blogiin spekuloitavaksi joskus lähitulevaisuudessa.

Haasteet ja tulevaisuus

Iso haaste on se, että he ketkä eniten apua tarvitsevat eivät ole siitä valmiita maksamaan. Moni olisi ehkä valmis maksamaan pikakurssista tai valmennuksesta, mutta oma motivaationi näihin ei ole kovin suuri. Oma motivaationi on onnistumisten tuottaminen ja yhden pikakurssin jälkeen vain harva saa tartuttua tuumasta toimeen. Kyse ei ole monimutkaisista asioista ja selittäminen kyllä onnistuu nopeasti, mutta jos tämä ei johda mihinkään, niin mielestäni se on yhtä tyhjän kanssa.

Yleisin suhtautuminen talousvalmennukseen on tämä:

”Aivan mahtava idea. Tälle on kyllä varmasti kysyntää. Tiedän ainakin pari tyyppiä ketkä voisivat tulla asiakkaiksi, mutta en minä sentään itse tätä tarvitse.”

Vuoden 2016 Talouden Personal Trainerin tulovirta oli siis pyöreä nolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että menetelmä olisi huono. Sitä se kyllä tarkoittaa, että bisneksenä idea oli täysin paska. Tai jos ei idea, niin vähintäänkin toteutus. Klinikka oli auki ehkä 6 kk, mutta jo jokin aikaa sitten laitoin lapun luukulle ja päätin, että en edes ota maksavia asiakkaita. Eikä niin, että niitä nyt olisi ollut netti pullollaan, mutta useammalle kuitenkin ilmoitin, että klinikka on suljettu. Jostain syystä rahan vastaanottaminen teki hyvästä harrastuksesta huonomman. Toteutusta on toki aina mahdollista viilata. Ehkä pienillä muutoksilla olisi mahdollista saada aikaan myös jonkinlaista liiketoimintaa, mutta tämä ei ole ainakaan vuoden 2017 agendalla. Vaan niin kuin sitä sanotaan – never say never.

On selvää, että tällaisenaan Talouden Personal Trainer ei ole minkäänlainen bisnes. Sen sijaan se on mainio harrastus ja vuodelle 2017 muutin hieman konseptia:

 • Haluan tehdä töitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka oikeasti tarvitsevat apua.
 • En halua vastaanottaa rahaa, koska se muuttaa mukavan toiminnan liian lähelle työtä. (Tämä on onneksi yksi yhteen myös yleisen maksuinnokkuuden kanssa)

Ratkaisu on yksinkertainen. Enää valmennusta ei olekaan mahdollista ostaa ja otan valmennukseen mukaan tulevana vuonna korkeintaan muutaman henkilön. Jokaiselle osallistujalle valmennus on täysin maksutonta, mutta vaatii täyden panostuksen. Mukaan voi hakea täältä.

Ensi vuonna Talouden Personal Trainer tulee olemaan jotain mikä tuottaa itselleni hyvän mielen sekä toivottavasti myös muutaman blogikirjoituksen.

Lopputulos

Tällä kertaa selvisi, että bisnesmalli ei ole sellaisenaan toimiva enkä itse tykännyt talousvalmennuksesta työnä. Lopputulos on tavallaan sivuseikka, vaikka todellinen onnistuminen olisikin ollut miellyttävämpi vaihtoehto. Uskon, että myös jatkossa yhden ainoan tavoitteen strategia on paras. Ajatus ei karkaile, tavoite tulee mietittyä huolella ja todennäköisyys sen toteuttamiseen on paljon suurempi, kuin sellaisessa mallissa, jossa tavoitteita on useampia. Ainahan voi ottaa uuden tavoitteen, jos edellisen saa toteutettua puolessa välissä vuotta.

Kaikesta huolimatta toteutin sen mihin lähdin. Epäonnistumisia ei kannata pelätä, koska kokeileminen on ainoa tapa selvittää, että onko asioita oikeasti mahdollista toteuttaa. Joskus osuu, joskus ei, mutta yleensä lopputulos on jotain niiden välistä.

Saa nähdä mitä vuosi 2017 tuo tullessaan!

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

22 vastausta artikkeliin “Vuosi taaksepäin”

 1. no, voihan perhana.
  Tässä pohtinut että löisi tilit jonkun riippumattoman edustajan eteen, kuten pohatan, ja kyselisi tyhmiä. Pankista kyllä saa neuvoja miten ko. pankin systeemeihin kannattaa sijoitella jne, mutta olisi mielenkiintoinen kuulla oikeasti riippumaton mielipide asioihin. Yhteyttä en ole ottanut ihan siitä syystä, koska en ole ihan kaikkea vielä saannut kerättyä paperille.

  Moinen konsultaatio vie kyllä sen verran aikaa, että ilmaiseksi en kyllä kehtaa pyytää. Suosittelisin/pyytäisinkin pitämään myös maksullisen puolen ”auki”, lukijoissa todnäk on jokunen muukin jolla voi olla tilaus mietinnässä. Tai, ehkä paras olisi sanoa että helmikuun lopussa klinikka menee kiinni, näin tulisi deadline joka aiheuttaisi ainakin mulle sen, että saisin asioita aikaiseksi.

  1. Varmasti pankista saa neuvot miten heidän tuotteisiinsa kannattaa sijoittaa. Ainoa haaste on se, että pankin tuotteet ovat usein sijoittajalle huonoja valintoja. Toki tyhjää parempia.

   Tee tarjous mistä en voi kieltäytyä! 😉 Kyllä kioski pysyy vielä toistaiseksi kiinni, mutta meiliä voi aina laittaa. Ties vaikka tuossa olisi potentiaalia blogitarinaksi.

   1. Tuossahan on myös haasteena lainsäädäntö. Jos haluat neuvoa myös sijoituksiin tarvitsee niitä antavalla olla tuo APV2 tutkinto. Itselläni on tavoitteissa suorittaa ko. tutkinto nyt keväällä järjestettävässä tentissä.

   2. Veikkaanpa, että tässä ollaan niin harmaalla alueella, että tuosta en ala stressaamaan enkä missään nimessä suorittamaan tutkintoa. Tai no ehkä sitten eläkkeellä, jos intoa on. Sijoitusneuvot ovat lähtökohtaisesti sellainen mitä en anna, mutta toki kerron oman mielipiteeni ja sen mitä itse teen.

    Mistäs muuten löytyy sellainen pykälä, joka tekee tutkinnosta pakollisen? Käsittääkseni tuo on aikaisemmin ollut vain suositus ja vain tietyissä tehtävissä. Saatan hyvin olla pahasti hakoteillä, mutta kuitenkin olisi mukava nähdä asiasta mustaa valkoisella.

   3. Itseasiassa raja taitaa mennä siinä, että voin vapaasti opettaa sijoitustuotteista, mutta sijoitusneuvoja ei saa antaa? Mikä on täysin linjassa sen kanssa mikä on oma ajatukseni.

 2. Olipas mielenkiintoista kuulla miten tuo projektisi etenee. Tuohan on periaatteessa ihan mukavaa hyväntekeväisyyttä kun annat ilmaiseksi joillekin aikaasi ja paremmat eväät vaurastumiseen.

 3. Ootko miettinyt yhtenä vaihtoehtona sitä että menisit johonkin talous- ja velkaneuvontaan vapaaehtoiseksi? Siellä ainakin riittäisi asiakkaita ja saisit tuntumaa tuohon hommaan.

  Mua joka kerta naurattaa toi sun viiden päivän ’työttömyys’. Että minkäs sille voi jos on niin hyvä työntekijä että repimällä revitään takaisin työelämään 🙂

  1. On tuo käynyt mielessä, mutta perstuntuma on se, että tuo formaatti enemmän rajoittaisi kuin tarjoaisi lisää vapauksia.

   Ja rehellisesti sanottuna niin kyllähän kyse oli melkoisesta onnen potkusta enemmän kuin mistään muusta.

 4. Olen lukenut blogiasi innokkaasti, sillä minulla itsellänikin on tavoitteena saavuttaa taloudellinen riippumattomuus jo nuorella iällä. Tähtään itseasiassa korkeammallekin, mutta riippumattomuus on vähimmäisvaatimus minulle. Pyrin kaikin mahdollisin keinoin pääsemään unelmieni elämäntilanteeseen myös muilla elämän osa-alueilla. Aloitin blogin kirjoittamisen, jonka tarkoituksena on toimia päiväkirjanani, mutta myös valaista muita ihmisiä ajattelutavastani kaikkea kohtaan. Olisiko sinulla antaa jotain vinkkejä aloittelevalle bloggaajalle? Kiitos mahtavista teksteistä blogissasi!

 5. Kiva, kun kerroit miten tämä meni. Mietinkin asiaa tässä hetki sitten. Hienoa, jos kuitenkin jatkat auttamista ja tiedon jakamista. Ja muistettava myös, että monikin yritys lähtee juuri niin, että eka vuosi täys nolla ja pikku hiljaa sattumien kautta homma lähtee rullaamaan.

  1. On totta, että ensimmäinen vuosi tai tässä tapauksessa alle vuosi ei kerro ehkä ihan koko totuutta. Vaan kyllä se niin on, että hyvät ideat tai toteutukset lähtevät lentoon paljon paremmin. Olisi täysin hullua tehdä samoja asioita ja odottaa eri lopputulosta. Vaan samaa mieltä olen, että pienten muutosten ja sattumien kautta kaikki on tietysti mahdollista.

 6. Arvostan kyllä tuota että lähdit yrittämään – mistä sitä muuten varmaksi tietäisi! 🙂
  Saa ainakin hyvää oppia tulevia ajatuksia varten.

  Mainiota sijoitusvuotta 2017!

 7. Olipa hyvin tiivistetty tuo, että ne jotka eniten apua tarvitsisivat, ovat siihen vähiten valmiita panostamaan! Itse olen saman huomannut, lähinnä siis sillä tasolla, että ne jotka eniten tarvitsisivat apua raha-asioissa, viittaavat eniten kintaalla hyville neuvoille…:)
  No, kukin ajallaan. En tiedä olenko itsekään hoitanut raha-asioitani niin hyvin, sillä omaisuutta on vain noin neljännes esim. sinusta, vaikka ikää melkein saman verran. Minua ei tulla näkemään siis eläkkeellä kolmevitosena, mutta tähtäänkin toisaalta sinne 45-50 vuoteen. Oma matkantekoni on paljon hitaampaa, sillä tasapainoilen hyvin mukavan ja toisaalta säästäväisen elämän välillä. Tässä olisi tarkoitus kyllä oppia niksi ja toinenkin, ja niistä on mukava itsekin kirjoitella, jokainen meistä kun pyrkii tavoitteeseensa vähän eri teitä pitkin. 🙂

  Blogiasi olen lukenut jo pitkän aikaa ja se on aina yhtä inspiroiva kohde palata lueskelemaan, kun kokee tarvetta palata raha-asioissa ”kaidalla polulle” jonkun hutiostoksen tai muun tuhlaavaisuuden jälkeen…:) Siispä jatkathan entiseen hyvään malliin meidän lukijoiden iloksi ja kiitos tähänastisesta!

  1. Eipä sitä määrästä voi sanoa kuka on hoitanut hyvin ja kuka huonosti. Riippuu enemmänkin siitä mitä on itse halunnut ja mihin tuo hukkunut osa on mennyt. Ja voisin kuvitella, että neljäsosa on jo aika kärkipäässä, jos kisailemaan lähdetään.

   Tiedän tunteen! Itselläni on täysin sama tapa, että jos on pulaa motivaatiosta tai muuten tulee vastoinkäymisiä niin muiden blogit palauttavat ”kaidalle polulle” (hyvin sanottu!).

 8. Miksi et veloittaisi tuloksista? Jos joku treenattavista onnistuu tavoitteissaan ja saa säästöön vaikka 5k€ (vuodessa), niin hän voisi kiitoksena valmennuksesta lohkaista tuloksesta esim. 10% sinulle? Jos nyt lähdet tekemään tuota pro bono, niin suosittelen esittelemään tämän vaihtoehdon vapaaehtoisena maksuna jos valmennettava oli tyytyväinen palveluksiin. Jos ei tule rahaa, niin minimivaatimus voisi olla, että onnistuessaan suosittelee palvelua viidelle tuttavalleen. Siitä sitten eteenpäin ja kolmen vuoden kuluttua sulla voikin olla toi bisnes jo hallussa. 😉 Varsinkin kun et ole tässä vaiheessa pikkurahan puutteessa niin tuo toimintamalli voisi olla avain onneen.

  1. Itseasiassa erittäin hyviä ajatuksia! Ainoa mikä tuossa mietityttää on se, että kannustaako se ihmisiä huonompiin tuloksiin, mutta ei välttämättä. Tai ei ainakaan suurimmalla osalla.

   Kiitos ja laitetaan mietintämyssyyn!

   1. Mielestäni tämä ei kannusta huonompiin tuloksiin, koska henkilö joka hakeutuu tällaiseen palveluun tarvitsee apua ja sitä saadessaan todennäköisesti tuntee kiitollisuutta ja haluaa vapaaehtoisesti kiittää auttajaansa. Kyynisesti ajateltuna tulee heti mieleen hyväksikäyttäjät ja muut vapaamatkustajat, mutta sulla on kuitenkin oikeus valita nämä henkilöt tähän valmennukseen alussa ja ihmisen läpi näkee suht nopeasti kun keskustelee pari tuntia kasvokkain.

    Itse olen huomannut, että ihminen antaa omastaan huomattavasti helpommin, kun kyseessä on vapaaehtoinen maksu (jos on siis saanut vastinetta).

    Eli itse en kuoppaisi tuota liikeideaa huonona, vaan lähestyisin sitä uudesta kulmasta ja ”proof of concept” tarvitaan ennen myynnin räjähtämistä. (minun ja aika monen muun mielestä)

 9. Minulla on takana 32 vuotta pankissa, niistä 20 vuotta riskienhallintatehtävissä ja nyt P.Ohatan suunnitelman tavoitteen mukaan riippumattomana vapaaherrana. Ja riippumattomasti toteaisin ilman ketunhäntiä kainalossa, että varmin tapa vaurastumiseen käy kuluttomien indeksirahastojen kautta. Laita omassa verkkopankissa toistuva maksu haluamallesi summalle vaikka Nordnetin OMX 25 Superiin (en ole siellä palkkalistoilla!) ja unohda sijoittamisen huolet. Pysy suunnitelmassasi -myös kurssien rytistessä !!- vähintään 5-10 vuotta ja sen jälkeen korkoa korolle ihme vaurastuttaa itsestään. Mutta jos on osaamista ja voitontahtoa, saman voi tehdä myös suorien osakeostojen kautta. Tässä tämä minun tapani saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Ei ole vaikea sekään, vähän enemmän kurinalaisuutta ja hyviä hermoja vaan vaatii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.