Kuukausikatsaus 10 2016 – 225 983

kuukausikatsaus-Pohatta-uusEläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät vain henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti 10 / 2016

 • Nettotulot 2532 €
 • Kustannukset 1053 €
 • Säästöprosentti 58,4 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2415 euroa, kun päivätyön palkkaan tuli pieni korotus. Ei mitään maata mullistavaa, mutta kaikki on plussaa ottaen huomioon, että työhön käytettävä aika ei muuttunut. Lisäksi osinkoja kilahti tilille 117 euroa.

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa.

kustannukset_10_2016

Lokakuun kulutus meni aavistuksen yli siitä mitä olin ajatellut sen olevan. Ylitys oli puoliksi suunniteltu valinta ja puoliksi idiotismia. Kävin lakanaostoksilla ihan vain vaihtelun vuoksi ja samalla reissulla kyytiin päätyi kynttilöitä sekä vähän muuta kodintavaraa (asumismenot). Päätin sitten pestä lakanat ja heittää samaan koneelliseen muita riepuja mukaan. Lopputuloksen joku jo varmaan arvaakin, mutta näin uudet valkoiset lakanat olivat vaihtuneet vaaleanpunaisiin (idiotismi). En millään voinut elää tuon virheen kanssa, joten ei muuta kuin uusi reissu kauppaan. Nyt on sitten sekä vaaleanpunaiset että valkoiset lakanat varastossa. Lisäksi harrastuksiin hurahti hieman rahaa ja saattaa mennä jatkossakin, koska tällä hetkellä en ole tyytyväinen työn ja vapaa-ajan tasapainoon. Tästä lisää jatkossa. Päätökseni nauttia joka työpäivä lounas työpaikan ravintolassa näkyy selkeästi ravintolakuluissa.  Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista.

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_10_2016

Merkittävin muutos varoissa ja veloissa oli kuukauden aikana Suomi-osakkeiden arvonalentuminen. Automaattisijoitukset menivät suunnitelmani mukaan eli Seligsonin rahastohankintoihin lähti vakiosumma 500 euroa sekä omissa, että yritykseni nimissä. Lopulta kuukausi päätyi aika lähelle nollatulosta.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

tunnusluvut_10_2016

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä on vain pieniä muutoksia.

Muuta

Aina silloin tällöin tulee kyselyitä mahdollisuuksista mainostaa blogissani. Koska en ole lähelläkään tavoitteeni saavuttamista, niin päätin tehdä testin ja kokeilla mainosten myymistä. Sivun laidassa olevat bannerit eivät itseäni häiritse ja kaikki ovat niihin tottuneet, joten olen pitänyt sellaisia myös omassa blogissani. Omat mainokseni tulevat lähinnä AdSensen kautta, mutta tätä kokeilua varten hinnoittelin ne erikseen. Katsotaan sitten käyvätkö ne kaupaksi vai eivät.

Mainostaminen blogissa on varmasti sellainen aihe joka herättää tunteita. Kaikilla on hintansa enkä muuta yritäkään uskotella. Vaan se, että mitä saa ja millä hinnalla onkin mielenkiintoisempaa. Itse en pidä siitä, että blogeissa on mainoksia tekstin seassa tai siitä, että jostain hyppää pop up kimppuuni. Samasta syystä olen jättänyt tällaiset pois omasta blogistani, vaikka ne tulojani todennäköisesti lisäisivät (kiitos kuitenkin jo saamistani hyvistä vinkeistä aiheeseen liittyen!).

Samaa linjaa noudatan sponsoroitujen postausten kanssa. Huolimatta siitä, että olen ahne paskiainen, niin sponsoroituja artikkeleita nähdään ehkä yksi kappale vuodessa. Se ei varmastikaan ylitä kenenkään sietokynnystä ja toisaalta olen hinnoitellut ne niin, että niistä on oikeasti jotain iloa eläkkeen tavoittelussa. Uskon, että nykyisellä hinnoittelulla turhat kyselyt loppuvat ja jos yhteistyötä syntyy, niin se on minulle vaivan arvoista. (Jos uteliaisuuttasi mietit mihin hintoihin päädyin, voit vilkaista sivun mainostaminen.)

Luonnollisesti raportoin mainostamiskokeen tulokset sensuroimattomana blogissa ja toivottavasti niistä on apua omien sivutulokokeilujesi taustaksi.

Yhteenveto

Mainostamiskokeen lisäksi pelkkää perussettiä… ei kai tässä oikein muutakaan voi sanoa. Pieni palkan korotus on tietysti iso plussa, koska se vaikuttaa nyt ja tulee jatkossakin vaikuttamaan siihen kuinka paljon minulla on mahdollista laittaa säästöön. Toisaalta se ei ollut aivan sitä mitä olin toivonut. Valitettavasti tässä kohtaa toiveet olivat epärealistisia. Onneksi tekemällä asioita oikein ja paremmin on palkassa vielä reilusti potentiaalia jäljellä.

Potentiaali on hyvä asia, koska vähitellen ajatukseni ovat kääntyneet siihen, että olisi mukava välillä tehdä muitakin asioita kuin töitä. Aina parempi, jos tuloista ei tarvitsisi tinkiä.

En tiedä onko muilla samaa vikaa, mutta itselläni tuppaa käymään niin, että valoisaan vuoden aikaan tulee kerättyä vaikka mitä tekemistä listalle ja energiaa tuntuu riittävän. Syksyn koittaessa ajatus kääntyy enemmän siihen, että miksi ihmeessä. No yleensä tyytymättömyys aiheuttaa muutoksia ja tämä kerta ei varmasti ole poikkeus. Vaan se mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään on vielä täysi arvoitus – myös itselleni.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

19 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 10 2016 – 225 983”

 1. Kyllähän tuo syksy ja pimeä vuodenaika vaikuttaa minunkin mieleeni. Aktiivisuus ja virkeys katoavat pikkuhiljaa hiipimällä. Syyspäivän tasauksena tajusin kaivaa jo muutama vuosi sitten hankkimani kirkasvalolampun esiin. Aikaisempina vuosina olen kokenut siitä olevan apua. Ei sillä tosin kesän ”Duracell pupua” palateta.
  Värjäytyneitä lakanoita voisi vielä yrittää palauttaa valkoiseksi värjäytymien poistoaineella jos ei halua pinkeissä nukkua.

  1. Täytyy laittaa harkintaan tuollainen kirkasvalolamppu. Ehkä siitä olisi jotain apua ikuiselta tuntuvaan pimeyteen. Tai sitten vain karkaan jonnekin valoisampaan paikkaan.

   En tiennyt, että tuollaista mömmöä on olemassa. Täytyykin katsoa huomenna kaupasta, jos sattuisi osumaan kohdalle. Eivät oikein pinkit sytytä. Kiitos vinkistä!

 2. Annatko alennusta jos ostan bannerin mainostaakseni omaa blogiani? =D Tiedän tuon tunteen että kesällä energiaa riittää mutta syksyllä kaikki alkaa maistua puulta. Työ, vapaa-aika, taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu, sijoitukset… Samassa veneessä tässä ollaan. Kerro jos keksit pakokeinon.

  Itsehän en ole vielä niinä 4 vuotena mitä olen tässä työpaikassa ollut saanut vielä yhtään palkankorotusta. Olenko tyhmä kun kituuttelen vielä pienellä palkalla? Varmaankin… Mutta toisaalta sitten taas aika iso kasa jää kyllä rahaa säästöönkin =)

  1. Kaikki on mahdollista 😉

   Keinoja on mielessä jo useampiakin. Tyylikkäitä vaihtoehtoja ei valitettavasti vielä. Luonnollisesti kerron mihin lopulta päädyn.

   Muistelen, että sun palkka on vielä tämän korotuksenkin jälkeen omaani isompi? No ei auta kuin yrittää taas puolen vuoden päästä uudelleen.

   1. On se vähän pienempi, nettona 2250. Nyt parisensataa isompi kotitalousvähennyksen ansiosta kun ostettiin uuteen asuntoon vähän remontointia.

    Pitäisi varmaan antaa enemmän itsestään työnantajalle, ts. suostua tekemään ylitöitä. Se ei vaan ole itseäni niin paljoa ikinä napostellut.

 3. Mikko, kannattaa ensin kysellä lamppua lainaksi ja todeta, onko siitä apua. Joillekin kirkaslamppu auttaa, joillekin ei. Jotkut työnantajat myöntävät lääkärin määräyksestä kirkaslampun toimistopöydälle. Toinen, ei niin hypetetty, mielen vireystilaan vaikuttava juttu on runsas D-vitamiinin saanti ruoasta.

  1. Kiitos vinkistä! Tuo on tosiaan varmaan paljon fiksumpi lähtökohta… ja eiköhän noita löydy porukalta nurkista kun käyttö on jäänyt vähäiselle. Täytyypä laittaa tuo D-vitamiinikin listalle. Mitenkäs sellainen vaihtoehto, että karkaa aurinkoon eikä tule takaisin?

   1. Mulla on ollut kuusi talvea kirkasvalolamppu käytössä ja enää en luopuis! Pääsin työpaikalla kokeilemaan työkaverin lamppua ennen kuin ostin oman. Toinen vaihtoehto on tosiaan karata jonnekin vähän valoisampiin maisemiin.

  1. Kyllähän tossa vesi herahti kielelle vaikka en yleensä lasagnesta välitä. Mutta koska toi kommentti aiheutti mussa ääneen hymyilemistä niin annan sen olla 🙂

   Nyt ei puutu enää kuin joku joka päräyttää tollasen kasaan!

 4. Syksy on hyvää aikaa selailla lämpöisessä blogeja ja valmistautua seuraavaan kevääseen. Oma taloudellinen riippumattomuus-projektini taitaa saada 15 vuoden päästä minut puolisoineni lähtemään talvea pakoon 6 kk:ksi jonnekin lämpimään. Sitä ennen jatketaan Pohatan, MMM:n ja muutaman muun seurailua. Ja ensiviikolla lasagnea 😉

 5. Näytät käyttävän WordPressin tarjoamaa blogipalvelua. Tuleeko sen kautta jotain kuluja sinulle vai onko täysin ilmainen? En ole kulutuksessasi sitä mielestäni nähnyt, mutta on tietty mahdollista että se on mennyt ohi tai pidät sitä yrityksesi kautta, jolloin raportoit sen vain vuoden lopuksi.
  Olisi mielenkiintoista ja lukijoita auttavaa kertoa millaisista valinnoista kulutuksesi koostuvat. Pääset todella hyvään säästöprosenttiin kuukausittain, mutta et mielestäni avaa sitä tosi asiaa, että säästämääsi summaan pääsy ei ole rakettitiedettä.
  Esim. Olet varmasti kilpailuttanut sähkösopimukset, vertaillut vakuutukset, vertaillut asuntolainan, mahdollisesti keskittänyt ostokset tiettyyn paikkaan jne. Näitä valintoja käymällä läpi saisi paljon lisää kirjoitettavaa ja mahdollisesti yhteystyökumppaneita (ja tietty fyffee).
  Kuitenkin näillä valinnoilla on mielestäni merkittävin vaikutus siihen paljonko pystyt säästämään kuukausittain.
  Vaikka sijoittaminen tuottaakin sinulle lisää omaisuutta, niin lähtökohtaisesti siinä on kyse kuitenkin pitkäjänteisestä säästämisestä, jolle haet säästötilin ylittävää tuottoa.

  1. Tilanne on juuri kuten arvelitkin eli olen kaiken blogiin liittyvän hoitanut firman kautta. Ei sitten tarvitse oman verotuksen kanssa taiteilla, kun kaikki menee firman kirjanpitoon.

   Ostokset olen keskittänyt omaan lähikaupaan ihan vain siksi, että kaupan koko ja sijainti ovat itselleni sopivat. Helppous menee tässä kohtaa säästämisen edelle. Muista mainituista olen jonkun verran kirjoitellut aina kun ne ovat olleet ajankohtaisia, mutta on totta, että näitä voisi ehkä avata vieläkin enemmän. Hyvä ehdotus ja lisätään listalle! Nämä ovat kuitenkin niitä konkreettisia toimenpiteitä, jotka eivät kauheasti vaadi. Kuten totesit niin ei todellakaan ole kyse rakettitieteestä.

 6. Ehdotus lakanoille. Osta joku tumma Dylon väri ja värjää lakanat tummansinisiksi, mustiksi, violetiksi jne. Ei maksa paljoa eikä ole vaikeaa.

 7. Täällä yks valmennettavasi moi! Laitan sulle mailia kun ehdin jäsennellä aikani ja ajatukseni 🙂 …tuli täällä töissä mainio kirjavinkki Sinullekin; ’Viisas pääsee vähemmällä -52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään’ by Sampo Sammalisto [Kauppakamari 2014] Ihan timanttinen! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.