Tervetuloa oravanpyörään – Punainen talo ja perunamaa

Viime aikoina on kiirettä pitänyt ja blogi on jäänyt hieman vähemmälle huomiolle. Klassikosta voittajaksi selviytyi omistusasunto, joten päätimme perheeni kanssa jatkaa eloamme sellaisessa. Nyt muutto on koko lailla paketissa ja eläkkeen tavoittelu voi jatkua uusissa maisemissa.

Edessä on 22 vuotta juoksemista oravanpyörässä, jonka jälkeen voin sanoa omistavani asunnon. Vaivalla alkuvuonna säästetty käteinen humahti asuntoon, joten sijoittaminen joutuu vielä hetkeksi taka-alalle. Lainaa jouduin ottamaan uuden asunnon omaan puolikkaaseeni noin 60 000 euroa (marginaali 1,2 %). Ensimmäistä kertaa elämässäni ostin lainarahalla lisäkuluja, joten pääsen nauttimaan velkataakan musertavasta painosta.

Oikea laina hitaimpaan takaisinmaksuun ja nopeimpaan varallisuuden kerryttämiseen on itselläni tasaerä eli annuiteetti, mutta harkitsin myös kiinteää tasaerää. En kuitenkaan päässyt kiinteässä alle annuiteetin maksuerän missään vaiheessa laina-aikana omilla korkoennusteillani.

Edellisen lainan kilpailuttamisesta ei ehtinyt vierähtää kuin hetki. Tällä kertaa soitin ensin Nordeaan ja kysyin tarjousta lainasta. Nordea haistatti minulle käytännössä pitkät. Olisi pitänyt täyttää uudelleen kaikki lomakkeet, vaikka olin juuri kuukautta aikaisemmin täyttänyt samat paperit. Avopuolisoni kävi Nordeassa molempien puolesta; sieltä tarjottiin lainaa kovalla marginaalilla ja lisäksi asiakaspalvelija yritti suorastaan huijata avopuolisoani.

Olin Nordean asiakkaana yli 20 vuotta, mutta en näe mitään syytä jatkaa asiakkuuttani siellä enää minuuttiakaan.

Todellinen kilpailuttaja olisi käynyt kaikki pankit läpi, mutta oma laiskuuteni ja Danskebankin aktiviivisuus veivät pahimmat kilpailutushalut mennessään.

Taisimme sivussa tehdä asuntokauppojen nopeusennätyksen. Samana päivän iltana kun valitsimme asumismuodon, katsoimme läpi netin asuntotarjonnan. Sopiva vaihtoehto löytyi ja kävimme katsomassa sitä heti seuraavana päivänä. Yksi yö unta välissä ja sitten pankkiasiat kuntoon. Neljäntenä päivänä teimme tarjouksen, joka hyväksyttiin.

Tässä kohtaa täytyy antaa erityiskiitos Danskebankille. Välittäjä vinkkasi ostoaikeistamme Danskebankiin ja Vilja Malinen Tikkurilan konttorista soitti minulle. Noin 15 vartin puhelun aikana selvitin tarvittavat tiedot ja puolen tunnin kuluttua sain lainalupauksen ja -tarjouksen. Lainapaperit kävimme allekirjoittamassa kuudelta illalla. Voin suositella.

Tämä ei muuten ollut maksettu mainos. Danskebank, jos luette tätä, niin teillä on tilinumeroni!

Rationaalinen ihminen olisi puolittanut matkustusajat ja hankkinut asunnon läheltä työpaikkaa, mutta tällä kertaa valinnassa voitti elämänlaatu. En viihtynyt kovin hyvin kerrostalossa ja lähempänä työpaikkaa ei meillä olisi ollut varaa muuhun.

Ostimme rivitalon pätkän, koira saa oman pihan ja minä saan vain yhden seinänaapurin. Neliöitä on vain 34. Kyseessä on yhtiö, jossa suurin osa huoltotöistä pyritään suorittamaan itse. Asunto vaikuttaa ainakin toistaiseksi oikein hyvältä, mutta onhan tässä huonotkin puolensa. Kuten kuudenkymmentonnin velka.

Sitten vain juoksemaan!

12 vastausta artikkeliin “Tervetuloa oravanpyörään – Punainen talo ja perunamaa”

 1. onnittleut velkavankeuteen pääsystä! no joo ei tämä niin hirveetä ole. luultavasti ihan järkevää. Danskebankista mulla huonompia kokemuksia mutta tuossa kohtaa kuulosti että palvelu pelasi kyllä. Meillä asunnon etsintä meni hiukka hitaammin, joku vuos piti pyöritellä että löyty sopiva ja tinkimisrumbakin oli melkoinen, siinä useampi sähköposti ja puhelu soiteltiin.
  no jotkut menee vauhdilla ja jotkut muut vähän hitaammin.

  1. Kaipa tähän tottuu. Itselläni oli ennen ongelma, että kaikki tekeminen jäi suunniteluasteelle. Nyt tilanne on kääntynyt hieman päälaelleen eli tapahtuu, mutta liian vähällä suunnittelulla. Joku välimuoto olisi tässäkin asiassa varmaan paras.

 2. Paljon onnea uuteen kotiin ja tervetuloa rivitaloasukkaaksi! Itse en vaihtaisi enää pois. Minulla tosin vuokralla mutta kuitenkin. Se yksi seinänaapuri on ihan siedettävä vaihtoehto, tietää ainakin sen kuka siellä möykkää:)
  Itse vaihdoin vuodenvaihteessa pois Nordealta kyllästyneenä korkeisiin pankkimaksuihin, muuta syytä ei enää ole kun ei ole velkaa eikä varallisuutta.

  1. Kiva kuulla, että on hyviä kokemuksia rivarista. Naapureihinkin törmäsin yksi päivä ja ihan mukavan tuntuista porukkaa näytti olevan. Kyllähän noissa pankkimaksuissa säästää, kun tarkkaan valitsee. Täytyy tutkia esim. S-pankkia sitten kun sieltä saa asuntolainoja.

 3. meille ei riittäisi millään tuo 34neliötä, vaikkei meitä ole kuin kaksi eikä koiraakaan. eikä tavaroitakaan kovin paljon, mutta itse kaipaan enemmän tilaa. meillä on 80neliön kaksikerroksinen rivari ja se on juuri sopiva kahdelle. toisaalta vietämme paljon aikaa kotona, yhdessä ja ystävien kanssa, ja koti on se, mihin olen halunnut panostaa. toki toiset asuvat satojen neliöiden omk talossa kahdestaan, joten ehkä en kuitenkaan elä liian väljästi =) -siiri

  1. Teillä on komeasti neliöitä! Taitaa olla aika henkilökohtaista se, että kuinka paljon tilaa kaipaa. Voi hyvin olla, että jossain vaiheessa alkaa ahdistaa tuo 34, mutta se jää nähtäväksi. Tällä hetkellä itselläni suu kääntyy kyllä hymyyn joka kerta, kun maksan yhtiövastiketta, joka on 92 € / kk sisältäen veden.

 4. Miksi ihmeessä teillä on koira? Eikö säästäjää hirvitä mitkä menot siitä on?
  Terveisin,
  Toteutuneet unelmat

  1. Tässä tapauksessa koira on ollut kyllä hintansa väärti. Se on tuottanut onnea reilusti enemmän, kuin rahanhukkaa on surtu. Toistaiseksi on otus onneksi pysynyt myös terveenä eli kustannuksia tullut noin 45 € / kk. Vaikka säästäväisenä itseäni pidän, niin luopumista tai ottamisen katuminen ei kyllä ole käynyt mielessäkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.