Special Edition – Kuukausikatsaus 9 2016 – 225 630

kuukausikatsaus-Pohatta-uusEläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät vain henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Normaalisti tuijotan kuukausikatsauksissa tiukasti euroja, mutta aina välillä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä mitä ne eurot oikeasti tarkoittavat. Tällä kertaa päätin muuttaa eurot tunneiksi – tunnit kertovat hyvin kuinka paljon aikaa minulta kuluu elämäni ylläpitämiseen. Oikeastaan kaikki hankinnat pitäisi aina laskea tunneissa eikä rahassa. Viiden sadan euron TV voi tuntua edulliselta, mutta esimerkiksi omalla tuntipalkallani, joutuisin sen eteen istumaan toimistolla lähes viikon.

Aika on vielä rahaakin konkreettisempaa ja pistää miettimään, että kuinka tarpeellisia asiat oikeasti ovat.

Tulot, menot ja säästöprosentti 09 / 2016

 • Nettotulot 2583 € ( 21 päivää / 157,5 tuntia = 2289 + lisätulot)
 • Kustannukset 1050 € (9,63 päivää / 72,26 tuntia)
 • Säästöprosentti 59,3 % (14 päivää / 85,24 tuntia + lisätulot)

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2289 euroa, osinkotuloja 170 euroa sekä lisäksi sivutöihin liittyviä kilometrikorvauksia 124 euroa. Kun päivätyön palkkani 2289 euroa jaetaan työpäivien määrällä (21) selviää, että päiväpalkkani on 109 euroa nettona. Tuntipalkkana tämä tarkoittaisi noin 14,5 euroa.

Kaikkina kuukausina ei ole 21 työpäivää ja tehdessäsi omia laskelmiasi voit huomioida myös lomat. Itse tyydyn tähän 14,5 euroon, koska se on riittävän lähellä. Alla olevassa taulukossa eurot on käännetty tunneiksi tuolla summalla.

Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa.

kustannukset_9_2016

Arki koitti syyskuussa ja lainan lyhennysvapaa tuli tiensä päätökseen. Jatkossa lyhennys ja korot ovat karvan alle 380 euroa kuukaudessa. Tästä syntyy jo aika lovi verrattuna kuuden edellisen kuukauden säästölukuihin. Toisaalta oma oloni on sitä parempi, mitä vähemmän minulla on velkaa joten en pistä pahaksi lainan pienentymistä. Lainamenojen lisäksi asumismenoja tuli sähkölaskun ja yhtiövastikkeen muodossa. Yhteensä asuminen vie kuukaudestani noin 4,5 päivän palkan eli 33,83 tunnin taskurahat. Käytännössä kuukauden ensimmäisen viikon palkka palaa siihen, että saan pidettyä katon pääni päällä.

Silmiin pistävää kuluissa on se, että noin 2,3 päivän palkka eli 17,13 tunnin tienestit kuuluvat siihen, että siirryn töihin. Toki liikkumista tapahtuu jonkin verran myös muualle, mutta pääsääntöisesti kulut aiheutuvat työmatkasta. Tiiviistä auton käytöstä johtuen osallistuin sen hoitomenoihin tässä kuussa ja käytin menopelin huollossa hintaan 109 euroa. Omaa en omista ja yleensä minun on mahdollista käyttää autoa polttoaineen hinnalla. Siitä huolimatta on järkyttävää, että joudun kuukaudessa tekemään 2,3 päivää töitä sen takia, että menen töihin.

Ravinnon hankkimiseen kului yhteensä noin 15 työtuntia. Ravintolakulut olivat hieman normaalia alemmat, koska olin elokuussa lomalla. Ruokailut vähennetään aina seuraavan kuukauden palkasta. Muuta kovin merkittävää kuluissa ei tällä kertaa ollut.

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat_9_2016

Merkittävin muutos varoissa ja veloissa tapahtui poikkeuksellisesti Suomi-salkussa. Suomi-osakkeet olen hankkinut joskus ennen kuin ymmärsin indeksirahastoista yhtään mitään ja silloin tällöin yritän pitää myös niistä huolta. Technopoliksen osakeannista johtuen tein poikkeuksellisesti merkinnän Suomi-salkkuun. Pidemmällä tähtäimellä pidän erikoisena toimintaa, jossa yhtiö jakaa osinkoa, mutta kerää rahaa osakeanneilla. Lyhyellä tähtäimellä osallistumista ei oikein voinut jättää väliin. Lisäksi automaattisijoitukset menivät suunnitelmani mukaan eli Seligsonin rahastohankintoihin lähti vakiosumma 500 euroa sekä omissa, että yritykseni nimissä.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

tunnusluvut_9_2016

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä on pientä muutosta oikeaan suuntaan.

LOPUKSI

Hintojen muuttaminen tunneiksi pistää ajattelemaan enemmän kuin asioiden tai esineiden arvojen mittaaminen euroissa. Valuutta poistuu tililtäsi kortin vilautuksella, mutta sen tilille saapuminen vaatii ponnistuksia ja vie kuukaudessa suurimman osan hereilläoloajastasi. Ehkäpä juuri siitä syystä olisi hyvä välillä pohtia etukäteen, että kuinka monen työtunnin arvoisia harkitsemasi ostokset oikeasti ovat.

Monelle säästöprosentti ei ole konkreettinen luku, mutta myös sen voi muuttaa tunneiksi. Jos laitat nettotuloista säästöön 50 %, tarkoittaa se suomeksi sitä, että voit halutessasi downshiftailla 2,5 päivän työviikkoon. Mitä sinä tekisit, jos voisit käyttää työntekemiseen puolet nykyisestä ajasta?

Kuluttaminen on yhtä oikea valinta kuin säästäminen, mutta käytä hetki siihen, että mietit onko kulutuksesta saatava nautinto sen eteen nähtävän vaivan arvoista.

PS. Lisää Poweria salkun hallintaan tulossa toivottavasti loppuviikosta.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

22 vastausta artikkeliin “Special Edition – Kuukausikatsaus 9 2016 – 225 630”

 1. Kiinnostava katsaus. Tykkään näistä kyllä muutenkin, mutta tuo hinta ajassa -pointti on erityisen hyvä!Silloin, kun itse olin vielä töissä, mietin useinkin menojani niin, että montako tuntia pitää pienellä palkalla kärvistellä, että nettopalkka on sama kuin ostoksen hinta. Aika usein yllättävän monta.
  Hämmästelen muuten kerta toisensa jälkeen sun vastikkeen pienuutta. 😀

  1. Toistaiseksi vastike on oikein mukava. Jotain remontteja kyllä puskee päälle ennemmin tai myöhemmin, mutta nautitaan vielä kun se on mahdollista. Luonollisesti itse taloyhtiön hallituksessa sorvaamassa vastiketta 😉

 2. Oli mukava huomata, että syyskuussa ”idiotismisi” oli 0e. Olen lanseeranut tämän loistavan termin omaankin käyttööni, se ärsyttää säästämis-kuluttamis -akselilla kaikkein eniten!

 3. Hienoa, hyvä otit tämän asian esille. Aiemmin olen törmännyt aiheeseen Kaarina Davisin kirjassa (joko Rankka kutsumus tai Irti oravanpyörästä, en muista ihan tarkalleen kummassa).

  Miten suhteutat työmatkat tähän yhtälöön?

  Itse ajattelisin, että mikäli töihin kulkee kävellen, pyörällä tms. voi työmatkan laskea liikunnaksi. Mikäli kulkee julkisilla ja esim. lukee, kuuntelee musiikkia tms. voi sen laskea kulttuuriski. Mikäli kulkee työmatkat autolla itse ajaen tai julkisilla tehden samalla töitä, pitäisi mielestäni myös työmatkoihin käytetty aika laskea työajaksi.

  Moni varmasti hyödyntää työmatkoja käymällä samalla asioilla yms. mutta joka tapauksessa työmatkoista kertyy tunti jos toinenkin viikossa, kuukaudessa, vuodessa…

  1. Totta! Ajattelin niin voimakkaasti toimistolla istumista, että tein ihan amatöörimäisen mokan ja unohdin kokonaan työmatkat laskuista. Kyllähän nuo työaikaan pitäisi pääosin laskea. Ehkä jonkun osan voisi lavealla katsomuksella pistää jonnekin muualle. Jotenkin töissä istuminen on itselläni helpompi myöntää työn tekemiseksi ja raha muuttaa toimistolla vietetyksi ajaksi kuin se mitä menee matkustamiseen. Täytyypä tuunata ensi kerralla matkat mukaan johonkin väliin!

 4. 2, 3 päivän palkkameno töissä käymisestä on järkyttävä, mutta en edes uskalla laskea omaa tilannettani. Työssäolon mielekkyys voisi tulla kyseenalaiseksi. Työsuhdeasunto 660 €, lasten hoitomaksu 530 €, bensakulut 150 € ym. auton kulut, työpaikkalounaan hinta sekä vaatekulut. Sä pääset taas yllättämään alhaisilla kuluilla tämänkin suhteen.

 5. Käytännössä tuon oman työmäärän säätely on vaikeaa ainakin kokoaikaisille työntekijöille. Työnantajan on kannattavampaa pitää yksi 100%:lla kuin kaksi 50%:lla.

  1. Osittain kyllä, mutta uskon myös siihen, että omalla osaamisella voi asiaan vaikuttaa. Ei tietenkään aina, mutta onneksi myös osa-aikaisia töitä löytyy.

 6. Hienosti heijastettu tunteihin tämä kuukausikatsaus 🙂 Samanlaista pohdintaa oli tuossa toisten blogiherrojen kirjassa ”Erilainen ote omaan talouteen”. Siinä esim. TV:n hankintaa työtunteihin suhteutettiin vielä realistisemmin siten, että vähennettiin palkasta ensin pakolliset kulut. Jos henkilöllä jäisi ”pakollisten” menojen jälkeen esim. 200€ kuukaudessa ylimääräistä, kestäisi 1000€ telkkarin maksaminen viiden kuukauden työskentelyn. Tämä on raadollisrehellisempää kuin se että toteaa telkkarin saamiseksi parin viikon työskentelyn riittävän (esim. 2000€/kk/nettopalkalla ja sillä tonnin telkkarilla).

  1. Omasta lukukokemuksesta on sen verran aikaa, että tämäkin oli jo livahtanut toisesta päästä ulos. Kiitos muistutuksesta! Tuossa tulisi tosiaan vielä paljon raadollisemmin esille se, mitä oikeasti hupikulutuksen joutuu tekemään töitä. Täytyy laittaa kasaan tuunattu spesiaali jossain vaihessa.

 7. Juu mielenkiintoista miettiä kuluja käytettynä aikana. Voisi saada itselläkin muuttamaan kuutustottumuksia. Esimerkiksi autokoulu (lyhennys ja bensat) vie kuukausittain multa 15 tuntia eli kaks työpäivää. Ja en edes koe juuri käyttävän autoa.

 8. En ole vielä huomannut kuukausikatsauksissasi, että olisit maininnut http://www.pohatta.com nettisivun generoimia tuottoja (mainostuotot jne.) ja mahdollisia kuluja. Olisi mielenkiintoista tietää edellä mainitut, tai edes saada jonkinlaista osviittaa minkälaisissa nettotuotoissa pyöritään (esim. 10, 50, 100, 200, 300e/kk..?). Onko tällaista tietoa mahdollisesti tulossa lähiaikoina? Mielestäni tämä on mielenkiintoista siksi, koska tällaisella melko suositulla sivulla voisi potentiaalisesti generoida ihan mukavaa passiivista kassavirtaa joka kuukausi, mikä nopeuttaisi ja helpottaisi FI:n saavuttamista. Itse olen myös hieman pallotellut ideaa kassavirtaa tuottavasta nettisivusta (mainostulot, ”klikki”-tulot (esim. amazon jne. linkit) etc.), mutta on hankalaa arvioida, kuinka paljon tällainen nettisivu voisi generoida passiivista kassavirtaa kuukaudessa.

  1. Tämä johtuu ihan siitä, että sivusta ei ole minulle lainkaan kassavirtaa vaan kaikki menee yrityksen nimiin. Tarkoitus on kyllä purkaa kaikki ulos tilinpäätöksen yhteydessä samalla kun muutenkin viimeistelen firman kirjanpidon. Ja passiivinen on tietysti suhteellista, mutta käyn kyllä läpi kaikki tulot ja mistä ne ovat muodostuneet. Tätä herkkua joutuu tosiaan kuitenkin vielä hetken odottelemaan!

 9. Ihan kivaa juttua. Tuo asioiden ajattelu tunneissa on ihan cool, tuli heti mieleen että jos saisi esim. nettiselaimeen lisäosan joka kääntäisi kaikki eurot nettisivuilla tunneiksi. Toki ensin pitäisi syöttää oma kuukausi tai tuntiansio. Sitten vaan shoppailemaan tunneilla. Nojoo joku tekee ton ja rikastuu. Itse saan muuten klikkimainoksilla 2000-6000 euroa kuussa, riippuu ihan kävijämääristä jotka vaihtelee. Puolet klikeistä tulee ulkomailta joten suosittelen samantien tekemään blogit ja muut englanniksi. Suomessakin onnistuu mutta pitää oikeasti sitten onnistua. Itse en blogeja harrasta koska niitä joutuu ite päivittämään ja se on mielestäni liian työlästä. Adios.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.