Ostin Teslan

Tesla-Pohatta-min1Hetkinen? Mitä ihmettä sinun silmäsi juuri lukivat? Saatat hetken miettiä, että mitä kummaa nyt on tapahtunut. Onko P.Ohatta mennyt aivan sekaisin ja säästämisen sijaan alkanut harrastamaan viina, naisia ja autoja. Ei kai nyt vain sijoittaminen ole vaihtunut Kenoon?

Ei – näin rajusta suunnan muutoksesta ei sentään ole kyse. Usein ihmisillä on se käsitys, että säästäminen on pelkkää kituuttamista, vaikka todellisuus on ihan muuta. Ostamalla ei saa onnea ja siksi valitsen useimmiten säästämisen – siitä saan paljon paremman olon. Sen sijaan elämyksiä haluan kokea. (Edit. Huomaathan, että postaus kuuluu kategoriaan sponsoroitu, niin ei tule sitten puolessa välissä yllätyksenä.)

Nyt kyse on siitä, miten asioista voi nauttia fiksummin.

Ostamalla onnelliseksi

Varmasti jokainen meistä tietää sen tunteen, kun saa jotain uutta ja hienoa. Ja ai että se on mukavaa! Vaan eipä kestä kovinkaan pitkään, kun tuo tunne unohtuu ja uusi alkaa tuntua vanhalta. Näin toimii hedonistinen adaptaatio eli yksinkertaisesti totumme asioihin. Ainoa tapa pitää tunteesta kiinni, on ostaa jatkuvasti lisää tavaraa, jotta saa huuman taas hetkeksi takaisin.

Ostamisesta ei tule pitkässä juoksussa onnelliseksi, koska mielihyvän tunne katoaa kovin nopeasti. Jos ”onni” kestää vain hetken niin miksi en maksaisi vain hetkestä?

Ostaminen vs vuokraaminen

Itse tykkään ajatuksesta, että kuka tahansa voi vuokrata luksusta ja saada lähes saman elämyksen kuin omistamalla. Kaiken lisäksi vuokraaja on todennäköisesti tehnyt taloudellisesti paremman valinnan, kuin se joka on ostanut hienon auton. Tavallaan luksuksen vuokraaminen tekee sen omistamisesta täysin turhaa, kun kenellä tahansa on varaa samaan tai lähes samaan elämykseen.

Ajatus luksuksen vuokraamisesta on kovin kiehtova. Joskus ihmiset harrastavat kaikkea hullunkurista kuten kilpavarustelua naapurien kanssa. Silloin vuokraamisesta ei tietenkään ole mitään iloa, mutta eipä ole tuo harrastuskaan ihan niitä parhaimpia. Sen sijaan nopeasti katoavan elämyksen tavoittelussa vuokraaminen on täysin ylivertainen vaihtoehto.

Myös omistamisen voi tehdä fiksummin. Esimerkiksi tässä kohtaa auton omistaa yritys, joka saa tuloja auton vuokraamisesta. Samaa periaatetta voi noudattaa myös omissa harrastuksissa. Jos tykkää veneilystä tai mökkeilystä, niin mikään ei estä omien harrastuskulujen pienentämistä vuokraamalla omistuksia silloin, kun ei niitä itse käytä. Ja asioita olisi mahdollista omistaa myös kimpassa – en todellakaan ymmärrä miksi esimerkiksi kotikadullani jokaisessa pihassa on oma ruohonleikkuri, joka seisoo käyttämättömänä 99,99 % ajasta.

Päätin siis ostaa Teslan vuorokaudeksi. Tai no teknisesti ei voida puhua ostamisesta vaan vuokraamisesta. Itseasiassa jos ollaan ihan tarkkoja, niin en edes maksanut huvista mitään vaan onnistuin jopa hieman tienaamaan siitä, että pääsin tekemään jotain sellaista mitä olen jo pitkään halunnut kokeilla. Vielä lyhemmän kokeilun voisi suorittaa käsittääkseni myös koeajamalla kyseisen menopelin.

Myönnän, että saatan olla altis tietyistä lähteistä tuleville vaikutteille (MMM:n artikkeli).

Vuokraa Tesla

En itse omista autoa enkä varsinaisesti ymmärrä autoista yhtikäs mitään. Ainoa yhteyteni autoiluun on se, että olen hyvin lahjakas lainaamaan vanhempieni auton (arvo n. 7K) avaimia, mutta äärimäisen huono palauttamaan niitä. Sen sijaan niin minussa, kuin monessa muussakin meistä asuu pikkupoika (tai tyttö), joka kiljahtaa innostuksesta nähdessään tyylikkään urheiluauton. Ja Tesla kuuluu ehdottomasti tähän kategoriaan.

Nyt käyttöön saamani auto oli malliltaan Tesla Model S 90D. Hintaa tällaisella menopelillä on kyseessä olleella varustelulla noin 140 000 euroa. Vakituista omistamista ei siis tarvinnut harkita. Kiihtyvyys 0-100 km/h kestää noin 4,4 sekuntia ja täydellä akulla saa huristella noin 500 kilometriä. Kuka autosta on enemmän kiinnostunut, niin netistä löytyy varmasti mielenkiintoista tietoa suorituskyvystä.

Auton sain käyttööni SIXT-autovuokraamosta. Heillä on tarjolla tavallisten autojen lisäksi valikoima luksusautoja. Normaalisti esimerkiksi Teslan vuorokausihinnat liikkuvat 400-600 euron tienoilla, mutta syyskuun alusta auton voi lunastaa itselleen 195 eurolla. Tarjous on voimassa vain valituissa pisteissä (Tällä hetkellä Jyväskylä ja Helsinki sekä Tampere seuraavat pian perässä). Normaalihinta pitää sisällään rajattomat kilometrit ja tarjoukseenkin kuuluu 300 km (ylikilometrit 1,24EUR/km). Varkaus- tai vahinkotilanteissa omavastuu on 1500 euroa. Suhteellisen pienellä rahalla on siis mahdollista päästä älyttömän hintaisen auton rattiin.

Teslan ratissa

Oli perjantaipäivä. Töistä päästyäni nappasin varastosta fillarin ja lähdin polkemaan kohti SIXT:n lentokentän pistettä. Matkalla alkoi into todella tarttua puseroon ja vauhti oli sen mukainen. Kentällä tallustin palvelutiskille tukka pyöräilyn jäljiltä pystyssä ja ylläni olivat shortsit ja t-paita. En tiedä mikä on normi pukeutumisessa astuttaessa tällaiseen autoon, mutta sain oikein mainiota palvelua asustani ja olemuksestani huolimatta.

Tesla-Fillari-PohattaParkkihalliin päästyäni olo oli melko surrealistinen – olin saapunut paikalle 25 eurolla ostetulla (ei kuvassa) fillarilla ja poistuisin paikalta 140K euron autolla. Fillari mahtui muuten loistavasti Teslan kyytiin. Kontrasti näiden kahden menopelin välillä oli aikamoinen. Pieni koulutus auton käytöstä, penkki jiiriin ja sitten liikkeelle. Täytyy tunnustaa, että ensimmäiset metrit olin aivan kuset housussa.

Ennen liikkeelle lähtöäni joku taisi pyöritellä päätään ja tokaista, että kyseessä on aivan hullu auto. Reagoin tähän tyypillisesti kohauttamalla olkapäitäni ja samalla pään sisällä oli ajatus, että niin varmaan. Siinä kohtaa en vielä ymmärtänyt minkälaisesta autosta oli kyse.

4,4 sekuntia nollasta sataan ei kuulosta kovin nopealta, mutta voi herranjestas mikä ero tässä oli siihen mihin olen tottunut. Kyse on ihan uskomattomasta vauhdista ja kyllä tuo mahanpohjassa tuntui. Kaikkein erikoisinta on se, että autosta ei kuulu kuin suhahdus. Joku saattaa ajatella, että autoilussa hienointa on moottorin äänet. Siihen en osaa ottaa kantaa, mutta Teslan kanssa kyse on aivan päinvastaisesta elämyksestä. Vaihteettomuus tekee ajamisesta vielä normaalia autoilua hienompaa, kun ei tule minkäänlaisia pykäliä kiihtyvyydessä. Sen kuin lataa tallan pohjaan ja voilà. Kyse on huvipuistosta pyörillä.

Jotain kertoo ehkä se, että yksi kavereistani ehti olla ehkä puoli tuntia kyydissä, ennen kuin oli pakko pysähtyä keskustelemaan pusikkoon. Laki luonnollisesti rajoittaa Suomessa auton käyttöä, mutta nollasta sataan on yllättävän lyhyt tai pitkä matka riippuen siitä mistä katsotaan. Ja kyllä siitä hupia riittää kun tämän kuvion toistaa useita kertoja peräkkäin.

Tesla-Pohatta-min2Vaan huvien jälkeen seurauksena on se, että auto täytyy saada laturiin. Latauspaikkoja on kohtuullisesti, mutta merkittävästi vähemmän kuin bensa-asemia. Parhaimmillaan autoon saa 270 km lisämatkaa 30 minuutissa, mutta peruslaturissa lataaminen kestää selvästi pidempään. Toisaalta, jos kotoa löytyy autotallista voimavirtapistoke, niin auton käyttö muuttuu selvästi kätevämmäksi.

Yhteenveto

Nyt se on tehty ja erittäin hauskaa oli. Tämä myös riittää toistaiseksi. Vuorokaudessa ei ehdi vielä kyllästyä, mutta jo niin lyhyessä ajassa oli selkeästi huomattavissa uutuuteen tottuminen. Perjantai iltana olin vielä aivan täpinöissäni autosta. Lauantain puolella fiilis oli yhä hieno, mutta todella paljon vähemmän kuin edellisenä päivänä. Ja tämä vain yhdessä vuorokaudessa! Voin vain kuvitella mitä tapahtuisi vuodessa.

Paikasta A paikkaan B voi siirtyä monella tavalla: autolla, pyörällä, taksilla tai julkisilla, mutta näillä ei ole mitään tekemistä Teslan aikaansaaman elämyksen kanssa. Kiitos SIXT:lle tästä elämyksestä!

P.S. Vaikka huvit ovat hauskoja, niin muistattehan kaveria kanssa. Jos tämä on ensimmäinen tarinasi täällä, kannattaa katsoa myös P.Ohatta pähkinänkuoressa.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

60 vastausta artikkeliin “Ostin Teslan”

 1. Vähän jäi auki mitä tämä artikkeli oli muuta kuin SIXT:n maksettu mainos mutta jokainen varmaan tietää (Pohatta mukaan lukien) että Teslan vuokraaminen tai uutena ja velalla ostaminen ei tuo kenenkään eläkettä päivääkään lähemmäs, päinvastoin.

  1. Se on todella valitettavaa, jos sinulle ei jäänyt tästä muuta käteen. Itselläni sen sijaan oli erittäin hauskaa tehdessäni tutkimustyötä tätä artikkelia varten. Todellakin tartun mahdollisuuteen tehdä jotain hauskaa, jos sellainen kävelee vastaan. Oikein tarkkaa kun artikkelin lukee, niin pitäisi tuolta löytyä valideja pointteja, vaikka osa artikkelista onkin käytetty eläkkeeni edistämiseen.

 2. On tullut aikaisemminkin huomattua, että kirjoituksissa on otettu vaikutteita MMM:n artikkeleista 🙂 Erityisesti kirjoitustyylistä tulee MMM mieleen.

  1. Siitä en olekaan aikasemmin kuullut, että kirjoitustyylikin on samanlainen. Otan tämän suurena kohteliaisuutena, koska itse pidän suuresti MMM:n tyylistä ja oma idolini on kyseessä. Tyylin tarttuminen on kuitenkin ollut puhdas vahinko, mutta aika hauskaa jos tuosta löytyy yhtäläisyyksiä!

 3. Teen itse myös samalla tavalla. Viimeksi ajoin tuliterällä e sarjan mesellä joka oli upea. Sixt on tässä mielessä erittäin hyvä.

 4. Ihan mainio juttu kiitos! Välillä pitää nauttia ja palkita itseään aherruksesta! Sitten muistaa taas miksi tätä tekee! Ihanaa lukee välil muutakin kun pihistelyvinkkejä talousblogissa, siis noin yleensä ei sinun blogissasi =D Ja kuvittelis että sit tee mieli hassata niitä rahoja kun välillä suo itselleen jotain niin sit tajuaa että no ei tää ny niin ihmeellist ole että tää kannattaisi ostaa.. en siis tiedä mutta kuvittelisin =D

  1. Aika harvoin on näitä tosiaan nähty ainakin omassa blogissani, vaan elämään liittyy muutakin. Ja niitä muita asioita voi integroida elämään ja silti jatkaa säästämistä. Ja vaikka en ihan Teslan ostamista ole harkinnut, niin kyllä tuolla jo sen olon aikaiseksi sai, että ei ole niin kummoinen, että kannattaisi ostaa.

 5. Melko helposti meni mainostamiseksi tämä blogi kommentteja myöten. Kun mukana on mainostajan taholta agenda on tekstistä vaikea saada uskottavaa vaikka kuinka yrittäisi tekstissä löytää yhtymäkohtia blogin alkuperäiseen ideaan.

 6. Blogi on nyt ollut esillä mediassa poikkeuksellisen paljon, ja lienee jo saanut ”tuulipukuja” melko paljon sitä lukemaan. Voisi olla hyvä vetää tässä vaiheessa mietintämyssy päähän ja tuumia miten tästä eteenpäin. Itse en koe tämäntapaisen bloggauksen vievän säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvää blogia eteenpäin, päinvastoin.

   1. Vaikka blogissa onkin kyse äärimmäisestä säästäväisyydestä pitää välillä myös nauttia työnsä hedelmistä ja käyttää niitä ansaitsemiaan pennosia johonkin elämykseen. Erona tavalliseen tallaajaan on se että ei vain pistetä visaa vinkumaan ja sitten laskun tultua mietitä milläköhän se maksettaisiin. Itse pistän joka palkasta syrjään 2% – 10% mikä on tarkoitettu unelmien ja elämysten toteuttamiseen. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki säästäväisyyden tuomasta vapaudesta nauttia elämästä vaikka itselleni Teslalla ajaminen ei mitään kiksejä toisikaan kun nautin jokaisesta kilometristä omalla autollani. Sillä rahalla mitä käytän oman täysin velattoman urheiluauton ylläpitoon vuosittain voi P.Ohatta vuokrata Teslan aika moneksi päiväksi, joten propsit siitä.

 7. Luulisin että suurin osa lukee tätä blogia päästäkseen pidemmälle tavoitellessaan taloudellista riippumattomuutta. Blogin olemassaolon aikana on korostettu jopa äärimmäistä säästäväisyyttä ja sitä kautta uhrausta tulevan vapauden eteen. Nyt yhtäkkiä bloggaaja esittää satojen eurojen Teslan vuokrauksen jopa jollain tapaa järjellisenä toimenpiteenä mitä se ei tietenkään ole henkilöille jotka haluavat elää säästäväisesti ja saavuttaa sitä kautta suurempia päämääriä elämässään. Onhan se tietysti niin, että jos ostaminen on typerää niin vuokraaminen on vähemmän typerää, mutta ei se silti tee sitä järkevää vaan taloudellinen riippumattomuus -ideologian omaksuneelle lukijalle tämä vastaa lähinnä rahan takkaan heittämistä. Pahimmillaan tällä toiminnalla annetaan pitkässä juoksussa väärä kuva miten elää säästäväisesti ja saavuttaa taloudellinen riippumattomuus jos bloggaajalle tosiasiallisesti maksetaan Teslan ulkoiluttamisesta tai vastaavista.

  Tässä on ehkä vähän jotain samaa kun Havian lankeemuksessa: indeksirahastojen saarnaamisesta data miningilla kaivetun strategian mukaiseen aktiiviseen salkunhoitoon ja sen mukaisten palkkioiden keräämiseen uskolliselta seurakunnalta, joka ei huomannut että ideologia muuttui välissä.

  1. Vaan enpä ole käytännössä koskaan ollut äärimmäisen säästäväisyyden kannalla. Kyse on aina ollut tasapainosta.

   Se on tietysti surullista, jos joku saa tästä vääränlaisen kuvan ja se ei suinkaan ollut tarkoitus. Otsikon on tottakai tarkoitus herätellä kiinnostusta, mutta artikkelissa on omasta mielestäni hyvin selkeästi sanottu, että sain keikasta korvauksen.

   Se on vielä huonompi asia, jos tästä saa sellaisen kuvan, että tuhlaamalla oheisen kaltaisiin huveihin edistää omaa talouttaan. Toivon, että näin ei ole, mutta se on luonnollisesti ihan omaa huonouttani, jos näin on tapahtunut.

   Pidän yhä elämystä hintansa väärtinä ja jopa järkevänä ostoksena. Tai ainakin yhtä järkevänä kuin minkä tahansa kulutukseen kuuluvan ostoksen. Isossa kuvassa muutamalla satasella ei ole kovin suurta merkitystä ja omaan talouteeni moinen kulu olisi hyvin mahtunut.

   Jos olen kirjoittanut huonosti ja aiheuttanut virheellisiä mielikuvia, niin sen otan täysin omaan piikkiin ja yritän parantaa jatkossa.

   Ihan vain mielenkiinosta – jos olisin ottanut vastaan ulkomaanmatkan ja kirjoittanut siitä, niin olisitko kokenut tilanteen eri tavalla? Tai jos olisin maksanut tästä elämyksestä, josta sain itse paljon enemmän irti kuin matkailusta?

 8. Tarkka pohdinta on nyt erittäin suositeltavaa, koska kommenteissa huomaa, että olet hieman defenssimoodissa. Allekirjoitan jopa sen, että edustat suhteellisen äärimmäisyykseen vievää säästäväisyyttä, muistaakseni olet joskus joidenkin mielestä jopa hurjaa säästämisastetta perustellut 😀

  Kaikki sinua kauan jo seuranneet tietävät, että et olisi koskaan vuokrannut Teslaa päiväksi. Olen ottanut mallia sivustasi, kun tein omaani ja uskon, että en ole todellakaan ainoa, joka on seurannut sinua kauan ja alkanut bloggaamaan tiukasta säästökurista ja sijoittamisesta sinusta inspiroituneena.

  Dividend Mantra onnistui tuhoamaan itsensä erittäin nopeasti (varmaan suurin osa suomalaistakin bloggajista on tuttu casen kanssa) ja toivoisin tosiaan, että palaisit takaisin ns. back-to-basics. Tässä kirjoituksessa oli vähän kaikki ei-niin-sinua. Harhaanjohtava klikkiotsikko , liian läpinäkyvää mainostamista ja päälleliimattua analyysiä hedonismista. Veikkaan, että tavallisessa blogissa tämä ei tuntuisi päälleliimatulta, mutta ero on nyt erittäin iso.

  Sori jos kuulosti negatiiviselta, mutta yritin olla rakentava. Edelleen kuitenkin luen jokaisen kirjoituksesi.

  1. Ei tarvitse pahoitella lainkaan, kyllä rehellinen palaute aina otetaan vastaan. Se on kuitenkin harmillista nähdä, että olen joutunut sellaiseen lokeroon mihin en mahdu.

   Ja eipäs nyt aleta maalailemaan piruja seinille – kyllä tässä ollaan vielä aika kaukana Dividend Matran kohtalosta!

   Siitä olen samaa mieltä, että on sopiva aika ottaa suunnaksi back to basics. Ehdottomasti näiden kommenttien innoittamana on tulossa tilitystä, tylytystä tai tarinaa, riippuen siitä mihin teksti lähtee muovautumaan.

   1. Haha, no ei nyt ihan vielä olla Dividend Mantrassa, mutta se on mielestäni hyvä varoittava esimerkki. Kiinnostaisi melkein nähdä miten heidän kävijämääränsä ovat muuttuneet sitten täyskäännöksen. Mutta hyvä esimerkki se on siitä, että Internetmaailma on aika nopea vaihtamaan suuntaansa. Mutta kuten sanoitkin, onneksi ei olla vielä ihan siellä!

 9. Mä niin ymmärrän sun tarpeen hurvitella -muistatko kun hehkutin Losissa asuvan tuttumme luona pääsyä Teslan kyytiin. Se auto on unelmamenopeli, tuntuu kuin nousisi siiville! Niin ja jo edesmennyt advokaatti-isäni oli sitä mieltä, että ei se omistaminen, vaan käyttöoikeus. Tykkään siitä että nautit elämästäsi 🙂 -mäkin opin tänään jotain tärkeää lempeydestä itseä, ja kaikkia muita kohtaan. <3

 10. Hei, sain sähköpostia tästä uudesta blogipostauksesta kuten varmaan moni muukin. Raflaava otsikko joka hämmensi aika lailla huomioiden tämän blogin taustan, siispä klikkasin. Vasta hyvän matkaa lukiettuani tajusin että kyseessähän on pelkkä mainos. Blogimedian ja perinteisen median iso ero on siinä että sanomalehdestä erottaa mainoksen hyvin helposti. Asiablogeja lukiessa siinä vaiheessa kun tajuaa että onkin lukenut räikyvää mainosta tulee lähinnä petetty olo. Räikyvä sen takia että osa tekstistä oli suoraan SIXTin markkinointimateriaalia. En tilannut sun uutiskirjettä jotta mulle voi lähettää SIXTin tai kenenkään muunkaan mainoksia. ”Täytyypä jostain saada voita leivän päälle” -tyyppinen perustelu antaa kuvan että tämä blogi on ostettavissa. Onnea valitsemallesi tielle.

 11. Minusta POhatan otsikot on hyviä provoja. Otsikointia enemmän minua huvittaa se, minkälaiset herneet on vedetty sieraimeen siitä, kuinka kehtaat käyttää ansaitsemiasi ja säästämiäsi rahoja tuollaisiin asioihin. Säästämisenhän piti olla kituuttamista ja kurjuutta, vai mitä?

  Höh, minkä muun takia ihminen edes hakee palkankorotuksia jollei se hae elämältään jotain? Sitäpaitsi tällainen kokemusten hankkiminen pitää projektin mielekkäänä. Minäkin törsään osan tuloista sekä tuotoista ”unelmiin”, asioihin, joita saan tehdä ilman omantunnontuskia. Mutta se on vain muutama % kaikesta kassavirrasta. Ja sitten on vielä lahjoitukset, eli järjestöt ja hyväntekeväisyys, johon menee myös kuukausittain siivu.

  1. Niin tässä on tainut käydä, että minut on laitettu jonkinlaiseen stereotyyppiseen lokeroon. Vaan kun kyse on ihan omasta elämästäni niin se on siitä kiva, että voin itse valita mitä teen.

   Ensin ärsytin vain niitä ihmisiä, jotka tuhlasivat rahansa, mutta nyt näköjään myös niitä ketkä säästävät. Aika lahjakasta ettenkö sanoisi!

   Erittäin mukava nähdä, että joku on samoilla linjoilla!

 12. Julkisuuden myötä alkaa varmasti näitä yhteistyöjuttuja sadella. On täysin omaa ansiotasi, että sait tämän elämyksen kokea, hienoa! En nyt vielä havaitse tässä mitään ”julkisuus sekoittanut pään” juttua. Näen yhden yksittäisen tapauksen, josta oli Sinulle suuresti iloa ja yhteistyönhengessä jaoit sen tänne kaikille. Kiitos, oli virkistävää lukea kokemuksestasi.

  1. Omasta mielesäni en ole kovin pahasti flipannut, mutta saa toki sanoa jos näin on päässyt käymään.

   Itse en pidä sitä kovin pahana, että joka 100 postaus on sponsoroitu varsinkin jos itse pääsen siitä vielä nauttimaan.

   Hyvä pointti, että tätä täytyy katsoa saavutuksena!

 13. Huh, ei kai tämä nyt niin vakavaa ole! Porukka on vaan kateellista kun ei ite päässyt ajelemaan Teslalla 😉

  Dividend Mantran blogin myyminen oli sääli lukijoiden kannalta, mutta saahan bloggaaja tehdä blogilleen mitä haluaa. Vaikka myydä pois jos siltä tuntuu. Siinä casessa hävisivät kai ennen kaikkea blogin ostaneet tyypit joilla ei tainnut olla aavistustakaan mitä olivat tekemässä.

 14. Hah, mitä kommentteja!
  Ihan hyvä artikkeli ja kyllähän rahaa kannattaa ottaa myös mainostajilta. Business is business!

  Ehkä blogin tyyliin paremmin sopivana, olisin heti kertonut, että Sixt sponsoroi ajamisen, niin ei olisi mennyt herneet niin syvälle sieraimiin monilla. Olisi tullut samalla esille, että näin voi saada sivutuloja ja samalla elämyksiä. Silti lukijat olisivat myös nähneet, että tällainen rahankäyttö saattaa olla ihan fiksua vs. urheiluauton ostaminen omaksi.

  Ainakin itseäni Teslalla ajaminen alkoi syyhyttämään 😀

  1. Totta ja täydensin sen tuonne jutun alkuun. Ajattelin että kategoria ”sponsoroitu” riittäisi avaamaan tätä, mutta otetaan ensi kerralla varman päälle.

   Vielä ollaan kaukana busineksestä, vaikka hyvältähän tuo kuulostaisi. Toki täytyy yrittää myös se puoli hoitaa tyylikkäästi.

 15. Ei tässä se hurvittelu ja elämästä nauttiminen ärsytä, vaan se, että parin sadan käyttäminen autokokemukseen saattaa tuntua sotivan ruokarahojaan laskevan tyypin tapoja vastaan. Eniten tässä haittaa se, että ei heti ensimmäisessä lauseessa kerrota kyseessä olevan sponsoroitu teksti, vaan tieto piilotetaan keskelle juttua ja sitten vielä kommenteissa yritetään puolustella asiaa eikä sanota suoraan, että on maksettu teksti. Yhteenveto: En pidä pahana sitä, että tällaisia postauksia tulee, mutta joko otsikossa tai ensimmäisessä lauseessa pitäisi olla maininta sponsoroinnista ja kuka sen teki.

  1. Kyllähän tuo tieto tosiaan löytyy heti postauksen tägeistä eli en sitä nyt ihan piilotteluksi kutsuisi. Otetaan kuitenkin opiksi ja laitetaan jatkossa vielä lisäksi postauksen alkuun sama tieto.

   Päivitin myös tähän postaukseen tuon tiedon niin ei tule samanlaista kokemusta enää muille.

   Ja kiitos, kun otit kissan pöydälle!

 16. Huvittavaa kun ihmiset nyt näin suuttuvat 😀 Vaikka kyseessä onkin säästämisblogi niin eikös nuukailun idea nimenomaan ole, että voi säästämillään rahoilla tehdä asioita, joita oikeasti haluaa. Ja jos oma haave on ajaa päivä Teslalla niin ei se ole sen huonompi haave kuin esim lomamatka Afrikkaan.

  Nimenomaanhan tällainen juttu voi viedä säästöblogia eteenpäin, koska lukijat voivat huomata, ettei säästämisen tarvitse olla kurjuutta ja kärsimystä.

 17. Jutun tageissa oli kyllä merkintä ”sponsoroitu”, ei pitäisi tulla yllätyksenä. Vähän vaikea sanoa pidinkö tätä juttua blogiin sopivana, mutta kun jo jutun avatessa tiesi sen olevan sponsoroitu niin ihan OK. Kyllä minäkin mieluusti joskus kokeilisin jotain ns. urheiluautoa, mutta en siitä esim. Sixtn normaalihintaa koskaan maksaisi. Arkielämässäni en autoa tarvitse, eikä perheellämme sellaista siten ole. Noin kerran vuoteen, ehkä vähän harvemmin, vuokraan jotain tavallista perhe-autoa parista päivästä viikkoon jos on tarve. Halpaa autoilua on se omistamiseen verrattuna.
  Toinen tagi oli ”elämänlaatu”. Ensin se ärsytti, mutta mikäs siinä jos tykkäsit! Aika näyttää tuleeko tällaiset jutut blogissa yleistymään, itse toivon ettei.

  Kunhan joskus vietät vastaavan päivän ”omilla rahoillasi”, niin kerropa siitäkin blogissa ?

  1. Huolimatta siitä mitä moni on täällä epäillyt, niin minulla oli erittäin hauskaa.

   Ja sehän nyt on itsestään selvää, että kaikki mihin käytän rahaa, tulee esille blogissa!

 18. Otsikko sai hätkähtämään, eikä ollut totta.
  Ankarasta säästäväisyydestäni huolimatta olen saanut joitakin kertoja kokea ostettuja
  elämyksiä kahdella tai neljällä pyörällä moottorin antamalla kyydillä. Ehkä liian harvoin.

 19. Säästämistä ei mielestäni pitäisi rinnastaa kurjuuden maksimointiin. Vuokraamalla auto on haettu elämystä ja siirretty pääomaa henkisen voimavaran pankkiin. Toiset tekee sen autoilemalla, toiset vaikka palapelejä tehden. Ei näistä pidä ketään moralisoida. Taloudellinen riippumattomuus merkitsee minulle sitä että voin tehdä rahoillani mitä halunan, ei sitä että minun tarvitsisi miettiä miten ne käytän tai jätän käyttämättä.

 20. Heh, klassinen suomalainen ”herneen imaisu nenään” tapahtunut tämän blogi-postauksen myötä. Jos ei psyyke kestä lukea tällaisia vähän erilaisia postauksia, niin ei se psyyke tule kestämään ”financial independence”-ajattelutapaakaan/elämäntyyliä. Käytännössä kaikki FI-bloggaajat pyrkivät luomaan bloginsa ainakin jonkinlaiseksi kassavirtakoneeksi, oli se sitten mainoksilla, amazon-linkeillä jne jne. Tämähän on koko FI-ajattelun ydin: passiivinen kassavirta, jolla pystyy elämään. Eihän P.Ohattakaan tätä blogia ”huvikseen” kirjota, tai menee ”huvikseen” televisioon tai radioon puhumaan. Taka-ajatuksena kaikessa tässä on pyrkimys kasvattaa blogin tuottamaa kassavirtaa, joka kontribuoi FI:n toteutumiseen. Ja tämä kaikki on OK, näinhän sen pitääkin mennä. Monet eivät vain tätä ymmärrä.

  1. Sen verran täytyy täydentää, että ei sentään kaiken taka-ajatuksena ole kassavirtaa tuottava blogi. Kyllä taustalla on ihan aito usko siihen, että pystyn vaikuttamaan omaan ja ehkä myös jonkun muun elämään. Kassavirta on sitten mukava bonus, vaikka toistaiseksi vähäiseksi onkin jäänyt.

 21. Heip!

  Itse en myöskään välitä harhaanjohtavista klikkiotsikoista. Tämä oli aikamoinen pohjanoteeraus, vaikka toki blogin pitäjä päättää, millaisia tekstejä tekee ja miten ne otsikoi. Jotenkin salaa toivon, että mielenkiintoisia juttuja voisi tehdä ilman otsikossa valehteluakin. Että jutun tiivistävä otsikko herättää ruokahalun ilman että yrittää johtaa harhaan. Taitavan kirjoittajan ei tarvitse alentua iltalehtitasolle.

  Sinänsä olen samaa mieltä monen kanssa: tietenkin elämästä saa nauttia, eikä ns. saituus välttämättä ole järkevää, vaan enemmän pakkomielteinen oire. (Hesarissa on tänään muuten saituudesta kysely.) Kirjoittajaa en tunne, joten en osaa ottaa kantaa, tekisikö hän tällaisen tempauksen ilman sponsorointeja. Aiemman luetun perusteella tuskin.

  Hyvä blogi pysyy hyvänä, kun kirjoittaja pitäytyy siinä ydinaiheessa. Sitten alkaa mennä metsään kun blogitekstejä aletaan pukata ulos vain mainostulojen takia.

  PS. En klikannut yhtäkään mainoslinkkiä tällä sivulla 🙂

  1. Vaan tämä postaus pysyi täysin aiheessa eikä sitä suinkaan ole pukattu ulos vain mainostulojen takia. Ihan vapaaehtoisesti tämä tarina on kirjoitettu. Kyllä muutkin otsikkoni ovat olleet provosoivia ja tulevat niitä olemaan myös jatkossa. Keskinkertaisena bloggaajana joudun turvautumaan tällaiseen vilppiin.

 22. Toistaiseksi kukaan ei ole pakottanut klikkailemaan linkkejä, eikä POhatta niitä tule niitä teillä varmaan klikkailemaan, ellette sitten nimenomaisesti tilaa ko. palvelua häneltä (minulle ei ole maksettu tästä mainoksesta).

  Auton vuokraus ole välttämättä huono idea satunnaisten kiksien hakemiseen tai todellisen tarpeen tyydyttämiseen ja jos siitä kertomisesta saa vähän tulojakin, niin minä en ihan näe sitä kuoleman syntinä.

  Ahdistaako ihmisiä tässä blogissa nyt se, että kehtasit mainita yrityksen ja automerkin vai harhaanjohtava otsikko? Tai ehkä se, ettet sijoittanutkaan 195 euroasi lottoon? Ehkä Niilo Negatiiviset olisivat itse halunnut päästä rattiin tai keksiä jotain yhtä hauskaa tulomuotoa?

  1. Hmm selvästihän tuossa sanotaan ettei pohatta tästäkään mitään maksanut… Eli ilmaiseksi pääsi taas.

  2. @ pekka posetiivi: Näin itsekin ajattelen ja satunnaisilla menoilla on hyvin vähän merkitystä kokonaisuudessa. Tosiaan aika kumma juttu miten kova paikka tämä on ollut monelle. Eilen jopa itse mietin, että olenko mennyt sekaisin, kun pidin postausta hyvänä ja blogiin sopivana.

   @ Sijoittaj miekkonen: Tai itseasiassa tienasi, eikä vain päässyt ilmaiseksi.

   1. Tuskin olet yhtään enempää sekaisin kuin mitä olit päättäessäsi eläköityä 35-vuotiaana. Monen mielestä olet seonnut jo silloin. 🙂 Luultavasti ajattelutapasi on yksinkertaisesti niin radikaalisti valtavirrasta poikkeavaa, ettei ajatusmaailmaasi haluta kuunnella. Kuullaan kyllä, muttei kuunnella.

    Minä en ota tätä mainoksena, vaan kehoituksena miettiä omalle kohdalleen, miten itse voisi muuttaa kiinnostuksenkohteitaan kassavirraksi tai miten itsekin voisi pitää jopa hauskaa ansaitessa rahaa. Blogin mainostulot on vaan yksi tapa, eikä niitä ole pakko lukea tai klikata.

 23. Piti käydä heti kattoon, että joko on Tampereella tesla vuokrattavana… ei ollu vielään. Pitää sitten joku perjantaina käydä hakemassa emäntä töistä ”uudella” autolla 😀

 24. Ostaminen vs. vuokraaminen on aika ontuva esimerkki tässä, sillä vertaat omenoita ja appelsiineja. Kukapa ei valitsisi vuokrausta jos se olisi ilmaista sen sijaan että ostaisi jotain? Eri asia sitten kuka haluaa maksaa 200 euroa muutaman tunnin huvista… et ainakaan sinä. Tuskin olisit edes harkinnut tuota autonvuokrausta jos sinun siitä olisi jotain pitänyt maksaa =D Mutta kyllä tyypille ilmainen aina kelpaa… Turha sitten jeesustella että käytät rahaa elämyksiin kun et oikeasti niin tee.

  1. Hah! Erikoista, että niin moni tuntuu ajattelevan näin. Vuokraamisesta olin tehnyt päätöksen jo paljon aikaisemmin. Vaikea tietysti selittää, että olisin tähän rahaa käyttänyt, kun en kerran käyttänyt. Sen päätöksen olin kuitenkin tehnyt.

   Vasta sen jälkeen selvitin itselleni parhaan mahdollisen tavan hoitaa elämys pois listalta. Toki olen tyytyväinen, että myös rahat säästyivät. Eipä edellisestä ulkomaanmatkastakaan ole kovin paljon aikaa ja enemmän siihen paloi, kun mitä olisin tähän lystiin käyttänyt.

 25. Kiitos Pohatta tähän astisesta, blogiasi on tullut luettua aktiivisesti jo useampi vuosi!
  Nokka on puhtaana herneistä, eikä yämä teksti sinänsä häirinnyt, mutta myös täältä vieno pyyntö, että jatka samaa hyväksi havaittua latua kuin tähänkin saakka. Juuri se saa blogisi erottumaan massasta!

  Tsemppiä jatkoon ! 😎

  1. Hyvä jos on maistunut! Sponsoroituja juttuja on (toivottavasti) luvassa jatkossakin, mutta kuten on moneen kertaan tullut kommenteissa todettua, niin otan opiksi tämän artikkelin virheistä. Ja vaikka artikkeli olisi kuinka sponsoroitu, niin kyllä sama taso on tarkoitus pitää yllä siitä huolimatta.

   Kiitos!

 26. Jäi kyllä kieltämättä paskan maku suuhun tästä sponsoroidusta artikkelista , kuten ilmeisesti muillakin..

  Olen lueskellut P.Ohattan blogia jo pitkään, mutta tämänkaltaisia clickbaitteja harvemmin tulee vastaan suomalaisilla sijoittamis-sivustoilla.
  Ilmeisesti tässä yritetään nyt hyödyntää tätä uutta julkisuutta sekä kävijämääriä ja keksiä uusia tapoja saada lisää tuloja, mutta pitkällä tähtäimellä tälläinen vain tuhoaa blogin, kuten on nähty tapahtuvan vastaavilla englanninkielisillä blogeilla.
  Tilannehan menee siihen että blogia ei jaksa enää seurata kun osa sisällöstä on sponsoroitua paskaa tai ”kävin sienestämässä” -tason postauksia ja joutuu aina etsimään että missä artikkelissa on jotain todellista mielenkiintoista sisältöä.

  Vai onko niin että varsinaiset aiheet artikkeleihin on jo loppu?
  Loppujen lopuksi aiheesta ei varmaan voi kovin loputtomasti kirjoitella mitään uutta jota ei olisi jo käsitellyt aiemmin jollain tavalla.

  Itse näkisin mielummin vaikka vähän harvemmin uusia laadukkaita postauksia kuin että 80% sivustosta on jatkossa sponsoroitua/affiliate-markkinointi huttua.

  1. Tasan 100 kappaletta odottaa vielä kirjoittamista loppuun saakka eli ei nyt ihan vielä ole jutut loppumassa.

   Voisin myös veikata, että tässä elämässä vielä sattuu ja tapahtuu, joten siitä ei vielä kannata olla huolissaa että tarinat olisivat loppu.

 27. Juttu oli ihan hauska ja siinä on selkeä pointti. Kommentti osio sitävastoin meni aivan käsittämättämäksi kuraksi, josta paistaa täydellinen sponsoroimattomuus ja kommentoijien ilmeinen väärään harrastukseen panostaminen.

 28. Loistavaa. Suosittelen myös Autoverkkokauppa.fi’n uusivuodeksi konseptia… kelpo menopeli vuodessa alle esim. Hyundai i20 199e/kk.. jää rahaa säästöön €€ Kyseessä ei mikään maanteiden katseiden kääntäjä, mutta eteenpäin pääsee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.