Hymyile, olet S-ryhmän piilokamerassa

s-ryhmä-tietojen-keruu-pohatta2Keskiviikkona ainakin YLE ja Iltasanomat kertoivat ihanasta S-ryhmää koskevasta uutisesta. Vihdoin ja viimein S-ryhmä alkaa taltioimaan tehtyjä ostoksia tuotetasolla. Aikaisemmin henkilön ostotiedot on rekisteröity tuoteryhmätasolla. Mutta mitä nyt pitäisi tehdä? Olisiko parasta laittaa kortti poikki ja tehdä ostokset muualla?

Hätäisimmät ainakin ovat sitä mieltä, että kyseessä on todella suuri muutos ja että S-kortti pitäisi laittaa poikki. Monen mielestä kyse on suorastaan vastenmielisestä kyyläämisestä, jolla pyritään urkkimaan viimeisetkin yksityiset tiedot ihmisten elämästä.

Eikö enää edes ruokakaupassa saa käydä ilman, että joku valvoo?

On totta, että kauppalistamme saattaa paljastaa meistä hyvin yksityiskohtaista tietoa. Emme välttämättä halua jakaa terveyteen tai juomatapoihimme liittyviä asioita kaiken kansan kanssa. Oma kyynisyyteni ei kuitenkaan anna periksi sille ajatukselle, että kyse olisi kovin suuresta muutoksesta. Enemmän oudolta kuulostaisi, jos tietoja ei vielä tähän mennessä löydy jostain rekisteristä muutamalla piuhan yhdistämisellä.

Luonnollisesti väärissä käsissä tieto on vaarallista.

Toisaalta pitäisi nähdä myös asian positiiviset puolet. Itse näen asian luonnollisesti puhtaasti euron kuvat silmissä ja mahdollisuutena viedä kulujen seuranta uudelle tasolle. Toivon, että jatkossa S-ryhmältä saa kuluraportit tuotetasolla. Jotain viitteitä tällaisesta on uutisessakin. Ehkä jatkossa ei enää ikinä tarvitse katsoa kuitteja läpi miettiessään mitä on tullut ruokakaupasta haettua.

Sitä en epäile lainkaan, etteikö myös S-ryhmä näkisi tilannetta puhtaasti euron kuvat silmissä.

Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisia palveluita ostodatan päälle pystytään jatkossa rakentamaan ja miten se voi hyödyttää jokaista talouden seurannasta kiinnostunutta.

Toisaalta, jos haluaa irtisanoutua tästä järjestelmästä, niin mikään pakko ei ostamisessa ole etukortteja tai muitakaan kortteja käyttää. Silti helpompaa saattaa olla hyväksyä se, että tietoja sinusta kerätään kaikkialla. Ja tuskinpa tämän uudistuksen myötä kenellekään menee sellaisia salaisuuksia, mitä Google ei jo tietäisi.

Mitä mieltä olet? Onko kyseessä uhka vai mahdollisuus?

24 vastausta artikkeliin “Hymyile, olet S-ryhmän piilokamerassa”

 1. Olen hyvin yllättynyt, ettei tätä olla aiemmin jo tehty. Olen itse asiassa ollut viimeiset 10 vuotta siinä uskossa, että etukortteja käyttämällä kaikki ostokseni tallentuvat jonnekin rekisteriin.

  Uskoakseni seurannasta voi olla erilaisten kännykkäsovellusten kautta paljonkin hyötyä vakiasiakkaille kohdennettujen erikoistarjousten muodossa. Kunhan hinta on kaikille sama tai ainakin minulle edullisin niin ei haittaa minua. 😀

  1. Mielenkiintoinen poitti! Itse leikittelin myös ajatuksella dynaamisesta hinnoittelusta. Jos ruuan ostaminen siirtyy enenevissä määrin verkkoon, niin ehkäpä myös siellä nähdään muista nettiostoksista tuttuja hinnoittelutapoja. Tai juuri noita erilaisia tarjouksia eri ihmisille.

   Suattaapi joku kyllä vetää herneen nenään, jos näin tapahtuu…

 2. Kaikki palvelut, joita asiakkaat käyttävät maksavat asiakkaat. Jos haluttaisiin saada vielä halvempaa ruokaa niin kaikkien tulisi katkaista s- ja k-mafioiden kanta-asiakaskortit. Monilla on kumma käsitys siitä, että bonukset halventavat ruoan hintaa, vaikka se ei pidä paikkaansa. Paras osoitus tästä on Lidlin hinnat, jotka ovat halvemmat.

  Toisin sanoen, en omista kanta-asiakaskortteja enkä tule niitä koskaan omistamaankaan. Voisin ehkä alkaa käyttämään niitä, jos kyseiset kaupat olisivat valmiita antamaan riittävän summan euroja minulle sen sijaan, että käyttäisivät tietojani ilmaiseksi. Tietääkseni joitakin yrityksiä löytyy ulkomailta, jotka maksavat kuluttajien tiedoista heille.

  Kaikkeen kaupankäyntiin on yksi hyvä muistisääntö: Asiakas maksaa aina ja kaiken, koska tappiota tekevät yritykset ajautuvat aikaa myöten konkurssiin.

  1. Riippumatta otsikon aiheesta, on pakko kysyä…

   ”Paras osoitus tästä on Lidlin hinnat, jotka ovat halvemmat. ”
   Mutta kun et käy muualla kuin Lidlissä, niin mistäs tiedät?

   Todellisessa vertailussa myös Lidlistä löytyy muita ryhmittymiä kalliimpia tuotteita, mutta sitähän sinä et voi tietää, vaan kellut suloisessa tietämättömyydessäsi ”nauttien” Lidlin yltiösuolaisista ”herkuista” ”halvalla”.

   Toki sinulla on tähän täysi oikeus.

  2. On totta, että etuohjelmat lankeavat asiakkaan maksettaviksi. Vaan eipä tässä kohtaa ole enää paluuta aikaan ennen bonuskortteja. Eikä Lidl:n ylivertaisuus ole niin selkeätä, mutta oman käsityksen mukaan kuitenkin kokonaisuutena edullisempi. Tosin omat shoppailut teen suurimmaksi osaksi lähikaupassa, joten faktaa ei ole tarjota viimeaikoina mediassa liikkuneita juttuja enempää.

 3. Suhtaudun asiaan varovaisen positiivisesti. Yksityiskohtaisten tietojen kerääminen ostoksistani ei herätä mitään intohimoja, sillä meistä jää jo niin paljon sähköisiä jälkiä joka paikkaan. Aina kun käytän pankkikorttia tai luottokorttia, käyn Facebookissa, haen tietoja Googlella tai luen vaikkapa tätä P.Ohatan blogia jää minusta jälki, jonka osaava taho pystyy yhdistämään minuun.

  Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä palveluita S-ryhmä pystyy tarjoamaan kerätyn datan perusteella. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Kutkuttava ajatus olisi tarjota kohdennettuja tarjouksia ostohistorian perusteella. Tällöin kassajonossa peräkkäin olevat asiakkaat saattaisivat maksaa samasta tuotteesta eri hinnan.

  Joka tapauksessa tämä on se suunta johon maailma on digitalisaation myötä menossa. Ja kuten mainitsit, niin etukortteja ja kanta-asiakasohjelmia ei ole mikään pakko käyttää, jos sillä tavoin saa mielenrauhan. (Toki jäljelle jää vielä verkkokaupat, Google, some, verkkopankit, maksukortit jne.)

  1. Ja nuo ”tarjoukset” olisivat tuotteista pyydetyn järjettömän ylihinnan pientä palautusta, kuten on tähänkin asti ollut. Etujärjestelmät nimittäin maksavat paljon, jonka hinta sitten nyhdetään asiakkailta. Mitä enemmän tietoa asiakkaista hyödynnetään, sitä kalliimmiksi tuotteet muuttuvat. Loppujen lopulta, jopa etuasiakkaat maksavat kaikesta enemmän kuin ennen järjestelmän olemassa oloa. On turha toivoakaan, että tämä säästää yhdenkään asiakkaan rahoja euronkaan vertaa pitkällä tähtäimellä.

   Tosin, asiakastiedon käyttämisen perimmäinen tarkoitus onkin saada ihmiset ostamaan enemmän ja käyttämään enemmän rahaa ja muu tuskin S-ryhmääkään kiinnostaa. Jos järjestelmä ei lisäisi tuloja enemmän kuin sen ylläpitäminen maksaa, se tietysti poistettaisiin käytöstä.

   ps. Tosin en hyppää tarjousten perässä muutenkaan, kävin tänäänkin pikaisesti kodin1:n läpi, enkä ostanut mitään (turha tavara on turha ja kallis, vaikka se tarjouksessa olisikin).

 4. K-ryhmällähän tämä on ollut jo käytössä jonkun aikaa. Sovellus näyttää yleisimmin ostetut tuotteet ja ehdottaa näitä ostoslistaan. Myös kohdennettuja tarjouksia on. Alennuksen tosin saa kaikki bonuskorttia käyttävät, mutta ainoastaan sovelluksen käyttäjät saavat tiedon niistä.

  1. Täytyypä testata tuota K-kaupan sovellusta! Minä ajattelen asiaa siten, että kun päätän astella sinne S-ryhmän kauppaan ja tehdä heidän kanssaan kauppaa, on heillä oikeus käyttää tuossa kaupassa syntyviä tietoja miten parhaaseen näkevät. Luultavasti tutkivat ja analysoivat, että mitä kaltaiseni tavallinen pulliainen tarvitsisi tai mihin tarjouksiin tarttuisi. Mieluummin otan vastaan mainoksia, jotka ovat minun elämäntilanteelleni sopivia kuten vaippa- ja herkkumainokset kuin ryppyvoide- tai partahöylämainokset.

 5. Itse käyn harvoin kaupassa joissa tarvitsee etukorttia, pääsääntöisesti litukassa. Toisaalta ei minua haittaakaan se että dataa tallennetaan, sehän on vain hyvä että saisi paremmin kohdennettuja tarjouksia.

 6. Näinhän se menee, että me asiakkaat maksamme bonusjärjestelmän kulut. Toisaalta, bonuskorttia höyläämättömät maksavat enemmän kuin ne, jotka höyläävät. Halvallahan tuossa omaa yksityisyyttä myydään, mutta eipä K-ryhmä tai kukaan muu siitä enempää ole maksamassa.

  Jotenkin en ole kovin huolissani siitä mitä S-mafia tekee tiedoillaan, mutta tiedot voivat päätyä aina vääriin käsiin. Jos vaikka joku veikeä hakkeriryhmä julkistaisi kansalaisten S-ostokset, jolloin voisi esim. hakea nimen perusteella miten paljon olutta sitä on tullut ostettua vuoden aikana.

  Kohtalokasta? Ei toki. Noloa? Ehkä. Tai sitten täysin harmitonta, riippuu tilanteesta. Kunhan tiedostaa asian ja sen, että tieto on käytettävissä vielä vuosikymmentenkin päästä.

 7. Ihmettelen aiheesta syntynyttä haloota, koska kuten joku aiemminkin mainitsi, K-ryhmä on tehnyt tätä jo jonkun aikaa. Itse en käy k-kaupoissa, mutta olen seurannut vierestä anopin riemua henkilökohtaisista tarjouksista gluteenittomissa tuotteissa, keliaakikko kun on.

 8. Itseäni mietityttää lähinnä se, että voiko S-ryhmä (tai joku muu tietoja keräävä taho) myydä tiedot eteenpäin. Voiko käydä niin, että esimerkiksi vakuutusyhtiö ei enää halua myöntää sinulle henkivakuutusta, koska kauppaostoksissasi on ollut liikaa pekonia ja makkaraa?

  Personoitua mainostamista en niinkään pelkää. Se voi olla jopa positiivinen asia, jos saan tietooni, että yleisesti ostamani tuotteet ovat tänään tarjouksessa.

  1. Mielenkiintoinen ajatus. Asiasta mitään tietämättä voisi kuvitella, että olisi joku pykälä mikä tämän estäisi, mutta mene ja tiedä.

 9. Olen shoppillut netissä jo varmaan 20 vuotta, eikä ole tullut mieleenkään etteivät myyjät jostain syystä saisi pitää kirjaa siitä mitä ovat minulle myyneet… Kaikki nettiostokseni ovat ihan varmasti tallessa eri nettikauppojen järjestelmissä. Miksi päivittäistavarakaupat olisivat eri asia? Ovatko ne jotenkin arkaluonteisempia?

 10. Mielenkiintoista tästä tulisi jos S-ryhmä (ja vaikka K-ryhmä myös) tarjoaisi rajapinnan omien ostostietojen hakemiseen verkon kautta. Tietenkin tämän tulisi olla mahdollista vain autentikoinnin kanssa ja vain kyseiselle henkilölle. Tämän jälkeen kolmannet osapuolet voisivat tehdä analytiikkasovelluksia ja mitä ikinä päähän pälkähtää, ja näihin sovelluksiin kuluttuja voi kirjautua ja antaa sovellukselle luvan käyttää s-ryhmän keräämää dataa.

  Tämän jälkeen kerätyn datan tarjoamat hyödyt kuluttajalle eivät jäisi niin suppeaksi, kuin tilanteessa jossa vain s-ryhmä pureskelee ja analysoi dataa. Kuluttaja pääsisi itse valitsemaan useampia palveluita joita käyttää ja joilla voi tuottaa itselleen lisäarvoa kerätystä datasta.

 11. Joo, hämmentävä haloo tästä nousi. Varsinkin, kun ottaa huomioon että K-Plussan ehdoissa on iät ja ajat ollut, että K-ryhmä voi tallentaa tietoja yksittäisistä tuoteostoista ellei asiakas ole sitä erikseen kieltänyt (ja kukapa olisi?).

  Isossa maailmassahan tätä on tehty jo aikoja, ja yksi osoitus siitä, että päivittäistavaraostokset ovat arkaluontoisempia kuin muut nettiostokset, on tässä: http://www.businessinsider.com/the-incredible-story-of-how-target-exposed-a-teen-girls-pregnancy-2012-2?r=US&IR=T&IR=T

 12. Jälleen yksi syy lisää kannattaa takuuvarmaa saksalaista, joka ei kuluta useita satoja miljoonia bonusjärjestelmän ylläpitoon (arviot Keskon ja S-ryhmän järjestelmien vuosikustannuksista ovat muistaakseni 300-400 miljoonan luokkaa).
  Oma ostoskori on Lidlissä useita euroja halvempi verrattuna kilpailijoihin, myös ottaen bonukset huomioon.

 13. S-ryhmä aikoo tuoda tuon tuotekohtaiset ostotiedot myös ostajan saataville. =) Nythän s-kanavalta on ”vain” saanut nuo tuoteryhmä-kohtaiset tiedot ulos (ei siis tuotekohtaisia tai tuotteita yksilöiviä tietoja). Ai sitä statistiikan määrää ja onnea kun pystyy suoraan vertaamaan tuotteiden hintoja esim toisessa kaupassa, tai tekemään entistä tarkempaa tutkimusta omasta S-ryhmän ostokäyttäytymisestä. Eipähän tarvitse enää noista kuiteista katsoa mitä tuli ostettua ja mihin hintaan..

  1. Kuulostaa reilulta, että näyttävät mitä tietoja sinusta keräävät ja päästävät meidätkin ”osingoille” kuten totesit. Sitä sitten vaan SPSS:llä ristiintaulukoimaan sitten…

 14. Hintoja vertailleena voin todeta, että paikallinen Lidl ja Prisma ovat ruokakoriltaan yhtä halvat / kalliit. Toinen asia on toisessa halvempi ja päinvastoin.

  Mitä tulee itse uutiseen, niin maailmallahan on pitkään ollut käytössä jo asiakkaiden kameraseuranta eli kun menen ostoksille niin tietokone toteaa että asiakas 84103 tuli taas kauppaan ja tekee tavanomaisen kierroksensa.

  Tätä tietoa käytetään sitten tuotesijoitteluun tms.

  Ja kuten velipoika joka tämän jutun alan asiantuntijana minulle kertoi niin totesi että niin haluttaessa olisi hyvin yksinkertaista saada minun kassalla maksaessani asiakkaalle 84103 ihan nimi ja osoite. Kysymys on lähinnä digitalisaatioon liittyvästä lainsäädännöstä ja sen soveltamisesta kyseisen maan oikeusjärjestelmässä.

  1. Enpä tiennyt, että tällainen teknologia on jo olemassa, mutta ei se toisaalta yllätyksenä tule. Asiassa on sekä hyviä, että huonoja puolia. Tavallisella ihmisellä ei taida olla muita vaihtoehtoja kuin sopeutua tilanteeseen. Ja toisaalta hyvä, jos mekin pääsemme osingoille. Kyllä tulee ihan oma suosikkisarja (Kohde) tästä mieleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.