Jänishousu vai bisnesmies?

Vielä hetki sitten olin täynnä tarmoa ja tarkoitus oli lopettaa nykyisessä päivätyössäni. No, näin ei nyt sitten kuitenkaan käynyt. Hieman näkökulmasta riippuen olen joko jänishousu tai bisnesmies.

Rinta pystyssä lähdin pomon huoneeseen ilmoittamaan, että en jatka enää firmassa. Syyksi kerroin, että työaika tuntuu liian pitkältä ja että tarvitsen enemmän aikaa koulun päättötyön tekemiseen. Sitten tapahtui jotain odottamatonta – pomo tarjosi minulle osa-aikaista työtä.

Julkisen lopettamisilmoituksen jälkeen tämä on vähintäänkin noloa tunnustaa, mutta tarjous oli yksinkertaisesti niin hyvä, että siihen oli pakko tarttua.

Jatkossa työaikani on 3,5 päivää viikossa eli selvästi aikaisempaa inhimillisempi. Jäähän viikossa vielä toinen samanmoinen omaa aikaa.

Sen lisäksi sain tuntipalkkaani maistuvan korotuksen. Entinen kuukausipalkkani oli 2750 euroa ja uusi täysipäiväinen kuukausipalkkani olisi 3500 euroa. Lyhyemmästä työajasta johtuen minulle maksetaan tästä 70 % eli bruttopalkkani laskee 2450 euroon. Säästyvien matkakustannusten ja pienempien verojen jälkeen arvioin nettotappiokseni noin 160 euroa. Melko pieni hinta kuudesta vapaapäivästä kuukaudessa.

Vertaus täysipäiväiseen, mutta täysin teoreettiseen kuukausipalkkaan on sinänsä turha, mutta kyllä tuo silti mukavan jouluisen mielen saa aikaan.

Kaikki voittavat, kun minä saan lisää aikaa ja työnantajani saa edullisemmalla osapuilleen samat työtehtävät hoidettua.

Eikä tässä vielä kaikki!

Jo edellämainitut syyt olisivat saaneet minut suostumaan, mutta paras osuus on vielä kertomatta. Uusi sopimus on voimassa vain kesän ajan eli pääsen kokeilemaan osa-aikaisuutta ilman pitkää sitoutumista ja voin kesän jälkeen harkita uudelleen mitä teen.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että palaan kesäloman jälkeen töihin eli olen oikeutettu ylimääräiseen 1150 euron kuukausipalkkaan lomarahan muodossa. Käytännössä tienaan kesän ajan lyhennetyllä työajalla enemmän, kuin mikä oli aikaisempi täysipäiväinen kuukausipalkkani!

Miten tästä olisi muka voinut kieltäytyä?

9 vastausta artikkeliin “Jänishousu vai bisnesmies?”

 1. Kuulostaa oikein hyvältä! Eipä ainakaan jää kaivelemaan, mikset kokeillut tuota, vaikka sitten kesän jälkeen päätyisitkin siihen, että (22,5 ja 30 tuntia viikossa vuorotellen?) työtä olisi edelleen liikaa. Ja voihan olla, että huomaatkin, että se kuusi päivää kuukaudessa onkin just sulle tarpeeksi, ja tästä tuleekin täydellinen ratkaisu pidemmäksi aikaa!
  Uusi kokoaikatyön kuukausipalkkasi (ja siis myös oikea palkkasi, kun sitä ajattelee tuntipalkkana) tuntuu hurjan isolta, mutta eihän se edes ole juuri isompi kuin suomalaisten keskipalkka. Tällaisesta pienipalkkaisesta se vaan tuntuu hirveän isolta, kun oma osa-aikatyön tuntipalkka useiden nousujenkin (mm. kokemusvuosien kertyminen, työehtoneuvottelujen mukaiset korotukset) jälkeen on vain reilu 11 €. (Turha silti olla millään tavalla kateellinen; vaikka en tiedä, mitä työtä teet, en luultavasti osaisi tehdä sitä, luultavasti en haluaisi tehdä sitä, ja todennäköisesti en jaksaisi tehdä sitä.)
  Niin ja ne lomaltapaluurahatkin ois jäänyt saamatta, jos olisit lopettanut nyt juuri ennen kesälomia, hyvä, ettei tarvinnutkaan.

  1. Kiitos kommentista! On toki mahdollista, että tästä on pidempiaikaiseksikin ratkaisuksi. Tällä hetkellä palkka tuntuu myös omasta mielestä todella isolta, mutta yleensä sitä tottuu kovin nopeasti ja sitten pitääkin jo saada enemmän. Saako tiedustella mitä teet työksesi?

   Samalla on pakko mainita, että luulin eläväni itse suhteellisen niukasti, mutta omat kulutuslukemasi ovat kyllä uskomattoman hienoja!

  2. Saa tiedustella, mutten halua kertoa. Matalapalkka-aloja on useampia, joten sen verran voin kertoa, että mun työ ei ole siivousta, hoitotyötä eikä asiakaspalvelua.

   Niin meillähän oli viime vuonna samat menot, 7200 €, joten kyllä säkin aika niukasti elät! 🙂

 2. Kyllä mä ainakin sanoisin, että bisnesmies oot tässä tapauksessa etkä jänishousu, sen verran hyvä diili kuitenkin kyseessä 🙂 Itse teen 4 päiväistä työviikkoa ja tykkään vaikka tietenkin palkka on pienempi.

  1. Kiva kuulla ja hyvä niin! Mielummin olen kyllä tuo ensimmäinen. Luultavasti viihdyn itse myös paremmin lyhennetyllä työviikolla, mutta kohtahan tämäkin selviää.

 3. Hyvin tehty, osaamistasi kaivataan ja hyvään hintaan nahkasi todennäköisesti möit 😉
  Edelleen olet siinä kurimuksessa, mistä pitäisi pois päästä: töissä toisen ehdoilla.

  1. Olin silloin ja olen yhä… ei meinaa päästä millään pois! Tosin tällä hetkellä ei kyllä ole halujakaan olla missään muualla kuin nykyisessä työssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.