Automatisoitu säästäminen 2 – Salaisuus säästöprosenttini takana

Viime vuonna sain pidettyä säästöprosenttini huippulukemissa, kun säästöön jäi 75 % tuloista. Tänä vuonna vauhti on ollut hieman hitaampaa, mutta silti kohtalaista. Miten teen sen?

Säästöprosentin taustalla on erittäin yksinkertainen automaatio, jonka jokainen voi toteuttaa itselleen sopivana. Kyseessä on automaattinen säästäminen. Se kannattaa, koska alun pienen ponnistuksen jälkeen rahaa ilmestyy säästöön kuin itsestään.

Automaattisen säästämisen periaatteet eivät ole muuttuneet ensimmäisen postauksen julkaisemisen jälkeen, mutta muistin virkistämiseksi ajattelin julkaista aiheesta esimerkin käyttäen omia lukujani.

Automaattisen järjestelmän asettamiseen tarvitsen nettotuloni ja kuukausittaisen kulutukseni. Kuukausittainen kulutukseni pysyy toivottavasti ensimmäisen kolmanneksen tasolla eli noin 800 eurossa/kk. Nettotuloikseni olen arvioinut 30 000 € vuodessa sisältäen päivätyön palkat, sivutulot ja osingot.

automaattinen säästäminen

Tällä hetkellä siirrän automaattisesti eri tileille osuuden nettopalkastani. Jokaisella tilillä olevan rahan on tarkoitus riittää yhdeksi kuukaudeksi ja jokaisella kulutusta varten olevalla tilillä on oma pankkikortti. Budjetti ei voi ylittyä, kun tilillä ei yksinkertaisesti ole enempää rahaa. Tiedän, että aina seuraavan kuukauden alussa tilille kilahtaa uusi raha, jonka voin jälleen käyttää sille varattuun tarkoitukseen.

Pommit-tilistä olen luopunut erillisenä tilillä, mutta sen sijaan keskustilille kertyy kuukausittain hieman puskuria yllättäviä menoja varten.

Joka kuukausi sijoituksiin/säästöön menee 1700 €, joka jakautuu automaattisesti valitsemallani allokaatiolla Seligsonin rahastoihin. Kulutukseen on varattu 800 €, jolloin tämän vuoden lopussa säästöön on mennyt vähintään 68 % tuloistani. Kun automaatio tekee suurimman osan työstä, jää minulle jää helppo osuus: ÄLÄ KOSKE MIHINKÄÄN!

15 vastausta artikkeliin “Automatisoitu säästäminen 2 – Salaisuus säästöprosenttini takana”

 1. Hei,

  itse en ikinä pärjäisi noin vähällä rahalla =) Tykkään käydä ravintoloissa, ja niihin kuluukin kuussa kohtuullinen määrä rahaa. Myös asumiskuluni ovat suuret, tällä hetkellä 1060€. Pääsen niukin naukin kuitenkin tavoitteeseeni sijoittaa osakkeisiin 500€+osingot kuukaudessa.

  1. Itse en taas voisi ikinä kuvitella käyttäväni yli 1000 euroa kuukaudessa. Tämä on täysin henkilökohtaista, mikä on kenellekin sopiva summa. Pääasia, että joka kuukausi jää jotain säästöön ja 500 + osingot on kyllä jo oikein mainio summa.

 2. Miten satunnaiset suuremmat kuluerät sopivat automatisoituun järjestelmääsi? Esimerkiksi minulla on seuraavassa kuussa 500 euroa ylimääräisiä vuosittaisia/satunnaisia kuluja. Miten hoitaisit tuollaisen tilanteen?

  1. Tällä hetkellä tuo menisi suoraan keskustilin puskurista. Välillä pidin jo pommit tiliä toistuvia, mutta satunnaisia kuluja varten. Näitä on kuitenkin itselläni tällä hetkellä sen verran vähän, että luovuin tuosta pommit tilistä kokonaan. Tällä hetkellä pääsen helpoimmalla, kun pidän pientä puskuria keskustilissä, mutta jos tulevaisuudessa harvoin toistuvien, mutta suurempien laskujen määrä kasvaa, niin todennäköisesti otan noita varten jälleen pommi tilin käyttöön.

 3. Tämä on kyllä hyvä systeemi. Itse olen siirtynyt samantyyppiseen automaatioon, tosin vasta kulutukseen liittyvissä menoissa. Hiljalleen pystyn nostamaan tuota säästöön siirtyvän rahan osuutta ja onkin totta että kun se menee jemmaan heti kun tilille tulee niin sitä ei tavallaan osaa kaivatakaan. Sulla on kyllä melkoinen tuo säästämisen/sijoittamisen prosentti!

 4. Kyllä omasta näkökulmastani tuo säästösummasi ja -prosenttisi on aivan käsittämätön. Hienoa, että joku pystyy tulemaan toimeen noin vähällä kulutuksella!

  Olen nyt keväästä alkaen pitänyt kirjaa perheemme tuloista ja menoista ja kertoo ehkä jotain, että kolmihenkisellä perheellämme menee ruokakauppaan sama summa rahaa kuukaudessa, joka sinulla menee kaikkiin menoihin yhteensä.

  1. Tällä hetkellä ei edes tee mieli käyttää enempää tai oikeammin käyttämisestä syntyisi vain omantunnontuskia, eikä niinkään nautintoja. Lapsi/lapset ovat varmasti kallis potti ja toivottavasti pääsen niistä joskus nauttimaan, mutta ei ihan lähiaikoina.

 5. Jos sinulla on useampi pankkikortti käytössä, niin tulee tästä myös maksettavaksi enemmän korttien kk-maksuja.. Näin ollen itse en näe järkevänä maksaa n. 2 euroa kuussa pankkikortista, jonka tilille siirtyy se 50 e kuussa. Vai oletko löytänyt jostain kuluttomia kortteja? 🙂

  1. Meillä vastike on 96 euroa / kk ja lämmitys/sähkö on reippaasti alle tuon. Tosin kyseessä onkin vain pikkuruinen rivari. Juu kyllä asuntolaina sisältää sekä koron, että lyhennyksen. Toistaiseksi olen pitänyt kumpaakin kuluna. Autoa ei ole, mutta tässä kohtaa huijaan kuluissa, koska minulla on sellaista mahdollisuus lainata, kuten olen kuluja käsittelevissä postauksissa kertonut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.