Tilinpäätös 2015 1/3 – Asuntosijoittaminen

asuntosijoittaminen-tilinpäätösKaikkien meidän numerofriikkien kunniaksi julkaisen tilinpäätöksen tällä kertaa kolmessa osassa. Kaikki luvut tulee käytyä tarkkaan läpi, mutta saan myös pidettyä postaukset inhimillisen pituisina. Ensimmäisessä osassa käsittelen sijoitusasunnot, toisessa sivutulot ja kolmannessa vedän yhteen koko paketin sisältäen kaikki tuloni ja menoni.

Sijoitusasunto nro 1

Vuosi 2015 jää ensimmäisen sijoitusasunnon osalta historian kirjoihin täydellisenä vuotena. Yksinkertaisesti mikään ei mennyt pieleen. Tämä on omissa asuntosijoituksissani aika harvinainen tapahtuma. Vuokralainen vaihtui kyllä kesken vuoden, mutta siitä huolimatta asunto ei ollut tyhjänä päivääkään. Pääsin jopa korottamaan vuokraa uuden vuokralaisen astuessa sisään. Uusi vuokralainenkin on ollut aivan mainio, siisti kuin mikä ja kassa on kilahtanut aina aikataulussa. Enempää ei voisi toivoa.

Vuokratuloja tuli täydeltä 12 kuukaudelta. Vastike on ollut noin 140 €/ kuukausi ja se on kokonaan vähennyskelpoinen. Muihin kuluihin olen laskenut lainan lyhennyskulut, pankin palvelumaksut sekä kilometrikorvaukset. Tulos verojen jälkeen 3004 euroa, mikä tarkoittaisi 9,65 % tuottoa kertyneelle omalle pääomalle. Asuntoa ostaessa laskin kassavirran 11 kuukauden vuokratuotoilla, joten täydeltä vuodelta tilanne näyttää vielä paremmalta. Kassavirta jäi aavistuksen alle 500 euroa positiiviseksi. Tähän on huomioitu kilometrikorvaukset, jotka ovat kulua, mutta raha ei ole liikkunut. Jos asuntosijoittaminen olisi aina tällaista, niin voisin jopa oppia pitämään siitä!

Asuntosijoittaminen_2015

Sijoitusasunto nro 2

Jos ensimmäisellä asunnolla oli kaikkien aikojen vuosi niin sama pätee myös asunnon 2 kohdalla. Suunta vain on täysin päin vastainen. Sen lisäksi, että asunto 2 sai kunniamaininnan kaikkien aikojen pahimpana taloudellisena virheenäni, hölmöilin vielä lisää vuokrien kanssa. Laitoin asunnon myyntiin jo kesällä ja ajattelin, että kauppa käy nopeammin, kun vuokralaista ei ole. Kaksi ensimmäistä kuukautta meni siihen, kun ajattelin että myyn asunnon itse. Energiatasoni oli tuossa kohtaa kuitenkin sen verran alhaalla, että en käytännössä tehnyt mitään ja tulos oli sen mukainen. Lopulta ymmärsin ottaa välittäjän. Vuokratuloja kertyi vain 6 kuukauden ajalta. Kuluista sain sen sijaan nauttia vuoden loppuun saakka. Voittoa kertyi huimat 76 euroa ja kassavirta jäi punaiselle noin 2,5K.

Asuntosijoittaminen_2015_asunto2

Yhteenveto

Varsinaisten tuloslaskelmien perusteella voittoa tuli 3080 euroa, mutta kun huomioidaan asunnon numero 2 myynnistä aiheutunut 11 165 euron suuruinen luovutustappio, niin voidaan todeta, että vuosi ei ollut aivan paras mahdollinen.

4 vastausta artikkeliin “Tilinpäätös 2015 1/3 – Asuntosijoittaminen”

  1. Vaikka sijoitusasuntosi näyttää ~10% ROE:ta niin oletan, että kassavirtasi oli kokonaisuudessa negatiivinen, koska se ei sisältänyt lainanlyhennystä vaan pelkät korot. Itselläni korot ovat 20% kokonaislyhennyksestä, joten oletan että sinun tapauksessa laina lyheni ~4000€:lla sijoitusasunnon 1 kohdalla. Tämä tarkoittaisi, että kassavirtasi oli noin 1000€ miinuksella. Tämä yhtälö toimii niin kauan kun asuntojen hinnat eivät laske ja työpaikka säilyy, mutta jos molemmatt eivät täyty niin se tietää ongelmia. Tämän takia en pidä asuntosijoittamista normaalille bullerolle kannattavana.

    1. Itse asiassa seurailen kassavirtaa erikseen. Siinä olet oikeassa, että tuon tuloslaskelman perusteella kassavirtaa ei saa. Lainan lyhennyksiä kertyi kuitenkin vain 2664 euroa eli kyllä tuo ilmoittamani verran plussalle jää.

  2. Hyvä kirjoitus. Olen täsmälleen samassa tilanteessa, kuitenkin sain myydessä omani pois. Mutta eipä juuri muuta. Miksi sitten takki on niin tyhjä? Tunne, että omistat asunnon tuolta, tuo vauraamman olon? Olin myös yhtiön hallituksessa, ja nyt kaikki yhteiset jutut ja ystävät ovat taaksejäänyttä elämää. Lisäksi sen kahdeksan vuoden omistajuuden jälkeen lainaa olin vähentänyt melkein satatuhatta. Eipä olisi muuten jäänyt säästöön. Mutta, stressiä ei ole. Se on parasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.