Näin häviät rahaa nettisivuilla

nettisivuihin-sijoittaminen-eiNettisivuihin sijoittaminen on helppoa ja tuottoisaa – paitsi jos sijoitat kuten minä. Ajatus on sama kuin muussakin sijoittamisessa. Ostetaan ”virtuaalikiinteistö” eli nettisivu, joka tuottaa taaloja omistajan taskuun kassavirtana ja mahdollisena arvonnousuna. Oma kokemukseni ei ollut aivan näin ruusuinen ja toivottavasti se auttaa sinua välttämään kalliita virheitä.

Aikaisemmin ajattelin, että internetissä rahan tekeminen on täyttä kusetusta. Yleensä ajatus on mallia ”Tehdään nettisivu siitä miten tehdään rahaa netissä tekemällä sivu siitä miten tehdään rahaa netissä.”  

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Itse kiinnostuin nettisivuihin sijoittamisesta suosikki blogini Mad Fientist kautta. Blogista löytyy kaksi erittäin mielenkiintoista podcastia, joista ensimmäisessä on haastateltavana on Billy Murphy (ForeverJobless.com) ja toisessa Justin Cooke (EmpireFlippers.com). Kävi ilmi, että kyse on ihan oikeasta sijoittamisesta, joten päätin antaa nettisivuihin sijoittamiselle mahdollisuuden.

En sentään samalta istumalta singahtanut ostoksille, vaan käytin kaiken mahdollisen ylimääräisen ajan aiheeseen tutustumiseen. Suorastaan ahmin tietoa ja innostus aiheeseen lisääntyi. Ehkä parin kuukauden ajan pystyin hillitsemään itseni, mutta sen jälkeen innostus kävi vastustamattomaksi.

SIMSALABIM!

Ja pian P.Ohatan portfoliossa oli uusi tulokas, ihan aito ja oikea nettisivu. Sivusto oli hinnoiteltu 20 x kuukausittaiseen liikevaihtoon nähden, jolloin hintalappu oli 500 $.

Tyypillisesti nettisivut on hinnoiteltu 10-20 x kuukausittaiseen liikevaihtoon nähden ja hinnat vaikuttaisivat olevan nousussa samalla, kun useammat kiinnostuvat aiheesta. Osakesijoittamisessa 5% osinkotuotolla alkuperäisen sijoituksen saisi takaisin 20 vuodessa! Puhutaan siis aivan erilaisesta tuotto-odotuksesta. Luonnollisesti myös riskit ovat aivan toista luokkaa kuin osakesijoittamisessa.

Miten nettisivulla voi tehdä rahaa?

Jos täysiä huijauksia ei lasketa, niin sivustoja on oikeastaan kolmea eri tyyppiä:

 • Mainokset sivustoilla (Google Adsense yms)
 • Tuotteiden tai palveluiden myynti (Dropshipping yms)
 • Kumppaneiden palveluiden/sivustojen promoaminen (Affiliate)

Itse päädyin sivustoon, jonka liikevaihto perustui puhtaasti Adsenseen. Riskinä on tietenkin Googlen mielivalta, mutta toisaalta se on nettisivusijoittamisen yksinkertaisin muoto ja helpoin aloittelijalle. Tarvitaan vain sivusto, jossa on kävijävirtaa ja aina parempi jos kävijät löytävät sivuston hakukoneiden kautta. Sivustolle tarvitaan oikeaa sisältöä, jonka lomassa voi näyttää mainoksia ja kun kävijät klikkaavat mainoksia virtaa rahaa sivuston omistajan taskuun.

Kuvittelin hankkimani tiedon perusteella voivani ostaa nettisivun ja pienellä virityksellä moninkertaistaa kävijämäärän, vaan toisin kävi. Pari tuntia pientä tuunausta sivustolle… ja muutamassa päivässä kävijämäärä tipahti käytännössä nollaan. Kiitos ja kumarrus – se oli nopeimmin hukkaamani viisisatanen koskaan.

Mikä meni vikaan?

Eittämättä isoin virheeni oli sivuston sivujen linkkien/osoitteiden muokkaus. Jos joku sivu saavuttaa tietyn aseman netissä, ei linkkiä voi muokata. Sama kuin kääntäisi postit uuteen osoitteeseen, mutta jäisi asumaan vanhaan – vanha laatikko jää tyhjäksi ja uuden laatikon löytäminen vie pitkän aikaa, jos löytyy ollenkaan (Ei tarkoitettu kritiikiksi postilaitokselle).

Uuden sisällön lisääminen sivustolle on selvästi turvallisempaa kuin kajoaminen olemassa olevaan sisältöön. Jälkeen päin on helppo ajatella, että noviisina olisi kannattanut rauhassa lisätä sisältöä ja vähitellen testailla mikä toimii.

Mitä jäi käteen?

Oma ymmärrykseni nettimaailmasta ja nettisivustoista sekä hakukoneoptimoinnista lisääntyi merkittävästi. Paha sanoa onko uusi osaaminen oppirahojen arvoista, mutta tuskinpa tämä tutkimus jää tähän. Kun haavat on nuoltu, on aika uudelle tutkimukselle aiheen parissa.

Käteenkin sentään jäi jotain. Uusi osaaminen alueelta antoi tarvittavaa lisärohkeutta ja uskalsin avata suuni oikeassa paikassa. Päädyin lopulta tekemään pienelle yritykselle nettisivut. Lopputuloksena tyytyväinen asiakas ja itselleni uusi tulonlähde.

Yhteenveto

Aikaisemmin elämässäni olen innostunut monista asioista, mutta en koskaan toteuttanut mitään. Pöytälaatikkoajatuksia kertyi kertymistään ja liiketoimintasuunnitelmiakin useampi kappale. On hyvä pohtia asioita ja välttää hätäpäissä tehdyt virheet, mutta jos ei ikinä uskalla yrittää, ei myöskään onnistu. Yrittämällä saa joko oppia tai onnistumisia – itse olen keskittynyt toistaiseksi lähinnä oppimiseen.

Tästä seikkailusta ei koskaan tule mitään jälkeä kuukausikatsauksille, koska koko tutkimus on tehty firman piikkiin. Se, että ansaitsen sivutyöllä lisätuloja, joita en tarvitse elinkustannusten rahoittamiseen mahdollistaa oheisen kaltaiset kokeilut. Kyse on tavallaan ”leikkirahasta”. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että kyllähän se ottaa päähän kun hukkaa vaivalla ansaittuja rahoja.

Jos kaikesta huolimatta koet samanlaista tarvetta rahan hävittämiseksi, niin edellä mainittujen lähteiden lisäksi opintomateriaalia on tarjolla Niche Pursuits ja Smart Passive Income sivustoilla. Suosituin paikka itse kaupankäyntiin on Flippa.com.

13 vastausta artikkeliin “Näin häviät rahaa nettisivuilla”

 1. Sekunnin mietin että pitäisikö investoida… mutta ei, olen liian laiska ja tuo myös poikkeaisi liikaa sijoitussuunnitelmastani. Suurimmat virheet olen tehnyt juuri tuolla poukkoilulla =)

  1. Toistaiseksi omat saavutukset ovat samat, aina kun keksii lähteä poukkoilemaan niin takkiin tulee. Ehkäpä joku kerta vielä osuu kohdalle… tai sitten ei.

 2. Linkkejäkin voi kyllä muokata, mutta silloin täytyy käyttää 301 redirectiä. Jos tekemistäsi muutoksista ei ole kovin kauan aikaa, voi tilanteen mahdollisesti vielä pelastaa 301:sten avulla.

  Näin yleisemmin olen tullut itse tosi varovaiseksi nimenomaan Adsensen kanssa. Useammallakin sivustolla Adsense on tuottanut ensin kohtuullisesti, mutta pikku hiljaa tulot ovat romahtaneet. Näin siitä huolimatta, vaikka sivuston kävijäprofiili ei ole muuttunut.

  Mielestäni paras / turvallisin sivusto on semmoinen, joka tuottaa tuloja vähintään AdSense- ja affimainosten kautta. Toki parempi vielä jos mukana on muitakin tulonlähteitä (oma mainosmyynti tms).

  1. Kiitos vinkistä! Valitettavasti tuosta on jo hetki aikaa eli kyseistä sivustoa ei enää pelasta mikään, mutta laitan korvantaakse.

   Olen samaa mieltä kanssasi ja sivustoihin pätevät samat ajatukset hajauttamisesta kuin perinteisempäänkin sijoittamiseen ja miks ei ihan arkeenkin, mitä enemmän tulonlähteitä sen parempi.

 3. En ihan täysin ymmärtänyt tuota bisnestä, mutta mites tämä oma sivustosi? Kai tämä edes jotain pennosia tuottaa?

 4. Mielenkiintoinen kokeilu. Yleensä näihin kaikkiin vastaaviin asioihin eli toisten kopioimiseen pätee mielestäni sama lause: Jos se olis niin helppoa kuin mainostetaan niin kaikki tekis niin. Epäonnistumisista oppii monesti enemmän kuin asioista, jotka menee putkeen.

  Itse en ole koskaan kokeillut vastaavaa, joten tästä asiasta ei ole kyllä kokemusta. Ei kannata ehkä kuitenkaan lopettaa yhden kokeilun jälkeen vaan yrittää uudestaan omien virheiden analysoinnin jälkeen. Tsemppiä!

  1. Kiitti! Näinhän se taitaa mennä ja eiköhän sitä uutta intoa taas löydy kun alkavat taalat poltella firman tilillä. Ei kyllä ihan jatkuvasti viitsi tehdä kokeita, että jää välillä joku pennonen säästöönkin.

 5. Heh,

  Tuli ostettua tuolta Flippa.comista oma peli. Kyseessä yllättävän koukuttava, yksinkertainen peli. Kilpailijoita n. 10. Hintaa oli huimat $40, entinen omistaja kertoi että sellaiset $22/kk olisi realistinen tuotto, ja siinä on pysytty. Nyt olen siis n. $10 voiton puolella.

  Nyt pitäisi keksiä millä tuota saisi markkinoitua helposti. Jos P. Ohattaa kiinnostaa, niin ota toki yhteyttä niin keksitään jotain. Uskoisin että tämän pelin avulla häviämäsi $500 olisi mahdollista tienata takaisi. Takuuta toki en voi antaa.

  1. Vaikea kyllä ymmärtää, miksi kukaan myisi sijoitusta, joka tuottaa yli 50 % kuukaudessa – ellei tuotteen eliniän odotusarvo ole << 2 kuukautta.

 6. Tuolla tavalla hävisin itsekkin alkuun muutamia satasia oppirahoja. Nykyään teen itse sivuja ja myyn niitä Flippan kautta. Kuukaudessa tulee lähemmäksi tonni ylimääräistä rahaa muiden töiden ohella.

  Kokemuksen kautta näkee aika helposti mihin sivustoihin kannattaa sijoittaa ja mihin ei. En itse lähtisi laittamaan rahaa ollenkaan alle 5000€ maksavaan nettisivuun.

  1. Oppirahoiksi nuo lähinnä olin ajatellutkin, tosin ei olisi haitannut vaikka heti olisi tärpännyt. Katsotaan nyt jos jossain välissä innostuu tästä ideasta uudemman kerran. En kyllä pistä vinkkejä ollenkaan pahakseni 😉

 7. Ostaessa sivustoa saisi mielellään olla valmis suunnitelma sille että miten sivustot tuotot saa kasvamaan, eikä miettiä sitä vasta sitten kun kaupat on tehty 🙂

  Lisäksi, tulisi tutkia sivuston analytiikkaa ja selvittää liikenteenlähteet – ja kuinka vakavaraisia ne ovat. Voi nimittäin käydä niin että myyjä ohjaa liikennettä sivustolle omista lähteistään (esim. muilta hänen omistamilta sivustoilta) ja jostain kumman syystä ne sitten katoavat kun kaupat on tehty…

  Omien nettisivujen tai blogin luominen tienaamismielessä on toki myös mahdollista, mutta se vie tietenkin enemmän aikaa ja vaivaa. Toisaalta, omilla sivustoilla voi päästä hyviinkin tuloksiin jos vaan jaksaa panostaa aikaa sivustojen kehitykseen. Jos tämä kiinnostaa, niin siitä löytyy lisää infoa mun sivustolla: https://rahaanetista.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.