Kuukausikatsaus 5 2015 – 202 971 €

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-minMitä ihmettä? Kolmannesvuosikatsaus on vielä tuoreena mielessä ja nyt jo pukkaa uutta katsausta tuloihin, menoihin ja varallisuuteen. Alunperin ajattelin, että kolmannesvuosittainen seuranta olisi riittävä, mutta vähitellen olen huomannut, että vaikka numerot tulevat oikein raportoitua, osa tekemistäni asioista saattaa unohtua. Jotta kaikista fiksuista ja myös vähemmän fiksuista päähänpistoistani tallentuisi mustaa valkoiselle, olen päättänyt siirtyä kuukausikatsauksiin.

Tarkoitus on pitää katsaukset sopivan lyhyinä ja ytimekkäinä. Toivon samalla tiheämpien katsausten tuovan paremmin esille syy- ja seuraussuhteita. Tavoitteena on siis tuottaa parempi päiväkirja, josta voin ottaa opikseni tulevia päätöksiä tehdessäni.

Tulot, menot ja säästöprosentti 5 / 2015

 • Nettotulot  2097 €
 • Kustannukset 668 €
 • Säästöprosentti 68,1 %

Tulot & Menot

Ansiotuloja kertyi 2003 euroa ja loput olivat osinkotuloja kotimaisista yhtiöistä suorien osakesijoitusteni kautta. Henkilökohtaisia sivutuloja minulla ei ole, vaan nämä kertyvät nykyisin yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Myöskään sijoitusasuntojen tuloja tai menoja ei ole huomioitu, koska kaikki tulot sitoutuvat käytännössä asuntoon ja realisoituvat vasta kun asunnon myy tai kun velkavipu on huomattavasti nykyistä pienempi. Raportoin yrityksen tulot ja asuntojen laskennalliset tulot vasta vuoden lopussa.

Kustannuksia kertyi 668 euroa mikä on selvästi vähemmän kuin pitkään aikaan! Täytyi oikein tosissaan jo miettiä, että olenko unohtanut jotain, mutta kun käteistä ei ole ollut ja kaikki tilit on käyty läpi, niin kulutussumma on jämpti. 

kuukausittainen-kulutus

Kahden hengen taloudessa ruokailuun ja asumiseen liittyvistä kuluista lankeaa puolet omalle kontolleni. Lainan lyhennys on edelleen mukana kuluissa ja tulee toistaiseksi pysymään kuluna. Päivätyössä on tarjolla aamu- ja välipalat, joten ruokakulut jäävät todella alhaisiksi ja ravintoarvoista ei tarvitse olla huolissaan. Ravintolat kohdassa on huomioitu lounasseteleiden ennakonpidätys. Työpaikassani lounasetua ei vähennetä palkasta, vaan sen voi joko ottaa palkan päälle tai jättää ottamatta. Tästä syystä lasken vain ennakonpidätyksen omaksi kulukseni. Autoa en omista, mutta sellaista voin tarvittaessa lainata, joten kuluissa on mukana erittäin edullista autoilua polttoaineen hinnalla. Muuten ei juuri ole tullut tuhlailtua.

Varallisuus & Tunnusluvut

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat-5-2015

Kurssikehityksen suhteen kuukausi oli melko neutraali. Ostoksia sen sijaan tein enemmän kuin aikoihin. Rahastoja ostin itse 1000 eurolla ja lisäksi sivutoimisen yritykseni kautta 750 eurolla. Vuoden vaihteessa tein verosuunnittelua ja tuolloin kertyi hieman liian suuri käteispuskuri, josta ei paljon jäänyt toukokuun jälkeen jäljelle. Nyt kun kurssit hipovat ennätyslukemia ja Osinkokuninkaita syntyy kuin sieniä sateella, päätin myös itse perustaa osinko sijoituksiin keskittyvän salkun. Hankintaperusteluni eivät ehkä ole aivan samat kuin yleensä osinkosijoittamisessa tai kasvaviin osinkoihin keskittymisessä, vaan itselleni tuo on enemmän ”pelisalkku”. Uusien ostosten taustasta kerron tarkemmin jatkossa ja mielenkiinnolla odotan miten tämän hairahduksen kanssa lopulta käy.

talouden-tunnusluvut

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudeksi olen laskenut vain oman pääomani osuuden sijoituksistani ja stressilukua lasken vuosissa.

Muut tapahtumat

Sivutyö jäi toukokuussa kesätauolla ja taalojen takomisen ääreen palaan jälleen elokuussa. Näin ainakin olisi tarkoitus, mutta tulevia sopimuksia ei vielä ole lyöty lukkoon, joten kesällä riittää jännitettävää. Pieni hengähdys iltatyöstä tulee kuitenkin mainioon saumaan ja on mukava päästä täydentämään energiavarastoja.

Pari päivää sitten vaihdoin hosting palveluni tarjoajaa. Aikaisemmin käytössä oli kotimainen pikku pulju, mutta nyt uusi osoite on Hostgator. Hinta on aavistuksen aikaisempaa kalliimpi eli alennusten kanssa reilut 200 dollaria 3 vuoden ajalta. Käytettävyys on kuitenkin merkittävästi parempaa ja esimerkiksi sivujen latausaika putosi puoleen aikaisemmasta. Lisäksi tein pienen pieniä muokkauksia blogiin. Esimerkiksi kaikki Excel-taulukot löytyvät nyt valikosta työkalujen alta.

Toivottavasti uusi vauhti ja uudet kujeet tarjoavat miellyttävämmän lukukokemuksen!

Edit 5.6. Sijoitusasunnot, sivutulot, nettovarallisuus, sijoitusvarallisuus ja stressiluku selvennetty.

14 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 5 2015 – 202 971 €”

 1. Ihmettelin pieniä asumis- ja ruokakustannuksiasi, mutta teitähän onkin kaksi. Yksineläjän taloudessa kuluja tulee enemmän. Oma stressilukuni on onneksi 125, mutta ei silti ole kovin rikas olo.

   1. Nettovarallisuus jaettuna yhden kuukauden kuluilla. Tai näin ainakin ymmärsin siitä Saiturin artikkelista.

   2. Näinhän tuo menee. Sun luku alkaa olla jo sen verran komea, että voit hyvin siirtyä laskemaan sitä vuosissa. Tosin hyvältähän tuo näyttää, kun on iso luku!

 2. Noin alhaiset kulut, vaikka lainan lyhennyskin on laskettu mukaan… huh huh!
  Itse olin aiemmin tyytyväinen, jos kulut jäivät alle 1000€/kk. Nyttemmin työpisteeni vaihtelee miten sattuu, joten jouduin ostamaan helmikuussa auton ja tällä hetkellä edestakainen työmatka 260km ja tähän kun yhdistetään vuokralla yksin asuminen Helsingissä. …Kuukausikulut vähintäänkin 1500€/kk. Esimerkiksi toukokuussa autosta aiheutuvat kulut (ei ole autolainaa) ja vuokra muodostivat jo 1350 euron kulut.

  1. Täytyy myöntää, että oli poikkeuksellisen hyvä kuukausi. Ostaminen on vain tavallaan unohtunut. Oletan kuitenkin omien menojeni nousevan ennemmin tai myöhemmin sinne tonnin hujakoille.

   Aika karmeasti tulee kilometrejä! Ja myös tunteja. Ehkä tuon tilapäisesti kestää, mutta pitkällä aikavälillä voi alkaa rasittamaan. Eikä autoilun kustannukset tule ainakaan ihan lähiaikoina pienenemään. Itsellä on onneksi mahdollisuus lainata tarvittaessa autoa, mutta omaa tuskin tulee hankittua ellei ole aivan pakko. Toivottavasti on vaikka hyvät podcastit, että saat tehokkaasti hyödynnettyä autoilun!

 3. Hyvä kuukausi! Itsellä oli tässä kuussa todella paljon tilaisuuksia joissa sain syödä ilmaiseksi, mm. työnantajan järjestämissä ylityörupeamissa saimme myös safkaa palkan päälle. Helpotti ehdottomasti tätä pitkältä tuntuvaa kuukautta.
  Pääsetkö lainkaan kesälomalle tänä vuonna? Itse ajattelen, että lomalla haluan elää stressittä, mutta lomasta aiheutuvat kustannukset pyörivät etukäteen mielessä. Mulla on tulossa kesälomareissut tässä kuussa, ja lomarahat saan vasta heinäkuussa (ne tarkoitus säästää). Tässä kuussa tuskin pääsen säästötavoitteeseeni, sillä matkakuluja ja majoituskuluja reissuista väistämättä aiheutuu. Onneksi osan matkapäivistä pääsemme majoittumaan ilmaiseksi. Toisaalta, aion matkalla ja lomalla saada kroppaa palautettua tietokonetyön aiheuttamista ongelmista, eli esim. hierojalla käynnin suhteen en laske senttejä… ja liikunnallisen harrastuksen leirimaksun pohtiminen saa loppua nyt 😀

  1. Todennäköisesti syksyllä on tiedossa viikon palkaton, mutta kesällä ei lomasta juurikaan tarvitse haaveilla. Normaalia lomaa ehti kertyä kaksi päivää ja onneksi Juhannuksena tulee sentään yksi ekstra vapaa.

   Ehdottomasti kannattaa lomasta nauttia ja aivan jokaisesta sentistä ei kannata huolta kantaa, kun nyt jokseenkin järkevänä kulutuksen saa pidettyä!

 4. Stressiluvun laskeminen nettovarallisuudesta ei anna kaikille oikeata kuvaa todellisesta tilanteesta, koska monilla siihen kuuluu myös omistusasunto tai osa siitä. Mikä tarkoittaa sitä, että kun sen joutuu myymään, muuttuvat menot selkeästi suuremmiksi ja stressiluku pienenee huomattavasti. Lainanhoitokulut ja yhtiövastike tietysti vaihtuvat vuokraksi. Voi olla, että joillakin tässä tapauksessa eivät edellämainitut kuluerät ole pienempiä kuin vuokralle siirtyminen, mutta suurimmalle osalle ei näin käy. Ei tietysti kaikille, mutta niille joilla on omistusasunto eikä sijoitusasuntoja. Itse käyttäisin vain likvidejä varoja stressiluvun laskemiseen.

  Asuntojen todellinen arvo ei myöskään ole itse markkinahinta joka on saatu toisen vastaavan myynnistä vaan se hinta minkä siitä saa kun sen omansa myy. Kaikki asuntomyynnit ovat tapauskohtaisia ja yhdestä asunnosta saatu hinta ei vastaa toista. Eikä varsinkaan siinä tilanteessa, kun on pakko myydä asuntona.

  Tämän kaiken sijaan likvidit varat ja niiden arvo määräytyvät markkinoilla ja siten ne kertovat paremmin todellisuuden, jossa suurin osa ihmisistä elää. Suurimmalla osalla, kun ei ole sijoitusasuntoja. Likvidit varat saa myös käyttöönsä muutaman päivän sisään.

  Ehkä olen väärässä tässä asiassa, mutta eriäviä mielipiteitä on hyvä esittää, jotta saadaan aikaan keskustelua mikä vie meitä kaikkia eteenpäin.

  -TT

  1. Erittäin hyvin poimittu, perinteisesti stressiluku on laskettu nettovarallisuudesta. Toisaalta kyse on siitä, mitä haluaa stressiluvun kuvaavan.

   Tilanne on etäisesti vähän kuin vertaisi current ratiota ja quick ratiota. Varasto on omaisuutta, mutta toisaalta se voi olla hyvinkin epälikvidissä muodossa. Kuuvaavat samaa asiaa, mutta hieman eri näkökulmasta.

   Vain likvidien varojen käyttö itselläni antaisi kuitenkin kokonaistilanteesta kauempana todellisuudesta olevan luvun juuri sijoitusasunnoista johtuen. Vaikka markkinahinta ei ehkä ole aivan tarkka, on se kuitenkin hyvin lähellä todellisuutta, varsinkin pienissä asunnoissa, joissa kaupankäynti on suhteellisen vilkasta.

   Itselleni fiksuinta olisi varmaan, että stressilukuni kuvastavaisi jatkossa eläkekassan määrää vuosina. Näin näen helposti missä olen menossa 4% – 3% säännön käänteislukuna. 30 hujakoilla voikin sitten alkaa jo harkitsemaan päivätöistä luopumista.

   Eläkekassaan kuuluu sijoitusvarallisuuteni eli oman asunnon osuus jäisi pois tuosta nykyisestä stressiluvusta. Onneksi tuo osuus on melko pieni, joten suuren suurta muutosta luvussa ei tapahtuisi. Asunnotta on mahdotonta olla ja juuri kuten sanoit, asunnon myyminen vaikuttaa todennäköisesti kuluihin, jotka puolestaan vaikuttavat stressilukuun. Toisaalta stressiluku ei muutenkaan ole tarkka mittari siitä miten kauas omaisuus todellisuudessa kantaa.

   Täytyy vielä hieman tehdä ajatustyötä tuon eteen, mutta jos päädyn jättämään oman asunnon pois tuosta stressiluvusta, luultavasti myös nimeän sen uudelleen, koska kyse ei ole enää ”perinteisestä” stressiluvusta. Kiitos taas hyvästä sparrista!

 5. Hienoja lukuja! Uskomattomilla kuluilla elelet. Itse aloitin säästöprojektin muutama vuosi sitten lähinnä taloudellinen riippumattomuus-blogin johdosta. Nyttemmin näen maailmaa hieman eri kantilta; en haaveile edes eläköitymisestä. Työ tuntuu mielekkäältä lisältä elämään, opettaa uutta ja lisää sosiaalista kanssakäymistä. Mitä suunnitelmia sinulla on sen jälkeen kun olet päättänyt luovuttaa työelämän suhteen?

  1. Enpä ole itseasiassa kovinkaan paljon miettinyt elämää eläkkeen jälkeen. Ajatukset suuntautuvat tällä hetkellä enemmän tavoitteen saavuttamiseen. Työ täydellisen eläkkeen suunnitteluun on kyllä jo käynnistynyt ja tästä tulossa tarkempaa tarinaan, kunhan saan omat ajatukset selville.

   Oma tilanteesi on myös aika mahtava ja toivon, että pääsen joskus siihen tilanteeseen, että koen työn mielekkäänä lisänä. Ehkäpä tämän voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden ja työn vapaaehtoisuuden myötä. Tai ehkä kyse on vain sopivasta työn ja vapaa-ajan suhteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.