Herätys vuokralainen!

vuokra-asuntoTähän vuodenaikaan vanhat vuokralaiset lentävät usein pesästä ja uusia tulee tilalle. Itselläni oli edessä sijoitusasunto numero 1:n vuokralaisen vaihto.

Edellinen vuokralainen oli mitä mainioin tyyppi ja asunto oli hänen jäljeltään lähes asumattomassa kunnossa. Edes yhtään reikää ei ollut laitettu seinään. Mielelläni olisi
n hänet vielä pitänyt, mutta kuulemma oli aika muuttaa hieman isompaan ja useamman ihmisen asuntoon.

Oma suosikkini vuokralaisen hakuun on ehdottomasti oikotie.fi. Ilmoitukset säilyvät palvelussa julkaisun jälkeen ja kun sinne on kerran tehnyt ilmoituksen, on uudelleen julkaiseminen todella helppo ja nopea tehtävä. Ainoat minulle jäävät toimenpiteet ilmoituksen jälleenjulkaisemista varten ovat päivämäärien vaihto ja vuokran korotus.

Laitoin taas vanhaan malliin ilmoituksen esille ja parin päivän sisään meilissä oli toistakymmentä yhteydenottoa. Yhteenkään en vastannut.

Kyseisellä alueella vuokra-asunnon hakua voisi verrata työnhakuun. Vuokralaisia riittäisi enemmän kuin asuntoja on tarjolla, joten vuokranantajana minulla on reilusti valinnanvaraa. Oikotiellä on sähköinen lomake, josta voi lähettää vuokranantajalle viestin ja juuri lomakkeen kautta näitä kilahti meiliin iso kasa. Miksi en sitten niihin vastannut?

Jokaisessa itselleni saapuneessa yhteydenotossa oli vakioviesti ”Olen kiinnostunut kohteestanne”. En saanut vuokralaisista minkäänlaista tietoa, vaikka lomake tarjosi mainion tilaisuuden esitellä itsensä.

Vuokralaisten kannalta tilanne on tällä hetkellä se, että jos haluat vuokrata asunnon sinun täytyy erottua joukosta! Nopealla googlauksella löytyi esimerkiksi IS:n artikkeli aiheesta, jossa vinkit ovat itseasiassa ihan käyttökelpoisia. Jo näillä vinkeillä olisi asunnon löytyminen ollut paljon lähempänä, kuin mitäänsanomattomalla viestillä.

Sijoitusasunto on oma pikku höpönassuni ja oikotieni ikuiseen onneen, joten toivon aina löytäväni kunnollisen ja tunnollisen vuokralaisen.

Vuokralaisena sinun kannattaa ymmärtää, että olen vuokranantajana kiinnostunut vain kahdesta asiasta:

 1. Vuokra kilahtaa ajallaan tililleni
 2. Asunto pysyy ensiluokkaisessa kunnossa

Vuokralaisena voit yllättää minut positiivisesti ja kertoa miten suoriudut kahdesta yllämainitusta velvollisuudestasi. Tällä kertaa asunnon sai ensimmäinen henkilö, joka otti minuun yhteyttä puhelimella. Hän kuulosti puhelimessa luotettavalta ja lähetti itsestään lisätietoja lomakkeen kautta. Kyseessä on nuori henkilö, joka oli ensimmäistä kertaa muuttamassa pois vanhempien luota. Hieman epäilytti, että uskaltaako asunnon niin nuorelle antaa, mutta tapaamisessa kaikki täsmäsi. Lopulta hän sai uuden kodin.

Siitä en tietenkään voi olla varma, että kaikki sujuu kuin elokuvissa, mutta so far so good.

Vuokralaisen vinkit top 5

 • Ota yhteyttä sekä sähköisesti että puhelimella
 • Kerro miten suoriudut vuokranmaksusta (työpaikka, palkka, luottotiedot yms)
 • Kerro itsestäsi (miten varmistat, että asunto pysyy kunnossa, suositukset edelliseltä vuokranantajalta, ole kiinnostunut ja innokas asunnosta)
 • Mieti mitä sähköpostia käytät (keke69@kukkelikuu.ninja ja voit olla varma, että vastausta ei kuulu)
 • Pukeudu tapaamiseen siististi ja ole oma itsesi (kusetus loistaa pimeässä!)

Kaikki eivät välttämättä halua yhteydenottoja sekä puhelimitse että sähköisesti, mutta omalla kohdallani asunnon on saanut aina henkilö joka on näin tehnyt.

6 vastausta artikkeliin “Herätys vuokralainen!”

 1. Hahaa, minäkin sain eilen juuri irtisanomisilmoituksen vuokralaiseltani. Vaan kun asunto on myös sellainen, että se menee kuin kuumille kiville, niin hätä ei todellakaan ole tämän näköinen. 🙂

 2. Kaupunki varmaan vaikuttaa aika paljon tuohon, minkälaista kysyntää on.

  Itsellä ongelmana ollut lemmikit: kaksi pientä koiraa koetaan usein uhaksi asunnolle, ja lähes kaikissa yksityisten asuntoilmoituksissa on ”ei lemmikkejä”. Siksi olen mieluummin mennyt helppoa reittiä ja vuokrannut kaupungilta ja opiskelija-asuntosäätiöltä. Ei nuo koirat tee tuhoja, mutta onhan se ihan mahdollista, että kynsistä jää jälkiä lattiamateriaaliin sen kestävyydestä riippuen. Toki vuokralaisena olen siitä valmis korvauksen maksamaankin, mutta onhan se aina ekstrahommaa esim. laittaa uusi laminaatti.

  1. Ehdottomasti sijainnilla on iso merkitys. Itse olen myös systemaattisesti kieltänyt koirat asunnossa ja kun omassa kodissani sellainen pyörii, niin lattiat ovat myös asiaan kuuluvassa kunnossa. Lattian vaihto on sen verran työläs projekti, että en henkilökohtaisesti viitsi vuokra-asuntojen kanssa ottaa mitään riskiä.

 3. Olen täysin samaa mieltä lemmikeistä. Vuokralaisen vaihtuessa ei ole mitään halua tehdä lattiaremonttia. Varsinkin lankkulattian kunnostaminen on jo urakkana sellainen, että ei kiitos. Kaiken lisäksi kaikki tämä remonttiin kuluva aika on pois asunnon tuotosta. Pääsee paljon helpommalla, kun valitsee suoraan lemmikittömän vuokralaisen. Muutenkin asunnon ylimääräinen kuluminen nopeuttaa tulevan remontin tarvetta. Näihin seikkoihin kannattaa asuntosijoittajana kiinnittää huomiota.

  1. Eipä sitä helposti tule lemmikin kanssa ajateltua miten paljon oikeasti syntyy ylimääräisiä kustannuksia asunnon omistajalle. Kuten Janus sanoit, paljon helpommalla pääsee, kun ottaa lemmikittömän vuokralaisen, koska heitäkin markkinoilla riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.