Säästövinkit TOP 5

saastovinkki-puolita-pesuaineNyt on taas aika ottaa historiallinen askel eteenpäin blogissani ja päästää parempi puoliskoni, Neiti P.Ohatta, ensimmäistä kertaa eetteriin. Luonnollisesti täytyy ollaan jonkin verran päästään vialla, jos ei suhtaudu säästämiseen ja sijoittamiseen samanlaisella intohimolla kuin itse suhtaudun ja voinkin ilolla todeta Neiti P:n terveeksi. Hän on varsinaista säästönäpertelijöiden aatelia ja huomattavasti itseäni tarkempi kuluksen tarkkailija. Hyvät naiset ja herrat, saanko esitellä, Neiti P.

Minulle säästäminen on ollut pienestä asti luontaista. Järkevä rahan säästäminen tarkoittaa nimittäin usein myös luonnon säästämistä. Perinteiset jätä-neljän-euron-aamulatte-väliin-vinkit tuntuvat kuitenkin aika kuluneilta, ja omalla kohdallani myös turhilta. Minun vinkeistäni ei säästöä ihan älyttömästi kerry, mutta ainakin omalla kohdallani hyvä mieli ja puhtaampi omatunto painavat paljon.

Neiti P.Ohatan parhaat säästövinkit

1. Puolita asioita. Esimerkiksi astianpesutabletit voi huoletta puolittaa, pesutulos on silti yhtä hyvä. Pyykinpesussakin määrätty määrä pesunestettä on reippaasti ylimitoitettu. Itse laitan myös kasvojenpesuun käyttämäni vanulaput neljään osaan. Näin säästää paitsi vanulapuissa, myös kasvojenpesuaineessa, sillä ainetta kuluu vähemmän kun sitä laittaa pienemmälle pinnalle.

2. Käytä kestotuotteita. Myös yllämainitsemani vanulaput voi ommella itse vaikkapa valkoisesta pyyhekankaasta kestoversioina. Lisäksi esimerkiksi tiskirätit, talouspaperit, nenäliinat ja leivinpaperit voi kaikki hankkia kestoversioina.

3. Käytä kaunedenhoidossa elintarvikkeita. Itse käytän kookosölyä kasvovoiteena, vartalovoiteena ja huulirasvana. Deodoranttini loppuunkulumisen jälkeen olen ajatellut sivellä kainaloihini kookosöljystä, ruokasoodasta ja perunajauhoista tehtyä seosta. Käytetyt kahvinpurut sopivat hyvin vartalon kuorintaan. Kuivashampoon virkaa minulla toimittaa vehnäjauho, joka toimii itse asiassa brändättyä sisarustaan paremmin. Vehnäjauho toimii tosin vain vaaleissa hiuksissa.

4. Osta tarvitsemasi tavarat käytettynä. Itse ostan kaikki vaatteni (pl alusvaatteet) käytettynä. Enkä usko, että vaatteni näyttävät siltä. Jos viitsii nähdä vaivaa, voi muutamalla eurolla saada esimerkiksi nahkaiset saappaat, uuden silkkipaidan tai merinovillaisen neuleen. Itse olen löytänyt kaikki edellämainitut ja paljon muuta mm. Facebookin kierrätysryhmistä, tori.fistä ja Kierrätyskeskuksista. Myös huonekalumme ja mattomme ovat lähes kaikki käytettyinä ostettuja. ”Käytettynä” ostin myös isälleni joululahjaksi Taavi Soininvaaran uusimman dekkarin ja rikossarjan kolmannen tuotantokauden, molemmat täysin uusia, mutta hinta oli yli puolet vähemmän kuin kaupassa.

5. Syö kasvisruokaa. Lihan syömisen olen eettisistä syistä jättänyt väliin, mutta kasvisruoka on myös paljon lihaisia ruokaversioita halvempaa. Esimerkiksi soijarouheesta valmistettu spagettikastike sai veljenikin uskomaan sen olevan lihasta valmistettua, mutta hinta oli ainakin viisinkertaisesti halvempi. Spagettikastikkeen lisäksi meillä syödään paljon kaalilaatikkoa (soijarouheella), kasviswokkia ja erilaisia kasviskeittoja. Keittoihin on helppo lisätä kaapin perältä kaikki nuupahtaneet kasvikset; aina tulee vähän erilaista mutta silti maukasta.

Kiitos Neiti P! Säästönäpertely on taiteenlaji ja itsekin sitä tulee usein harrastettua. Muitakin rahatietoisia naisia ja saitureita on liikkeellä. Muista kuitenkin huolehtia ensin isoista linjoista esimerkiksi automaattisen säästämisen avulla.  

9 vastausta artikkeliin “Säästövinkit TOP 5”

 1. Tervehdys N. Pohatalle! Säästökohteiden valinta on varmaankin jokaiselle henkilökohtainen juttu – itse en koskaan osta kenkiä käytettynä, toisaalta en koskaan osta nahka-asuja uusina. Luonnonkuituiset vaatteet taas voi ”pestä” aina välillä pelkästään tuulettamalla, jolloin pesukerrat ja samoin vaatteden kuluminen vähenee.

  Kiitos näistä säästövinkeistä – toivottavasti piipahdat joskus kertomassa lisää niitä! Ja huumoria unohtamatta: Paras (ja samalla omalla kohdallani järjettömin) tipsi ikinä on Early Retirement Extremen Jacobin toteamus: ”muuta pois Suomesta”.

  1. Kiitos Pirjo kommentista! Terveiset menivät perille ja ehkäpä jossain vaiheessa uskallan tehdä Neiti P.Ohatalle omat tunnukset blogiin.

   Tuo tuulettaminen on kyllä hyvä konsti saada vaatteet pidettyä pidempään käyttökunnossa ja sopii varsinkin yhtä laiskoille pesukoneen käyttäjille kuin itse olen.

   Nostan hattua Jacobille! Ehdottomasti kokeilun arvoinen idea, varsinkin talvikuukausiksi.

 2. Heipä hei,
  ”Deodoranttini loppuunkulumisen jälkeen olen ajatellut sivellä kainaloihini kookosöljystä, ruokasoodasta ja perunajauhoista tehtyä seosta.” Anteeksi nyt, repesin kyllä totaalisesti pelkästä mielikuvasta 😀 Oletko ihan tosissasi? Mahtaa sotkea mukavasti vaatteiden kainalosaumat, varsinkin tummat puserot. Kuivuuko tuo töhnä edes vai muhii mukavasti koko päivän siellä kainalokuopassa? Suosittelen kokeilemaan vaikkapa kristallikiveä, joka kestää päivittäisessä käytössä ainakin vuoden verran.

  1. Kiva, että kirjoitukseni viihdyttää 😉 Tuo kuivuu kyllä ihan yhtä nopeasti kuin tavalliset dödöt, eikä sotke. Suosittelen kokeilemaan. Kristallikiveä olen kokeillut, mutta se ei ainakaan minulla riitä vaikken ole edes kova hikoamaan. Kristallikivihän on lisäksi tehty alumiinikivestä, jonka terveellisyydestä on ollut paljonkin polemiikkia.

 3. Hienoja pihistelyvinkkejä, mutta vihannekset ovat myös energiaköyhempiä kuin liha, joten jos oikeasti aletaan pihistelemään, niin olisi myös hyvä laskea saatu enegiamäärä per €. Kilo laardia pitää pihistelijänkin lihassa paremmin kuin kilo porkkanaa.

  1. Aivan totta! Toisaalta laardin kanssa saattaa helposti lipsahtaa lihavaksi, mikä kasvisruokavaliolla on käsittääkseni melkoisen hankalaa. Riittävästi, mutta kohtuudella kaikkea, niin hyvä tulee. Ja eikun grilli tirisemään!

   Itselleni ei ole tullut vastaan varmaan joku nikkari on myös meillä päin viritellyt MMM tyyppistä ”cost per calory” -viritelmää, joka toisi apua ruokaköyhäilyyn.

   http://www.mrmoneymustache.com/2011/08/23/grocery-shopping-with-your-middle-finger/

 4. Mitä vikaa lihavuudessa on? Kuka määrittele että on oltava laiha?

  Säästäväisyys toki on hyvästä, mutta että jotain omatekemää seosta kainaloon… Ei saatana!

  1. Itse viihdyn paremmin hoikkana, sinä voit tehdä oman valintasi ja se ei tietenkään kenellekään kuulu.

   Itselleni ei myöskään sillä ole merkitystä kuka sopan keittää, vaan lopputulos ratkaisee.

   Kotitekoista ruokaa suuhun… Ei saatana!

 5. Kestävää kehitystä tukevat vinkit ovat hyviä, säästävät niin luontoa kuin rahaa. Minä pesen kyllä pyykkiä ahkerasti niin että taatusti on puhdasta myös liikkuvilla ja fyysistä työtä tekevillä ihmisillä, vanhoista lumpuista tehtyjä, epähygieenisiä ja haisevia pöytärättejä en huoli, enkä ikimaailmassa käyttäisi soodasotkua deodoranttina 🙂
  Kasvisruokapäivät sekasyöjällä ovat hyviä, vaikkei vegaanius kiinnostaisikaan. Konservatiivisia säästövinkkejä löytyy esim. Marttaliiton sivuilta. Monessa kodissa toisi merkittäviä säästöjä jo tavoitteet järkeistää pyykin- ja tiskinpesu, harjoitella taloudellista ajamista, kilpailuttaa juoksevia menoja, käyttää tavaran loppuun ja välttää rupan roskiinlaittoa. Ekologisempi elämäntapa tarkoittaa vain tarkkuutta, eikä välttämättä pesupähkinöiden jäljiltä haisevia vaatteita. Ja mikä on kaikkein tärkeintä, ruuan ja kulutustavaroiden hintavertailu sekä ostosten keskittäminen tiettyihin aikoihin kannattaa jotakuinkin aina. Nostaisin vielä esille pakkauskoot, joilla saa pitkän viiveen säästöä. Siivousliikkeistä saa esim kemikaalit isossa pakkauskoossa halvalla.

  Monella on muitakin ideologioita kuin pelkästään pihistely ja silloin niitä yhteensovitellaan. Joku kokee tärkeäksi suomalaisuuden, joku reilun kaupan ja joku luomun. Joku laadun, vaikka se ostohinnaltaan on kalliimpi. Kaikki ne ovat mielestäni samalla viivalla, jos taloustilanne on näihin riittävä. Vaikka nämä olisivat himosäästäjän näkövinkkelistä syntiä. Pääasia taloudenpidossa on, että mitään ei hankita turhaan eikä roskiinheitettäväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.