Näin syöt alle 3 eurolla päivässä

2,81 euroa.

Tämä on se summa jonka käytin marraskuussa keskimäärin ruokaan päivässä.

Ruokakulut on kerätty exceliin. Raaka-aineideille on laskettu yksikköhinnat kuukauden aikana ostettujen tarvikkeiden keskihinnan mukaan ja jokainen suuhun laitettu ruokalaji ja -tyyppi on punnittu erikseen.

Alun perin tarkoitus oli vain seurata omia ruokakuluja ja katsoa miten paljon rahaa kuluu kuukaudessa. Kuitenkin ensimmäisten päivien aikana ruokakulujen kirjaaminen tuntui sen verran oudolta, että syötyä tuli hieman normaalia vähemmän.

Sitten heräsi ajatus, että ehkä olisi hauskempi tehdä vähän extriimimpi testi, että kuinka vähällä oikeasti pärjäisi. Tämä kuitenkin kariutui epäonnistuneeseen roskisdyykkauskeikkaan. Ehkäpä jossain vaiheessa innostun laittamaan kroppaa tosissaan likoon tämän aiheen parissa.

Loppujen lopuksi ensi päiviä lukuun ottamatta ruokailuni oli todennäkösesti suhteellisen lähellä tavanomaista, vaikka välillä saattoi joku purilainen jäädä väliin kun ei yksinkertaisesti raaskinut sellaista ostaa. Toisaalta marraskuun aikana söin lähes poikkeuksetta aamupalan, mikä ei normaalisti kuulu tapoihin. En yleensä ole puurosta juuri välittänyt, mutta nyt alkoi sekin maistumaan, kun huomasin, että hiutaleversio ei maksa käytännössä yhtään mitään.

Ruuan lautaselle kasaamisen jalo taito on unohtuva kansaperinne, jota pyrin ylläpitämään erinäisissä kissanristiäisissä parhaani mukaan. Marraskuussa oli yhdet häät, yhdet hautajaiset ja kolme isovanhempien mökillä vietettyä vuorokautta. Ai kuinka muistelen lämmöllä sitä ihanaa tunnetta, kun muut juhlavieraat kateudesta vihreinä ihailevat buffetpöydästä omalle lautaselleni kasaamaa upeaa Eiffel-tornia muistuttavaa ruokakekoa! Näin ollen söin 26 päivänä omaan piikkiin ja viitenä päivänä joko täysin tai osittain muiden piikkiin.

Pelkkien ruokaostosten osuus oli 26 päivän aikana 74,55 euroa eli 2,59 euroa päivä, joten laskennallisesti koko kuukauden aikana olisi samalla tahdilla ruokakauppoihin uponnut 80,21 euroa. Tähän kun lisätään ”ravintolat” eli pari mäkkärikeikkaa, niin kuukauden laskennallinen ruokakulutus toteutuneen keskiarvon mukaan olisi ollut 87,16 € eli 2,81 euroa per päivä. Kaupasta ostettujen aineiden lisäksi tuli käytettyä jokunen kesällä kerätty mustikka.

Ehkä onnistunein ja varmasti parhaasta päästä oleva pöperöni oli karjalanpaisti:

 • Karjalanpaistiliha 600g (3,49€)
 • Sipuli 146g (0,23€)
 • Valkosipuli 3g (0,03€)
 • Porkkana 215g (0,22 €)

Vielä kilo perunaa kaveriksi niin jäädään silti reilusti alle 5 euron ja riittää syömistä useammaksikin illaksi.

Jos haluat katsoa tarkemmin mitä söin, niin tässä on Menu a la chef P.Ohatta (menu siirretty sisäpiiriin muiden taulukoiden joukkoon. Sinne pääset heti ja täysin maksutta, kun olet liittynyt mukaan.). Laskuissa mukana vain omat evääni eli noin puolet taloutemme ruokakuluista.

Näin jälkikäteen tarkasteltuna voi huomata, että kokkaukseni ovat melkoisen kaukana hyvästä ja vielä kaukana optimaalisesta ravintoympyrästä. Olen kuitenkin tähänkin asti selviytynyt hengissä ja paino pysyi myös marraskuun muutaman sadan gramman sisällä vanhoista lukemista. Toisaalta, kun ei ole aikaisemmin tullut seurattua omia syömisiä, niin eipä näihin ole niin kiinnittänyt huomioita. Ehkäpä tässä on nyt koettu jonkinlainen ahaa-elämys, kuten monissa TV:n ravinto-ohjelmissa ennen ruokaremonttia. Tarkoituksena on jatkossa kiinnittää enemmän huomioita ruuan laatuun ja vähemmän sen hintaan. Sopiva ruokabudjettitavoite voisi jatkossa olla n. 150 euron tuntumassa.

Kyllä, tulen jatkossa tuhlaamaan enemmän rahaa ruokaan, mutta en nyt sentään mihinkään 200 € / kk sikailuihin ryhdy!

42 vastausta artikkeliin “Näin syöt alle 3 eurolla päivässä”

 1. Tosi hyvin olet malttanut ostaa, itse en uskalla edes laskea. Varmaan 28,1e päivässä….
  Pistää kyllä miettimään, että mitä järkeä omissa ostoissa

  1. Ehkäpä näistä riittää nautintoa koko rahalla? Laita joku kerta läpällä sapuskat verkkopankin kulujen seurantaan tai jos tällaista ei ole saatavilla, niin ehkäpä Tink tai joku muu sovellus tuo kohta helpotusta hätään. Tuhlaaminen muuttuu yllättävän vaikeaksi kun tietää, että kaikki kirjautuu ylös.

 2. 200 € sikailu? Minulla menee 350 € vaikka muuten säästäväisesti elänkin. 😀

  Olen toisaalta varsin tietoinen, että ruokaan menee ihan liikaa, mutta olen valmis sietämään tuon niin kauan kuin olen työelämässä. Jos työ lähtisi alta, niin yrittäisin välittömästi pudottaa tuon summan puoleen. Nyt, kun työ vie niin paljon energiaa, niin en vain jaksa raataa keittiössä. Ja pitäähän jonkun tukea tämän maan kärsivää ravintola-alaakin 😉

  1. Totta, itselläni ei juurikaan ole energiaa työntekoon viimeaikoina kulunut ja kuten jo alla totesin, niin varmasti tulisi enemmän syötyä tarjoiltuna, jos töitä painaisi päivät pitkät.

 3. Olen yli vuoden verran ostanut kaupasta kaiken mahdollisen 40€/viikko. Kisuille ja koiralle ja 2 ihmiselle. Välillä menee paljon vähemmän kuin 40€. Päätavoite on tuo 40€ viikossa.

  1. 160 €/kk 2 ihmisen (ja ainakin 3 eläimen) ruokaan, pesuaineisiin ym. hygieniaan ja kosmetiikkaan, keittiötarvikkeisiin, vaatteisiin jne? Tosi vähän! Olisi kiinnostavaa, jos tietäisi mikä teillä on pelkästään kahden ihmisen ruoan osuus tuosta…
   (Itsellä aikalailla tuo sama summa ruokaan kuin P.Ohatalla, mutta kaikki kauppaostokset yhteensä kyllä yli satasen.)

  2. WOW! Melkoisen upeita lukuja! Näistä olisi mukavaa saada lisätietoja. Jos innostut joskus seuraamaan vaikka reseptejäsi niin mielelläni luen näitä vaikka meilin välityksellä tai kommenteissa!

 4. Erinomainen saavutus. Edullinen ruoka ei välttämättä tarkoita pahaa ruokaa. Hyvällä maustekaapilla ja ruoanlaittotaidoilla pääsee tosi pitkälle ihan perusaineilla. Karjalanpaistilihan olen itsekin havainnut edulliseksi ja hyväksi peruslihaksi, jota voi käyttää ruokaan jos toiseenkin. Toki vielä parempi, jos pakkauksesta löytyy se -30% tarra…

  1. Totta! Kaikki kyllä maistuu, mutta hieman olen ravintoaineiden puolesta huolissani. Kyllä nuo punaiset tarrrat ovat tosiaan ilo silmälle, vaikka usein päätyvätkin pakastimen koristeeksi ainakin joksikin aikaa.

 5. Uiui, minulla on tänä vuonna mennyt lähes 10 euroa päivässä! Sisältää kyllä useita ravintolakäyntejä, ja työpaikkalounaan melkein joka työpäivä… Itse kokkaamalla pääsisi varmaan 5 euroon päivässä, vaikka ei yrittäisi erityisesti köyhäillä.

  1. Työttömän opiskelijan on pakko säästää 😉 Tuskimpa jaksaisin näin köyhäillä, jos olisi ensin painanut täyden päivän hommia. Kyllä itse tekemällä aina säästää, mutta jos työnteolla tienaa enemmän kuin ruuantekoajassa säästää, niin itse valitsisin myös työnteon, kun ei varsinaisesti ruuanlaitto ole lempipuuhia ainakaan jatkuvalla syötöllä.

 6. Pyhällä hengellä olet elänyt. Esim päivät numero 28 ja 29 ovat energialtaan luokkaa 1000 kcal / päivä ja proteiinia hyvä jos 20 grammaa päivässä. Päivät 25-26; leipä ja jaffaa, ei varsinaisia aterioita?

  Mutta jos kerran paino on pysynyt likimain samassa niin mikäs siinä.

  Halvalla pärjäät. Laitoin merkille että ruoat ovat pääosin kasvisruokia tai lihaa on hyvin vähän (muutama nakki muutamalle päivälle). Moni ’pihistelijäksi’ itseään kutsuvakin suosii juuri kasvisruokia.

  1. TUNNUSTAN… välillä kyllä tulee vedeltyä päivä enemmänkin pyhällä hengellä, mutta tähän on tarkoitus kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Joskus vaan kun innostuu askartelemaan niin siinä saatta koko päivä vierähtää syömättä ja vasta illalla muistaa, että ainiin. Hyvä kun tuli mieleen, koska tänään on toistaiseksi takana vasta 1 leipä ja cola. Täytyykin yrittää iltasella tankata niin että riittää!

 7. Hyvä kokeilu sinulla! Itsekin pyrimme mieheni kanssa syömään hyvää ruokaa, mutta myös edullista ja terveellistä. Esimerkiksi munakkaat ja erilaiset keitot (kasvis(sose),jauhelihakeitto), pasta + jääkaapista löytyvistä sekaeristä tehty kastike sekä vaikkapa intialaistyylinen linssimuhennos ovat oikein hyviä ja edullisia. Mausteet maksavat alkuun jokin verran, mutta kun ne on kerran hankittu, riittää niistä pitkäksi aikaa paljon iloa.

 8. Itse lasken ruokakulut jossain määrin sijoitukseksi terveyteen. Laadukas ruoka on yksi tärkeimmistä asioista, mitä voi tehdä omalle keholleen, jos sen haluaa pitää toimivana pitkällä tähtäimellä. Keho kuitenkin koostuu käytännössä pelkästään siitä, mitä suusta menee alas.

  1. Tässä ollaan meidän kahden henkilön taloudessa samoilla linjoilla. Ruokamenot on todennäköisesti lähellä 10 euroa per naama päivässä. Valmistamme käytännössä katsoen kaikki ateriat itse laadukkaista raaka-aineista ja syömme 3 lämmintä ateriaa päivittäin (aamupala, lounas, päivällinen). Ruokaan siis menee rahaa, mutta siitä ei pidetä kirjaa. Tulokset puhuvat puolestaan: työnteko maistuu, olo on virkeä, juoksulenkit kulkee ja uni maistuu. Toisin sanoen keho voi keskimäärin erinomaisesti. Yksikin huonommin syöty viikonloppu tuntuu kehossa välittömästi. Voisin mielenkiinnosta tehdä itsekin postauksen aiheesta, kun ensin määrittäisi, mitä nuo meidän ateriat suunnilleen kustantavat päivässä.

   Erittäin mielenkiintoinen juttu joka tapauksessa! Pidähän Pohatta huoli, ettet näänny säästäessäsi 🙂

  2. Tämä on erittäin hyvä pointti. Tämän blogin ultimaattinen tavoite on ymmärtääkseni lisätä (laadukasta) vapaa-aikaa ja sitä voi lisätä myös pidentämällä ikää ja parantamalla terveyttä. Mainitsin jossain aiemmassa kommentissa sosiaalisen ja henkisen pääoman, mutta kyllä fyysinen terveyskin kuuluu tähän joukkoon. Olen itse viime aikoina tehnyt terveyteen tarkistuksia (parempi seuranta, kuntosali, optimaalisen ruokavalion suunnittelu jne). Aikaa kului noin kymmenen iltaa ja jos vain suinkin pysyn edes jossain määrin tavoitteissani, niin tuo aika tulee ”maksetuksi” takaisin moninkertaisesti.

  3. Samoilla linjoilla olen itsekin viimeaikoina ollut ja yrittänyt keskittyä paljon aikaisempaa enemmän ravintoon ja fyysisestä kunnosta huolehtimiseen. Kyllä sillä vain on iso vaikutus jaksamiseen jo tässä hetkessä, tulevaisuuden pidentämisestä puhumattakaan.

 9. huh joo melko extremeä minusta. pidä huolta että syöt kuitenkin terveellisesti. mulla (meidän perheessä) menee ruokaan paljon enemmän vaikka itse tehdäänkin lähes kaikki. yritetään kyllä syödä terveellisesti ja pääosin luomua.

 10. Ihan hienoa, että olet jaksanut tarkkailla ja säästää! Ruokailuistasi kuitenkin näkyy, että ruoka on sinulle vain polttoaine, ja selviydyt ilmeisen hyvin ruokailusta seuraavaan huomaamatta nälkää. Itselle taas päivä rakentuu ennemminkin ruokailujen varaan ja myös lukuisiin välipaloihin. Olen kyllä laiskistunut kokkaamaan itse, pitäisi tehdä jotain herkullisia kasviskotiruokia. Aina kun yritän säästää ruoasta se kostautuu järkyttävinä himoina tai ravintolaromahduksina :D.. Työpäivän päälle on monia harrastuksia ja illalla ei millään jaksaisi enää kokata eväitä. Jos olen tehnyt pakkaseen jotain ruokaa, se on yleensä ollut tosi vastenmielistä myöhemmin.. Pitäisikin oppia siis tekemään hyvää ruokaa, joka ei menisi heti suusta alas kaikki 😀

  1. Se on kyllä totta, että aika harvoin tulee suurta näläntunnetta. Ehkäpä tuohon on niin tottunut, että sitä ei enää huomaa. Ravintolaromahdus! Mielenkiintoinen termi, tuota tulen lainaamaan jatkossa.

 11. Olen testannut että jopa 5e riittää viikon ruokiin. Eikä tarvise edes koskea makaroniin.

  Miten? Osta alhaisen jalostustason raaka-aineita ja valmista ruokasi itse, eli perunaa, valmisteista vaikkapa pakastejuuresseos (edullinen vaikkei olekaan alhaisen jalostustason). Esimerkiksi sieniä voi ostaa vain yhden kappaleen samoin toki muitakin vihanneksia.

  Jauhoja saa halvalla samoin hiivaa eli leipominen itse on todella edullista. Youtube kertoo miten.

  Itse valmistaen kannattaa tehdä vaikkapa perunalastut, mutta vaikkapa juuston tai jäätelön valmistaminen tulee kalliimaksi kuin kaupan tuotteiden. Voin valmistaminen samoin tulee kalliimmaksi ellei osta kermaa -60% (S-kauppojen viimeinen tunti -30% elintarvikkeille). (Esimerkiksi Saksassa kermakilo maksaa edullisimmillaan noin 2e).

  Toisaalta aikaa menee niin paljon valmistamiseen, että kannattaa normi-ihmisten tehdä työtä, josta saa palkkaa, ja ulkoistaa ruuan valmistus (eli ostaa kaupasta).

  Rockefeller aikoinaan söi säästeliäästi (tilastoi kaiken kulutuksensa) ja käytti kaikki rahansa osakkeisiin, mutta alkupääomaa lukuunottamatta säästeliäisyys ei ollut hänen menestyksensä takana vaan häikailemättömyys ja armottomuus.

  1. Mielenkiintoisia ajatuksia! Kyllä tässä tullaan myös juuri noihin mainitsemiisi valintoihin ja siihen, että mikä on järkevää kenellekin. Toiset voivat tykätä ruuanlaitosta ja haluavat säästää siinä tekemällä itse. Nykyään syön itse töissä jokapäivä työpaikkalounaan, koska koen että lounas on järkevämpi ostaa valmiina, kuin käyttää aikaa sen valmistamiseen.

  2. Kaikissa tuotteissa tuo alhaisen jalostusasteen logiikka ei toimi.
   Durumvehjäjauho maksaa kaupassa yli 1 eur/kg,
   kun durum spaghettia saa 0.5 eur/kg.

   Samoin paseerattu tomaatti on huomattavasti edullisempaa kuin tuoreet tomaatit, joista suurin osa on pelkkää vettä.

 12. Meidän ruokakuntaan kuuluu viisi henkeä. Meillä ruuat maksaa viikossa 80-100€. (Kiitos Lidl! Missä tahansa muussa kaupassa tulisi viikko-ostoksiin vähintään 20€ lisää.) Tinkivaraakin olisi, jos suunnittelisi tarkkaan syömingit, mutta melkein sitä kulkee samaa reittiä hyllyltä hyllylle ja kassalle.

 13. Hei! Lukiessani tuota kuukauden ruokalistan hintaa huomaan että monet noista tuotteista on kallistuneet aika tavalla ja myös kausivaihtelua on kasviksissa. Esimerkiksi jää/-jäävuorisalaattia 100g pakkausta ei saa enää alle 1,5€ muuten kuin alennuksesta listassa h.0,79€. Sokeri on kallistunut ei alle 1 € ja kasvisöljy jne. Tosiaan leivät halpuutettiin vuoden alussa, mutta niidenkin hinnat ovat taineet vähän nousta jälleen. Eli kyllä tuo inflaatio tuo varovastikin arvioituna 5-10% lisää ja tuntuu että nuo perusruoka tarvikkeiden hinnat ovat vainvihkaa nousseet ja sisäänheittotuotteet halventuneet.

  1. On totta, että monen tuotteen hinta on noussut. Tuohon sokeriin päätin kuitenkin tarttua, sillä ainakin paikallisesta Prismasta ja Lidlistä saa kilon sokeria hintaan 0,53€, reissumies paketin 0,38€, maitolitran 0,64€. Täällä Prisma skarppasi selvästi silloin kun Lidliin tuli Alko ja uusi paistopiste. Oli toki ennenkin edullinen. Jostain syystä edullisessa Tokmannissa maksaa sokerikilo jopa euron, tosin vähän marjastusajastakin kiinni, itsellä kun menee lähinnä kotiviiniin ja kahvissa käytän hermesetasia 🙂
   Lisäksi ihmetyttää miksi kukaan ostaisi (jos siis yleensä ostaa) Saarioisten mikropizzaa 1,29€ hintaan kun Atrian vastaavat maksavat kiinteästi kokoajan 0,60€?
   Citymarket on kallis (sokeri yli euron), mutta noin kerran kuussa sieltä saa Edamin Arkijuustoa 1,25 kiloa hintaan 3,99 🙂
   Ja juustohan nyt on ollut halpaa sen jälkeen kun Venäjää kohtaan tuli pakotteet, kilon Oltermannin kermajuustoa saapi aina vitosella tai alle.

 14. hey, just found your blog, using translate to read it. great stuff. due to finances I’m pretty much forced to keep groceries under 100€ – this includes detergents and household cleaning.

  I find the trick in Finland is to take advantage of ethnic stores if you can. You can find all kinds of food, especially grains and legumes at dirt cheap prices. You can have incredibly varied and nutritious meals at low cost.

 15. Heips, miten meni mielestäsi hääjuhlaan osallistuminen, paljonko rahaa sijoitit pariskunnan lahjaan? Entä laskitko matkat häihin, hautajaisiin tai isovanhempien luo mukaan ruokakuluihin?

  1. Nyt ei valitettavasti pysty muistamaan, kun tuohon aikaan tuli muitakin lahjoja hankittua. Veikkaus on, että ehkä 200 €.

   Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta samalla logiikalla pitäisi mukaan laskea käyttämieni vaatteiden hinta, oman asuntoni hinta, (koska söin myös siellä), kaikki kuukauden matkakulut ja oikeastaan kaikki muutkin tulot ja kulut. Periaatteessahan teen kaiken vain saadakseni syömistä, mutta tämä tekisi laskelmasta täysin päättömän.

   En siis millään pääse logiikkaan, että pystyisin laskemaan mitään muita liittyviä kuluja mukaan ruuan hintaan, koska kulut eivät aiheutuneet ruuan hankkimisesta.

 16. Itse pystyn euron päivään vain työpaikalla ja muualla kuin kotona. Siihen on syysnäskin ja varmaan koko päivä 1€:lla onnistuisi vain vaihtamalla työ johonkin todella rentoon ja mieluisaan. Sellaista vain ei ole olemassakaan joten asennemuutos toimisi. Mutta seon nyt todella vaikeaa…

 17. Olen jo puolivuotta syönyt digestive keksejä hinta: 0,59€ per 400g. Paketti sisältää päivän kalorit. Ruokajuomana käytän vettä. Sain suosituksen opettajaltani. Kannattaa testata. toimii!

 18. Olen jo puolivuotta syönyt digestive keksejä hinta: 0,59€ per 400g. Paketti sisältää päivän kalorit. Ruokajuomana käytän vettä. Sain suosituksen opettajaltani. Kannattaa testata. toimii!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.