Kuukausikatsaus 09 2019 – 320K

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti (suluissa vuosi tähän mennessä):

 • Nettotulot ilman pääomatuloja 2 258 €
 • Kustannukset 597 €
 • Säästöprosentti  74 % (8 %)

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana kertyi ansiotuloja 2 258 euroa ja työt aloitin kuukauden alkupuolella. Lasken säästöprosenttiin mukaan vain eläkekassan ulkopuoliset tulot. Sijoitusten tuotot ovat jo mukana tuottoarvioissa, joten eläkkeen kannalta merkitsevää on säästöprosentti uudesta rahasta.

Suurin menoerä kuukauden aikana oli ruoka, mutta siihenkin kului hyvin maltillisesti rahaa. Koko kuukausi oli kulujen puolesta oikein mukava. Mitään yllättävää ei tällä kertaa sattunut ja kaikki töissä vietetty aika on pois kuluja aiheuttavasta ajasta.

Menotaulukon tulkinta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista
 • Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa
 • Työaika kuukauden aikana: 80 %
 • Menot 12kk ka kertoo 12 kuukauden keskiarvon menojen osalta, mutta kaikki rivit eivät välttämättä mahdu näkyviin. Summa sisältää myös piilossa olevat rivit.
 • Menot 12kk muutos kertoo 12 kuukauden kulujen muutoksen verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös lipun väri kertoo muutoksen suunnan.

Kuukausitason lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvan keskiarvon trendiä. Trendissä vertailuna viime vuoden vastaava luku. Näin myös isompi kuva pysyy mielessä. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

VARALLISUUS

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana varallisuus asettui edellisen kuukauden myllerryksen jälkeen aloilleen. Ensi kuussa kuluvaa ja edellistä kuukautta voi taas verrata keskenään.

Asunnon vaihdon yhteydessä maksoin asuntolainani kokonaan pois ja laitoin samalla lisää pääomaa kiinni asuntoon. Moni varmasti toivoi, että olisin toiminut aivan päin vastoin. Taloudellisesti fiksuin veto olisi todennäköisesti ollut ostaa asunto mahdollisimman isolla lainalla, mutta tunnen itsenäni sen verran, että tiedän, mikä sopii tai ei sovi minulle. Ainakaan minun ei tarvitse pelätä, että lirahtaisi tippa silmäkulmasta tai housunpuntista seuraavan laskukauden yhteydessä.

Lisäksi sijoituksena asunto on varmasti typerä ostos, mutta kodiksi oikein kelpo (tästä lisää myöhemmin).

Sen rahan mikä asunnon vaihdosta jäi jäljelle, siirsin yrityksen kautta sijoitettavaksi (myös tästä lisää myöhemmin).

Muuta:

 • Yrityksen sijoitukset on arvostettu markkina-arvoon
 • Yrityksen kassa ei näy ollenkaan
 • Käteinen ei aina ole ihan linjassa edelliseen kuukauteen, koska maksan yrityksen kuluja itse ja myöhemmin taas kulukorvauksia itselleni.

TUNNUSLUVUT

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä muutosta tekemäni myllerryksen mukana. Suurimmat syylliset nettovarallisuuden putoamiseen ovat varainsiirtovero ja myydyn asunnon välityspalkkio.

ELÄKE

Uunituore osio kuukausikatsaukseen on peilaus eläkeaikatauluun. Ymmärrettävästi moni ei jaksa lukea kaikkia tarinoitani, joten jatkossa kerron jokaisen kuukausikatsauksen yhteydessä miltä näyttää aikataulun suhteen. Tuskin tulee yllätyksenä, mutta olen aikataulusta myöhässä.

Lisätiedot

 • Tavoite on laskettu dynaamisesti edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvon mukaan
 • Käyttämäni oletukset näkyvät kuvan yläreunassa
 • Tämän hetken aikataululla eläke koittaa 40-vuotiaana
 • En uudelleenbrändää P.Ohattaa, vaikka näyttäisin myöhästyvän kolmevitosena eläkkeelle-tavoitteesta

LOPUKSI

Tuntuu kuin aloittaisin alusta taipaleeni kohti eläkettä. Tai alusta on ehkä suhteellista. Samanlaista kiirettä ei ole, niin kuin silloin kuutisen vuotta sitten. Seurailen eläketavoitetta enemmänkin huvina kuin todellisena tavoitteena. Silti se tuo lisää mielenkiintoa arkeen.

Kaikki aiheeseen liittyvä stressi on myös poissa. Pakolliset kustannukseni ovat niin matalat, että pärjään, vaikka rahaa ei juuri tulisi sisään. Ja mikä tärkeintä, en ole kenellekään velkaa euroakaan. Todellisuudessa liikuin kuukauden aikana taaksepäin, mutta silti tuntuu, kuin olisin paljon vapaampi kuin aikaisemmin.

Jos haluat tehdä itsellesi samanlaisen raportin, kuin mitä olen katsauksessa käyttänyt, kannattaa lukea artikkeli talouden seurannan automatisointi. Ensimmäisen version jälkeen mukaan lisätty OP:n tilitapahtumat, Dansken tilitapahtumat, Nordnetin vanha käyttöliittymä ja tilitapahtumien kulujen jakaminen (yhteiset tilit).

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin. Paras tapa saada tieto uusista artikkeleista on liittyä sisäpiiriin. Facebook P.Ohatta ja Twitter @RahaPohatta.

6 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 09 2019 – 320K”

 1. Suuren yleisön silmissä kuullostaisikin vähemmän provosoivalta nimimerkki ”P.Ohatta – neljäkymppisenä eläkkeelle”, lisäksi monet voivat tyytyväisenä todeta sinun epäonnistuneen epärealistisessa projektissasi.

  Mielestäni alkuperäinen tavoite ei ole kadonnnut mihinkään, vaan muutoksessa on kysymys vahvan taloudellisen aseman tuomasta turvasta ja vapaudesta valita omat tekemiset tai tekemättäjättämiset. Riippuvuus työn tuomasta rahasta on eri asia kuin riippuvuus työn tarjoamista haasteista.

  Olet uskaltanut heittäytyä tyhjän päälle, aloittaa opiskelut ja valinnut työpaikan oman kiinnostuksen mukaan, lisäksi teet työtä osa-aikaisesti. Nämä kaikki tarkoittavat silmissäni sitä että olet jo tietyllä tavalla toinen jalka eläkkeellä 32-vuotiaana. Mikäli olisit jatkannut alkuperäisen kaavan mukaisesti, olisi eläkekassa kasassa kolmen vuoden kuluttua.

  Taloudellisessa riippumattomuudessa on nimenomaan kyse valinnanvapaudesta, ei toimettomasta makaamisesta kotona loppuelämää. Henkilö joka ponnistelee vuosia päämääränsä saavuttamiseksi ei yksinkertaisesti voi muuttaa luonnettaan, vaan määrätietoisuus ja systemaattisuus on sisäänrakennettua.

  Omat projektini aloitin 35-vuotiaana tavoitteen ollessa viiden vuoden päässä. Yllättäen lapsen syntymä tarjosi tilaisuuden siirtyä palkkatyöstä pois jo 38-vuotiaana, jonka jälkeen aikani on kulunut perheen parissa, opiskellessa ja erästä mielenkiintoista keikkatyötä tehdessä. Pidän luonnollisesti kiinni vakituisesta työstäni vakuutus luonteisesti niin kauan kuin se onnistuu perhevapaiden ansiosta.

  1. Tuo on itseasiassa aika hyvä pointti, että onnistumista enemmän kiinnostaa vain epäonnistuminen. Varmasti siitäkin moni löytää mielihyvää, kun voi pitäytyä omissa nykyisissä arvoissaan ja maailmankuva säilyy järkkymättömänä.

   Se on totta, että tavoite ei ole kovin eri kuin aikaisemmin, vaikka päivämäärä on mitä on. Taustalla oleva asiat eivät ole muuttuneet mihinkään, viesti vain on hieman eri muodossa.

   Olen samaa mieltä, että toinen jalka eläkkeellä on aika hyvä tulkinta. Sen lisäksi, että teen lyhempää viikkoa töiden puolesta, teen päälle myös lyhempää vuotta. Totesin, että normaalit lomat ovat itselleni riittämättömät, joten sovin työsopimuksessa mahdollisuudesta pitää reilummin vapaata. Ilman palkkaa toki.

   Sinun arkesi kuulostaa oikein sopivalta myös omaan maailman katsomukseeni. Ties vaikka olisi samanlainen tarina tulossa. En pistäisi yhtään pahakseni. Ja kiitos ajatuksella kirjoitetusta kommentista!

 2. Kerrot kyllä selvästi, että ”Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa”, mutta sisältö jää harmittavan epämääräiseksi. Tätä olenkin miettinyt jo moneen otteeseen, että olisi kiinnostavaa kuulla, mitkä osiot on sellaisia, jotka sinä maksat kokonaan (tai suuremmin osin) molempien puolesta ja mitkä kumppanisi maksaa kokonaan (tai suuremmin osin) sinun puolestasi. Joten jos saisi vaikka jatkossa edes maininnat näistä kategorioista, ellet halua tarkkoja summia kertoa, olisi se kiva! Ja kiitos jälleen hienosta blogistasi!

  1. Lähtökohtaisesti kaikki maksetaan puoliksi ja ensi kuussa näin tuleekin olemaan, joten tuo kommentti poistuu.

   Tähän asti avopuolisoni on maksanut vastikkeen ja sähkön, minä olen maksanut vakuutukset ja asunnon. Hän on siis maksanut noin 50 euroa kuussa ylimääräistä asumiskustannuksista verrattuna minuun, mikä on karkeasti samoilla nurkilla kuin asuntolainani korkojen osuus oli. Hän koki asumisen enemmän yhteiseksi projektiksi osallistumalla, kun asunto oli minun nimissäni.

 3. Yksi iso pointti elämässä on tehdä juurikin mielekkäitä asioita. Lapsien syntymien myötä perheen kanssa vietetyt hetket ja aika nousee kärkeen. Usein työkin on mielekästä. Ja sopivasti mielekästä työtä niin vapaastakin osaa nauttia enemmän.

  Itse asiaan. Oletko tutustunut osakesäästötilin tulemiseen? Oma postaus jossakin vaiheessa? Vai toteutatko jo yrityksen kautta vastaavaa?

  1. Ajatuksena on kyllä hyödyntää tuo, mutta mitään älytöntä hoppua ei ole. Nyt mieli enemmän yrityksen kautta sijoittamisessa, kun valitettavan pieneksi jäi tuo tilin raja. Toki se silti kannattaa käyttää, mutta pitkän tähtäimen sijoittamisessa vähän vaikea arvioida, että mitä tilille oikeasti kannattaisi laittaa. Mutta pitää tutkia, kun aikaaa on, vaan tällä hetkellä ei priorisoinnissa kovin korkealla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.