Kuukausikatsaus 08 2019 – 324K

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti (suluissa vuosi tähän mennessä):

 • Nettotulot ilman pääomatuloja 2 154 € (11 298€)
 • Kustannukset 1 308 € (11 928€)
 • Säästöprosentti  49 % (-6 %)

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ei kertynyt ansiotuloja, mutta ansiopäivärahaa sain 1 814 euroa ja lisäksi myin romuja 340 euron edestä. Lasken säästöprosenttiin mukaan vain eläkekassan ulkopuoliset tulot. Sijoitusten tuotot ovat jo mukana tuottoarvioissa, joten eläkkeen kannalta merkitsevää on säästöprosentti uudesta rahasta.

Osinkotuloja tai ETF:ien jakamia tuottoja ei kilahtanut tilille.

Suurin menoerä kuukauden aikana oli lemmikit. Siihen sisältyi eläinlääkärikeikka ja lisää evästä. Harrastuksiin meni vähän maltillisempi summa kuin viime kuussa, mutta vieläkin turhan paljon. Ylimääräisenä tuli myös talokuluja. Syy selviää artikkelin lopussa.

Menotaulukon tulkinta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista
 • Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa
 • Menot 12kk ka kertoo 12 kuukauden keskiarvon menojen osalta, mutta kaikki rivit eivät välttämättä mahdu näkyviin. Summa sisältää myös piilossa olevat rivit.
 • Menot 12kk muutos kertoo 12 kuukauden kulujen muutoksen verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös lipun väri kertoo muutoksen suunnan.

Kuukausitason lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvan keskiarvon trendiä. Trendissä vertailuna viime vuoden vastaava luku. Näin myös isompi kuva pysyy mielessä. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

VARALLISUUS

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana varallisuudessa oli melkoista myllerrystä, joten luvut eivät oikein ole vertailukelpoisia. Tästäkin lisätietoa katsauksen lopussa.

Muuta:

 • Yrityksen sijoitukset on arvostettu markkina-arvoon
 • Yrityksen kassa ei näy ollenkaan
 • Käteinen ei aina ole ihan linjassa edelliseen kuukauteen, koska maksan yrityksen kuluja itse ja myöhemmin taas kulukorvauksia itselleni.

TUNNUSLUVUT

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä muutosta tekemäni myllerryksen mukana.

LOPUKSI

Jos edelliset viisi kuukautta menoni on ollut aika rauhallista, niin elokuussa heräsin sitten oikein toden teolla talviunilta. Muutoksia tuli reilusti kerralla ja yritän ehtiä kirjoittamaan niistä tällä viikolla tarkemmin. Seuraukset toki näkyvät jo luvuissa, joten alla lyhyesti.

Mitä tein?

 • Aloitin opiskelut (tradenomi, tietotekniikka)
 • Allekirjoitin uuden työsopimuksen
 • Ostin uuden asunnon (= ostimme)
 • Laitoin vanhan asunnon myyntiin (löytyy ainakin oikotieltä)
 • Sain rahoitusta (5K) suunnittelemalleni talouden hallinan sovellukselle
 • Otin ensimmäiset askeleet kohti sijoitusyhtiötä
 • Laitoin golfvälineet talviteloille
 • Uusin vähän kuukausiraportointiani (Power BI tiedosto tulee Miksun toiveesta jakoon, kun saan viimeisteltyä)

Kuukausikatsauksen luvut eivät ole vertailukelpoiset aikaisempiin kuukausiin ja moni asia on vielä kesken. Uudesta asunnosta on maksettu käsiraha, mutta varsinainen kauppa tekemättä. Vanha asunto eli tilaihme on joitain päiviä ollut myynnissä ja toivon, että sille löytyy pian ostaja. Se mitä asunto asioiden jälkeen jää käteistä, on tämän hetken ajatusmallin mukaan menossa yrityksen kautta sijoitettavaksi. Toivottavasti seuraavan kuun vaihteen aikaan suurin osa keskeneräisistä asioista on selvillä.

Vähän täytyy koittaa rauhoittua, että energiat eivät loppuisi heti kesken, mutta aika tuulispäänä lähti syksy käyntiin!

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin. Paras tapa saada tieto uusista artikkeleista on liittyä sisäpiiriin. Facebook P.Ohatta ja Twitter @RahaPohatta.

6 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 08 2019 – 324K”

 1. Huisia! Nyt on menoa ja meininkiä! Olet laittanut kertaheitolla kaiken uusiksi – niin sitä pitää. Onpas todella mielenkiintoista. Tällaisten kokonaisvaltaisten muutosten tekeminen mahdollistaa elämän uuteen uskoon laittamisen ja tarjoaa sauman finanssien uudelleenjärjestelyyn siten, että sijoitusvarallisuus kasvaa kertaheitolla aimosumman. Rohkeuden puutteesta ei ainakaan voi syyttää. Hatunnoston arvoinen siirto!

  Jään kieli pitkänä odottamaan syväluotaavia jatkopostauksia valottamaan tilannetta ja taustoja näiden ratkaisujen taustalla.

  1. Mahdollistaisi, mutta valitettavasti nössömpään suuntaan olen menossa. Tosin itselleni sopivaan, vaikka ei ehkä niin viihdyttävään suuntaan.

 2. Kiitos jälleen kerran hyvästä blogimerkinnästä, kuten olet muiltakin kuullut on ilo huomata että olet ihminen siinä missä muutkin. onnistumisineen sekä epäonnistumisineen. Välillä asiat menevät suunnitelmallisesti ja välillä ei.

  Pitääkö sinulla tuossa tuo nettovarallisuus sisällään sijoitusvarallisuuden, vai onko koko varallisuus tuo nettovarallisuus + sijoituvarallisuus?

  Itsellä ikää on noin kymmenenvuotta enemmän, sijoitukseni olen hajauttanut sijoitusasuntoon sekä salkkuun 50/50. Myös oma asunto joka on lähes maksettu. Lapset tässä iässä hidastavat säästämistä, toisaalta en edes tiedä mikä minulla tavoite ja miksi säästän? Se vain taitaa olla tapa. Koska en näe vieläkään sitä että voisin elää mitenkään osingoilla + vuokrilla.

  Puhuit yrityksen perustamisesta, jonka kautta sitten sijoittaisit. Olen itse alkanut miettimään sijoitusyhtiötä johon voisin omat sijoitusvarallisuuteni siirtää siinä missä muidenkin perheen jäsenten. Omistus sitten näillä suhteilla, sinulla asia ei ole vielä relevantti mutta olet varmaan asiaan perehtynyt? Onko tälläisestä sijoitusyhtiöstä mitään haittaa ajatellen lasten opintotukia ja työttömyyskorvauksi jos jää itse työttömäksi? Tuollainen yhtiöhän ei kuitenkaan voi sinällään työllistää.

  1. Nettovarallisuus pitää sisällään kaiken eli ei enää laskuja sen päälle.

   Itseasiassa tuo perhe näkökulma on sellainen, mitä en ole pohtinut lainkaan. Uskoisin, että työttömyyskorvauksen tapauksessa toiminta katsotaan sivutoimiseksi, jos sen vain pystyy osoittamaan (=on tehnyt täysipäiväisesti jotain muuta, vaikka yritys on ollut olemassa). Kotona asuvien lasten opintotuki asioista on sen verran aikaa, että en ota siihen kantaa. Pois muuttaneiden kohdalla tulot vaikuttavat, mutta omaisuus ei eli riippuu siitä mikä on sijoitusyhtiön tulonjakopolitiikka. Nämä nyt tuli hatarasta muistista mieleen.

   Saattaa hyvinkin olla, että perehdyn tuohon perhe näkökulmaan vielä tarkemmin samalla kun teen tutkimusta koko sijoitusyhtiö asiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.