Sijoittaja sumussa

Kuvitellaan tilanne, että olet matkalla Kittilästä Keravalle. Tiedät missä olit lähtötilanteessa ja minne haluat päästä, mutta ilman karttaa tai kompassia todennäköisesti eksyt matkalla. Ainoa tapa löytää perille on tietää missä olet menossa.

Sama ajatus pätee myös sijoittamiseen. Sijoittamisessa kartan tilalla on sijoitussuunnitelma – tuo talousmaailman TomTom, joka kertoo missä olet menossa ja milloin on aika u-käännökselle. Ilman sijoitussuunnitelmaa ja sen seurantaa ei voi tietää minne lopulta päätyy tai että onko edes menossa oikeaan suuntaan. Sijoitusten seurannan voi hoitaa monella tavalla, mutta toistaiseksi olen itse ylläpitänyt seurantaa yksinkertaisessa Excelissä, johon täytän luvut kerran kuukaudessa.

Seuranta pohjautuu siihen faktaan, että eläkelaskuri ei erehdy.

Sijoitussuunnitelman laatimiseksi tarvitset:

 • Kuukausittaiset kustannukset ja tulot
 • Tavoitepäivämäärän
 • Varallisuuden ja velat

Eläkelaskurin avulla lasketaan summa, joka annetuilla oletuksilla johtaa eläkkeeseen tavoitepäivämääränä. Luonnollisesti tässä tarvitsee tehdä oletuksia ja yksinkertaistuksia tulevista tapahtumista, mutta näiden avulla saadaan jonkinlainen suuntaviiva kohti tulevaisuutta. Käyttämäni sijoitusten seurannan olen tehnyt omaan sijoittamiseeni sopivaksi. Itse sijoitan kuukausittain tasaisella tahdilla (dollar cost averaging) ja olen tasapainottanut salkun kahdesti vuodessa. Lisäksi ajatukseni on ollut sijoittaa enemmän rahaa, kun sijoitukseni eivät pysy oletustuottojen tahdissa (value averaging). Oma strategiani on siis kahden edellämainitun yhdistelmä ja sijoitussuunnitelmani soveltuu molempien taktiikoiden seuraamiseen.

Tiettyyn strategiaan sitoutuminen on ollut itselleni hankalaa ja siksi olen muodostanut omani useamman tunnetun menetelmän yhdistelmänä. Mutta kuten sanonta kuuluu – ei kahta ilman kolmatta. Sijoitussuunnitelmassa on laskettu kuinka paljon pitäsi olla sijoituksia plakkarissa jokaisen kuukauden alussa, jotta eläke toteutuu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä minkä kokoinen sijoitusportfolion pitäisi olla tasaisella tahdilla, jokaisen kuukauden alussa eläkeaikataulun mukaan. Itse olen käyttänyt tätä vain suuntaviivana, jotta tiedän missä olen menossa, mutta se mahdollistaa myös value averaging -tyyppisen menetelmän, jossa sijoitetaan joka kuukausi tarvittava summa tasaisessa tahdissa pysymiseksi.

Sekä tasaisen tahdin menetelmä, että value averaging -menetelmä johtavat siihen, että kovassa nousussa sijoituksia täytyisi myydä ja näin kerätä puskuria laskun varalle. Kun ostot ajoittuvat laskuun ja myynnit nousuun, niin tulee ostaneeksi halvalla ja myyneeksi kalliilla. Itse en ole vielä yhtään myyntiä suorittanut kummankaan taktiikan mukaisesti, koska verokarhu pelottaa enemmän kuin kurssilasku. Sijoitan kuukausittain vähintään DCA-taktiikan mukaisen summan verran, mutta laskusuhdanteen koittaessa yritän sijoittaa enemmän. Ongelmana on ollut itselläni se, että eläkeaikatauluni on melko tiukka, joten puskuria ei juurikaan kerry laskun varalle. Ehkäpä olisi syytä sijoittaa kuukausittain vähemmän ja yrittää tehdä isot ostokset laskevien kurssien aikaan. Toisaalta nykyinen sijoittaminen ei vaadi minkäänlaista aivotyötä ja on täysin automatisoitavissa DCA:n myötä.

Edellisen eläkelaskuriversion yhteydessä lukijalta nimimerkillä Timo tuli pari loistavaa kehitysehdotusta laskuriin, jotka on nyt huomioitu tässä sijoitussuunnitelmaan liitetyssä mallissa:

 • Tarvittava eläkekassan määrä on näkyvissä sekä ilman inflaatiota että sen kanssa
 • Vertailun vuoksi on mahdollista laskea eläkkeelle jäämis päivämäärä nykyisellä sijoittamistahdilla
 • Lisäksi värimaailma on uudistettu (tosin noudattaa Microsoftin vapaasti jakaman pohjan värejä)

Sijoitussuunnitelma-Excelin ensimmäisellä välilehdellä on eläkelaskuri ja kun siihen on lätkinyt itselleen sopivat luvut voi siirtyä taulukon toiselle välilehdelle, josta löytyy varsinainen sijoitusten seuranta. Helpoiten seuranta onnistuu yksinkertaisen graafin avulla, joka piirtyy eläkelaskurin asettaman tavoitteen ja todellisten sijoitusten mukaan.

sijoitusten-seuranta

Yllä olevassa 10 vuoden simulaatiossa eläke ei ala tavoitepäivämääränä, mutta toivon että tämä työkalu helpottaa omaa seurantaasi ja että oma kohtalosi on tätä simulaatiota valoisampi. Sijoitussuunnitelma on vapaasti ladattavissa ja muokattavissa itsellesi sopivaksi. Toivon kuitenkin, että jos koet tämän hyödylliseksi niin kerrot muillekin blogistani.

Voit ladata sijoitussuunnitelman liittymällä sisäpiiriin (maksuton nyt ja aina).

————

Sijoitussuunnitelman käyttöohje:

Tosimies ei tietenkään lue käyttöohjeita, mutta päätin kuitenkin kaiken varalle sellaiset laatia.

1. Täytä eläkelaskuriin oma paras arvauksesi tulevaisuudesta.

elakelaskuri

Eläkelaskuri on sijoitussuunnitelman ensimmäisellä välilehdellä ja kaikki siinä olevat turkoosilla värjätyt luvut voi muuttaa. Laskurissa on valmiina suurinpiirtein pitkän aikavälin keskiarvoja. Inflaatiota otin hieman alaspäin edellisestä mallista. Tästä huolimatta voi laskurista selkeästi huomata, miten iso vaikutus jo pienellä inflaatiolla on valuuttamääräiseen kassaan. Jos osa eläkekassan tuotoista on osinkoja, niin muista huomioida se hankintameno-kohdassa.

Tämän simulaation mukaan henkilön pitäisi sijoittaa 2869 euroa kuukaudessa saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden 10 vuodessa eli 25.4.2025 mennessä. Tällä hetkellä hänellä on tuottavia sijoituksia 15 000 euron edestä. Nykyrahassa henkilö tarvitsisi noin 423 000 euroa kattaakseen kulunsa ja vuoden 2025 tuo tarkoittaisi noin 545 000 euroa käytetyllä inflaatiolla. Jos henkilö saa sijoitettua ”vain” 2200 euroa kuukaudessa eläke alkaisi vasta 26.2.2027.

2. Siirry toiselle välilehdelle, jossa on varsinainen sijoitussuunnitelma. Turkoosilla värjätyt luvut muutetaan jokaisen kuukauden alussa.

sijoitussuunnitelma

Taulukon yläosa on omistettu sijoitusmenetelmälle ja kokonaisuuden seurannalle.

 • Talletus: Täydennä kuukauden alussa sijoittamasi summa euroina turkoosin luvun tilalle. Taulukko olettaa, että seuraavassa kuussa sijoitat yhtä paljon (DCA) ja laskee ennusteen tulevasta sen mukaan.
 • Pitäisi tallettaa: Eläkelaskurista tuleva summa, joka oletuksillasi pitäisi tallettaa kuukausittain, jotta pysyt aikataulussa.
 • Tilanne/Ennuste: Sijoitusten erittely on alempana taulukossa, jos olet jo täydentänyt kuukauden alun tilanteen, tulee se tälle riville. Jos et ole vielä täydentänyt lukuja, laskee suunnitelma sinulle ennusteen laskurissa käyttämiesi oletusten perusteella.
 • Tavoitekassa: Ei huomioi lainkaan omia sijoituksiasi vaan kertoo kuinka paljon sinulla pitää olla kuukauden alussa sijoituksia, jotta pysyt aikataulussa. Tätä voit käyttää jos päädyt tasaisen tahdin menetelmään.
 • Tuotto on saamasi todellinen vuotuinen tuotto tai prosentuaalinen tappio ja oletustuotto kertoo paljonko sijoitusten olisi pitänyt tuottaa laskurin oletuksilla.
 • Lisäsijoitustarve vertaa oletustuottoa ja todellista tuottoa. Tätä voi hyödyntää, jos päädyt value averaging mentelmään.
 • Nykyisellä tahdilla, tavoitepäivänä -rivi simuloi talletuksesi ja sijoitustesi perusteella eläkekassan johon päädyt jatkaessasi samalla tahdilla ja jos oletuksesi osuvat oikeaan. Kun tavoite on suurempi, kuin mihin näyttäisit päätyvän, ei eläke tule alkamaan tavoitteesi mukaan.

Seuraavaksi sijoitussuunnitelmassa on tulojen ja menojen erittely. Itse olen täyttänyt tulot kuukausittain ja menot kolmesti vuodessa edellisen neljän kuukauden keskiarvon mukaan. Näillä ei ole mitään merkitystä sijoitusten seurannan kanssa, mutta nämä voit täydentää, jos haluat seurata kahta kriittistä talouslukuasi eli säästöprosenttia ja talouden stressilukua.

sijoitussuunnitelma2

Sitten päästään varallisuuden ja velkojen erittelyyn. Vasempaan reunaan voit kirjoittaa mikä varallisuus/velka on kyseessä ja kuukausittain täydentää eurojen tilanteen. Turkoosit luvut ovat muutettavia lukuja ja niiden riveille täydennetään luvut tulevina kuukausina. Muun värisissä soluissa on kaava joita voit muutella, jos tiedät mitä teet. Lisää rivejä saat kaavoja sotkematta kun lisäät esimerkiksi Osake1 ja Osake2 väliin rivin.

sijoitussuunnitelma3

Kun täytit kaikki turkoosilla värjätyt luvut niin taulukko laskee sinulle tärkeimmät tunnusluvut valmiiksi. Koska lukuja ei ole vielä täydennetty 1.5.2015 tilanteen osalta, niin myös tunnusluvut ovat siansaksaa. Jos 10 vuoden simulaatio ei riitä, voit lisätä sarakkeita kopioimalla seurannan toiseksi viimeisen sarakkeen kokonaisuudessaan ja liittämällä niin moneen lisäsarakkeeseen kuin tarvitset.

sijoitussuunnitelma4

Voit ladata sijoitussuunnitelman liittymällä sisäpiiriin (maksuton nyt ja aina)

Onnittelut, jos pääsit tänne asti! 24h käyttäjätuki on avoinna kommenteissa ja kaikki kehitysehdotukset ovat erittäin tervetulleita.

14 vastausta artikkeliin “Sijoittaja sumussa”

 1. Hei, spreadsheetin ekan sivun verojen ja kokonaissumman laskennassa on pieni virhe. Lasket veron tällä hetkellä esimerkin luvuin 1200*0.3*0.6 =216€ ja kokonaissumman 216€ + 1200€ = 1416€. Kokonaissummasta 1416€ vero on kuitenkin 254.88€ eikä 216€ kuten lasket, joten käyttörahaa ei tällä summalla jää haluttua määrää.

  Laskentakaavan tulisi mennä 1200/(1-0.3*0.6) kokonaissummalle, ja 1200/(1-0.3*0.6)-1200€ verolle. Kokonaissummaksi tulee siten noin 1463€ ja verojen määräksi noin 263€.

 2. Hieno taulukko! Pari peruskysymystä. Miten saan tuon ladattua omaan driveen, jotta pystyn muuttamaan lukuja? Mikä on hankintameno?

  1. Kiitos! Valitset vain file – make a copy, jolloin saat tuon google sheetsiin. Tai sitten save as ja excel tiedostona niin saat muokattua omalla koneella. Hankitamenolla tarkoitetaan myyntitilanteessa sitä sijoitusten osuutta, josta ei tarvitse maksaa veroja = alkuperäinen ostohinta tai hankintameno-olettama. Itse aion myyntejä tehdä vain yli 10 vuotta vanhoihin omistuksiin, joten hankintameno on vähintään 40 %. Jos suunnitelet osinkotuloilla rällästämistä, niin tässä tapauksessa hankintameno on luonnollisesti 0%. Nautinnollista taulukointia!

 3. Kannattaa ehkä muistaa myös se, että joka kalenterivuonna saa myydä verottomasti alle tuhannella eurolla. Tätä kannattaa ehkä hyödyntää mikäli on kyse isoista prosentuaalisista voitoista. Itse käytän sitä silloin, kun on siihen mahdollisuus.

  1. Aivan totta…summa vain on valitettavan pieni, mutta jos pystyisin itse tästä eteenpäin noudattamaan vain osto -linjaa, niin ehdottomasti käyttökelpoinen strategia.

 4. Varsin käypä taulukko, kiitos tästä. Tästä saa hyvän pohjan oman (alkavan) sijoitusharrastuksen seuraamiseen. 🙂

 5. Aloittelin taulukon käyttöä muutama kuukausi sitten ja ihan ensimmäiseksi suuret kiitokset siitä. Olisin tarvinnut vähän ohjausta nimenomaan täyttöpäivämäärästä…
  Eli: milloin täytän 1.6.2016 luvut? Tai oikeammin mitä arvoja käytän? Käytänkö edellisen kuun talletuksia? Entä tulot ja kustannukset, toukokuun vai kesäkuun numerot? Sijoitusten tilanne onkin selvempi, sen hetkinen markkina-arvo?

  1. Itseasiassa taisin joskus tuskailla itse saman asian kanssa ja päädyin siihen, että muutin päivämäärä solun kaavan tähän muotoon =EOMONTH(B4;1), voit kopioida tämän soluun C4 sellaisenaan ja sitten Excelissä muihin päivämääriin eli koko rivi nro 4.

   Kaava muuttaa päivämäärän kuukauden viimeiseksi päiväksi. Tällöin esim nyt 31.5.2016 päivämäärän alle täydennän itse koko toukokuun tulot/menot sekä varat ja velat tämän päivän arvojen mukaan.

   Toivottavasti tällä selkeytyy!

   1. Selkiytyi kyllä. Taulukkoa olen täyttänyt orjallisesti puolitoista vuotta ja se on antanut meille hyvät suuntaviivat. Hommaan tuli tänä vuonna lisää muutama sijoitusasunto, koska ”oli tarvetta” kiihdyttää vauhtia.
    Sijoitusasuntojen menot ja tulot vaativat hiukan taulukon modaamista, mutta edelleen menen sinun periaatteillasi.
    Kysymys 1. Miten merkitset, jos myyt osakkeita? Onko ostaminen menoa ja vastaavasti kaikki myydessä saadut rahat tuloa?
    Kysymys2. Pidän koko taloutemme kirjanpidon samassa. Itse töissä, vaimo jäi juuri kotiin. Itsellä tarkoitus jatkaa leikkiä vielä 13v, eli viiskymppiseksi, jonka jälkeen yhteiselle ”eläkkeelle”. Pitäiskö molemmilla olla oma seuranta, pitäiskö eläkkeellä ollessa yhden henkilön kulut laskea x2 tai x1,5 vai arvioida meitä yhdessä?
    3. Oman suunnitelmasi olet ulottanut eläkkeestä kuolemaasi. Entä siitä eteenpäin, jos ja kun haluan varmistaa myös jälkipolvien varat (ja tietysti taloudellisen kasvatuksen ennen sitä).
    Ja kiitos parhaasta blogista. (Nyt kun saituri.org on jättänyt meidät ja mennyt töihin.)

   2. 1. Jos en ihan väärin muista, niin muokkasin taulukkoa niin, että merkitsen myynnit vain suunnitelmaan siis heti siihen sijoitusten/ostojen alapuolelle. En pidä näitä tulona enkä menona. En suunnitelman kannalta seuraa edes myyntivoittoja, ainoastaan verotuksen vuoksi.

    2. Arviointi on lähes aina huono valinta. Jos tiimi toimii, niin silloin yhteinen seuranta käy mainiosti. Paras vaihtoehto on seurata molempien kulutusta yhteensä niin ei tarvitse arvailla.

    3. Tähän joudun palaamaan sitten, jos jälkipolvia tulee. Tällä hetkellä itseni jälkeistä suunnitelmaa ei ole. Toivottavasti blogi jää ainakin ohjeeksi siitä, miten poistumiseni jälkeen näitä asioita voi lähteä pohtimaan.

    Eipä kestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.