Sossupummi

Pääsääntöisesti pyrin olemaan yksi hyvistä. Omasta mielestäni olen siinä usein onnistunut ja vanhemmiten oman kehitykseni suunta on ollut itselleni mieluinen. Aina en ole suoriutunut täydellisesti ja valitettavasti historiasta löytyy asioita, joita kadun. Viime kuussa ylitin kriittisen rajan ja nyt olen pahis.

Syy rajan ylitykseen on se, että omien rahojeni sijasta päätin elää muiden rahoilla. Yhteiskunnassamme ei ole sallittua irtisanoutua itse ja sen jälkeen nostaa työttömyyskorvauksia. Kun toinen ihminen kuulee näin tapahtuneen, nousevat kierrokset kattoon. Ymmärrän, että moni kokee käytökseni täysin moraalittomana.

”Noin paljon omaisuutta ja silti pitää kerjätä yhteiskunnan varoja. Onpa häpeilemätön paskiainen.”

En voi sinua tästä ajatuksesta syyttää. Luultavasti olet aivan oikeassa. En pyydä sinua muuttamaan mielipidettäsi, mutta tallennan itselleni mustaa valkoiselle. Haluan muistaa miksi toimin näin, koska tämä saattaa olla yksi niistä päätöksistä, joita kadun myöhemmin.

Minä

Omassa maailmassani minä olen suurimmalla prioriteetilla. Suurella osalla meistä on näin, vaikka muutama muuta väittääkin. Poikkeuksiakin toki löytyy. Olen kuullut, että varsinkin omien lasten syntymällä on tapana tuoda perspektiiviä. Tosin en näe mitä eroa on versioilla minä itse tai minun lapseni.

Kuinka moni oikeasti laittaa yhteiskunnan tai jonkun muun tuntemattoman edun oman etunsa edelle?

Jos minulla olisi miljoona, antaisin puolet pois -tyyppejä kyllä löytyy. Voin paljastaa salaisuuden. Konditionaalissa suoritettua tekemistä ei lasketa.

Se on luonnollisesti maailman paskin perustelu, että jos joku muu, niin sitten minäkin. Pohdin asiaa pitkään ja vaikka kuinka valintaani kyseenalaistin, en löytänyt sellaista näkökulmaa, joka olisi johtanut erilaiseen lopputulokseen.

Apukysymykset

Etsiessäni näkökulmia, tein itselleni apukysymyksiä.

 • Voinko tehdä sen?
 • Aiheutanko päätökselläni todellista pahaa jollekin muulle?
 • Onko vika pelaajassa vai säännöissä, jos tekee kaiken sääntöjen mukaisesti?
 • Miksi pitäisi pelata eri säännöillä, jos ainoa mitä on tehnyt eri tavalla, on omat kulutusvalinnat?
 • Mitä eroa on työttömille järjestetyllä koulutuksella ja opintovapaalla?
 • Mitä eroa on omalla opiskelullani ja opintovapaalla?
 • Mitä eroa on irtisanoutumisella ja sillä, että on tehnyt työnsä potkujen arvoisesti?
 • Mitä eroa on irtisanoutumisella ja sillä, että on itse valinnut mennä töihin yritykseen, joka on kaatunut tai vaikeuksissa?

Vaikka kuinka asiaa pohdin, niin aina jossain kohdassa ihminen on itse tehnyt sen vaikuttavan valinnan. Hän on tehnyt valinnan riippumatta siitä, oliko lopputulos nähtävissä etukäteen vai ei. En lopulta nähnyt mitään eroa siinä, että missä vaiheessa valinta on tehty.

Ainoa asia, mikä mieltäni tässä painaa on se, että mitähän muut minusta ajattelevat. Valitettavasti se ei ole minun maailmassani syy tehdä tai jättää mitään tekemättä.

Lopuksi

Sinä et tunne minua ja tuntematon on helppo tuomita. Se on minulle täysin ok, kun vain muistat noudattaa samoja kriteereitä itsesi kohdalla.

Jos se sinua yhtään helpottaa, olen pahoillani aiheuttamastani mielipahasta. Olen vain nössö ja rohkeuteni ei vielä riittänyt eläkekassan varaan jäämiseen. Onneksi sinun ei enää kovin kauaa tarvitse elämistäni rahoittaa. Lisäksi tuen kautta saamille rahoille valitsemani käyttökohde on sellainen, että siitä saattaa olla itseni lisäksi iloa myös muille.

Olin väärässä edellisessä kuukausikatsauksessa, koska menetin yöunet tämän asian takia. Ehkä otan jotkut asiat liian vakavasti. Pidän silti kiinni rehellisyydestäni. Jos en olisi blogin myötä ollut tuloistani tilivelvollinen, en olisi kiinnittänyt koko asiaa minkäänlaista huomiota.

Joskus itsekäs valinta on itselle se paras, vaikka muut olisivat eri mieltä.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin. Paras tapa saada tieto uusista artikkeleista on liittyä sisäpiiriin. Facebook P.Ohatta ja Twitter @RahaPohatta.

Edit. lisätty ensimäisen kommentin perusteella täydennys myös artikkeliin

45 vastausta artikkeliin “Sossupummi”

 1. Haluaisin kysyä muutaman tarkentavan kysymyksen:

  Koitko siis, että tarvit ”sossua” elääksesi (eli et uskaltanut jäädä pelkän varallisuutesi varaan? Vai haetko tukea vain rikastuttaaksesi itseäsi entisestään? Ja jos olisit jo taloudellisesti riippumaton (ja ehkä vähän yli), niin olisitko hakenut tukea? Missä menisi se passiivisen tulon/varallisuuden raja, että et olisi enää hakenut? (Vaikka konditionaalissa suoritettua tekemistä ei lasketakaan 😉 )

  1. Ei vain rohkeus vielä riittänyt eikä luonto antanut periksi elää tappiolla.

   Jos konditionaalissa pitäisi arpoa, niin raja menisi laskennallisen riippumattomuuden kohdalla, joka itselleni tarkoittaa 4 % sääntöä sen hetken veroilla säädettynä.

 2. Olet oikeutettu työttömyystukiin karenssin jälkeen kuten kaikki muutkin joilla siihen on oikeus.
  Asumistukea voit hakea, mikäli ehdot täyttyvät.
  Meillä kaikilla on samat oikeudet samassa tilanteessa, on sitä pätäkkää paljon tai vähän.
  Ystäväni päätti irtisanouduttuaan, ettei ilmoittaudu työttömäksi koska joutuisi takaisin töihin välittömästi. Hän alkoi aktiiviseksi sijoittajaksi ja tekee nykyään palkkatyötä kun huvittaa. En minä hänenkään valintaansa arvistellut; verottaja iloitsee todennäköisesti enemmän tällä tavoin kuin pelkkää palkkatyötä verottamalla.

  1. Itsellä on vähän samanlainen kutina, että kyllä tämäkin keikka lopulta pelaa paremmin verottajan taskuun kuin mitä muuten olisin saanut aikaiseksi. Mutta hyvä jos kaikki eivät ole minua lynkkaamassa.

 3. Don’t hate the player, hate the game. Etköhän sinäkin ole elämänkaaresi aikana nettoveronmaksaja, joten turha potea syyllisyyttä.

 4. Oletan, että kommentit tulivat jotain muuta kuin tämän blogin kommenttien kautta asiaan liittyen? Muistan kun luin ensimmäisen kerran, että olet tukien varassa (vaikka varallisuutta on kertynyt) ja mietin jaksaako tästä joku innostua, mutta tämän kirjoituksen perusteella, nähtävästi jaksoi…

  Säännöt tosiaan ovat samat kaikilla ja kaikki ihmiset ovat itsekkäitä, joten turha mielestäni pohtia oikeata ja väärää. Pitkällä aikavälillä tulet joka tapauksessa olemaan myös nettomaksaja Suomelle (mahdollisesti olet jo), joten siitäkin näkökulmasta aivan sama.

  1. Ei voi sanoa, että mitään palautetulvaa olisi tullut. Perustuu palautteeseen ja muutamaan käymääni keskusteluun. Onneksi oman blogin lukijani tuntuvat olevan aika ymmärtäväisiä asian suhteen.

   Otin kuitenkin varmuudeksi vähän ennakkoa aiheeseen, koska menen huomenna Yle Puheen Pörssipäivään vieraaksi. Sitä kautta eksyy varmasti vähän vähemmän empaattista väkeä tutkimusmatkalle.

 5. Turhaan ruoskit itseäsi. Aina joku haukkuu ja pahoittaa mielensä. Olet korvaukset ansainnut ja mielensäpahoittajille tiedoksi, että kohta on vaalit joissa voi äänestää sääntöjen luojia. Olet varmasti maksanut oman osuutesi veroista ja tulet tulevaisuudessa maksamaan lisää, toisin kuin jotkut nurisijat. Itse aion myös lähitulevaisuudessa kirjoittaa väitöskirjan ja varmasti haen tähän aikuiskoulutustukea (joka on ansiosidonnaisen suuruinen). Harva tätä työelämää jaksaa 50 vuotta putkeen. Pahimmat suorittajat sitten nostavat saiaraseläkettä hyvällä omallatunnolla. Miksi tähän tai edes nuoremman sukupolven pääosin maksamaan eläkkeeseen olisi mitään oikeutta?

  1. Voi olla, että otin asian vähän turhan vakavasti. Toisaalta kiinnosti nähdä mitä muut ovat mieltä, koska omat yöunet menivät. Se on varma, että joku aina pahoittaa mielensä. Se ei vaikuta päätöksiini, mutta täysin en pysty olemaan välittämättä – ainakaan vielä. Kiitos näkökulmasta!

 6. Mun mielestä se, että sä ylipäänsä mietit asiaa, tekee tukien nostamisesta sun kohdalla jotenkin hyväksyttävämmän. Sä luultavasti et myöskään elä tukien varassa kovin kauaa vaan otat taas ohjakset omiin käsiisi, versus X määrä muita sossun elätettäviä, jotka ei syystä tai toisesta tule ikinä contribuuttaamaan takaisin sossuun päin pennin latia. Joten eläpä hättäile, itse sitä usein ihminen pahin tuomitsijansa on.

  1. Kuviot on vetämässä, mutta tilanne aivan auki vielä. Mutta eiköhän ne tästä lähiaikoina selkene. Näin se tosiaan taitaa mennä, että joskus sitä tuomitsee itsensä vähän turhan ankarasti.

 7. Sehän olisi mielenkiintoinen laskelma laskea paljon olet tähän mennessä maksanut veroja ja paljon menee pääomatuloveroa jos tuon säästösumman kotiuttaisi. Hyvin karkeasti arvioin että ainakin 110 000 euroa? (ansiotulovero + pääomatulovero).

  Todennäköisesti valittaja elää sun verorahoilla ja valittaa silti.

  1. Totta, nopeasti vilkaisin niin edellisen viiden vuoden aikana noin 60K euroa.

   Tulisi kyllä hauska spekulaatio, jos jaksaisi laskea käytetyt palvelut, koulutuksen yms mukaan. No ehkä sitten joskus talven pimeinä tunteina.

   1. Älä huoli työttömyyskorvausten nostamisesta, se on etuus, joka meille on suotu. Se ei ole siivellä elelyä.

    Nettomaksaja-keskustelun pitäisin kuitenkin tästä aiheesta ulkona, sillä se on loputon suo, riippuen tietenkin siitä, kuinka kukin asian määrittelee. Harva meistä on kuitenkaan nettomaksaja, vaikka laskettaisi pelkästään ne ilmeisimmät omat kuluerät kuten koulutus, kulttuuri, kirjasto, nuorten urheiluseurat ja terveydenhuolto.
    Haluamme, että yksityislääkärillämme on lääkärinkoulutus. Poliisi, palokunta ja puolustusvoimat ovat valmiudessa ja toimintakykyisiä, jos niitä tarvitsemme. Emme maksa lumenauraajalle käteisellä talviaamuna tai puiston siivoajalle siitä, että noukkivat roskat viikonlopun jäljiltä, jotta minun ei tarvitse niistä häiriintyä. Lista on loputon ja mahdoton laskea siitä omaa osuuttaan, joten pidetään nämä kaksi asiaa toisistaan erossa.

    Mukavaa kevättä, ja odotan uusia kirjoitelmiasi innolla. Niitä on aina ilo lukea😊. Rankkaan sinut edelleen ykköseksi blogi-rintamalla (Saituri kun hävisi kuvioista).

   2. Juu taitaisi laskeminen mennä aika hankalaksi. Mutta mielenkiintoista se silti olisi, tosin ehkä enemmän taidetta kuin tiedettä. Harkitsen vasta, jos meinaa haasteet muuten loppua kesken.

    Kiitos samoin ja mukava kuulla!

 8. Jos toimit sääntöjen mukaan (karenssi jne.) niin ongelma on yhteiskunnan, ei sinun. Mikäli järjestelmä tehdään olettaen että ihmiset toimivat omaa etuaan vastaan niin järjestelmän tuleekin romahtaa.

 9. Ihan samalla tavalla olet tukiin oikeutettu kuin muutkin, kun ehdot täyttyvät. Minäkin suunnittelin vähän myöhemmin jääväni opintovapaalle, koska voin, ja hupsis, saanpas silloin vielä kotitoidontukeakin.

 10. Samaa mieltä muiden kanssa. Itsekkin olen nyt sossupummina ollut pari kuukautta. Olen kuvitellut että meidän tukijärjestelmä kyllä kestää tälläistä pientä löysäilyä. Mun moraali on varmasti paljon löyhempi koska olen elämän aikana huijannut virastoja aina kun pystyn. Mm. ”vuokrasin” mummultani talon jossa hän asui ja nostin tukia. Uskon silti että olen nettomaksaja, en käytä terveyspalveluita yms. Alkavaa kevättä pohatalle ja muille pummeille ! 😉

  1. Hups! Nyt onkin sen verran monta positiivista kommenttia tullut, että ehkä tästä ei tarvitse stressata. Vaikka täällä taitaa viihtyä enemmän puolueellista väkeä.

   Kiitos samoin!

  2. Kannattaa pitää mielessä Riksu, että virastojen huijaaminen on aina petos ja näistä voi seurata oikeuskäsittely ja suuri rangaistus. Jos esim. väittää asuvansa muualla kuin oikeasti asuu ja saa sen vuoksi etuuksia, ja asia tulee myöhemmin ilmi… ei rangaistukseksi riitä pelkästään rahan palauttaminen, vaan rikosrekisteriin saa myös jonkinlaisen merkinnän. Tämä tulee yllättävän monelle shokkina, että huijaaminen ei olekaan ok.

 11. Samat tuet ne kuuluu kaikille. Kannattaa tietysti erottaa termit sossupummi ja työtön. Sosiaalituet on se viimeinen vaihtoehto jota haetaan ja saadaan kun ei muuten ruokaa pöytään saada, sen väärikäyttö on väärin tilanteesta riippumatta, varsinkin jos omaisuutta on millä pyistyisi tilanteen klaaraamaan. Työttömyystuet taas on aivan eri asia, ne on jokainen itselleen työllä ansainnut ja kuuluvat siten pelin henkeen taustalla olevasta varallisuudesta riippumatta 🙂

 12. Mielenkiintoista! Itse olin samassa pohdinnassa aikanaan kun jäin opintovapaalle. Miksi minun kuuluisi saada tukia vaihkka osinkojakin tulee kuukausittain? No, aikuiskoulutustuki ei ota huomioon osinkotuloja. Mikäpäs siinä sitten. Toisaalta tuo sai pohtimaan että onko meidän säästäjien omaisuuden haalinta ihan turhaa, jos kerta nostamme mieluummin lopulta tukia kun alamme syömään kuormasta? Mitäs sitten jos lopettelisi työt kokonaan niin tulisiko nostettua jotain työmarkkinatukea. Tämänhän tää systeemi mahdollistaa 😀

 13. Elämässä on tärkeintä katsoa tulevaan ja kulkea sitä kohti, eikä alkaa kuuntelemaan liiaksi muiden mielipiteitä tekemisestäsi saati murehtia muiden ajatuksia sinusta.
  Lopulta ainoa tärkeä asia on oma perhe ja vain läheisimmät ihmiset ympärilläsi, joten parempi keskittyä heihin.

  Tietyt sosiaalietuudet ovat meille suotuja oikeuksia ja niiden eettinen pohdinta tulee hoitaa tahojen jotka säännöt ja lait määrittelevät. On parempi keskittyä asioihin joihin voi itse vaikuttaa sen sijaan että suorittaa teoreettista pohdintaan.

  Ei muuta kun ottaa ilolla vastaan eurot ja etuudet joita meille tarjotaan etenkin kun palkasta on vuosikausia maksettu veroja ja veroluonteisia maksuja varsin isolla prosenttiosuudella.

  Tuskin monikaan kokee huonoa omaatuntoa seuraavien asioiden nauttimisesta vaikka nihin on saatu uhrattua paljonkin yhteisestä kukkarosta:
  -Kaupunkien joukkoliikenne
  -Teatteri / ooppera
  -Terveydenhuolto
  -Koulutus

  Jokainen joka pyrkii taloudelliseen riippumattomuuteen on kuullut varmasti soraääniä matkanvarrella. Jotkut ihmettelevät onko elämä elämisen arvoista jos joutuu kituuttamaan eikä voi tehdä mitään. Mielestäni nämä kyseiset henkilöt joutuvat kituuttamaan kymmeniä vuosia työpaikan orjana eivätkä voi tehdä mitään kun maanantaista perjantaihin olet kahlittu työpaikkaan .

  1. Juurikin näin. Teoriassa tämä on hyvin yksinkertaista, mutta käytännössä riittää vielä opeteltavaa. Yllättävän paljon on muiden ajatuksilla merkitystä itselleni, vaikka se on täysin turhaa. Ehkä olisi pitänyt saada paremmat geenit äidin maidon mukana, sellaiset joissa olisi enemmän taipumusta mulkvistiksi niin ei tarvitsisi välittää niin paljon.

   Hyvä pointti, että tämä on yksi niistä asioista mitä kannattaisi katsoa ilon ja kiitollisuuden kautta. Tämä taitaa olla ehdottamasti paras tapa, joten täytyy työstää omat ajatukset samalla aaltopituudelle.

 14. Sun blogia pidempään lukeneena totean, ettei tullut mieleenikään pahoittaa mieltä tästä! Oikea päätös, oikea suunta! Se on kuule just niin, että toisten tekemisiä on jotenkin ihmeen helppo tuomita. Otetaanpa kuka vaan tilalle sun saappaisiin, niin eiköhän joka ikinen olisi nostanut tukia tässä tilanteessa. Älä mies hyvä menetä yöunia tällaisen takia.

  Opintovapaa, sapattivapaa, downshiftaus ja ylipäätään pienen breikin pitäminen työelämästä ovat sellaisia asioita, joista keho ja mieli ja varmaan koko yhteiskuntakin kiittää jossain vaiheessa! Tekee ihan mieli hehkuttaa, että kyllä opintovapaan ottaminen oli yksi parhaimmista päätöksistäni!

  Hyvä postaus kaiken kaikkiaan. Mun korvaan särähti tasan yksi asia ja se on tämä: ”valitettavasti historiasta löytyy asioita, joita kadun”. Let it gooo!

  1. Ai että! Olipa hienosti poimittu tuo viimeinen. Kiitos, olisi itseltäni jäänyt huomaamatta.

   Ehkä pääsen itsekin jossain vaiheessa kokeilemaan oikeata opintovapaata. Tuntuu, että monille se on ollut enemmän kuin tervetullut.

 15. Tämä on jokaisen oma ratkaisu. N. 10 vuoden päästä minäkin irtisanoudun ja jään työttömyyseläkeputkeen, jos on vielä mahdollista. Siinä vaiheessa olen varmasti oman osuuteni yhteiskunnan veroista maksanut ja ei kolkuta omatuntoa jäädä pois työelämästä.

 16. Onko menettelytapa mielestäsi täysin arvojesi ja moraalisi mukaista? Kaikki ihmiset välittävät siitä mitä muut heistä ajattelevat, mutta on rohkeutta elää omien arvojen mukaan siitä huolimatta etteivät muut toimintaasi hyväksyisi. Jos olet itsellesi täysin rehellinen ja kysyt itseltäsi toimitko oikein niin kyllä alitajunta sen intuitiivisesti kertoo. Siihen pitää luottaa.

  Itse olen kyllä ratkaisuusi pettynyt. Aikaisemmat oivalluksesi rahan ja materian merkityksettömyydestä resonoi omaan arvomaailmaani ja tämä tuntuu nyt lähinnä harppaukselta taaksepäin.

  1. Kiitos Arto palautteesta. Oletin, että paljon useampi olisi ollut tällä linjalla. Ei täysin arvojeni mukaista, mutta eniten oikein eri vaihtoehdot huomioon ottaen. Kävin pitkän keskustelun ja tein omasta mielestäni parhaan mahdollisen valinnan.

 17. Itse olen myös Arton kanssa samoilla linjoilla, vaikka se tuntuu täällä vähemmistöön jäävän. Jokainen tehköön omat valintansa, enkä lähde kenenkään moraalista ja päätöksistä heitä pyytämättä arvostelemaan. Jo kuitenkin se, että olet öitäsi valvonut, kertoo ettet ole aivan sinut itsekään tämän päätöksen kanssa.

  Vastaavassa tilanteessa en itse työttömyyskorvausta nostaisi. Se on omasta mielestäni myös tarkoittaa, että on valmis töihin menemään ja töitä myös aktiivisesti etsitään. Mitä tahansa ei tarvitse ottaa vastaan, mutta itselläni hyvä työppaikka varmasti löytyisi jo ennen kolmen kuukauden karenssin loppua. Jos minulla olisi tilanne, että tarvitsen stressin tai muun syyn takia hengähdystaukoa, on korvausten nostaminen silloin OK. Samoin jos vaikkapa kouluttaudun omatoimisesti, enkä halua tai voi esim. aikuiskoulutustukea hakea, ei siinäkään olisi mitään vikaa. Syitä on varmasti monia muitakin, mutta oleellista niille on, ettei niitä tarvtse sen kummemmin itselle perustella. Mutta muiden laskuun eläminen vain siksi että siihen on oikeus, ei ole minun moraalini mukaan ainakaan itselleni hyväksyttävää.

  1. En tosiaan ensin ollut aivan sinut päätöksen kanssa. Sen takia yritin sitä eri kulmista katsoa. Läpikäynnin jälkeen olen nukkunut kuin tukki. Tosin aika monen asian saa itselleen perusteltua, jos oikein tosissaan yrittää.

   ”Samoin jos vaikkapa kouluttaudun omatoimisesti, enkä halua tai voi esim. aikuiskoulutustukea hakea, ei siinäkään olisi mitään vikaa.”

   Tämähän on juuri se mitä teen.

 18. Minut päästettiin onneksi edellisestä työstä pois ja pääsin ansiosidonnaiselle kansalaispalkalleni. Maksoin maksamattomat liitto-kassan maksut (kun en ollut onneksi varma kannattaako vaihtaa) . Toki olen nyt pitänyt vapaapäiviä ja toteuttanut itseäni ja harjoitellut uutta-vanhaa osa-aluetta ja tehnyt myös myöhempää työllisyyttä lisäävää opiskelua. Koska tämä aiheuttaa hyvää mieltä, olen suorittanut myös velvollisuuttani pitää itsestäni hyvää huolta että olen parempi tekijä työmarkkinoilla.

  No, ensi kuussa suostuin jo pidempään pätkään kun pieneen, mutta ehdottomaan ehtooni työajoista suostuttiin.

  En usko olevani kovinkaan nettomaksaja ollut. Osinkotuloverotkin kuittaan tappioilla ja vähennyksillä. Ainoastaan ulkomaat on saaneet omansa.

  Toki en pitäisi itseäni kovinkaan arvossa, ellen pystyisi perustelemaan aikaani kansalaispalkalla, löyhemminkin on mennyt. Nyt olen kuitenkin ollut työmotivoitunut ja tehnyt työntekijänä parhaani. Kuten varmaan sinäkin.

  Ajattelu, että monet käyttävät systeemiä hyväkseen enemmän ja isoimmilla kertoimilla, ei ole kovin hedelmällistä, paitsi jos asialle voi tehdä jotain. Nyt teemme kansalaisina miten teemme. Elämme tässä demokratiassa ja sen säännöissä. Muut maan tavan mukaan.

 19. Pankki voi aina lainata liikkeelle lisää valuuttaa jos se uhkaa loppua kesken – ei valuutta maailmasta lopu kesken. Sen arvo vaan vaihtelee 😛 Minusta sosiaalituen hakemisessa ei ole mitään väärää, olen ihan varma, että olet kortesi kantanut jo muutamaan kertaan ja varmaan tulet jatkossakin niin tekemään. Työttömyys voi osua ihan yhtä hyvin varakkaaseen kuin varattomaankin. Tunnut kuitenkin olevan sellainen tyyppi, ettet jää lepäilemään laakereillesi moneksi vuodeksi, vaan keksit kohta taas jotain.

  Ehkä kaikkein vaikein asia sosiaalituen nostamisessa onkin juuri tuo ”mitä muut ajattelevat” -aspekti ja häpeän tunteet. Niistä on oman mielenterveyden säilyttämisen nimissä tärkeätä harjoitella irti. Muut voivat aina tuomita, mutta eivät voi koskaan täysin ymmärtää sinua ja valintojasi – ja lopulta sinä olet aina viime kädessä vastuussa.

 20. Irtisanoutumiselle määritelty 3 kk karenssi on arvioitu kohtuulliseksi ”rangaistukseksi” päättäjiemme toimesta, joten mitäpä siitä kiistelemään. Mielestäni olet rangaistuksesi kärsinyt, eikä huonolle omatunnolle ole tarvetta 🙂 Työttömyysetuuksien lisäksi yhtälailla esim. asumistukea on mahdollista saada varallisuudesta huolimatta, jos tulojen puolesta siihen katsotaan täyttyvän oikeus. Laki ja säännöt ovat kaikille samat. Ei ole kenenkään asia kyseenalaistaa tai arvioida sitä, kuinka hyvä irtisanoutumisesi syy oli. Jos systeemi on jonkun mielestä huono, kannattaa ajaa siihen muutosta.

  Kuulostaa jopa vähän samalta kuin kritisoisi jotakuta siitä, että hyväntekeväisyyteen lahjoittamisen sijaan säästää rahaa itselleen. Omaa etua saa ajatella, eikä se tee kenestäkään huonoa ihmistä.

  Tuosta sossupummi-sanasta herää itselläkin ihan toisenlainen mielikuva. Sossun luukulla asioivilla on yleensä viitattu nimenomaan toimeentulotuen hakijoihin. Ajattelen sossupummilla täysin varatonta henkilöä, joka tahallaan jatkuvasti toimii ns. moitittavasti ja jättää esim. menemättä työllistymistä edistäviin koulutuksiin, ja sitten vain hakee tästä syystä menetetyn työttömyysetuuden tilalle saman rahan toimeentulotukena. Totta kai toimeentulotukea pitääkin hakea viimeisenä oljenkortena, jos ei muuten pärjää, mutta tuntuu omaan makuun tökeröitä, että ei lainkaan yritä, kun yhteiskuntamme yrittää tarjota työkaluja pitkäaikaistyöttömyyden katkaisuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.