Kuukausikatsaus 03 2019 – 319K

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 4 906 €
 • Kustannukset 1 588 €
 • Säästöprosentti  68 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ei kertynyt ansiotuloja, mutta muutaman kuukauden työttömyyskorvaukset tulivat tilille (4 764€). Lisäksi maksoin oman firman kautta osinkoja itselleni 1896 euroa ja muita osinkotuloja tai ETF:ien jakamia tuottoja kertyi 408 euroa. Tulojen vähennyksenä merkkasin 2 000 euron mätkyt, jotka periaatteessa kuuluisivat edelliselle vuodelle, mutta en korjaa tilinpäätöksiä jälkikäteen. Odotin, että en saisi mätkyjä tai palautuksia. Toisin kävi, koska olin erehdyksissä kirjannut omaan Exceliini yhden rivin väärin. Hups. Onneksi verottaja on tarkkana.

Menoissa suurin potti oli matkailu. Vajaa pari viikkoa vierähti mukavasti etelän lämmössä. Osan matkaan liittyvistä kuluista maksoin jo aikaisemmin ja osa tulee ensi kuussa luottokortin mukana. Kallista lystiä, mutta helposti sen arvoista.

Lisäksi maksuun meni vuoden vakuutukset ja golf seuran jäsenmaksu. Itsensä kehittäminen kategoriaan liittyi muutama kirja ja idiotismia oli yrittää karata maasta ilman passia.

Kuukauden kulutuksen lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvaa keskiarvoa. Näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista
 • Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa
 • Työaika kuluvana kuukautena 0 %
 • Yrityksen sijoitukset (varat ja velat) on arvostettu markkina-arvoon

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana en tehnyt muutoksia, vaan kaikki erot johtuvat markkinoista.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä muutosta markkinoiden rytmissä.

LOPUKSI

Työttömyyskorvausten nostaminen aiheutti itselleni ristiriitaisia tunteita. Jotenkin tulee sellainen olo, että raha ei ole ansaittua. Tosin yöuniani en menetä ja tuskin olen ensimmäinen alanvaihtaja, joka näin on toiminut. Sijoitettava raha kelpaa aina. Käyttökohdekin on jo valmiiksi katsottuna, mutta en vielä ehtinyt painaa liipaisinta.

Alanvaihtoprojekti etenee myös kohtuullisen hyvin. Oma taloudenhallinnan sovellukseni alkaa olemaan lähellä testausvalmiutta. Varmasti tulee vielä asioita, joita en ole osannut huomioida, mutta suunta on oikea. Pidän kiinni sapatistani ja vähitellen olen alkanut pohtimaan myös jatkosuunnitelmia. Yhdessä työhaastattelussakin ehdin kuukauden aikana käymään ja peloistani huolimatta palaute omasta koodista oli yllättävän positiivista. Tästä sai mukavasti intoa jatkaa opiskeluja ohjelmoinnin parissa.

Kaikki näyttäisi muuten lupaavalta, mutta aurinko on alkanut inhottavasti väijymään taivaalla. Näin osa siitä ajasta, mikä oli tarkoitus käyttää koodaamiseen, onkin vierähtänyt kolopallon parissa. Hups.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin. Paras tapa saada tieto uusista artikkeleista on liittyä sisäpiiriin. Facebook P.Ohatta ja Twitter @RahaPohatta.

10 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 03 2019 – 319K”

 1. Jos itse päättää lopettaa duunit, niin onko silloinkin oikeutettu ansiopäivärahaan? Eikö työkkäri/Kela vaadi ottamaan vastaan mitä tahansa työtä tai sossunmaksut loppuu?

  1. Kun on kärsinyt tuomionsa, täyttää ehdot siinä missä muutkin. Jälkimmäistä kannattaa kysyä joltain keltä löytyy enemmän asiantuntemusta aiheesta.

   1. Moi,

    Ihan mielenkiinnosta kysyn (ja myös koska olen itsekin pohtinut irtisanoutumista työstäni lähiaikoina) tällaista: Tuliko sinulle tuo 3 kuukauden karenssiaika ansiosidonnaiseen, kun irtisanouduit? Vai jäikö tuo karenssiaika pois, koska osallistuit työkkärin ohjelmointikurssille?

    Kiitos paljon mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä blogistasi!

 2. Ihan mielenkiinnosta kysyn, miten arvotat firman sijoitukset omassa henkilökohtaisessa varallisuudessasi? Oletko jo huomioinut kirjaamassasi luvussa laskennallisen verovelan eli veron, jonka joudut maksamaan nostaessasi rahaa firmasta henkilökohtaiselle tilillesi?

  1. En ole huomioinut. Sijoitukset on arvostettu niiden tämän hetken arvoon. Täytyykin lisätä tuonne selityksiin.

   Tämä johtuu siitä, että tuo olisi enemmän taidetta kuin tiedettä. Toki vähintään x verran joudun maksamaan veroja. Nykyinen malli on super helppo ja riittävän lähellä totuutta. Jos jättäisin nuo kokonaan pois niin se antaisi enemmän virheellisen kuvan ja toisaalta asiaa tasoittaa se, että firman kassa ei näy ollenkaan.

 3. Sinulla on siis myös yritys? Eikö Kela koittanut luokitella sinua yrittäjäksi ja jättää työttömyyskorvaukset sitä kautta maksamatta?

  1. Juu, tainnut olla jo lähes 10 vuotta.

   Kaksi kertaa nyt todettu sivutoimiseksi. Käytännössä tähän riittää se, että on ollut samaan aikaan päätoimisesti muualla töissä ja työmäärä on sellainen, että ei häiritse täysipäiväisen työpaikan vastaanottamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.