Hyvää rahastojen tasapainotuspäivää!

Nyt on taas ohitettu se aika vuodesta, kun lahjukset on jaettu ja pötsi on täysi.

Lahjoihin tuhlaamisen voisi äkkiseltään kuvitella olevan täysin oman ajatusmaailmani vastaista, koska eihän tuhlaaminen ole itseään kunnioittavalle eläkesäästäjälle soveltuvaa toimintaa. Näin ei kuitenkaan ole vaan lahjoihin hurahti euro jos toinenkin.

Tärkeimmän eli oman joululahjani hommasin jo reilut pari viikkoa ennen Joulua. Pukin konttiin tipahti Kindle paperwhite, jolle hintaa tuli noin 165 €. Itseni huijaaminen oli kovin helppoa, sillä onhan kyseessä sijoitus tulevaisuuteeni, koska voin oppia vaikka mitä lukemalla mielenkiintoisia kirjoja ja opittujen taitojen avulla tienata rahat takaisin. Täytyy kyllä antaa myös pisteet Amazonille, joka tekee ostamisen suorastaan liian helpoksi. Muutenkaan moitteita ei voi ostokokemuksesta antaa, koska esimerkiksi toimitus on nopeampaa, kuin yhdessäkään kotimaisessa putiikissa. Jätin tilauksen viikon lopussa perjantaina klo 12 jälkeen ja seuraavana maanantaina klo 14:12 paketti saapui ovelleni. Sinne hurahti mukavasti reilun kolmen kuukauden funny money -massit.

Idiootti! Olisit mennyt kirjastoon! Niin, ehkä olisi kannattanut. Omaksi puolustuksekseni voin sanoa, että suurta osaa haluamistani kirjoista ei ainakaan vielä löydy kaupungin kirjastosta. Muita, kuten ammattikorkeakoulujen tai yliopistojen kirjastoja en edes tutkinut, vaikka nämä ovat kaikille avoimia.

Pyhät vierähtivätkin oikein mukavasti itseäni sivistäessä.

Juuri kun edellisistä juhlapyhistä on selvitty, niin nurkan takana kurkkii jo seuraava juhlapäivä, kun 31.12.2014 vietetään jälleen kansainvälistä rahastojen tasapainotuspäivää. Itse vietän tämän juhlapäivän yleensä kaksi kertaa vuodessa, kesälomallani sekä vuoden viimeisenä päivänä.

Suuren suuria heittoja rahastojen painoarvoissa ei ole tapahtunut elokuussa tekemäni taktiikan vaihdon jälkeen. Pohjois-Amerikassa nousu on ollut vauhdikasta ja kehittyvillä markkinoilla puolestaan melkoisen verkkaista.

Tasapainotuksessa lasken yleensä salkun arvon käyttämällä hyväksi parhaiten menestynyttä rahastoa ja sen jälkeen kerron rahastojen painoarvot salkun kokonaisarvolla ja vertaan tuloksi nykyisiin rahastojen arvoihin. Näin näen kuinka paljon minun tulisi ostaa jokaista rahastoa. Edellisen taktiikan vaihdon yhteydessä AAA rahaston paino jäi kuitenkin hieman liian suureksi enkä halunnut tuota myydä, joten tällä kertaa teen tasapainotuksen suhteessa tuohon. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan noin 9300 euron siirtämistä suorista osakesijoituksista rahastoihin. Suorat sijoitukset myin jo viimeviikolla ja samalla tuli toteutettua hieman verosuunnittelua, kun myin tappiolliset sijoitukset pois ja vastaavalla summalla voitollisia sijoituksia.

Tasapainotuksen jälkeen rahastot päätyvät jälleen tavoitearvoihinsa ja olen valmis vastaanottamaan uuden vuoden mukanaan tuoman turbulenssin.

17 vastausta artikkeliin “Hyvää rahastojen tasapainotuspäivää!”

 1. Amazon on kieltämättä näppärä ja varsinkin Kindle-kirjat, jotka sujahtavat laitteelle oikeastaan heti, kun on saanut maksettua. Itse tosin pidän enemmän painetuista versioista. Harmi ettei Amazonin ”lue niin paljon kuin haluat Kindlellä” ja maksa 9.90/kk palvelu toimi täällä. Kindlen saa muuten ihan mihin tahansa mobiililaitteeseen tai läppäriin kunhan vain lataa sen amazonilta ilmaiseksi. Tätä eivät monet tiedä, joten mikäli on yhtään kiinnostusta niin ei muuta kuin sovellus lataukseen.

  Noista rahastoista mulla ei ole oikein muuta sanottavaa kuin se, että on ihan viisasta laittaa rahansa indeksirahastoihin varsinkin siinä tapauksessa mikäli ei haluaa sijoittamiseen laittaa aikaansa ja todennäköisesti kyllä muutenkin..

  1. Totta! Itse luen Kindle kirjoja lähinnä Kindlellä näytön takia päästäkseni tuijottamasta tavallista näyttöä. Perinteisissäkään versioissa ei kyllä ole mitään vikaa muuten kuin muuttaessa.

   Tällä hetkellä kahlaan pääasiassa läpi Personal MBA:n reading listiä. Löytyy varmasti googlettamalla. Jouluna luin Isn’t it obvious (Goldratt) ja pidin kyllä kovasti, vaikka osin ehkä on vanhentunut, mutta itselleni uutta tietoa. Ehdottomasti suosittelen jos aihe kiinnostaa ja myös The Goal samalta kirjailijalta.

   Nyt tosin kyllä poikkesin listalta ja lukuun lähti Home Sweet Zero Energy Home, joka aiheuttaa kovasti projektikuumetta, mutta täytyisi malttaa ainakin eläkkeelle ennen kuin tuohon ryhtyy käytännössä.

   Joulua ennen lukaisin Thinking Fast and Slow (Kahneman). Erittäin hyvä kirja, hyvää asiaa, mutta usein tylsästi kirjoitettu. Personal MBAn sivuilta löytyy tiivistelmä ja kannattaa lukea jos vaikuttaa kiinnostavalta.

  2. personal MBA on tuttu ja pidän sitä yhtenä parhaista kirjoista koskaan mitä tulee ei-fiktiiviseen kirjaosastoon. Se löytyy minulta myös kotoa.Olen itsekin kahlannut sen kirjalistaa läpi, mutta ihan kaikkia siitä en ole lukenut. Goldrattista en ole kuullut, mutta pitää perehtyä hänen kirjoihin. Thinking fast and slow löytyy myös ja olen sen lukenut kertaalleen. Pidin sitä hyvänä kirjana johon voi perehtyä myös uudelleen, kuten kaikkiin muihinkin hyviin kirjoihin, jotka eivät perustu fiktioon.

   Timothy Ferrissin kirjat ovat myös hyviä. Four hour Chef on myös mielenkiintoinen ihmiselle joka haluaa oppia uusia asioita. Four hour work week on hyvä myöskin, mutta arvaan sinun jo lukeneen sen.

   Lukeminen on hyvä tapa oppia asioita ja suosittelen jatkuvaa lukemista kaikille. Oli kyseessä sitten fakta tai fiktio.

  3. 4 hour work week ja 4 hour body on tullut Ferrisin kirjoista luettua, ehdottomasti loistavia teoksia! Ehkä Chef astuu kuvaan tulevaisuudessa, kun sattuu innostumaan aiheesta.

 2. Mitä hyötyä on rahastojen tasapainotuksessa? ja en ole ymmärtänyt tappiollisten sijoitusten myymistä verovähennysten kannalta tai mitä järkeä siinä on?

  Olen 18-vuotias sijoittajan alku ja pidän blogistasi kovasti!

  1. Tasapainotuksessa on kyse lähinnä riskien hallinnasta. Kun salkun sisältöjen arvo kehittyy eri tavalla, muuttuu myös riskitaso siitä mikä se on ollut lähtötilanteessa. Tasapainotuksen merkitys korostuu vielä selvemmin, jos omaisuuslajeja on enemmän tai korkosijoitusten osuus suurempi kuin omassa rahastosalkussani. En tiedä mikä hevonen tulee voittamaan, Itse en juurikaan ota kantaa siihen mikä hevonen voittaa, joten pidän maanosien painot tasoissa.

   Lisäksi osakkeet käyttäytyvät syklisesti ja ostamalla heikoiten menestynyttä tulee ostaneeksi suhteellisesti edullisinta arvopaperia. Ainakin teoriassa tulee siis ostettua halvalla ja toivottavasti pitkässä juoksussa tuo tarkoittaa parempia tuottoja. Mitään takeita tästä ei tietenkään ole.

   Esim. täältä löytyy lisää asiaa tasapainotuksesta http://monevator.com/rebalancing-asset-allocations/ ja myös kirja Paras Sijoitus muistaakseni käsittelee aihetta.

   Tappiollisia sijoituksia myymällä välttyy verolta, koska vero menee vain luovutusvoitoista. Halutessaan voi sitten ostaa vaikka samoja arvopapereita myöhemmin takaisin jos näihin vielä uskoo. Mitä vähemmän sijoitus on realisoitaessa voitolla, sitä vähemmän maksan veroja. Mitä vähemmän maksan veroja, enemmän jää sijoitettavaksi. Kumman sisällöltään identtisistä ja samanarvoisista salkuista omistaisit mielummin: sellaisen joka on 200 % voitolla vai jonka on nollissa? Jälkimmäisestä jäisi myytäessä selvästi enemmän käteen.

   Toivottavasti vastauksista on apua sijoittajan urallasi!

  2. Eihän tällä perusteella kannattaisi edes ostaa osakkeita ja tavoitella ”voittoa”, jos osakkeita realisoidessa jää miinukselle lähtötilanteeseen verrattuna. 😀 vai onko ideana löytää oikea voitto/mahdollisimman pieni vero suhde, että osakesijottamisessa olisi järkeä vai mistä niitä tuloja sitten loppujenlopuksi tulee?

   Hyvää uutta vuotta! ja kiitokset vastuksistasi!

  3. Tarkoituksena on tietenkin tehdä mahdollisimman paljon voittoa, realisoi sen tai ei. Tuskimpa kukaan osakkeita ostaa sillä ajatuksella, että tappiota on tulossa. Näin vain usein käy ja sen jälkeen verosuunnittelu astuu kuvaan.

 3. Voitolla olevia sijoituksiakin kannattanee myydä jos on vanhaksi meneviä tappioita olemassa. Samalla saa nämä voitot ”kuitattua” verottomiksi…

   1. Lisäystä vähän tasapainotukseen.
    Kun salkku on paisunut riittävän isoksi, on helpompi tehdä uudet sijoitukset vain käteiskassaan (rahamarkkina) ja tasapainotukset harjoin, jos 5/25 sääntö niin vaatii.
    Eli kerätään potti, jolla ostellaan tasapainotus päivänä osakkeita ja pyritään välttämään osakemyyntejä.

   2. Toistaiseksi ole huomannut ongelmia nykyisessä tyylissäni, mutta toivottavasti tulevaisuudessa. Kuulostaa kyllä loogiselta tehdä tasapainotus käteiskassan kautta ja tietyn kynnyksen kohdalla. Myyntien välttäminen on itselleni kaiken a ja o. Tosin vielä täytyy hetki odotella tuota turpoamista ennen kuin olen käteispulasta johtuen pakotettu tekemään muutoksia tasapainotukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.