Kuukausikatsaus 09 2018 – 308K

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen ja yhden koiran taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 2 673 €
 • Kustannukset 846 €
 • Säästöprosentti  68 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 1 934 euroa ja osinkotuloja tai ETF:ien jakamia tuottoja kilahti tilille 739 euroa. Muita tuloja ei ollut. Pääomatulot ovat joko ennakonpidätysten jälkeisiä, lähdeverojen jälkeisiä tai sellaisia, joista Suomen verottaja ei vielä ole vienyt osuuttaan.

Menot näyttävän kuukauden osalta hyvin eri tyyppisiltä kuin aikaisemmin. Asuminen ja liikkuminen eivät piinaa yhtään samalla tavalla kuin aikaisemmin. Ravintoloihin sen sijaan meni enemmän kuin laki sallii. Tästä ei tosin ole tarkoitus tinkiä, koska en erityisesti ruuanlaitosta pidä, niin lasken tuon lähinnä vapauden ostamiseksi.

Lisääntyneestä vapa-ajasta kertoo myös itsensä kehittämiseen menevän summan kasvaminen. Kategoriaan sisältyi yksi sovellus ja viisi kurssia Udemysta. Rahallinen panostus tähän kategoriaan on hyvin minimaalinen, mutta aikaa olen sen sijaan saanut menemään oikein kiitettävästi. Ja olen nauttinut jokaisesta hetkestä.

kuukausikatsaus-menot-2018-09_3

Kuukauden kulutuksen lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvaa keskiarvoa. Näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

kuukausikatsaus-menot-12kk-2018-09

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Nautin joka päivä lounaan muiden tarjoilemana, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista
 • Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa
 • Työaika on tällä hetkellä -50 %

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

kuukausikatsaus-varat-ja-velat-2018-09

Kuukauden aikana en tehnyt mitään, joten kaikki muutokset johtuivat markkinoista. Näyttäisi, että lottoa ei kannata laittaa vetämään.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

kuukausikatsaus-tunnusluvut-2018-09

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä pieni muutos eläkekassan riittoisuudessa sekä sijoitus- ja nettovarallisuudessa.

LOPUKSI

Silloin tällöin koen omantunnontuskia työviikon lyhentämisestä. Jostain kumman syystä takaraivossa kummittelee ajatus, että voisin kartuttaa sijoituksiani paljon nykyistä nopeammalla vauhdilla. On vaikea käsittää miten tällainen ajatus on voinut juurtua niin syvälle. Ehkä se vähitellen karisee kokonaan pois. Toisaalta on myös aika voimaannuttava tunne, kun puolikkaalla työajalla jää puolet talteen. Ja olen vielä saanut tehdä juuri niitä asioita mitä haluan.

Olen myös siirtynyt pääosin kotitoimistolle, joten on mielenkiintoista nähdä miten tämä vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin pidemmällä aikavälillä. Nyt olen tyytyväinen välttyessäni turhilta liikkumisen kustannuksilta ja säästäessäni reilusti aikaa, mutta toisaalta sitä jää aika pitkälle ulkopuoliseksi.

Samalla, kun vetäydyn yhä tiiviimmin omaan maailmaani, niin fire-ilmiö leviää entisestään. Lähtökohtaisesti pidän kaikkea ilmiöön liittyvää positiivisena. Tällä kertaa tulossa on dokumentti (Playing with FIRE) ja sen rahoitukseenkin on vielä mahdollista osallistua. Oma osallistuminen rajoittuu valmiin tuotoksen katsomiseen, mutta sitä odotellessa ehtii hyvin leikkiä tulella.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

7 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 09 2018 – 308K”

  1. Mitä nämä ”lottokupongit” ovat, en muista oletko niistä kertonut joskus? Eihän lotto kuulu tähän filosofiaan. Pelkään , et nämä ovat jotain hämäystä hah.. 🙂 Dokumentti kuulostaa hyvältä, kiitos kun linkkasit. Ja elämä näyttää menevän juuri oikeaan suuntaan siellä!

  2. @ Puolimiljoonaa paaomaa, eipä kestä! En tosin tuota itse bongannut, vaan joku vielä innokkaampi oli tuon bongannut ja laittoi meiliä, että voisi laittaa linkkiä jakoon.

   @Emma, lottokupongit ovat osakkeita mitkä olen valinnut ei niin syvällisen tutkimisen jälkeen. Jos olisin jaksanut perehtyä tarkemmin, niin niiden nimi voisi olla joku muu, mutta nykyisellä työmäärällä kyse on lähinnä lottoamisesta.

 1. Nuin se Pohatta porskuttaa.

  Harrastuksista puheen ollen vaeltaminen sopii pihistelijälle. Eri asia onko liian mukavuudenhaluinen siihen hommaan mutta toisaalta myös vaelluksella voi olla mukavaa ja mukavuudenhaluinen. Riippuu keleistä ja miten asiat järkkäilee.

  Itse kävin koereissun mahdollisimman isolla taakalla ja meni omasta mielestäni uskomattoman hyvin koska vauriot oli ainakin toistaiseksi pienet tai ainakin yllättävän hyvin hallittavissa kuten mustat kynnen aluset ja sekin johtui tiedostetusti liian pienestä kengästä toisessa jalassa. Kuitenkin taakan ollessa yli 17-18.5kg ja matkan 17km ei mitään treeniä 3kk:teen eik varsinkaan juoksemista tai kävelyä senkään edestä niin nappisuoritus. Oppi paljon ja pienemmällä taakalla oppia tuskin olisi tullut ja se kostautuisi myöhemmin.

  Kesällä vaatetus voi olla melko minimaalinen kunhan mahdollisuus lämpimiin vaatteisin tarvittaessa on. Talvella taas rinkan kokoa turha miettiä koska ahkio muuttaa tilanteen täysin. Eikä omalla kohdallani talvireissu kuulsota juurikaan mahdollislta siksi olinkin positiivisesti yllättynyt muutenkin tuosta syysreissusta, eli toivoa ei vielä menetetä liikkumismahdollisuuksien suhteen.

  Nyt polttelee niin pirusti, etten tiiä kasvaako kynnet talven ajan yhtään sen verran hemostuksissaan niitä joutunee pureskelemaan. Täytyy koittaa tyydyttää vimmaa suunitelemalla seuraavan kevään, kesän ja syksyn reissuja talviaikaan. Myös ruokapolitiikkaa joudun miettimään enemmän koska tuo nuudeli ei liene mulle passeli reppueväs, tykkään enemmän kauhoa lusikalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.