Eläkekassan perusteet 1

Huomenna julkaisen tarkan summan, joka täytyy olla eläkekassassani, että todella voin jäädä eläkkeelle. Tässä kuitenkin hieman pohjustusta huomiselle postaukselle.

Eläkekassan määrään vaikuttaa kolme asiaa: sijoitusten tuotto, inflaatio ja oma kuukausittainen kulutus. Se miten ne vaikuttavat eläkekassaan selviää huomenna, mutta tässä vaiheessa tarvitsen näille kolmelle tekijälle arvon.

Pörssiosakkeiden pitkän aikavälin keskimääräinen vuotuinen tuotto asettuu noin 8-9 % välille. Tuotto muodostuu sekä osakkeen kurssin arvonnoususta, että osinkotuotoista. Tätä en itse lähtenyt lainkaan laskemaan, mutta luotan näihin lukuihin, koska sijoituskirjallisuudessa usein törmää hyvin samankaltaisiin. Kyseiset luvut nappasin tällä kertaa rahastoyhtiö/sijoituspalveluyritys Seligsonin verkkosivuilta. Myös esimerkiksi asuntosijoittamisessa voidaan päästä lähelle samoja lukemia ja miksi ei ylikin. Eläkekassan laskemiseen käytän 8,5% tuottoa sijoituksille.

Inflaation arvioimisessa apuna toimii tilastokeskus, joka tarjoaa tilastoja hyvin moneen tarkoitukseen. Lyhyen visiitin aikana tilastokeskuksen verkkosivuille selvisi, että kuluttajahinnat ovat nouseet keskimäärin viimeisen

  • 60 vuoden aikana yli 5 % vuosittain
  • 40 vuoden aikana alle 5 % vuosittain
  • 30 vuoden aikana noin 2,9 % vuosittain
  • 20 vuoden aikana noin 1,7 % vuosittain

Näiden tietojen perusteella päätin käyttää eläkekassan laskemisessa inflaation arvona 4 %. Tämä on käytännössä oma ennusteeni tulevaisuudesta. Toivon kuitenkin, että ennustan hieman yläkanttiin, enkä misssään nimessä ainakaan liian alas. Näin saan pientä marginaalia laskelmaan. Jos hinnat nousevat vähemmän kuin arvioin, hyvä minulle, koska sitä paremmin eläkekassani riittää.

Tiedän myös oman kulutukseni melko tarkkaan. Netistä löytyy tähän vallan mainioita työkaluja, joiden ansiosta voin vilkaista tarkan kuukausittaisen kulutukseni alle minuutissa. Kuitenkin huomasin nämä työkalut vasta alle kuukausi sitten, joten tämän hetkisen kulutuksen tiedän vain melko tarkkaan. Aiemmin olen kuluja seurannut verkkopankin ja excelin avulla. (Tietenkin palaan kulujen seurantaan tulevissa postauksissa.)

Odotan jo innolla huomista! Millähän malttaisi olla töissä koko päivän. Vihdoinkin saan tietää tarkan summan, johon tähdätä. Sitten vain kerään sen kasaan ja that’s it.

Lasken summan excelillä ja julkaisen sitten myös laskurin, jotta jokainen lukija voi halutessaan laskea oman eläkekassansa määrän.

Yksi vastaus artikkeliin “Eläkekassan perusteet 1”

  1. odotamme mielenkiinnolla! Tuo 8,5%:n tuotto on minusta realistinen odotus osakkeiden suhteen, tosin tarkasti saa pennoset sijoittaa että tuohon pääsee. asuntosijoittamisessa sen sijaan nykyään on tosi vaikeaa kyllä päästä tuohon lukemaan tai ainakaan yli. en tosin itse sitä ole harrastanut, olen kyllä laskelmoinut kannattaisiko enkä oikein ole järkeviin lukemiin päässyt asuntojen osalta. siksi sijoitusasunnot on toistaiseksi jääneet väliin. voi olla toki että olen väärässäkin. ja tietty vipua on helpompi asuntojen osalta käyttää kuin osakkeiden, se tulee huomioida laskelmissa.
    inflaatiosta, 4% on varmasti hyvä luku laskelmiin. mun mutu-tuntuma ois 3% inflaatio tulevaisuudessa keskimäärin eli tuossa on sopiva marginaali mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.