Sivutyöstä lisätuloja

Mistä lisätuloja? Usein ihmisillä on tunne, että oma palkka ei riitä niin pitkälle kuin haluaisi ja toisaalta aika ei riitä kahden työn tekemiseen. Olisi kiva kun olisi joku mukava sivubisnes. Myös minulle on tullut lukijoilta kommenttia, että olisi mukava kuulla lisää omasta sivutyöstäni ja siitä miten olen sen kautta saanut lisätuloja.

Valitettavasti aivan jokaista yksityiskohtaa en voi paljastaa, jotta pysyn yhä anonyymina, mutta toivon, että saat silti vinkkejä itsellesi sopivan sivutyösi löytämiseen.

Ensimmäiset kosketukset tulevaan sivubisnekseeni otin jo noin 15 ikäisenä. Löysin itselleni sopivan urheilulajin hyvin nuorena ja 15-vuotiaana tietämys oli jo sen verran suurta, että aloin apuvalmentajaksi. Palkkaa hommasta ei tässä vaiheessa irronnut, mutta sain kuitenkin katettua osan omista harrastusmaksuistani.

Iän karttuessa aloin tekemään kyseisen urheilulajin välinepuolella hommia urheiluhallin palveluksessa. Vanhempien luona elellessä elämä oli upeata ja maksutonta, joten tienaamani palkat pystyin käyttämään mihin halusin. Jostain syystä käytin ne pääasiassa säästämiseen ja jopa sijoittamiseen isäni avustuksella. Suurista summista ei tietenkään ollut kysymys, muutamasta tonnista vuosittain.

Jatkoin urheiluvalmennuksia läpi opiskelujen ja kun muutin pois vanhempien luota sain sillä sekä muilla kesätöillä rahoitettua elämiseni. Käytännössä tein töitä toisen palveluksessa päätoimisen opiskelun lisäksi. Isompi muutos tapahtui 2011 kesällä, kun en löytänyt kesätöitä itselleni. Ajattelin, että jotain on pakko tehdä ja minulla oli hirveä hinku päästä yrittäjäksi. Ainoat asiat mitä osasin tehdä olivat urheiluvalmennus ja remonttihommat. Jostain täysin käsittämättömästä syystä päädyin tekemään pintaremontteja. Näin varsinainen sivubisnekseni syntyi vähän kuin pakon sanelemana.

Tein jonkinlaiset verkkosivut itselleni ja netistä löytyi hyvä palvelu, jossa pääsin tarjoamaan urakoista. Sain muutaman pikkukeikan itselleni ja työt lähtivät käyntiin. Ensimmäisenä kesänä taoin liikevaihtoa reilut 3K ja käteen tuosta jäi lopulta noin 1000 euroa. Jatkoin samaan tyyliin vielä vuoden 2012 alun ja käteen jäi jälleen noin 1K, mutta en erityisemmin pitänyt remonttihommista. Ala olisi vaatinut lisää opettelua, vaikka tuohonkin liittyvä tutkinto onkin takataskussa. Samaan aikaan tienasin urheiluvalmennuksista moninkertaisen summan pienemmällä vaivalla ja lisäksi pääsin liiketalouden opintojen myötä ”oikeisiin” töihin.

Urheiluvalmennuksesta saamani tulot ovat kasvaneet vuosi vuodelta hyvin rauhalliseen tahtiin. Ensin tein niitä yhdessä paikassa ja tulot jäivät muutamiin satasiin, sitten kahdessa tienaten hieman enemmän ja niin edelleen.

Vuonna 2013 ymmärsin vihdoin, että oli aika lopettaa sivutoimiset urheiluvalmennukset toisen palveluksessa ja alkaa tekemään näitä toimettomaksi jääneellä toiminimelläni. Asiakkaita oli vuosien saatossa kertynyt aivan tarpeeksi, joten aloin siis tekemään samoja hommia kuin aikaisemminkin ja samoille tahoille, mutta isommalla korvauksella. Varsinaisesti en koskaan ole minkäänlaista mainontaa harrastanut, vaan työt ovat löytäneet minut.

Vuonna 2013 toiminimen tulos oli bruttona noin 10 500 euroa, mikä on ihan mukava summa normaalin palkan lisäksi. Viime vuosi noudatti samantyylistä rauhallista kasvukäyrää kuin aikaisemmatkin ja bruttona tuloja tuli noin 13 500 euroa. Tästä summasta 3500 euroa toiminimen tilikauden tulos ja 10 000 euroa osakeyhtiöni tulos. Yritysmuoto vaihtui viime vuonna kesken vuoden.

Yritysmuodon vaihdoin, koska halusin pitää oikeuteni työttömyysturvaan. Osakeyhtiössä mietittäessä YEL velvollisuutta ratkaisevaa on laskennallinen työtulo eli työhön käytetty aika. Tällä hetkellä yritystoimintani vie aikaa alle 8 tuntia viikossa, joten en ole YEL-velvollinen. Viime vuonna olin työttömänä ja olin oikeutettu työttömyyskorvauksiin, koska yritystoimintaan käytettävä aika on melko pientä ja lisäksi olin ollut täysipäiväisessä työssä yrityksen olemassa olon aikana.

Urheiluvalmennukset ovat itselleni lähes täydellinen sivutyö, koska palkan ja työn hauskuuden suhde on erinomainen. Lisäksi urheiluvalmennuksia voi tehdä lähes pelkästään iltaisin ja viikonloppuisin, mikä mahdollistaa normaalin toimistotyön virka-aikaan.

Yksi miinus nykyisessä sivutyössäni on: se vaatii, että olen itse paikalla. Täydellinen sivutyö olisi sellainen, josta saisi alun ponnistuksen jälkeen passiivista tuloa. Toistaiseksi en ole tähän kyennyt, mutta ehkäpä tällainen kehkeytyy tulevaisuudessa.

Oma tarinani on vain yksi monista ja jos kaipaat lisää ideoita sivutyön kehittämiseen niin tässä muutama mielenkiintoinen lähde:

16 vastausta artikkeliin “Sivutyöstä lisätuloja”

 1. Kiitos hienosta tarinasta. Juuri tällaisia lisää! Homman punainen lanka oli siis se, että olit jo ehtinyt kerätä palkkatyössäsi itsellesi ryhmän tyytyväisiä asiakkaita, joihin ottamalla yhteyttä sait oman bisneksesi pyörimään. Nyt kun vielä löytäisi esimerkkejä miten voit nollasta löytää asiakkaita. Pitääpä katsella linkkejäsi.

  1. Käytännössä näin, itse keräsin asiakkaita yksi kerrallaan ja tällä hetkellä näitä tipahtelee netistä aina silloin tällöin. Omassa toiminnassani hyvää on se, että asiakkaita ei tarvita kovin montaa ja samat asiakkaat ovat pysyneet useita vuosia. Tilanne on tietenkin aivan toinen esimerkiksi vähittäiskaupassa.

  1. Itse en myöskään löytänyt tuolle mitään perusteita tai ylipäänsä selkeää laskentatapaa. ETK:n puhelinpalvelusta sain tulkinnan, että toiminimessä voi joutua YEL:n piiriin puhtaasti verotettavan tulon perusteella.

   Verotietoja voidaan käyttää työtulon määrittelyssä…

   https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing/vepa/document.faces?document_id=305019

   Saatan toki olla väärässäkin, koska olen saanut vain yksittäisen henkilön tulkinnan aiheesta ja riippuen henkilöstä tulkinta saattaa vaihdella, vaikka näin ei saisi tietenkään olla. Mielelläni otan lisätietoja vastaan, jos tällaisia löydät!

  2. Yleissääntö löytyy samasta laista 112 pykälästä:

   ”Eläkelaitos vahvistaa yrittäjälle vakuutuksen alkaessa yrittäjän työpanosta vastaavan vuotuisen työtulon. Työtulo on se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos hänen tässä laissa tarkoitettua yrittäjätoimintaansa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, tai se korvaus, jonka muutoin voidaan katsoa keskimäärin vastaavan sanottua työtä. ”

   Toiminimellä verotettava tulo artaa tietysti jonkilaista kuvaa tästä työpanoksesta. Ihan hyvin toiminimikin voi tehdä vähemmän työpanokseen sidonnaista toimintaa, jolloin verotettava tulo on huono indikaattori. Käytännössä eläkelaitos taitaa vaan hyväksyä, mitä hakija ilmoittaa.

  3. Selvennettäköön vielä, että YEL-velvollisuudesta erillinen asia on oikeus normaalin palkansaajan työttömyysturvaan. Sivutoiminen YEL-velvollinen yrittäjä ei menetä mahdollisuutta palkansaajan työttymyysturvaan työttömyysturvalain 6 § nojalla:

   ”Yrittäjäksi katsotaan tässä laissa henkilö, joka päätointaan varten on yrittäjän eläkelain (1272/2006) tai maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) mukaisesti velvollinen ottamaan sanottujen lakien mukaisen vakuutuksen. Yrittäjänä ei kuitenkaan pidetä maatalousyrittäjän eläkelain 1 a §:n 2 momentissa tarkoitettua apurahansaajaa. (19.12.2008/997)”

   https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290#L1P6

   Sivutoimisen yrittäjän kannattaa joka tapauksessa varmistaa tulkinnat omasta kassasta, jotta ei tule työntekijäkassasta bumerangia sillä perusteella, että olisi pitänyt olla yrittäjäkassan jäsen.

  4. Kiitos Petsku tarkennuksista. Varsinkin tuo, että YEL ei suoraan tarkoita palkansaajan työttömyysturvan menettämistä on itselleni uusi asia. Tarkemmin luettuna työttömyyskassakin käyttää muotoa ”jos joudut päätointasi varten ottamaan YEL…”. Kuten sanoit tästä varmasti kannattaa pyytää tulkinta omasta tilanteesta. Käsittääkseni tulkinta tulee kuitenkin aina TE-toimistolta, eikä kassalta.

 2. Mielenkiintoinen tarina. Tuosta voi löytää joitakin pointeja. Ensimmäinen on se, että sivutulojen kasvattaminen tapahtuu pidemmällä aikavälillä. Toki on olemassa poikkeuksia, mutta ne ovat erittäin harvinaisia.

  Toinen on se, että toisten palveluksessa joutuu luopumaan osasta tuloistaan. Toki riskit ovat pienemmät, mutta pienimuotoisessa yritystoiminnassa ne ovat kuitenkin hyvin hallittuja.

  Tämän lisäksi kannattaa huomioida se, että ensin voi olla viisaampaa tehdä töitä muille. Tämä sen takia, että asiakkaiden löytäminen ilman kontakteja on vaikeaa.

  Passivisesta tulosta vielä sen verran, että täysin passiivista tuloa ei ole olemassakaan, koska aina pitää tehdä jotain sitä ennen. Jos ei itse niin perimistapauksissa joku toinen on tehnyt alkutyöt. En tiedä sen tarkemmin mistä urheiluvalmennuksissasi on kyse, mutta ehkä sinä voisit tehdä siitä verkkokurssin ja sillä tavalla kerätä siitä ”passiivista” tuloa.

  1. Loistavia pointteja! Näinhän se tosiaan aina on passiivisen tulon kanssa, eipä ole vielä sellaista tullut vastaan, että ilman alkuponnistusta olisi mahdollisuus saada aikaiseksi kassavirtaa. Verkkokurssi on itselläkin ollut mielessä, mutta toistaiseksi kyse on niin marginaalisesta määrästä asiakkaita, että se ei olisi kannattavaa. Ehkä kuitenkin vielä omana elinaikanani, vaikka sitten eläkkeellä!

 3. Hei ja kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  Olet erittäin hyvässä asemassa tällä hetkellä, paljon paremmassa kuin minä, kun nettovaroja katsotaan. Osakeyhtiö ja pari kämppää + sivuduuni. Itsellä vain normi päivätyö ja sijoitussalkku ja ihan vähäisiä sivutuloja.

  Tuurilla on elämässä iso merkitys mutta ei niin iso kuin monet sanovat. Oot kyllä ponnistanut kohtuullisen pienistä lähtökohdista aika hyvin, eli aktiivisuudella on erittäin iso rooli loppujen lopuksi. Oon pari vuotta sinua vanhempi mutta pääsin kunnon tuloille vasta viime vuonna. Lähinnä koulu vei aikaa liian kauan ja alkuun tein hanttihommia. Tästä syystä varallisuutta on vasta kertynyt kunnolla viime vuonna. Bruttopalkka noin 4500 euroa mutta muutaman excel harjoituksen jälkeen voi suoraan todeta, että vaikka tienaisit lopun ikääsi tuon 3000 euroa, niin en saavuta sinua nettovarallisuudessa.

  Korolle korkoa ilmiö on melkoisen tärkeä ja itse aijon myös pyrkiä siihen kovalla säästöprosentilla näin ”nuorella” iällä.

  Sivutuloista tuli mieleen, että itse teen tosiaan kirjanpitotöitä sivutyönä eli, jos taitoa on, niin se on helppoa ja ihan mukavaakin. Kuluja ei ole kuin kirjanpito-ohjelma, tulostin ja paperia. Tosin suurille tuloille ei pääse millään ja asiakkaat saattavat soitaa illalla ja vkl mutta muutaman tonnin vuodessa saa kohtuullisella vaivalla parin pienen oy:n kirjanpidosta.

  1. 4,5 K + sivutuloilla ponnistaa melko pitkälle ja melko nopeastikin. Varmasti palkkasi tuosta nousee ja toivottavasti myös omani, koska uran alkutaipaletta taitamme. Hyvältä näyttävät sinun lähtökohtasi.

   Sivutoiminen kirjanpitäjän homma ei kuulostaisi ollenkaan pahalta. Välillä olen tätä itsekin harkinnut, mutta toistaiseksi on jäänyt testaamatta. Ehkäpä sitä ehtii vielä kokeilla tai vaikka sitten viimeistään eläkkeellä. Kaikki eivät tietenkään kirjanpitotöistä innostu, mutta kiinnostuneelle mukavaa touhua!

 4. Eläkkeiden tulkinnasta. Palkkatulo taitaa olla viranomaiselle ainoa mahdollisuus tulkita yritystoiminnan työpanosta ja sen myötä YEL velvollisuutta. Toiminimellä kaikki tulo menee henkilökohtaiseen verotukseen ja on mitattavissa kun Oy:llä vain itselle nostettava raha voidaan tulkita palkkana. Eli jos nostaa Oy:ltä itselleen alle 7500e(YEL minimi) niin viranomainen ei voi pakottaa ottamaan YELiä. Eli sijoittakaa kaikki tulot takaisin yritykseen niin säästyy YELiltä.

  1. Ei pidä paikkaansa. Jos esimerkiksi laskutusperusteena on tehdyt tunnit, kyllä sieltä viranomainen pystyy haarukoimaan palkkatasoa. Vastaavasti, jos yrityksellä ei ole palkattuja työntekijöitä, jonkun eli omistajan (tai alihankkijoiden) yhtiön lukuun pitää työt tehdä ja kohtuullisella liikevaihdolla holding/sijoitusyhtiöitä lukuunottamatta nopeasti voidaan päätellä, että tämä vastaa yli YELin palkkarajoja. Myös, jos kerran on tarkoitus käyttää laittomia keinoja, on silloin valikoimassa paljon muutakin.

 5. Tuosta oikeudesta työttömyysturvaan kyselisin. Itselläni on vakituinen kohtuullisen hyväpalkkainen työ. Minulla oli jossain vaiheessa sen rinnalla pienimuotoinen toiminimi yritys, jonka kuitenkin lopetin. Kysynkin, että jos jossain vaiheessa aktivoin sivutoimisen yrityksen uudestaan, niin mitä tulee huomioida että säilytän oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan?

  1. Enpä nyt ole aikoihin tuota tutkinut.

   Periaatteessa riittää, että toiminimi tulkitaan sivutoimiseksi. Muistaakseni mitään huolta ei pitäisi olla ennen kuin yel- rajat tulevat vastaan. Sitä en muista miten käy tulkinnan sen jälkeen.

   Jostain virallisesta lähteestä löytyy varmasti parempaa tietoa, kun itselleni ei ole enää ollut ajankohtainen ja unohtunut sen sileän tien. Valitettavasti itsestäni ei nyt ole tämän enempää apuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.