Kuukausittainen kulutukseni

Herranjestas! Tämä oli ensireaktioni, kun katsoin kulutustani. Minulla on suhteellisen tarkka käsitys kuluistani, mutta tämä on sellainen asia, mikä aina jaksaa yllättää. Tällä kertaa väärään suuntaan, valitettavasti.

Kuukausittainen kulutukseni ei ole hälyttävällä tasolla, mutta olisin toivonut sen olevan vieläkin alhaisempi. Oli miten oli, tänä vuonna keskikulutukseni on ollut 597,70 euroa kuukaudessa.

Alla olevassa taulukossa on eritelty oma osuuteni kulutuksesta kahden hengen taloudessa: 

Huomiota saattavat herättää alhaiset asumiskuluni. Minulla on toistaiseksi opiskeluaikojen jäänteenä erittäin edullinen asunto, jota hyödynnän niin pitkään kuin mahdollista. Niin kauan kuin pystyn asumaan näin edullisesti, ei oman asunnon omistaminen ole kannattavaa.

Suurimpia menoeriä ovat liikkuminen ja ruoka.

Liikkuminen sisältää julkiset kulkuneuvot ja niiden lisäksi minulla on usein mahdollisuus lainata autoa bensan hinnalla. Jos ei olisi, niin sitten en ajaisi, koska minulla ei yksinkertaisesti ole varaa pitää autoa.

Listalle mahtuu myös täysin turhia kuluja, kuten parturi, kirjasto ja sakot. Parturin olisin voinut välttää käyttämällä hiustenleikkuukonettani, mutta heikkona hetkenä sorruin ja huomasin käveleväni parturin ovesta sisään. Kirjaston lainojen palautukset ovat välillä olleet myöhässä, huolimatta sähköpostiin tulevista muistutuksista. Sakoksi olen kirjannut tilinylitysmaksun jonka sain, kun pankkitilini saldo kävi epähuomiossa pakkasella. Olisin siis voinut välttää kaikki nämä kulut.

Olen välttynyt kalliilta hankinnoilta tänä vuonna, kun kaikki isommat kodinkoneet ja kalusteet ovat pysyneet ehjinä.

Asumismenoihini tarvitsee lisätä noin 200 euroa, jotta voitaisiin puhua normaalihintaisesta asumisesta. Muuten arvioin menojeni olevan sillä tasolla, millä ne tulevat olemaan myös jatkossa.

Laskiessani eläkekassan määrää arvioin kuukausittain tarvitsemakseni rahamääräksi 1000 euroa. Tällä hetkellä minulla olisi siis vielä varaa tuhlata jopa hieman enemmän. Toisaalta esimerkiksi mahdollisen jälkikasvun kustannuksia tai vaikka autoilua en ole laskenut lainkaan mukaan kulutukseeni, joten eläkebudjettini menee todella tiukalle.

Menoni ovat kohtuullisen alhaisella tasolla, mutta en ole täysin tyytyväinen, koska näistäkin on vielä varaa karsia.

ps. Jos blogia sattuu lukemaan joku vanhemmuudesta nauttiva henkilö, joka on hankkinut kaiken mahdollisen käytettynä ja jättänyt kaiken turhan hankkimatta, niin kuulisin erittäin mielelläni arvioita siitä, mitä lapsi mahdollisesti tulee maksamaan ensimmäisinä vuosinaan.

18 vastausta artikkeliin “Kuukausittainen kulutukseni”

 1. Hei! Hienoa että olet aloittanut prosessin jo noin nuorena, aika on puolellasi.

  Itse olen kymmenen vuotta vanhempi, perheellinen mutta samoja blogeja seurailen kuin sinäkin ja innostunut minimalismista ja säästäväisyydestä.

  Meillä ei lasten tulo kasvattanut suoraa kulutusta, harrastukset ja kaupungilla notkuminen väheni, ja rahaa jää, enemmän yli nyt kuin ”dinkkeinä”. Toki suuremman asunnon kautta kulut ovat kasvaneet, mutta näemme sen väliaikaisena kuluna. Viidentoista vuoden kuluttua kun lapset muuttavat omilleen skaalaamme omaa asumistamme jälleen kahdelle sopivaksi. Toisin kuin kaksi aikaisempaa sukupolvea meillä jotka asuvat isoja omakotitalojaan kahdestaan tai jopa yksin…

  Lapsilisä on reilun satasen per lapsi ja sillä kattaa kyllä lapsesta koituvat kulut jos järkevän säästäväisesti elää. Vaatteet ja varusteet saa käytettynä ja usein lahjoina ensimmäiselle lapselle ja siitä ne kestää hyvin seuraavallekin.

  Useat lähipiirissä säästää itseasiassa lapsilisät suoraan lapsilleen, siinä on täysikäisenä hyvä pesämuna kun lähtee maailmalle. Tavoite taloudellista riippumattomuudesta nousee uudelle tasolle kun sen ulottaa koskemaan myös perillisiään. Ja asenne on annettava perintönä myös, muuten omaisuus häviää nopeasti.

  Tsemppiä ja menestystä!

  1. Kiitokset kommentista ja tsemppauksesta! Mukava kuulla, että on muita samanhenkisiä ihmisiä. Pätevältä kuulostaa suhtautumisesi asumiseen ja kommenttisi perusteella ei myöskään jälkikasvu johda välittömään konkurssiin. Tämä on hyvä tieto. Itse en ihan vielä uskalla lähteä jälkikasvun taloudellista riippumattomuutta suunnittelemaan, mutta olisi todella hienoa, jos saisi asenteen tarttumaan jo varhain. Ei taida olla ihan helppo tehtävä. Parempi varmaan myydä afrikan tähti ja siirtyä suoraan monopoliin…

 2. Wow, oon kateellinen noin pienistä kuluista! Varsinkin asuminen. Mutta ei sulla mee kyllä mihinkään muuhunkaan ”mitään”. Noilla menoilla keskittyisin menojen karsimisen sijaan aikalailla tulojen kasvattamiseen jos haluaa saada enempi säästöön per kk.

  1. Taidat olla oikeassa. Näillä menoilla taitaa saada jo paremman tuoton käytetylle ajalle keskittymällä kulupuoleen. Säästäminen on kuitenkin itselleni ollut huomattavasti helpompaa, kun varsinaisesti ei tarvitse tehdä mitään, paitsi jättää turhat ostokset tekemättä. Täytyy kyllä tuota tulopuolta lähteä miettimään.

 3. Erittäin mielenkiintoinen blogi! Saman suuntaisia ajatuksia pyörittelet mielessäsi kuin minäkin, mielenkiinnolla jään seuraamaan projektin etenemistä ja millaisia keinoja keksit tulojen kasvattamiseen palkkatulojen lisäksi. Kyllähän tuollainen tavoite motivoi elämään säästeliäästi, jos kulutus on muutenkin pientä. Asumisesi edullisuus herättää kieltämättä kateutta 🙂

  1. Mukava kuulla! Täytyy tuosta edullisuudesta nautiskella vielä kun voi. Kriittistä olisi saada heti alkuun hyvä säästövire päälle…ja sitten ylläpitää se seuraavat noin 9 vuotta. Ja ilman muuta vinkkejä otetaan vastaan tulojen kasvattamiseen. Kerron kyllä tämän hetkisistä tuloista lisää kunhan ehdin.

 4. Juu ei pieni lapsi liikoja kustanna jos hyödyntää vielä kirpparin tarjonnan. Lähestyttäessä teini-ikää alkaa kustannukset vasta kasvaa expotentiaalisesti. Tietysti jos pitää hankkia isompi asunto tai ostaa auto niin sitten pompsahtaa heti alkuunsa.

  1. Toivotaan, että olen teini-ikään mennessä päässyt jo kriittisimmän vaiheen ohi ja että eläkekassaan olisi kertynyt hieman marginaalia, niin selviäisi tuosta kulujen noususta. Isompi asunto on kyllä väistämätön kulu heti alkuun ja siitä ei taida päästä yli eikä ympäri.

 5. Olen samaa mieltä edellä kirjottaneiden kanssa. 100e kuussa riittää aivan hyvin lapsen kulut kattamaan, jos ei lapsi on terve. (sairastaminenhan saattaa olla yllättävän kallista ja lapsivakuutuksetkin ovat, jos sellaisen ottaa) Vaippoihin menee rahaa parin eka vuoden aikana, mutta rintaruokinta taas ei maksa mitään. 🙂 Vaatteet, sängyt, rattaat, turvakaukalot saa kirppareilta halvalla ja jos haluaa ostaa kalliimman, niin ne saa melkein samaan hintaan myytyä eteenpäinkin, kun ei itse enää tarvitse. Myöhemmällä iällä esim. harrastaminen voi olla monenkin hintaista.

  1. Kiva kuulla, että tuolla pärjää. Sairauksille ei kovin paljon tietenkään voi ja aina jotain tulee. Kumpa ei vain tulisi mitään vakavampaa. Toivotaan myös, että myöhemmällä iällä alkaa harrastamaan vaikka säästämistä ja sijoittamista. Sellaisen kipinän kun saisi mahdollisimman varhain itämään, niin varmasti hyvä tulisi. Nämä tosin eivät taida niin suosittuja harrastuksia nuorten keskuudessa olla.

 6. markkinaoikeus on antanut jo 90 luvulla päätöksen ettei tilinylitysmaksu voi periä. jos ei oo laki muuttunu niin voi olla laiton tuo sakko

  1. Tällaisesta en ole aikaisemmin kuullutkaan. Nopealla googlauksella näyttää siltä, että useat pankit perivät näitä tänäpäivänä. Voisi kuvitella, että tämä olisi täysin sallittua, kun kaikki sitä tekevät. Toisaalta se, että kaikki pankit tekevät jotain, ei vielä tee siitä sääntöjen mukaista. Täytyypä tutkia, jos löytyisi aiheesta jotain materiaalia.

  2. Käsittääkseni tilinylitysmaksua ei tosiaan peritä, vaan sitä nimitetään huomautusmaksuksi. Itse taannoin havaitsin tilini menneen parikymppiä miinukselle (olin siirtänyt säästötilille kaiken ja jokin vanha ostos olikin veloitettu vasta sen jälkeen). Siirsin välittömästi rahat tilille mutta silti seuraavalla viikolla tuli tämä ”huomautus”, josta perittiin maksu.

   Mitä lapsiin tulee, ei pidä unohtaa päivähoitomaksuja. Ne ovat merkittävä menoerä, jo yhdestä voi joutua maksamaan liki 300€/kk. Seuraavista saa hieman alennusta, mutta satasista puhutaan silti jos joutuu kovimpiin maksuluokkiin.

  3. Tämä selittää asian. Eipä noita onneksi kovin usein tule kerättyä, mutta täytyy jatkossa olla tarkkana.

   Ompas hintavaa päivähoito! Kiitos tiedosta! Täytyy tätä kuviota pohtia jatkossa lisää. Mielenkiintoiseksi menee kyllä kuukausibudjettini mikäli joskus lapsia tai edes yksi lapsi ilmaantuu.

  1. Ihan perusruokaahan sitä tulee naposteltua, mutta ei mitään luksusta. Pääraaka-aineina ovat peruna, riisi, jauheliha ja kana. Valmisruokia käytän todella harvoin eli kaikki on itse tehtyä. Useinmiten on hieman väriäkin mukana. Kuukauden menu on työnalla ja toivottavasti siitä jossain vaiheessa tulee valmis postaus.

 7. Melko kateellinen olen tuollaisiin menoihin. Itse olen saman suht saman ikäinen kuin sinä ja asustelen vuokralla, merkittävin kuluero meillä on se että omistan auton jota myös tarvitsen työmatkoihin ja harrastuksiin. Vuorotyön myötä minulla on hieman korkeammat tulot.

  Mielenkiintoinen blogi, nostan hattua jos todella aiot tulevaisuudessa pärjätä n. 1000 eurolla kuukaudessa. Itselläni eläkeikätavoite on 55-vuotta ja tarkoituksena on saada 2000e/kk tulot pelkillä sijoitustuloilla. Säästän siksi että vanhempana ei tarvitse elää täysin kädestä suuhun ja kituuttaen senttien kanssa. Eläkkeeseen suhtaudun siten, että jos sitä joskus saan niin se on kiva plussa. Perusodotus on että yhteiskunta muuttuu, enkä ainakaan eläkkeen varaan vanhuuttani halua laskea,.

  1. Itselläni on myös tulossa joko auton hankinta tai sitten muutto, joka tapauksessa kulut tulevat nousemaan. 2000 € / kk elelee jo melkoisen mukavasti, mutta varmasti tuo hommia vaattii, että sellaisiin tuloihin pääsee. Laskin, että tuo 1000 euroa kuukaudessa on aivan minimi millä pystyn elämään. Laskuissa on kuitenkin hieman marginaalia eli jos vanhat keskiarvot pitävät paikkansa, mistä ei tietenkään ole mitään takuita, niin minulla käytettävissä olevan rahamäärän pitäisi nousta vuosittain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.