Kuukausikatsaus 05 2018 – 305K

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 3 375 €
 • Kustannukset 1 533 €
 • Säästöprosentti 55 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 3 038 euroa ja osinkotuloja tai ETF:ien jakamia tuottoja kilahti tilille 337 euroa. Siirryin toukokuun alusta tekemään 50 % työaikaa, mutta tuloissa on vielä vanhoja lomarahoja yms, joten pudotus näkyy vasta elokuussa. Pääomatulot ovat joko ennakonpidätysten jälkeisiä, lähdeverojen jälkeisiä tai sellaisia joista Suomen verottaja ei vielä ole vienyt osuuttaan.

Menoissa suurin erä oli lemmikin lentoliput. Seuraavina listalla ovat totutusti asuminen, syöminen ja liikkuminen.

kuukausikatsaus-menot-2018-05

Kuukauden kulutuksen lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvaa keskiarvoa. Näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

kuukausikatsaus-varat-ja-velat-2018-05_2

Kuukauden aikana tein pitkästä aikaa vähän merkittävämpiä muutoksia. Näistä on tarkoitus kirjoittaa tarkemmin myöhemmin, mutta seuraukset ovat jo nähtävissä. Laitoin Suomi-osakkeista suuren osan lihoiksi ja osinkosalkusta hieman pienemmän palan. Tein oikeastaan niin paljon kuin pystyin ilman merkittäviä veroseuraamuksia eli käytin kaikki vanhat tappiot pois. Mieli tekisi hankkiutua vielä lopuistakin rönsyistä eroon, mutta saa nähdä raaskinko maksaa veroja vain sen takia. Käteispositio paisui melkoiseksi, mutta kaikelle on jo kohde suunniteltuna. Vaan se mitä rahalle tapahtuu, selviää myöhemmin.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

kuukausikatsaus-tunnusluvut-2018-05

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä merkittävä muutos eläkekassassan riittoisuudessa ja sijoitusvarallisuudessa johtuen tekemistäni myynneistä. Nettovarallisuus sen sijaan pomppasi ensimmäisen kerran yli 300K:n.

MUUT TUNNUSLUVUT

Muut tunnusluvut olivat kaunis ajatus, mutta niidenkin tappamisesta kirjoitan lisää myöhemmin.

LOPUKSI

Hieman jäi huono omatunto, kun en tämän enempää kertonut mitä olen tehnyt. Useampi ajatus kaipaa vielä jalostamista, ennen kuin niistä tulee julkaisukelpoisia. Muutokset ovat sen verran merkittäviä, että mieluummin omistan niille ihan oman kertomuksen. To be continued…

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

12 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 05 2018 – 305K”

 1. Nyt sitten arvauksia kehiin 😀 Pohatta ostaa jonkun firman ja alkaa pyörittämään sitä? Tai kakkosluukku ulkomailta…

  Sijoitusasunto Suomesta tai sitten mersu pihalle? Mahdollisuuksia kymppitonnien käyttämiseen riittää. Ehkä sittenkin arvokello ranteeseen? 🙂

 2. Nuilla rahoillahan saisi jo jostain aurinkomaasta asunnon sopivanlaiselta paikkakunnalta sopivanlaiseen hintaan ja siltikin eläisi herroiksi vaikkei enempää tienaisikaan mutta sellaisessa halpismaassahan nyt voisi tehdä turiteille jotain juttuja ja jotain pikkuduunia jolla tasoittaisi tietä viimeisiin päiviin asti.

  Oma projektini on saattaa balanssiin kaikki mahdolliset asiat. Koko kesä menee mutta ainkin saan tietoa siittä mihin pystyn harrastuksissa ja miten niitä pitää muokata jotta jaksaminen parantuu. Tämän jälkeen on mahdollista tehdä muutakin ja muita päätöksiä. Esim. kouluttautua tai kehittyä ammatillisesti yms. sitten kaikki on mahdollista.

  Miten teillä muilla, onko asiat balanssissa ja tarvitseeko teidän vain suoriutua varsinaisesta eläketavoitteesta?

 3. Jännää nähdä Pohatan tulevat peliliikkeet! Innolla odotan uutta postausta.

  Tiedoksi, saatoin mainita tänään omassa blogitekstissäni Herra Pohatan parikin kertaa 🙂

 4. Hei! Muistatko paljon sulla oli nettovarallisuus kun olit 24 vuotias? Mulla on sama unelma kun sinulla ja olen tällähetkellä tosiaan 24 vuotias.. Mun nettovarallisuus on tällähetkellä 122000e. Omistan 3 vuokra asuntoa ja lisäksi osakkeita (20000e alotin vasta viimeviikolla niitä ostelee :D) ja viel oottais tilillä toiset 20tuhatta osakkeisiin ja rahastoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.