Kuukausikatsaus 04 2018 – 298K

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 4 634 €
 • Kustannukset 1 341 €
 • Säästöprosentti 71 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 3 367 euroa ja osinkoja puolestaan kilahti tilille ennakonpidätysten jälkeen 1 268 euroa. Kyllä se kevät mieltä lämmittää eikä osingoistakaan haittaa ole!

Menoissa suurimmat erät olivat asuminen, syöminen ja liikkuminen. Vuoden vakuutukset kuittasin kerralla ja mini lomakin mahtui kuukauteen.

kuukausikatsaus-menot-2018-04

Kuukauden kulutuksen lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvaa keskiarvoa. Näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

kuukausikatsaus-menot-12kk-2018-04

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

kuukausikatsaus-varat-ja-velat-2018-04

 

Kuukauden aikana en tehnyt uusia ostoja, mutta markkinat kehittyivät mukavasti ja omistusten arvo markkinan mukana.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

kuukausikatsaus-tunnusluvut-2018-04

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä mukavasti muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa. Kulutuksen puolesta huhtikuu oli viime vuonna erityisen hyvä, joten tämän vuoden kulujen kasvu kumoaa sijoitusvarallisuuden kasvun eläkekassan riittoisuutta mitattaessa.

MUUT TUNNUSLUVUT

Tunnusluvut ovat lähtöisin muuttuvista tavoitteistani ja lisään ne mukaan, jotta tiedän tekeväni oikeita asioita suhteessa siihen mitä haluan. Tai ainakin minkä kuvittelen olevan oikeita asioita. Luvuissa ensimmäinen numero on aikaansaannos ja jälkimmäinen tavoite. Lisää lukujen taustoista voit lukea täältä.

 • Terveys – 12 / 12
 • Itsensä kehittäminen – 4566 / 3420
 • Työ – 0 / 20

LOPUKSI

Kuukausi noudatteli hyvin pitkälle tämän vuoden teemaa. Kulujen puolesta ei mitään suurempia yllätyksiä ja tulot olivat mainiolla tasolla. Edellisessä kuussa tavoitteena oli järkevöittää omaa tekemistä, mutta itseasiassa tein vähän suurempia muutoksia kuin alun perin ajattelin. Näistä lisää tulevien tarinoiden myötä.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

21 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 04 2018 – 298K”

  1. Kolme kirjaa tuli hankittua:
   – Create or Hate: Successful people make things
   – The Introvert Entrepreneur
   – Zero to One: Notes on Start Ups, or How to Build the Future

 1. Ohoh, tulot olivat 3 X minun tuloni viime kuussa 😀 Olet todennäköisesti ahertanut 3 X ahkeramminkin 🙂

  Jos vapaa aikaan menee 6€ kuussa niin oliko sitä vapaa-aikaa ollenkaan? Tuollahan ei saa edes yhtä puolikasta suliskentän vuokraa 🙂

  1. Vapaa-aikaa oli vaikka ja kuinka. Tällä kertaa ei vain pitänyt sisällään maksullista toimintaa, vaan juuri niitä asioita mihin itse halusin käyttää aikaa. Jos näistä syntyy jotain mainitsemisen arvoista, niin varmasti päätyvät postauksiksi.

 2. Vapaa-aikaan uhratun euromäärän pienuus kiinnitti minunkin huomioni. Toivottavasti kuukausi ei ollu ”all work – no play” tyylinen. Toki kolmekymppisenä sitä jaksaa hyvin, mutta pitkässä juoksussa käy rankaksi. Toisaalta, jos tavoite on kolmevitosena jättäytyä oravan pyörästä, niin jonkin verran pitääkin rehkiä ennen sitä.

  1. Ei suinkaan. Työtunteja kertyi vaihteeksi reilusti alle normaalin työajan.

   …ja kommentin otsikosta näkee kyllä kuka on lähettänyt niin erillisiä terveisiä ei vaadita.

 3. Kiinnitti huomiota vakuutusten ja liikkumisen suuri osuus. Itselläni on vuonna 1954 290 neliön puurakenteinen omakotitalo, johon on aikojen kuluessa tehty perusremontteja. Vakuutukset ovat himpun verran alle 100 euroa/kk ja voisin saada sen ehkä 10% pienemmäksi. Mitä nämä vakuutuksesi sisältävät? Oletko kilpailuttanut niitä?

  Onko työpaikan ja asunnon välinen etäisyys niin suuri, ettet pysty liikkumaan joko polkupyörällä tai mopolla?

  Matkailun kustannukset ovat sangen suuret. Menetkö kerran vuodessa ulkomaille ja säästät joka kuukausi siihen? Olisiko mahdollista tehdä työtä sisään ja matkustaa vaikkapa indokiinaan kahdeksi kolmeksi kuukaudeksi, elinkustannukset siellä 500 – 600 euroa kk. Lentoliput tietty lohkaisee kipeästi. Reppureissaaja kyllä selviää myös Itä-Euroopassa alle 1100 euroa /kk lentomatkoineen. Jos harrastat couch surfingia niin majoituskulut ovat jo sangen edulliset. Jos hankit mopon niin sillä pääsee ihan mukavasti loman aikana vaikkapa Prahaan ja takaisin. Polkupyörällä pääsee ilman hikoilua vaikkapa Warsavaan tai Punkalaitumelle.

  Itsensä kehittämisen kustannukset taasen ovat aika alhaiset. Sillä saa divarista kirjan kaks’ ei muuta.

  1. En nyt kovin pahana pidä, jos vakuutukset maksavat alle 13 euroa kuussa. Ja tämä sisältää kaikki vakuutukset mitä minulla on. Suhteellisen tarkkaan kyllä kilpailutin, mutta jos on hyvä vinkkejä miten tuon alle pääsee, niin mielelläni otan vastaan!

   Jos olisin yhtään vähemmän laiska, niin fillari olisi kyllä mahdollinen. Matkaa tulee reilut 30km yhteen suntaan eli ei mikään tekemätön paikka. Toistaiseksi ei ole into riittänyt. Etänä kyllä pitäisi tehdä useammin kuin mitä tällä hetkellä. Samoin mökkikausi pyörähti käyntiin, mikä ei ainakaan vähennä polttoaineen kulutusta.

   Matkailua harrastan sen mukaan miltä tuntuu. Reppureissuun tai couchsurfingiin en sekaannu – tämä ei vain ole minun juttuni.

   Kolme kirjaa mahtui tuohon budjettiin ja ajallista panostusta ei voi rahassa mitata.

 4. Muuten nettotuloista pisti silmään, että todennäköisesti olet akateeminen ja ns. ura on kehittymässä (ei muuten ole selitettävissä runsaat 3300 euron nettotulot ansiotyöstä). Tämä merkitsee myös ettet ansiotyössäsi juuri turhaudu ja tylsisty. Työnantaja kokee vieläpä panoksesi tarpeelliseksi. Joten on hyvä kysymys maltatko jäädä työstä pois 35:na. Epäilen hieman.

   1. Jos jättäytyy pois työelämästä, luulen että joutuu rakentamaan sosiaaliset verkostot uudestaan jostain. Suurin osa ihmisistä ovat sidottuina työhön ja perheeseen. Jos on itse taloudellisesti riippumaton, on varmaan hakeuduttava samankaltaisten ihmisten seuraan? Ei niistä miljoonista kuitenkaan yksin nauti.

 5. Hmm, vähän erikoisia kommentteja olet saanut… Että ilman paljoa kulutusta vapaa-ajasta ei voisi tehdä kiinnostavaa, mielekästä ja kivaa? Tai itseänsä ei voisi kehittää kuin rahaa kuluttamalla? Tai että ilman työssäkäyntiä pitää pistää sosiaaliset verkostot ihan uusiksi? What?? Vähän vetää sanattomaksi. En ymmärrä tällaista ajattelua.

  No mutta, hienoa meininkiä Pohis, kohta on 300 000 €:n nettovarallisuuskin rikki, vau!

  1. No riippuu tietty omasta työpaikasta ja siitä onko työkavereita. Ehkä jollain postinjakajalla ei ole, mutta ainakin meidän työpaikalla ihmisillä on tapana ystävystyä. Mielenkiinnosta kysyn sinulta jos ajattelet, ettet olisi ollut koulussa sekä töissä, missä piireissä hengailisit?

   1. Eivät hyvät ystävät hylkää vain sen takia, että lopettaa työn tekemisen. Onhan monia vanhuuseläkkeelle menneitäkin, jotka tapaavat työtovereitaan vielä työuransa jälkeen. Jos työkaverit katoavat sen jälkeen, kun lopettaa työt, voi kysyä että olivatko he sittenkään oikeasti hyviä ystäviä? Eihän työpaikan vaihtuminenkaan välttämättä poista entisiä työkavereita pois kuvioista.

   2. Kuten Untamo jo kirjoittikin, voi työkavereiden kanssa tietenkin olla ystävä myös sen jälkeen, kun ei enää olla työkavereita. Entisten ja nykyisten työkavereiden lisäksi voi ystävystyä esimerkiksi opiskelujen, harrastusten tai yhteisten ystävien kautta sekä puolison kautta. Joten jos en olisi voinut saada ystäviä koulusta, opiskeluista tai töistä, olisin voinut saada niitä esimerkiksi sukulaisten ystävistä tai harrastusten kautta. Varmaan voisi saada vielä monella muullakin tavalla, kuten esim. jostain yhteisöllisistä tapahtumista tai vaikka netistä. Onneksi ystävät ei todellakaan rajoitu niihin, joiden kanssa juuri tällä hetkellä sattuu olemaan töissä! (Vaikka nimenomaan töiden kautta pari hyvää ystävää olenkin saanut. )

 6. Hyvin menee pohatalla.

  Luin tuossa vanhoja artikkeleita lehtien sivuilta…anyway, en tiedä jotenkin säälin kommenttien kirjoittajia, kun ovat niin pihalla kaikesta.

  Joo ja kaverit on kavereita tilanteesta riippuen. Ja miksi kavereitakin pitää olla liikaa? Minulle riittää ihan muutamat hyvät ja kun tulee toimeen kaikkien kanssa ja läppä lentää parempina päivinä niin seuran voi hakea ihan mistä vain. Ei siinä rahaa tarvita vaan ääntä. Harrastuksia voi harrastaa ilmaiseksi ja en ymmärrä mistä on tullut idea että vain rahalla voi harrastaa tai saada kokemuksia. Itse mietin just että miten ilmaista kokemus joka täyttää riittävät tai parhaat kriteerit niin se onkin yllättävän vaikeaa lyhyesti ilmaistuna mutta ei se rahalla tule. Olisko kulutuksen ulkopuolisen tapahtuman aiheuttama yllättävä käänne täysin ennakoimattomassa tilanteessa. Eli kokemukseen ei pöääse etes välttämättä hakemalla sitä ilman rahallista mammonaa muttei sitä saa koskaan rahalla ostamalla koska se olisi ennakoitavissa joten ei tuota oppimisen kriteeriä. En tiedä…keksikää parempi ilmaisu ja pliis kirjoittakaa se tänne.
  Tämän ilmaisun sain siitä ajatuksesta että aina kun hain elämään sisältöä ajattelemalla että tuonne on pakko päästä koska menee muutkin tai että jään muuten paitsi jostain niin en saanut tilanteessa mitään hienoa aikaiseksi en koskaan mitään täyttymystä. Mutta kun siirrän asian keskiön pois omasta tavoitteesta ja siirryn keskiön ympärille niin parhaat palat on löytynyt aina sieltä. Esim. menemällä baariin juuri silloin kun muut ei sinne mene, jäämällä festarin ulkopuolelle kun muut menevät sisään tai tekemällä festarilla töitä kun muut menee sinne juopottelemaan…Pysyn siis pois keskiöstä jolloin ei myöskään kokemukseen mene rahaa. Yllättävää myös keskiön ulkopuolella on kaikki tervejärkiset(sori se on mun mielipide, ja tässä kuusa rikon tätä sääntöä koska on kyse legendaarisesta asiasta joka vain on pakko tehdä, jotta tasapaino syntyy).

  1. Kuuluessani baby boom ikäluokkaan, niin olen ilahtunut viime aikoina kasvaneesta anti-konsumentaristisesta asenteesta elämään. Kuten vanha ja kulunut slogan sen kiteytti: ”Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia”.

 7. Ollos huoleti, jos ymmärsin oikein mitä baby boom tarkoittaa niin ihan kaikissa ikäluokissa vuosisadasta riipumatta kaikki käy saman baby boom vaiheen läpi. se on oikeastaan ainuita faktoja mitä olen elämässä oppinut 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.