Kuukausikatsaus 03 2018 – 288K

kuukausikatsaus-tulot-menot-varallisuus-tunnusluvut-min2Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 5 968 €
 • Kustannukset 1 496 €
 • Säästöprosentti 75 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 3 640 euroa ja osinkoja puolestaan kilahti tilille ennakonpidätysten jälkeen 2 327 euroa. Ansiotuloissa kyse on kaikkien aikojen ennätyksestä ja osinkojen suuri määrä johtuu siitä, että jaoin osinkoa omasta yrityksestä noin 1 900 euroa. Kassassa tosin ei ollut rahaa maksaa kuin ennakonpidätykset, joten varsinainen osingonmaksu antaa vielä odottaa itseään. Lasken sen kuitenkin jo nyt tuloksi, koska niin tekee verottajakin.

Menoissa suurimmat erät olivat asuminen, syöminen ja liikkuminen. Myös harrastuksiin meni kuukauden aikana hieman enemmän, kun latasin työnpuolesta virike-etua, josta itse joudun kustantamaan puolet.

kulut-2018-3

Kuukauden kulutuksen lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvaa keskiarvoa. Näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

kulut-12ka-2018-3

 

Muuta:

 • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
 • Töissä nautin joka päivä lounaan, mikä näkyy ravintolakuluissa
 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

varat-ja-velat-2018-3

 

Kuukauden aikana täydensin osinkosalkkua noin 4K euron ostoksella, mutta muilta osin muutokset johtuivat markkinoista. Varsinkin kotimaan kamaralla muutamat osakkeet dippasivat hieman osinkoaan enemmän.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

tunnusluvut-2018-3

 

Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä pientä muutosta sijoitus- ja nettovarallisuudessa. Kulutuksen puolesta maaliskuu oli viime vuonna erityisen hyvä, joten tämän vuoden hieman korkeampi kulutus näkyy heti muutoksena eläkekassan riittoisuudessa.

MUUT TUNNUSLUVUT

Tunnusluvut ovat lähtöisin muuttuvista tavoitteistani ja lisään ne mukaan, jotta tiedän tekeväni oikeita asioita suhteessa siihen mitä haluan. Tai ainakin minkä kuvittelen olevan oikeita asioita. Luvuissa ensimmäinen numero on aikaansaannos ja jälkimmäinen tavoite. Lisää lukujen taustoista voit lukea täältä.

Ilman pyhien tuomaa hengähdystä kuun lopussa, olisi itsensä kehittäminenkin jäänyt lähelle nollaa. Sisälläni velloo yhä voimistuva tunne, että keskityn liikaa vääriin asioihin. Kun ahdistus nousee tiettyyn pisteeseen, seuraa muutoksia. Ihan vielä ei olla niin pitkällä, mutta vaeltava mieli on melko jännittävä asia.

 • Terveys – 6 / 12
 • Itsensä kehittäminen – 3579 / 3420
 • Työ – 0 / 20

LOPUKSI

Kuukausi noudatteli hyvin pitkälle tämän vuoden teemaa. Kulujen puolesta ei mitään suurempia yllätyksiä ja tulot olivat mainiolla tasolla. Ansiotulojen taustalla on omaan sietokykyyni nähden vähän turhan suuri työkuorma, joten kestävällä tasolla ei olla. Huhtikuun tavoitteena järkevöittää omaa tekemistä.

Kuulisin mielelläni mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi, ilahtuisin jos autat jakamalla sen eteenpäin ja tykkäät sivustani P.Ohatta myös Facebookissa. Twitteristä löydät minut kätevästi nimimerkillä @RahaPohatta. Voit myös tilata tulevat artikkelit sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin.

10 vastausta artikkeliin “Kuukausikatsaus 03 2018 – 288K”

 1. Tuo on hyvä loppulause `huhtikuun tavoitteena järkevöittää omaa tekemistä`, varsinkin jos kuukausi on mennyt vain töitä tehden. Minulla on sama lause takaraivossa. Minulla on erilainen tapa laskea varallisuuden kasvu (itse en laske säästöprosenttia). Itse lasken `oikeita` rahoja eli en kirjaisi esim oman yrityksen osinkojen maksuja (jos siis kassassa ei ole maksukykyä), jos oikeaa maksua ei ole tapahtunut vaan kirjaus on vaan kirjanpidollinen (tai että verottajakin tekee näin). Mutta kiva nähdä erilaisia laskemia.

 2. Saako kysyä paljonko töitä tuli tehtyä per viikko/työpäivä? Itse painin saman ongelman kanssa juuri nyt, eli pitkää päivää teen ja välillä tuntuu liialta. Mutta en puhuisi mistään älyttömästä määrästä vielä, jotain 9-10 tuntista päivää ja satunnaisia viikonloppuhommia.

  1. Ei itselläkään vielä mistään älyttömistä määristä puhuta. Ensimmäiset kolme kuukautta karvan alle 10,5 tuntia keskiarvo per työpäivä. Omaan makuun kuitenkin suhteellisen pitkä aika tehdä kohtuullisen pitkää päivää. Kertyy tuosta jo yhden kesäloman verran ylimääräistä. Haasteena ehkä, että nyt mieli tekee tehdä muutakin ja noilla määrillä oma energia ei riitä.

   1. 3 kk on kyllä jo liian pitkä aika tehdä noin pitkää päivää. Toivottavasti saat hommat balanssiin pian ja golfkauden kovaan vauhtiin pian 🙂

 3. Toivottavasti saat työtaakkaa vähennettyä ja aikaa harrastuksille. Ne kuitenkin tasapainottavat hyvin elämää. Eihän siinä ole mitään järkeä että haalit töitä niin paljon ettei sulla ole vapaa-aikaa. Muuten olet aika nuutunut mies ennen kuin pääset eläkkeelle 😀

  1. Itsestähän tuo on vain kiinni eli saan kun järjestän. Joskus sitä vain innostuu vähän liikaa, homma menee yli ja sitten tulee kyllästyminen, jolloin teemat vaihtuvat. Kohtuus kaikessa ei usein päde omalla kohdalla – ennemminkin on / off on parempi asteikko.

  1. Suurin osa osingoista oli omasta yrityksestä ja lähes kaikki sen jälkeen kotimaan yhtiöistä. Vain marginaalinen osuus tulee osinkosalkusta. Siellä sisällä muutamia jenkkiyhtiöitä, mutta pääasiassa ETFiä (SDIV, SCHD & IQQA).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.