Näin häviät rahaa nettisivuilla

Näin häviät rahaa nettisivuilla

Nettisivuihin sijoittaminen on helppoa ja tuottoisaa – paitsi jos sijoitat kuten minä. Ajatus on sama kuin muussakin sijoittamisessa. Ostetaan “virtuaalikiinteistö” eli nettisivu, joka tuottaa taaloja omistajan taskuun kassavirtana ja mahdollisena arvonnousuna. Oma kokemukseni ei ollut aivan näin ruusuinen ja toivottavasti se auttaa sinua välttämään kalliita virheitä.

Aikaisemmin ajattelin, että internetissä rahan tekeminen on täyttä kusetusta. Yleensä ajatus on mallia “Tehdään nettisivu siitä miten tehdään rahaa netissä tekemällä sivu siitä miten tehdään rahaa netissä.”

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Itse kiinnostuin nettisivuihin sijoittamisesta suosikki blogini Mad Fientist kautta. Blogista löytyy kaksi erittäin mielenkiintoista podcastia, joista ensimmäisessä on haastateltavana on Billy Murphy (ForeverJobless.com) ja toisessa Justin Cooke (EmpireFlippers.com). Kävi ilmi, että kyse on ihan oikeasta sijoittamisesta, joten päätin antaa nettisivuihin sijoittamiselle mahdollisuuden.

En sentään samalta istumalta singahtanut ostoksille, vaan käytin kaiken mahdollisen ylimääräisen ajan aiheeseen tutustumiseen. Suorastaan ahmin tietoa ja innostus aiheeseen lisääntyi. Ehkä parin kuukauden ajan pystyin hillitsemään itseni, mutta sen jälkeen innostus kävi vastustamattomaksi.

SIMSALABIM!

Ja pian P.Ohatan portfoliossa oli uusi tulokas, ihan aito ja oikea nettisivu. Sivusto oli hinnoiteltu 20 x kuukausittaiseen liikevaihtoon nähden, jolloin hintalappu oli 500 $.

Tyypillisesti nettisivut on hinnoiteltu 10-20 x kuukausittaiseen liikevaihtoon nähden ja hinnat vaikuttaisivat olevan nousussa samalla, kun useammat kiinnostuvat aiheesta. Osakesijoittamisessa 5% osinkotuotolla alkuperäisen sijoituksen saisi takaisin 20 vuodessa! Puhutaan siis aivan erilaisesta tuotto-odotuksesta. Luonnollisesti myös riskit ovat aivan toista luokkaa kuin osakesijoittamisessa.

Miten nettisivulla voi tehdä rahaa?

Jos täysiä huijauksia ei lasketa, niin sivustoja on oikeastaan kolmea eri tyyppiä:

  • Mainokset sivustoilla (Google Adsense yms)
  • Tuotteiden tai palveluiden myynti (Dropshipping yms)
  • Kumppaneiden palveluiden/sivustojen promoaminen (Affiliate)

Itse päädyin sivustoon, jonka liikevaihto perustui puhtaasti Adsenseen. Riskinä on tietenkin Googlen mielivalta, mutta toisaalta se on nettisivusijoittamisen yksinkertaisin muoto ja helpoin aloittelijalle. Tarvitaan vain sivusto, jossa on kävijävirtaa ja aina parempi jos kävijät löytävät sivuston hakukoneiden kautta. Sivustolle tarvitaan oikeaa sisältöä, jonka lomassa voi näyttää mainoksia ja kun kävijät klikkaavat mainoksia virtaa rahaa sivuston omistajan taskuun.

Kuvittelin hankkimani tiedon perusteella voivani ostaa nettisivun ja pienellä virityksellä moninkertaistaa kävijämäärän, vaan toisin kävi. Pari tuntia pientä tuunausta sivustolle… ja muutamassa päivässä kävijämäärä tipahti käytännössä nollaan. Kiitos ja kumarrus – se oli nopeimmin hukkaamani viisisatanen koskaan.

Mikä meni vikaan?

Eittämättä isoin virheeni oli sivuston sivujen linkkien/osoitteiden muokkaus. Jos joku sivu saavuttaa tietyn aseman netissä, ei linkkiä voi muokata. Sama kuin kääntäisi postit uuteen osoitteeseen, mutta jäisi asumaan vanhaan – vanha laatikko jää tyhjäksi ja uuden laatikon löytäminen vie pitkän aikaa, jos löytyy ollenkaan (Ei tarkoitettu kritiikiksi postilaitokselle).

Uuden sisällön lisääminen sivustolle on selvästi turvallisempaa kuin kajoaminen olemassa olevaan sisältöön. Jälkeen päin on helppo ajatella, että noviisina olisi kannattanut rauhassa lisätä sisältöä ja vähitellen testailla mikä toimii.

Mitä jäi käteen?

Oma ymmärrykseni nettimaailmasta ja nettisivustoista sekä hakukoneoptimoinnista lisääntyi merkittävästi. Paha sanoa onko uusi osaaminen oppirahojen arvoista, mutta tuskinpa tämä tutkimus jää tähän. Kun haavat on nuoltu, on aika uudelle tutkimukselle aiheen parissa.

Käteenkin sentään jäi jotain. Uusi osaaminen alueelta antoi tarvittavaa lisärohkeutta ja uskalsin avata suuni oikeassa paikassa. Päädyin lopulta tekemään pienelle yritykselle nettisivut. Lopputuloksena tyytyväinen asiakas ja itselleni uusi tulonlähde.

Yhteenveto

Aikaisemmin elämässäni olen innostunut monista asioista, mutta en koskaan toteuttanut mitään. Pöytälaatikkoajatuksia kertyi kertymistään ja liiketoimintasuunnitelmiakin useampi kappale. On hyvä pohtia asioita ja välttää hätäpäissä tehdyt virheet, mutta jos ei ikinä uskalla yrittää, ei myöskään onnistu. Yrittämällä saa joko oppia tai onnistumisia – itse olen keskittynyt toistaiseksi lähinnä oppimiseen.

Tästä seikkailusta ei koskaan tule mitään jälkeä kuukausikatsauksille, koska koko tutkimus on tehty firman piikkiin. Se, että ansaitsen sivutyöllä lisätuloja, joita en tarvitse elinkustannusten rahoittamiseen mahdollistaa oheisen kaltaiset kokeilut. Kyse on tavallaan “leikkirahasta”. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että kyllähän se ottaa päähän kun hukkaa vaivalla ansaittuja rahoja.

Jos kaikesta huolimatta koet samanlaista tarvetta rahan hävittämiseksi, niin edellä mainittujen lähteiden lisäksi opintomateriaalia on tarjolla Niche Pursuits ja Smart Passive Income sivustoilla. Suosituin paikka itse kaupankäyntiin on Flippa.com.

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑